Shoutbox 0 nowych PW 

20 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Dziesięcioletnie E92 M3 jako niezawodne daily?
soltyk
post Tue, 26 Nov 2019 - 09:03
Post #81

Super User

Portfel portfelem. Po prostu niektórzy lubią robić nowy samochód ze starego. Wymieniają to i tamto, czy trzeba będzie niedługo, czy za parę lat. Wszystko w oryginale, im więcej kasy pójdzie, tym lepiej. Znam paru co na to choruje, ale nie w takim stopniu jak Raziel, żeby 15 tysi pakować w starego grata. I to na jeden strzał. Można i mieć portfel i zimną głowę.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 26 Nov 2019 - 09:03
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
16vg60
post Tue, 26 Nov 2019 - 09:09
Post #82

Forum Killer

CYTAT(ledziu @ Tue, 26 Nov 2019 - 08:18) *
A ja bym zrobił bardziej po Polsku ... tak...da się... kupić e90 2,0d dołożyć znaczek "Mpower" i społlery wtedy wizerunek marki na 100% poprawi się bo zajeżdżone M3 to za mało... biggrin.gif

To tak rób i nie zapomnij pod gimnazjum rundkę zrobić,a w sobotę jeszcze o remizę zahaczyc

--------------------
GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
RS4 B5 SPORTEC -family cars
S3 8l ABT ,BAM ,Imola Gelb -wife car
GOLF MK2 RALLYE R32 4M...-toys

+Quote Post
hubi91
post Tue, 26 Nov 2019 - 09:29
Post #83

Super User

CYTAT(Tom-Lee @ Tue, 26 Nov 2019 - 08:48) *
Dalej pianie bijecie pod czyjs portfel. wink.gif

15 postow o tym czy 2kpln to jest duzo czy malo.

Otóż to
To jest tylko kwestia mentalności i majętności. Tylko tyle i aż tyle.
Gdyby było inaczej to by nikt nie jeździł takimi furami. Dla niektórych Daily driver to jest ferrari california a dla innych golf 4.

+Quote Post
Tommo
post Tue, 26 Nov 2019 - 09:35
Post #84

Forum Clubber

CYTAT(Maciek1234 @ Tue, 26 Nov 2019 - 08:30) *
Nie wyobrażam sobie, żeby w auto z przelotem 100kkm wpakować 15 tysi.

OEM:
Dwumasowe koło zamachowe - 8470 zł
Sprzęgło dwutarczowe - 10570 zł
Tłumik drgań paska klinowego - 2747 zł
Pompa wody elektryczna - 2083 zł
sonda nox - 1250 zł
przegub wału napędowego - 1047 zł

Roboczogodzina M3 tania z pewnością też nie będzie zakładając że większość jak zobaczy znaczek na masce to mnożnik X2 smile.gif

--------------------
A110S

+Quote Post
Maciek1234
post Tue, 26 Nov 2019 - 09:52
Post #85

Forum Homee

CYTAT(Tommo @ Tue, 26 Nov 2019 - 10:35) *
OEM:
sonda nox - 1250 zł

Roboczogodzina M3 tania z pewnością też nie będzie zakładając że większość jak zobaczy znaczek na masce to mnożnik X2 smile.gif

to są rzeczy, których usterkę diagnozujesz przed zakupem i na tej podstawie zbijasz cenę. Poza tym, jak w aucie z przelotem 100kkm jest zajechany dwumas, sprzęgło, pompa wody, przeguby, to już odpuszczałbym auto, bo widać, że użytkowane agresywnie. Typowy zajechany szrot, w którego będziesz ładował mnóstwo pieniędzy, co chwilę nowa usterka. Szkoda pieniędzy i nerwów.

Pisałem w swoim pierwszym poście:

CYTAT(Maciek1234 @ Mon, 25 Nov 2019 - 12:06) *
Jak jest upatrzony dobry egzemplarz, z udokumentowaną historią, z prawdziwym przebiegiem, to nie ma się nad czym specjalnie zastanawiać. Dorzuciłbym jest inspekcję u kogoś, kto się specjalizuje w Beemkach i jak wypadnie pozytywnie, to brać.

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
Tommo
post Tue, 26 Nov 2019 - 10:02
Post #86

Forum Clubber

Ale na rok auta nie kupujesz. Więc nawet serwisowana "perełka" po jakimś czasie może okazać się bardzo kosztowna. Trzeba pamiętać, że jest to samochód który skłania do agresywnej jazdy, przez co naturalnie szybciej się zużywa.

--------------------
A110S

+Quote Post
Tom-Lee
post Tue, 26 Nov 2019 - 10:05
Post #87

Forum Killer

CYTAT(Maciek1234 @ Tue, 26 Nov 2019 - 09:52) *
to są rzeczy, których usterkę diagnozujesz przed zakupem i na tej podstawie zbijasz cenę. Poza tym, jak w aucie z przelotem 100kkm jest zajechany dwumas, sprzęgło, pompa wody, przeguby, to już odpuszczałbym auto, bo widać, że użytkowane agresywnie. Typowy zajechany szrot, w którego będziesz ładował mnóstwo pieniędzy, co chwilę nowa usterka. Szkoda pieniędzy i nerwów.

Pisałem w swoim pierwszym poście:

Myslisz, ze ktos kupil M3 zeby Ci prezent zrobic. Takie przypadki o ktorych pieszesz oczywiscie sie zdarzaja, ale to bedzie minimalny procent.

M3 - jazda 50km/h

Fiat Panda - upalanie na Poznaniu.

wink.gif

--------------------
IXgen-TypeR K20C
M240iX

+Quote Post
As_
post Tue, 26 Nov 2019 - 10:32
Post #88

Forum Homee

Ale 15 kola poszlo na stara cupre a nie emke. I mam wrazenie ze mowimy o bezsensownosci tego.

--------------------
papierowe konie + oszukane 4x4

+Quote Post
_adams_
post Tue, 26 Nov 2019 - 10:42
Post #89

Forum Killer

W kumpla M3 tylko dyfer się posypał w 4 lata lekkich pojeżdżawek i sporadycznego palenia kapci, także tragedii nie ma. No ale to manual, w DKG raczej będzie drożej.

Skupmy się może na temacie: niezawodne to nie będzie, ale większość usterek da wykryć się z wyprzedzeniem zanim auto klęknie, a fun z jazdy i w ogóle posiadania tego auta bez porównania z tym co teraz autor użytkuje.

--------------------
Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.

B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad
Punto Evo 1.4T

+Quote Post
Maciek1234
post Tue, 26 Nov 2019 - 11:31
Post #90

Forum Homee

CYTAT(Tommo @ Tue, 26 Nov 2019 - 11:02) *
Ale na rok auta nie kupujesz. Więc nawet serwisowana "perełka" po jakimś czasie może okazać się bardzo kosztowna. Trzeba pamiętać, że jest to samochód który skłania do agresywnej jazdy, przez co naturalnie szybciej się zużywa.
nie mówię, o żadnych perełkach, tylko o normalnym samochodzie, z udokumentowaną przeszłością, udokumentowanym przebiegiem i bezwypadkowym. To nie żadna perełka. Takich aut jest coraz więcej na rynku. Ludzie kupują nowe auta takiej klasy, żeby podelektować się wysoką technologią, a nie bezmyślnie palić gumę pod remizą. Na tor też mało która M3 wyjedzie, bo raz, że opony są drogie, dwa, że trzeba mieć do tego ciąg, a trzy (najważniejsze) - i tak chłopaszek w jakimś śmiesznym samochodziku-wydmuszce z połową mocy takiej M3 zrobi lepszy czas.

A że jest drożej - to jest oczywiste - auto ma 400KM, więc musi mieć sprzęgło, które przeniesie taką moc, przeguby muszą wytrzymywać takie obciążenia i tak dalej. I to jest oczywiste, że takie podzespoły będą znacznie droższe niż w autach o mocy 200KM. Przy normalnej eksploatacji, nie ma powodu, żeby takie sprzęgło, dwumas, czy półosie, wymagały częstszej wymiany - pisałem o tym wcześniej - te elementy pracują na 20-30% swoich możliwości. Jak w zwykłej, akwizytorskiej Fabii 1,0 nie robi się remontu generalnego napędu po 100 tysiącach km, to dlaczego w takiej M3 miałoby być to standardem?

Natomiast jeśli użytkownik traktuje samochód jak wyścigówkę, upalając co tydzień na torze - no to sorry, cudów nie ma, części będą lecieć jak wióry. Ale to dotyczy każdego samochodu, który jest eksploatowany w taki sposób. Tylko autor nie pytał o auto na tor, tylko na jazdę po bułki i do pracy.

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
ledziu
post Tue, 26 Nov 2019 - 12:21
Post #91

Forum Homee

CYTAT(16vg60 @ Tue, 26 Nov 2019 - 09:09) *
To tak rób i nie zapomnij pod gimnazjum rundkę zrobić,a w sobotę jeszcze o remizę zahaczyc

Co ja mam robić ??? To chyba Ty doradzasz zaje fajne rozwiązanie typowo pod polskie klimaty...

+Quote Post
Raziel92
post Tue, 26 Nov 2019 - 15:51
Post #92

Frequent User

to są rzeczy, których usterkę diagnozujesz przed zakupem i na tej podstawie zbijasz cenę. Poza tym, jak w aucie z przelotem 100kkm jest zajechany dwumas, sprzęgło, pompa wody, przeguby, to już odpuszczałbym auto, bo widać, że użytkowane agresywnie.

100tys na sportowe auto to juz duzy przebieg, dlatego kupujac takie auta to i owo trzeba w nich na start zrobic

CYTAT(soltyk @ Tue, 26 Nov 2019 - 09:03) *
Portfel portfelem. Po prostu niektórzy lubią robić nowy samochód ze starego. Wymieniają to i tamto, czy trzeba będzie niedługo, czy za parę lat. Wszystko w oryginale, im więcej kasy pójdzie, tym lepiej. Znam paru co na to choruje, ale nie w takim stopniu jak Raziel, żeby 15 tysi pakować w starego grata. I to na jeden strzał. Można i mieć portfel i zimną głowę.

Co w tym złego?
Nie wiem tez po co piszesz w takim tonie "stary grat"
Cupra z 2012r z polskiego salonu, kupiona od 1 wlasciciela, wiem ze Cupra to nie M3 ale tez nie jest autem do wozenia dupy z punktu a do punktu B tylko do dawania frajdy z jazdy i tak samo jej przebiegu 100tys nie mozna porownywac do jakiegos zwyklaka z przebiegiem 100tys

--------------------
Funcar Seat Leon 2 Cupra R 2.0 TSI CDLA 277km / 413Nm seria -> 310km / 450Nm program
Daily Audi A3 8PA 1.6 MPI BSE

+Quote Post
k1cek
post Tue, 26 Nov 2019 - 16:13
Post #93

User

Gdyby założyciel tematu nadal szukał M3 to mogę polecić samochód znajomego: https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-m3-bmw-m3...o-ID6CCzcf.html

--------------------
MR-S -> XK8 -> RX-8 R3 -> 428ix & EVO 9 -> Levante S & EVO 9

+Quote Post
rwtnt
post Tue, 26 Nov 2019 - 17:17
Post #94

Forum Killer

Ile kosztował właściciela remont silnika tzn panewek, pierścieni, tłoków jak wynika z opisu, by pokazać koszt użytkowania takiego auta. 118 tys i remont silnika w salonowym polskim egzemplarzu. To pokazuje, że tanio może nie być.

+Quote Post
Tom-Lee
post Tue, 26 Nov 2019 - 19:15
Post #95

Forum Killer

Teraz jak go zlozyli od nowa to troche pojezdzi. wink.gif

--------------------
IXgen-TypeR K20C
M240iX

+Quote Post
prnit
post Tue, 26 Nov 2019 - 19:59
Post #96

Forum Homee

Porówywanie cupry do m3 jest smieszne, bądzmy poważni, cupra to fajne auto ale to normalny vw z normalnym silnikiem i cześciami w normalnych cenach, proponuje osobom które wypowiadają się w tym wątku kupić sobie naprawdę egzotyczne auto i zobaczyć ile będzie kosztować jego utrzymanie..nie mowię o golfach gti czy cuprach czy a6 z mocną benzyną czy bmw 335 itd itd itd. Miałem już kilka aut, miałem 5 aut z serii Audi S i tak naprawdę poczułem dopiero w kieszeni różnice jak się przesiadłem na wersję RS najpierw RSC5 a teraz RSC6, to jest przepaść finansowa w cenach części i przede wszystkim ich dostępnośći, jak mi poszła pompa abs w RSC5, a to przecież stare auto to do A6 kosztowało 200zł a do mojego RS6 1200 i tak właściwie to wszystko kosztuje...tak samo jest w wersjach bmw jak coś jest M to kosztuje x3 albo x5, amg pewno to samo...

--------------------
Kilka wariatów w garażu.

+Quote Post
k1cek
post Tue, 26 Nov 2019 - 20:23
Post #97

User

CYTAT(rwtnt @ Tue, 26 Nov 2019 - 17:17) *
Ile kosztował właściciela remont silnika tzn panewek, pierścieni, tłoków jak wynika z opisu, by pokazać koszt użytkowania takiego auta. 118 tys i remont silnika w salonowym polskim egzemplarzu. To pokazuje, że tanio może nie być.

https://www.youtube.com/watch?v=S4uvdlE1Uns&t=443s

--------------------
MR-S -> XK8 -> RX-8 R3 -> 428ix & EVO 9 -> Levante S & EVO 9

+Quote Post
rwtnt
post Tue, 26 Nov 2019 - 22:50
Post #98

Forum Killer

Reasumując wyszło im 3zł na kilometr smile.gif, remont silnika 20tys faktury eksploatacyjne koło 3,5tys na maksymalnych rabatach i koszt opon + ubezpieczenie ac. Jak ktoś będzie miał pecha to może paść jeszcze dtc, ogółem tanio nie będzie. Remont silnika też pewnie w ciągu kilku dni się nie zamknął, podaż silników do m3 też ograniczona. Kwestia jak ten remont został przeprowadzony i ile to pojeździ, ja osobiście bym nie kupił auta z silnikiem po remoncie, wolę jednak fabrykę.

+Quote Post
As_
post Tue, 26 Nov 2019 - 23:11
Post #99

Forum Homee

Ach te liczenie kosztow na kolometr przy przebiegu 4tys. biggrin.gif

--------------------
papierowe konie + oszukane 4x4

+Quote Post
soltyk
post Wed, 27 Nov 2019 - 08:07
Post #100

Super User

CYTAT(Raziel92 @ Tue, 26 Nov 2019 - 15:51) *
Nie wiem tez po co piszesz w takim tonie "stary grat"
Cupra z 2012r z polskiego salonu, kupiona od 1 wlasciciela
Określenie stary to ostatnie słowo, jakim nazwałbym 7-letni samochód. Po prostu dobrowolne pakowanie 15 tys. zł. w naprawy nowo kupionego auta, kojarzy mi się z ratowaniem klasyka przed szrotem, a nie typowym pakietem startowym. Uważam, że grubo przesadziłeś z wydatkami.

Co innego takie M czy AMG. Tam koszty są zupełnie inne, 15 na start to może być mało. Do tego zawsze może coś gruchnąć kilka miesięcy po zakupie.

CYTAT(Tommo @ Tue, 26 Nov 2019 - 09:35) *
OEM:
sonda nox - 1250 zł

Roboczogodzina M3 tania z pewnością też nie będzie zakładając że większość jak zobaczy znaczek na masce to mnożnik X2 :)

to są rzeczy, których usterkę diagnozujesz przed zakupem i na tej podstawie zbijasz cenę.
Doprawdy?? Potrafisz określić przed zakupem, w jakim stanie jest sprzęgło? Albo kiedy zdechnie pompa wody czy koło pasowe? No proszę, a ja kiedyś pracowałem w firmie, gdzie musiałem wymienić sobie sprzęgło, żeby czasem nie padło mi w trasie, bo ,,nie było wiadomo w jakim jest stanie, bo nie wymieniane odkąd wóz jest w firmie". A było to, gdy już od roku jeździłem tym autem. W poprzedniej firmie mechanik robił to w wielu samochodach. Powinieneś przyjść do nas, ile oszczędził by mój były szef dzięki twojej wiedzy i rentgenowskiemu wzrokowi!

+Quote Post

20 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 29 June 2025 - 19:04