![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 08 May 2005 Skąd: mam? Nie powiem ![]() |
Tak, i też mi się wydaję, że więcej jest zgonów PRZEZ niż NA. Co nie zmienia faktu, że i tak ilość zgonów na grypę i NA Covid to trochę inny rząd wielkości. Ministerstwo Zdrowia w sowim piśmie we wrześniu poinformowało, że w dotychczas na sam covid zmarło niecałe 300 osób (6 miesięcy pandemii i 9 miesięcy kalendarzowych) więc nie są to inne rzędy wielkości, tymbardziej, że dzienna umieralność w PL wynosi 1100 zgonów. Od jakiegoś czasu MZ w swoich codziennych komunikatach podaje ile ich zdaniem osób zmarło na i ile przez, przechodząc zatem do konkretów np. dzisiejszy komunikat wskazuje, że zmarło 5 osób na covid i 36 z covid. Pytanie dlaczego w mediach się zgodny sumuje i podają, że na covid zmarło 41 osób? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki ![]() |
Z drugiej strony, jeżeli bazujemy na danych udostępnianych przez PZH, śmiertelność w przypadku grypy a śmiertelność w przypadku Covid19 jest nieporównywalna. Przez cały rok umiera na grypę tyle osób ile na Covid19 w ciągu kilku dni (już odliczając szacunkowo te osoby które i tak by umarły nawet jakby nie miały Covid). Ale moment. Oficjalnie podano w Polsce, że od wiosny wszystkie osoby chore przewlekle, które zmarły na swoją chorobę, ale miały pozytywny wynik testu na COVID19, są automatycznie zaliczane do statystyk jako osoby, które zmarły na COVID. To samo oficjalne stanowisko podano wiosną w USA. Dlatego wraz ze wzrostem liczby testów (już prawie 5-krotnym) zwiększyła się też liczba "ofiar COVID". Dlatego te statystyki można w zasadzie o kant dupy potłuc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Audi. Turbo. quattro. Dołączył: Sat, 12 October 2002 Skąd: Opalenica ![]() |
Tylko w reżimowej tego nie powiedzą.
-------------------- Audi Coupe S2 @ GT3071R
400KM 440Nm and the life goes on... --Audi way of life-- Suzuki V-Strom DL1000 www.AudiKlub.org |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
Ale moment. Oficjalnie podano w Polsce, że od wiosny wszystkie osoby chore przewlekle, które zmarły na swoją chorobę, ale miały pozytywny wynik testu na COVID19, są automatycznie zaliczane do statystyk jako osoby, które zmarły na COVID. To samo oficjalne stanowisko podano wiosną w USA. Dlatego wraz ze wzrostem liczby testów (już prawie 5-krotnym) zwiększyła się też liczba "ofiar COVID". Dlatego te statystyki można w zasadzie o kant dupy potłuc. masz jakiś link do tych wiadomości ? Tylko w reżimowej tego nie powiedzą. a powiedzą to w niemiecko-amerykańskiej TVN ? Nie powiedzą bo pewnie sponsoruje ich Pfizer... -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 15 July 2008 Skąd: Katowice ![]() |
Trudno porównać covid do grypy z uwagi na fakt, że nikt tak nie badal nigdy intensywnie grypy jak teraz covid. Pytanie czy ilość covid i innych infekcji grypowych oraz paragrypowych jest obecnie wyższa niż grypowych i paragrypowych w poprzednich latach. Mam na myśli tylko infekcje ponieważ w ubiegłych latach bezobjawowi zakazeni nie podbijali statystyk tak jak obecnie.
-------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 17 March 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Dzięki mystek za link - zapoznam się z nim.
Po pierwsze odniosłem się do wykresu wrzuconego przez yotomeczek nt. grypy i tego tyczyły się moje wpisy. zmoświ - nie doczytałeś moich postów - one dotyczą porównania Covid z grypą bo taki wykres wrzucił yotomeczek i tylko do tego wykresu się odniosłem i do danych widniejących na PZH. że w dotychczas na sam covid zmarło niecałe 300 osób (6 miesięcy pandemii i 9 miesięcy kalendarzowych) Ta liczba którą podałeś tyczy się tylko osób które zmarły na Covid i nie miały chorób współistniejących. Pominąłeś (np. 2%, 3%, 10% - wybierz jak tam Ci wygodniej do swoich obliczeń) tych zmarłych którzy mieli Covid i choroby współistniejące i którzy by przeżyli do późnej starości gdyby nie mieli Covid. Mimo to liczba zgonów na grypę (71) i liczba zgonów na Covid jest mocno niekorzystna dla Covid. Podsumowując. Odnosiłem się do danych widniejących na wykresach PZH które przytoczył yotomeczek dotyczących grypy i Covid. Wiem, że wielu oczekiwało by innych postów ale cóż, takie jest życie - nie wszystko jest czarne albo białe. |
|
|
![]()
|
|
Pamiętać należy również że stosowane obecnie testy nie są swoiste dla koronawirusow i wykrywaja też infekcje innymi wirusami.
|
|
|
![]()
|
|
Pamiętać należy również że stosowane obecnie testy nie są swoiste dla koronawirusow i wykrywaja też infekcje innymi wirusami. Ja wszystko rozumiem i jak najbardziej się z tym zgadzam. Bardzo ciekawy jest sam sposób prowadzenia dyskusji. Osoba która nie wierzy za bardzo w Covid (i ma do tego prawo i nic mi do tego) umieszcza wykres z PZH który sugeruje, że z tym Covidem jest coś nie tak i chyba go nie ma bo to co kiedyś było grypą jest teraz Covidem. Jest wszystko ok, wszyscy są happy i wszystko im się zgadza w ich przekonaniach. Ja, bazując na tych samych danych z PZH wyliczam, że wg. PZH zmarło w tym roku (oficjalnie) na grypę 71 osób i jest to kilkakrotnie mniej niż oficjalna liczba zmarłych na Covid (a więc wg tych danych nie można powiedzieć, że Covid to tak napradę grypa). To powoduje, że niektóre osoby chcą mi wmówić, że to nie tak, że to nieprawda. To jak, przyjmujecie tylko te dane które pasują Wam do waszych teorii? Zastanówcie się. Jestem gdzieś pośrodku między "nie ma kowida, to wymysł" a "koniec świata, kowid nas zmiecie z ziemi". Życzę trochę więcej dystansu od skrajnych przekonań. |
|
|
![]()
|
|
Nie ma czegoś takiego ze 'nie ma covid'. Infekcje koronawirusowe są znane od co najmniej 50 lat.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 February 2006 Skąd: Warszawa-Marki ![]() |
Tylko w reżimowej tego nie powiedzą. Powiedzieli, ale nie w wydaniu głównym. Wieczorem podrzucę linki bo na zleceniu jestem. Pierwszy link z brzegu jaki wpadł mi w Google (film z TVP info w tekście) https://prawy.pl/110935-megaskandal-w-tvp-p...covid-19-wideo/ |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 08 May 2005 Skąd: mam? Nie powiem ![]() |
Ta liczba którą podałeś tyczy się tylko osób które zmarły na Covid i nie miały chorób współistniejących. Pominąłeś (np. 2%, 3%, 10% - wybierz jak tam Ci wygodniej do swoich obliczeń) tych zmarłych którzy mieli Covid i choroby współistniejące i którzy by przeżyli do późnej starości gdyby nie mieli Covid. Skąd ta pewność, że dożyliby późnej starości z wyniszczonym chorobą zasadniczą organizmem? W takiej sytuacji mogłaby wykończyć ich inna infekcja wirusowa, tylko pytanie co lekarze by wpisali jako przyczynę śmierci. Kolejna sprawa, że przy obecnej organizacji służby zdrowia takie osoby mają jeszcze mniejsze szanse na przeżycie bez wirusa niż wcześniej, ze względu na brak dostępu do lekarza. |
|
|
![]()
|
|
Kolejna sprawa, że przy obecnej organizacji służby zdrowia takie osoby mają jeszcze mniejsze szanse na przeżycie bez wirusa niż wcześniej, ze względu na brak dostępu do lekarza. W 100% się zgadzam. Skąd ta pewność, że dożyliby późnej starości z wyniszczonym chorobą zasadniczą organizmem? W takiej sytuacji mogłaby wykończyć ich inna infekcja wirusowa, tylko pytanie co lekarze by wpisali jako przyczynę śmierci. Żadna pewność - dlatego czy do obliczeń trzeba dodać 1%, 2% czy 10% to już niech każdy zrobi wg. uznania bo to wróżenie z fusów. Na 100% nie jest to liczba 0% i raczej każdy się z tym zgodzi. |
|
|
![]()
|
|
Milan99 ile wykonano testów w kierunku grypy ile wkm kierunku covid a ile w kierunku innych znanych wirusów od infekcji paragrypowych?
Nie ma testów nie ma rozpoznan to chyba oczywiste? Wiosna w szpitalu covidado wykonywalismy najpierw test w kierunku grypy a kiedy był ujemny to w kierunku covid. Przy czym test w kierunku grypy nie był genetyczny tylko immunoenzymatyczny. Teraz otrzymaliśmy takie testy immunoenzymatyczne super szybkie w kierunku covid i sprawdziliśmy jego wiarygodność na jednym pacjencie: 3x + i 3x -. Tak w ogóle to u nas w OIOM na 9 pacjentów dodatnich jest tylko 3. Z tej trójki cała w podeszłym wieku jedna osoba. W trakcie chemioterapii druga z mnogimi obciążeniami trzecia 72 lata nie znam wywiadu być może bez obciążeń. Od maja nie wykonujemy już testów w kierunku grypy więc te statystyki to będą jakie będą. A jak to w mediach się przedstawia? -------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]()
|
|
Z drugiej strony pozytywny wynik na Covida nie świadczy w 100% że ma się Covid więc te rządowe statystyki dotyczące zachorowań i zgonów mogą być zawyżone... O ile zawyżone? Niestety to też wróżenie z fusów.
Ciężkie czasy dla zwolenników i przeciwników Covida. Wszystkie dane są dość rozmyte i nie wiadomo jaka jest faktycznie skala tego całego Covida. Dystans do tej sprawy więc jest wymagany ![]() |
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Z drugiej strony pozytywny wynik na Covida nie świadczy w 100% że ma się Covid więc te rządowe statystyki dotyczące zachorowań i zgonów mogą być zawyżone... O ile zawyżone? Niestety to też wróżenie z fusów. Ciężkie czasy dla zwolenników i przeciwników Covida. Wszystkie dane są dość rozmyte i nie wiadomo jaka jest faktycznie skala tego całego Covida. Dystans do tej sprawy więc jest wymagany ![]() Najlepsza grupa do testów covida była na statku wycieczkowym. https://politykapolska.eu/2020/03/26/diamon...cala-populacje/ Tak jak piszą w artykule, śmiertelność wyniosła 0.18%. Wszystko co powyżej to niestety naciąganie statystyk. Praktycznie każdemu z nas w ciele znajdą dowolnego wirusa lub jego resztki, kwestia w jakim stężeniu. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie o ten dystans jest cała rozgrywka. Żeby się nie przypalac, przestać straszyć ludzi groźnymi cyframi pozwolić ludziom normalnie funkcjonować i pozwolić leczyć w szpitalach chorych a nie dodatnich.
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 24 September 2016 Skąd: Kraków ![]() |
#Milan - dystans przede wszystkim. Ja ogólnie jestem "anty covidowcem", ale to nie znaczy, że uważam, że nie ma takiego wirusa jak Covid19. Pewnie jest, ale nadal statystyki pokazują, że nie dzieje się nic więcej niż było (czyt. śmiertelność ogólna nie jest wyższa niż była wśród ludzi). Więc dla mnie tak na chłopski rozum - po co mam nosić maskę? (nie noszę od marca, jedynie przy ochronie w Auchanie, żeby mnie nie wyjebali ze sklepu, bo chcę sobie spokojnie zrobić zakupy i wyjść stamtąd). Nie uważam, żeby maska miała mnie uchronić przed jakąś chorobą. W ogóle jestem nałogowym ogbryzaczem paznokci. Ile wirusów w swoim życiu już nałapałem, to nie chcę wiedzieć. I pewnie Covida też
![]() |
|
|
![]()
|
|
Milan99 ile wykonano testów w kierunku grypy ile wkm kierunku covid a ile w kierunku innych znanych wirusów od infekcji paragrypowych? Nie mam pojęcia, musisz sam poszukać. Zresztą te całe statystyki wg. mnie są średnio potrzebne, każdy będzie wykorzystywał statystyki pod swoje przekonania aby im się "światopogląd" zgadzał. Tak jak dane o grypie z PZH. I tak jak dane o Covid podawane przez MZ |
|
|
![]()
|
|
Skoro nie masz pojęcia to w jakim celu porownujesz ilość zachorowań? Przecież to bez sensu.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |