Shoutbox 0 nowych PW 

116 Stron V  « < 8 9 10 11 12 > »   
Closed TopicStart new topic
> Koronawirus a motorsport. Co myślicie?
zrodlany
post Fri, 27 Mar 2020 - 08:47
Post #181

User

Nie. kilkadziesiat osób zatrudniam, trzeźwe myslenie podstawa wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 27 Mar 2020 - 08:47
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Tommo
post Fri, 27 Mar 2020 - 08:49
Post #182

Forum Clubber

Messik podasz mi choćby jeden kraj, który się zamknął niemal w każdym aspekcie, dzięki czemu odnosi sukcesy w walce z tym wirusem?
Ja takich nie znam. Jaki wniosek? Działania nieskuteczne? A co po tym jak już dym opadnie? Jak wyniszczona gospodarka udźwignie dalsze finansowanie służby zdrowia? Ile ludzi umrze/straci zdrowie z powodu regresu gospodarczego? Zadajesz sobie takie pytania?

--------------------
A110S

+Quote Post
Messik
post Fri, 27 Mar 2020 - 09:08
Post #183

Frequent User

CYTAT(Tommo @ Fri, 27 Mar 2020 - 08:49) *
Messik podasz mi choćby jeden kraj, który się zamknął niemal w każdym aspekcie, dzięki czemu odnosi sukcesy w walce z tym wirusem?
Ja takich nie znam. Jaki wniosek? Działania nieskuteczne? A co po tym jak już dym opadnie? Jak wyniszczona gospodarka udźwignie dalsze finansowanie służby zdrowia? Ile ludzi umrze/straci zdrowie z powodu regresu gospodarczego? Zadajesz sobie takie pytania?

Celem jest ograniczenie rozprzestrzeniania wirusa, są różne drogi żeby to osiągnąć. Chiny zamknęły i u nich się praktycznie skończyło, teraz większość nowych (może wszystkie) to przyjezdni.
Co raz więcej krajów europejskich (które są bogatsze od nas, porównaj ilość testów, sprzętu, personelu) też zaczyna się zamykać.

Nie wiem czemu większość mnie atakuje. Czy gdzieś napisałem, że panika jest dobra? Że trzeba wykupić cały papier toaletowy w Lidlu? Raczej nie. Zauważyłem że koleś udający lekarza (zawod z którym związane jest zaufanie społeczne, szczególnie w takiej sprawie oraz ktoś kto przyrzekał, że będzie leczyć ludzi wg najnowszej i sprawdzonej wiedzy) twierdzi że to polityczny wirus...

Uważam, że nie powinno być większych skupisk ludzkich (kino itd, galerie żeby pooglądać sobie ciuchy, kościoły powinny być zamknięte). Stanowiska pracy też powinny być względnie bezpieczne, praca zdalna itd. Osoby starsze w miarę możliwości odizolowane.

2-3 tygodnie siedzenia na dupie przy zamkniętych granicach i w Polsce nie ma praktycznie wirusa, ale jak jeden z drugim będzie mądrzejszy, jak zwykle, to skończy się jak we Włoszech

+Quote Post
zrodlany
post Fri, 27 Mar 2020 - 09:12
Post #184

User

CYTAT(Messik @ Fri, 27 Mar 2020 - 09:08) *
Celem jest ograniczenie rozprzestrzeniania wirusa, są różne drogi żeby to osiągnąć. Chiny zamknęły i u nich się praktycznie skończyło, teraz większość nowych (może wszystkie) to przyjezdni.

Czy Ty kumaty jestes, zaprogramowany przez tv który powtarza to co tam mówia ? wirusy istniały, istnieja i beda istniec, a ktos to rozdmuchal i robi piniondz wink.gif

+Quote Post
Messik
post Fri, 27 Mar 2020 - 09:28
Post #185

Frequent User

CYTAT(zrodlany @ Fri, 27 Mar 2020 - 09:12) *
Czy Ty kumaty jestes, zaprogramowany przez tv który powtarza to co tam mówia ? wirusy istniały, istnieja i beda istniec, a ktos to rozdmuchal i robi piniondz wink.gif

Dobrze, że nie masz nic do gadania i tylko w internecie udawać mądrego laugh.gif

Na które wirusy i ogólnie patogeny możemy mieć "wywalone"? Stwórz listę i opublikuj, Dzięki Tobie ktoś nie zarobi kasy! No może oprócz Zusu, grabarzy, firm produkujących sprzet ochronny dla służby zdrowia itd.

Jest możliwość ignorowania postów takich mędrków spod budki z piwem? Nawet jeśli zamieniłeś piwo na whisky to umysłowo jesteś w tym samym miejscu.

+Quote Post
zrodlany
post Fri, 27 Mar 2020 - 09:31
Post #186

User

CYTAT(Messik @ Fri, 27 Mar 2020 - 09:28) *
Dobrze, że nie masz nic do gadania i tylko w internecie udawać mądrego laugh.gif

Na które wirusy i ogólnie patogeny możemy mieć "wywalone"? Stwórz listę i opublikuj, Dzięki Tobie ktoś nie zarobi kasy! No może oprócz Zusu, grabarzy, firm produkujących sprzet ochronny dla służby zdrowia itd.

Jest możliwość ignorowania postów takich mędrków spod budki z piwem? Nawet jeśli zamieniłeś piwo na whisky to umysłowo jesteś w tym samym miejscu.

na takie podmiot jak ja to jest lekarstwo na Ciebie już nie laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

+Quote Post
Messik
post Fri, 27 Mar 2020 - 09:32
Post #187

Frequent User

CYTAT(pszczelaszkov @ Fri, 27 Mar 2020 - 09:26) *
Nie dawno była sraczka ze dziki wszystkie wybija, trzeba było uważać przy otwieraniu lodówki żeby z zaskoczenia nas ta błazenada nie trafiła. Teraz jadą z czymś bardziej medialnym, już się boje jak asteroida będzie przelatywać blisko co to w tv się pojawi.
A co jeśli będzie 0 wskazań, a napewno będzie w momencie bo 35mln nie sprawdzą. Wszyscy ruszą z domu i znowu się pojawi osoba z wirusem, cała szopka od nowa? Ubolewam nad faktem że silnik tego forum jest z epoki dionozaurów i integrowanie zdjęć powoduje ból czaszki, bo w tym temacie to już można na memy się bić.

A później jest grupa takich pacjentów co wszystko wiedzą lepiej, wiedzą jak się leczyć. Kończy się na płaczu i zdziwieniu, że już nie mają szans na wyleczenie

+Quote Post
MadeInPoland
post Fri, 27 Mar 2020 - 09:35
Post #188

Forum Clubber

Messik ja jestem lekarzem nie boję się żadnej reakcji środowiska, z którym jestem w stałym kontakcie i widzę jak u coraz większej ilości osób narasta oburzenie, że ktoś sobie robi żarty z pacjentów paraliżując cały system ochrony zdrowia, POZ nie działają, onkologia przestaje, ortopedia i chirurgia nie wykonuje planowych zabiegów, karetki sparaliżowane z uwagi na fakt, że PSSE je angażują i muszą przecież się dezynfekować po wyjeździe. Itd itd. Z tego powodu z pewnością należy się spodziewać znacznego wzrostu liczby zgonów w Polsce i wszędzie tam gdzie POLITYCZNE decyzje paraliżują system ochrony zdrowia.

Ja Ci podałem dane, że koronawirusy są z nami od lat obecne jak i cała masa innych wirusów, każdego roku odpowiadają w pewnym odsetku za tzw infekcje grypopodobne w tym również i ZGONY.
Wg lekarza z Niemiec na jednym z filmów w Niemczech w trakcie sezonu infekcji grypopodobnych umiera z powodu koronawirusów 4500 osób (30000 przypadków infekcji x 15% wg badaczy z Glasgow - prawdopodobnie w Niemczech nie wykonywano takich badań jak w Glasgow, jeżeli znasz proszę wskaż). Polska ma 2 razy mniejszą populację więc załóżmy, że koronawirusy corocznie odpowiadają u nas za ok 2000 zgonów w sezonie infekcji grypopodobnych. Tak wiem, że dla Ciebie to nie są fakty, że to jakiś wytwór mojej wyobraźni. Wbrew temu co myślisz są tutaj ludzie, którzy potrafią czytać w odróżnieniu od Ciebie ze zrozumieniem.

Covid19 nie było w latach ubiegłych bo wirusy stale mutują, wędrują z ptakami z półkuli na półkulę, kiedy u nas jest lato na południu jest sezon infekcji tam badacze izolują wirusa np grypy , analizują jak zmutował i dokonują predykcji jaki wróci do nas i produkują szczepionki przygotowane dla półkuli północnej. to jest elementarna wiedza, ale dla trolla oczywiście żadne fakty.
Więc miałeś w ub latach infekcje koronawirusowe możesz sobie je nazwać covid15 czy covid16 czy jak tam chcesz. Nikt wówczas nie siał takiej paniki jak obecnie mimo iż w danych euromomo widać znaczny wzrost ilości zgonów na koniec roku 2016 i 2017. Nikt nie badał wówczas zgonów pod kątem koronawirusów więc nie jest możliwe ocenić na podstawie DANYCH z lat ubiegłych czy co co się dzieje obecnie jest czymś nadzwyczajnym czy tym co było ZAWSZE, ale nie było badane ponieważ nikt nie wpadł na taki głupi pomysł, żeby badać całą populację w panice czy ktoś jest zakażony. Pytanie czy ktoś z czytających widzi w swoim otoczeniu coś nadzwyczajnego?
Epidemia cholery w Berlinie zabiła 100 tysięcy ludzi, szacuje się, że w czasie epidemii sprzed ery mikrobiologii wymierało zwykle w krótkim czasie 40% populacji.

Zaprezentowałem Wam już dane z Włoch, wg których zmarło na izolowany covid19 tylko 12 osób -dane z 22.03.2020.
Dlaczego media w Polsce mówią o 1200 CHORYCH podczas gdy wiemy, że to zakażeni, a szacuje się, że choruje ok 20%?

Wskaż mi chociaż jednego lekarza w Polsce, który do dnia dzisiejszego zrobił coś pod przymusem w związku z covid19.
Prawda jest taka, że szpitale jednoimienne, które powstały - napiszę na przykładzie tego, w którym pracuję od lat. W SOR zawsze mieliśmy lekarza zabiegowca i niezabiegowca czyli 2 osoby na każdym dyżurze. Teraz po przekształceniu w jednoimienny jest tylko jeden lekarz w IP więc KAŻDY z nas zamiast 6 czy 10 dyżurów zgodnie z grafikiem wykonuje POŁOWĘ z tego.
Tak samo ma być w kwietniu. Więc gdzie tych lekarzy ściągają?
To samo z personelem średnim. Jak miałem dyżury to sobie wyobraźcie, że w IP część ratowników mimo iż nie pełnią dyżurów po prostu sobie leżą dyskutują, odpoczywają przed kolejnym dyżurem, nie chcą wracać do domu, jedni się boją koronawirusa (infekcji rodziny w domu) drudzy po prostu czują powołanie i czekają bo być może będą potrzebni nagle więc pozostają w gotowości. TO SĄ FAKTY.

Co do maseczek. Kiedy widziałeś lekarzy biegających w maseczkach? Te maseczki to jest tylko i wyłącznie polityka, a najbardziej narzekają Ci, którzy w zakaźnych nie pracują.
Po pierwsze nikt nigdy nie udowodnił, że maseczki są skuteczne dlatego też lekarze NIGDY wcześniej w nich nie pracowali. Oczywiści chirurg przy operacji zakłada bo trudno się spodziewać, że zakrwawioną ręką będzie się zasłaniał jak kaszle czy kicha. Dla każdego rozumnego lekarza jest oczywiste, że wdycha wirusy pacjentów z każdym swoim wdechem od początku do końca kariery. A jeżeli wirusy są tak groźne to wprowadza się środki ochrony, które działają faktycznie, a nie to co teraz widzimy. Te pomarańczowe kombinezony to jest powtarzam bal przebierańców. Wyżej zaprezentowałem Wam film jakie kombinezony z filtrami na plecach i pompami umożliwiają realną ochronę przeciwwirusową i jakiego to wymaga reżimu. Zapytam kolejny raz może mesjasz wyjaśni dlaczego teraz wystarczą majtki na głowie i umyte ręce? Same pomarańczowe kombinezony przy każdym ruchu czuć na twarzy jak pompujemy powietrze do kombinezonu i na zewnątrz. Być może z maskami pełnotwarzowymi szczelnie kaptur na masce miałoby to sens - ostatnio widziałem zdjęcia i Putin tak zabezpieczony odwiedzał pacjentów w Moskwie. Po co skoro wystarczyłaby nieszczelna maseczka z papieru na gumkach?
Nie będę Wam pisał jakie są śluzy i zabezpieczenia w szpitalach między strefami czystymi i brudnymi w szczegółach, ale domyślcie się jakie skuteczne.

Te zabezpieczenia są więc pozorne i motywowane politycznie. Tak samo jak politycznie motywowane są decyzje rządu o jakichś tam ograniczeniach dla nas. Ogłoszenie ograniczeń, aby wytrącić opozycji argumenty to jedno, a ich egzekwowanie to drugie. I oby tak dalej. Oby rząd nadal ogłaszał swoje pomysły, ale nie brał się za ich realne egzekwowanie, tego Wam i sobie życzę.

Widzę co się dzieje i czuję się w obowiązku jako lekarz pisać prawdę i informować ludzi jak jest zgodnie z wiedzą, którą posiadam. Jak wyżej pisałem mogę się pod tym podpisać i zapraszam do Izby Lekarskiej zainteresowani bez trudu mnie tam odnajdą. Jacek Anioł

--------------------
Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy

+Quote Post
MadeInPoland
post Fri, 27 Mar 2020 - 09:38
Post #189

Forum Clubber

Nie kłam że ja twierdze, że to polityczny wirus.
Wirusy były zawsze i są i będą. W tym koronawirusy.
Napisał Ci trafnie jackpl że należy czytać ze zrozuemieniem.

Koronawirusy zawsze były i doprowadzały do śmierci części z nas i tak będzie zawsze.
Polityczne są reakcje na tego wirusa bo to politycy podejmują decyzje.
Johnson ma dobrych doradców MEDYCZNYCH (ktoś sądzi, że jest inaczej?) i początkowo chciał to olać, ale to był kurs na przegrane wybory.
Ktoś tego serio nie rozumie?
Więc POLITYCZNI doradcy przekonali go, że jednak należy podjąć jakieś działania, których skuteczności NIKT NIGDY WCZEŚNIEJ NIE DOWIÓDŁ

--------------------

+Quote Post
przema72
post Fri, 27 Mar 2020 - 09:45
Post #190

Forum Killer

zakładanie maski jest wielką parodią , typowe wirusy mają tysiąc razy mniejsza średnice niż "oczko" w masce pm2,5 , zresztą niemusimy wdychać wirusa zeby sie nim zarazić , bedziemy mieć go na twarzy , oczach rękach

jedyny jakiś wymierny sens ma maska u osoby chorej , jak kaszle i kicha w maskę to maska ogranicza ilość wydostających sie wirusów ze śliną

+Quote Post
Tommo
post Fri, 27 Mar 2020 - 09:49
Post #191

Forum Clubber

Chiny zamknęły i u nich się praktycznie skończyło, teraz większość nowych (może wszystkie) to przyjezdni.
Chińczycy zamknęli 4 % swojego kraju. Teraz się otwierają mimo że wirus dalej grasuje co z twojej logiki powinno być bezsensowne. Może zrozumieli że to nie ma sensu?

2-3 tygodnie siedzenia na dupie przy zamkniętych granicach i w Polsce nie ma praktycznie wirusa, ale jak jeden z drugim będzie mądrzejszy, jak zwykle, to skończy się jak we Włoszech

Optymista. A jeśli nie? A co jak będziemy jeszcze miesiąc-dwa siedzieć w tym letargu? Masz świadomość globalnych skutków takiego stanu?

--------------------
A110S

+Quote Post
Messik
post Fri, 27 Mar 2020 - 09:50
Post #192

Frequent User

CYTAT(MadeInPoland @ Fri, 27 Mar 2020 - 09:38) *
Nie kłam że ja twierdze, że to polityczny wirus.
Wirusy były zawsze i są i będą. W tym koronawirusy.
Napisał Ci trafnie jackpl że należy czytać ze zrozuemieniem.

Koronawirusy zawsze były i doprowadzały do śmierci części z nas i tak będzie zawsze.
Polityczne są reakcje na tego wirusa bo to politycy podejmują decyzje.
Johnson ma dobrych doradców MEDYCZNYCH (ktoś sądzi, że jest inaczej?) i początkowo chciał to olać, ale to był kurs na przegrane wybory.
Ktoś tego serio nie rozumie?
Więc POLITYCZNI doradcy przekonali go, że jednak należy podjąć jakieś działania, których skuteczności NIKT NIGDY WCZEŚNIEJ NIE DOWIÓDŁ

A kto pokazał mapę Włoch zakażeń i głosowania? Do reszty odniosę później.

+Quote Post
MadeInPoland
post Fri, 27 Mar 2020 - 09:51
Post #193

Forum Clubber

przema72 na tym forum jest wiele osób, którzy przy szlifowaniu mają przetestowane różne maski i widzą jaka jest ich skuteczność. Ja nawet jak coś robię dłużej w pełnotwarzowej to po zdjęciu na skórze widzę linie pyłu, który wnikał między gumą a skórą. O tych maseczkach z papieru z gumką to nie będę nic pisał bo to wręcz niepoważne jest.

--------------------

+Quote Post
MadeInPoland
post Fri, 27 Mar 2020 - 09:52
Post #194

Forum Clubber

Messik mapę Włoch ja wskazałem i zadałem pytanie czy jest zgodna. Każdy niech sobie sam odpowie na to pytanie.

--------------------

+Quote Post
JokaD
post Fri, 27 Mar 2020 - 10:00
Post #195

Rookie

Polecam opinie o Panu Jacku na pewnym portalu o lekarzach, najlepszy wpis o podwazaniu kompetencji profesorow z MSWiA..

Wypisz wymajul MiP...mamy prawdziwa gwiazde swiatowego formatu na forum smile.gif

--------------------
Cayenne '12

+Quote Post
Messik
post Fri, 27 Mar 2020 - 10:07
Post #196

Frequent User

CYTAT(MadeInPoland @ Fri, 27 Mar 2020 - 09:52) *
Messik mapę Włoch ja wskazałem i zadałem pytanie czy jest zgodna. Każdy niech sobie sam odpowie na to pytanie.

Niech każdy sam? Sugerujesz, ale nie powiesz wprost...

Nie ma sensu z Tobą dyskutować, bo jako dowód przytaczasz jakiś filmik z Niemiec, jeśli coś się dokształcasz (a jest to z Twoim obowiązkiem, ale po tym co widzę niestety tego nie robisz), to podlabys rzetelne badania naukowe. Wiedziałbyś też, że w przypadku tego wirusa wysoki odsetek osób potrzebuje wspomagania oddechu co w głównej mierze jest zagrożeniem.

Twoje wszystkie madrosci ustaliłeś bo coś zobaczyłeś, albo pogadałes że znajomymi. Tak świat medyczny nie działa, napisz publikacje, później ktoś ją zrecenzuje następnie ktoś poczyni kolejne i się do czegoś przydasz, bo jak na razie opierasz się na MBM (mip based medicine).

Skoro skończyłeś te studia to powienes mieć więcej pokory, a nie głosić swoje brednie publicznie bo pogadałes z kolegami.

To że wirus ukazuje patologię naszej służby zdrowia pisze od początku, ale naprawdę tylko głupiec może uważać bez żadnych danych co jest większym zagrożeniem: wirus i jego przebieg choroby z powikłaniami (co już sparaliżuje jeszcze w większym stopniu służbę zdrowia) czy to że nie umiemy/ nie mamy środków do skutecznej i mądrej walki z nim

+Quote Post
MadeInPoland
post Fri, 27 Mar 2020 - 10:12
Post #197

Forum Clubber

JokaD od początku pracuję w jednostkach naukowo badawczych i z profesorami rozmawiam bardzo często.
Możesz ich uważać za nieomylnych.

No więc wskaż Messik te publikacje na podstawie których mamy teraz zostać w domach.

--------------------

+Quote Post
Messik
post Fri, 27 Mar 2020 - 10:24
Post #198

Frequent User

CYTAT(MadeInPoland @ Fri, 27 Mar 2020 - 10:12) *
JokaD od początku pracuję w jednostkach naukowo badawczych i z profesorami rozmawiam bardzo często.
Możesz ich uważać za nieomylnych.

No więc wskaż Messik te publikacje na podstawie których mamy teraz zostać w domach.

Czlowieku, czy Ty czytasz co piszesz? Wirus jest nowy dopiero pojawiają się publikacje do których źródła dałem wyżej. Jakbyś czytał to, wiedziałbyś że na razie większość to opisowki przebiegu, leczenia etc. a nie porównanie sposób walki... Więc do wytycznych jescze daleka droga, choć WHO raczej pochwala nasze podejście, może dlatego że jeszcze nie poznali Ciebie.

Z profesorów możesz się śmiać (z niektórych pewnie słusznie) ale oni wykazali jakaś chęć dokształcania się (czego o Tobie nie można powiedzieć), spłodzenie publikacji, doktoratów itd

Dla mnie dyskusja z Tobą (jako lekarzem) kończy się w momencie negowania, jak na razie skromnych, wiarygodnych źródeł i mówieniu że Ty wiesz lepiej.

Poszukam w KEL pod co podchodzi Twoje błaznowanie.

+Quote Post
MadeInPoland
post Fri, 27 Mar 2020 - 10:26
Post #199

Forum Clubber

Które wiarygodne źródło Ci neguje? Pokaż to źródło.

--------------------

+Quote Post
_adams_
post Fri, 27 Mar 2020 - 10:32
Post #200

Forum Killer

Wirus z nimi zostanie tak długo jak nie powstanie szczepionka, zastawanie w domach części społeczeństwa opóźni tylko jego dotarcie do nich, ale nie zahamuje go, rząd wie o tym dobrze ale nie wie jak dalej postąpić i bezczynnie czeka.

Jak już pisałem - cały świat musiałby się zatrzymać na 2-3 tygodnie. To co mamy teraz to jest jednak przesada, bo żadna gospodarka, szczególnie tak słaba i zależna od Niemiec jak nasza nie udźwignie tego. Rząd nie ma planu, nie ma kasy bo wszystko bezmyślnie rozdał i za 2-3 m-ce ludzie zaczną kraść.

To już lepiej poświęcić kilkaset najsłabszych jednostek które wirus uśmierci i uniknąć totalnej destrukcji i wojny domowej, bo jak nasze nadgorliwe służby zamkną większość firm to za parę miesięcy ludzie zaczną strzelać do siebie w walce o żywność.

--------------------
Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.

B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad
Punto Evo 1.4T

+Quote Post

116 Stron V  « < 8 9 10 11 12 > » 
Closed TopicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 11 July 2025 - 15:44