Shoutbox 0 nowych PW 

20 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Dziesięcioletnie E92 M3 jako niezawodne daily?
Maciek1234
post Fri, 29 Nov 2019 - 11:17
Post #141

Forum Homee

CYTAT(Tom-Lee @ Fri, 29 Nov 2019 - 11:33) *
A co jak ktos sobie jezdzi jak emeryt. Jedzie do mechanika i ten mowi, skrzynia sie juz odzywa, pojezdzisz ale szykuj 10kola. I co wtedy? wink.gif

to znaczy, że mu wnuczek wieczorem dmuchnął eM-Trójkę i pokazał chłopakom, jak się powinno jeździć takimi samochodami biggrin.gif

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 29 Nov 2019 - 11:17
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
piwo
post Fri, 29 Nov 2019 - 11:32
Post #142

I live here !

CYTAT(Maciek1234 @ Fri, 29 Nov 2019 - 08:41) *
W Europie Wschodniej przyjęło się, że jak masz szybki samochód, to trzeba gnać na złamanie karku. Ale w Europie Zachodniej masz takie kraje jak Francja, Niemcy, Szwajcaria, Austria - to są główne rynki zbytu dla takich aut jak M3, czy 911. Gnające na złamanie karku (w Polsce określiłoby się to mianem: aktywna, dynamiczna jazda) to absolutny margines - taką jazdę piętnują i surowo karzą nie tylko policjanci, ale i sami mieszkańcy, dzwoniąc z uprzejmym donosem.

Naprawdę nigdzie nie ma obowiązku łamania przepisów i kultury jazdy, bo jazda 'eMką' zobowiązuje. Europa Zachodnia już dawno to zrozumiała (pewnie przekonały ich wysokie mandaty), my pewnie zrozumiemy niebawem, gdy taryfikator mandatów zostanie zaktualizowany.

tak przede wszystkim bezpieczenstwo. zyc nudno ale bezpiecznie to podstawa. i ubiezpieczyc wszystko od wszystkiego to podstawa tego swiata.
co do innych krajow jak widze jak clarkson testuje auta i jak cieszy sie jazda na otwartych publicznych drogach nie widze tego zaciecia do wolnej spokojnej jazdy. po prostu ktos kto kocha motoryzacje potrafi z niej czerpac radosc.

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
_adams_
post Fri, 29 Nov 2019 - 11:38
Post #143

Forum Killer

W Pl dużo tych Clarksonów mamy, aż dziw że Top Gear Pl nie mamy laugh.gif Aaa, brakuje Hammond'a i Kpt Snuji cool.gif

--------------------
Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.

B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad
Punto Evo 1.4T

+Quote Post
Maciek1234
post Fri, 29 Nov 2019 - 11:57
Post #144

Forum Homee

CYTAT(piwo @ Fri, 29 Nov 2019 - 12:32) *
co do innych krajow jak widze jak clarkson testuje auta i jak cieszy sie jazda na otwartych publicznych drogach nie widze tego zaciecia do wolnej spokojnej jazdy. po prostu ktos kto kocha motoryzacje potrafi z niej czerpac radosc.
Programy Clarksona to przede wszystkim show - starannie wyreżyserowane, zagrane, zmontowane. On ani przez chwilę nie łamie ograniczeń prędkości na drodze publicznej. Poza tym, jak się ściga supercarem z np. samolotem, albo pociągiem, to jego wyczyny i tak kręci ekipa z dostawczego T5 laugh.gif

Motocykliście też się tłumaczą, że oni tak kochają motoryzację, że muszą szybko jeździć...

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
piwo
post Fri, 29 Nov 2019 - 12:47
Post #145

I live here !

no tak bo wszystko co niebezpieczne jest zle. zakazac seksu,(wroc w imie spoleczne pieprzyc sie ile sie da ale bez radosci), alkoholu, sportu, motoryzacji zastapic ja autonomia. a czlowiek niech tylko pracuje w imie dobra spolecznego. po co wogole mu jakiekolwiek przyjemnosci. to niebezpieczne. wazne zeby zyc. wujowo ale zyc.

--------------------
1/4 2024r 300KM 12,394s

+Quote Post
Bio
post Fri, 29 Nov 2019 - 12:51
Post #146

Forum Killer

CYTAT(piwo @ Fri, 29 Nov 2019 - 12:47) *
no tak bo wszystko co niebezpieczne jest zle. zakazac seksu,(wroc w imie spoleczne pieprzyc sie ile sie da ale bez radosci), alkoholu, sportu, motoryzacji zastapic ja autonomia. a czlowiek niech tylko pracuje w imie dobra spolecznego. po co wogole mu jakiekolwiek przyjemnosci. to niebezpieczne. wazne zeby zyc. wujowo ale zyc.

Tak - a na koniec Ci zabiorą Speedstera i go spalą na Twoich oczach... za takie pieprzenie

biggrin.gif

Wiesz, że jest wiele niebezpiecznych rzeczy, przed którymi zostałeś ochroniony i teraz możesz prezentować taki "udar mózgu" w internecie?

--------------------
Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind
Insta: @tqmmpl
Twitter: @tqmmpl

+Quote Post
piwo
post Fri, 29 Nov 2019 - 12:52
Post #147

I live here !

w imie zasad.

--------------------
1/4 2024r 300KM 12,394s

+Quote Post
Cinekv6
post Fri, 29 Nov 2019 - 13:20
Post #148

User

@Piwo widze ze nadawałbys sie do polityki , tylko biale i czarne nic pomiedzy laugh.gif

--------------------
Audi RS4 B5

+Quote Post
ultraspool
post Fri, 29 Nov 2019 - 13:28
Post #149

User

W uk z tego co widze to 60% posiadaczy bmw M3,4,5,6. To osoby starsze, m5 wsrod babek 70+ to wrecz hit sprzedazy bym powiedzial. Mam klijentke z nowym m5 ktora jezdzi wozkiem elektycznym , moze chodzic ale mowi ze jest juz za stara. Duzo tym jezdzi arabek ninja z dziecmi. 30% to podstarzale playboye z chustkami w kapeluszu. Max 10% to osoby mlode czy takie ktore cokolwiek przyciskaja te auta.

Dobrze ze nie wiedza ze nie mozna tym jezdzic na codzien.

+Quote Post
Maciek1234
post Fri, 29 Nov 2019 - 13:30
Post #150

Forum Homee

CYTAT(piwo @ Fri, 29 Nov 2019 - 13:47) *

ubiegając się o prawo jazdy, zgodziłeś się na przestrzeganie zasad panujących w ruchu drogowym. To nie są żadne zakazy, tylko regulowanie przestrzeni publicznej w taki sposób, żeby wszyscy ludzie mogli jednocześnie poruszać się w tej przestrzeni, nie przeszkadzając sobie przesadnie. I dokładnie ten sam kodeks drogowy obowiązuje kierowcę kaszlaka, BMW M3, jak i wozu konnego. A osobom, które pragną czerpać przyjemność z jazdy, nie zagrażając jednocześnie zdrowiu i życiu osób, które w tej przestrzeni chcą przemieścić się z punktu A do punktu B, udostępnia się tory wyścigowe, czy organizuje się dla nich rajdy, superoesy, wyścigi, etc, gdzie nie obowiązują zasady ruchu drogowego (aczkolwiek obowiązują inne regulacje - również często niesprawiedliwe, ale zwykle znajdzie się cykl rozgrywek dopasowany do własnych preferencji).

--------------------
Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07)

+Quote Post
siwy_
post Fri, 29 Nov 2019 - 13:43
Post #151

User

O kosztach utrzymania M3 nie mam pojęcia ale mniemam, ze ok 10000zl/rok trzeba liczyć bez awarii. Odniosę się tylko do tych „horrendalnie wysokich” mandatów w Niemczech. Nie wiem skąd macie takie informacje ale to kompletna bzdura. Mandaty za prędkość są akurat bardzo niskie, szczególnie w korelacji z zarobkami. Przykład: jakiś miesiąc temu w Osnabrucku 72/50 - mandat 25e czyli jakies 1,5h pracy. To dużo? Takimi samymi bujdami są opowieści o wielkiej kulturze panującej na tamtejszych drogach. Zapier*dalają tak samo jak u nas. Wyprzedzają na podwójnych ciągłych, pasami do skrętu czy powierzchniami wyłączonymi z ruchu. I to zwykle ci, którzy „nie mają potrzeby udowadniania swojej wyższości”. A generalnie rzecz biorąc jest to jeden z najsłabiej jeżdżących (pod względem technicznym, zdecydowania itp.) naród z jakim miałem doczynienia.
Przyczyną tego, ze większość rodaków za granicą jeździ przepisowo (ja tam jeżdzę tak samo jak w PL), jest wspomniana juz nieuchronność kary. Zwykle w ciagu miesiąca od wykroczenia mandat jest juz w skrzynce. No i ilość fotoradarów, których jest 4x więcej niż w Polsce a w dodatku są nieoznakowane. Wprowadźcie to w Polsce a efekty będą identyczne.

+Quote Post
piwo
post Fri, 29 Nov 2019 - 14:20
Post #152

I live here !

CYTAT(Maciek1234 @ Fri, 29 Nov 2019 - 13:30) *
ubiegając się o prawo jazdy, zgodziłeś się na przestrzeganie zasad panujących w ruchu drogowym. To nie są żadne zakazy, tylko regulowanie przestrzeni publicznej w taki sposób, żeby wszyscy ludzie mogli jednocześnie poruszać się w tej przestrzeni, nie przeszkadzając sobie przesadnie. I dokładnie ten sam kodeks drogowy obowiązuje kierowcę kaszlaka, BMW M3, jak i wozu konnego. A osobom, które pragną czerpać przyjemność z jazdy, nie zagrażając jednocześnie zdrowiu i życiu osób, które w tej przestrzeni chcą przemieścić się z punktu A do punktu B, udostępnia się tory wyścigowe, czy organizuje się dla nich rajdy, superoesy, wyścigi, etc, gdzie nie obowiązują zasady ruchu drogowego (aczkolwiek obowiązują inne regulacje - również często niesprawiedliwe, ale zwykle znajdzie się cykl rozgrywek dopasowany do własnych preferencji).

To pomnoz sobie koszt takiej imprezy razy 365 dni w roku i wyjdzie ci kwota ponad 200tys zł. Niewiele osób na to stać i bynajmniej nie namawiam nikogo do łamania przepisów kodeksu drogowego.

--------------------
1/4 2024r 300KM 12,394s

+Quote Post
Tom-Lee
post Fri, 29 Nov 2019 - 14:31
Post #153

Forum Killer

CYTAT(siwy_ @ Fri, 29 Nov 2019 - 13:43) *
O kosztach utrzymania M3 nie mam pojęcia ale mniemam, ze ok 10000zl/rok trzeba liczyć bez awarii.

10K to bedzie samo ubezpieczenie kosztowac. A gdzie paliwo, spalanie pewnie srednie 15. I usterki. wink.gif

--------------------
IXgen-TypeR K20C
M240iX

+Quote Post
siwy_
post Fri, 29 Nov 2019 - 14:42
Post #154

User

CYTAT(Tom-Lee @ Fri, 29 Nov 2019 - 14:31) *
10K to bedzie samo ubezpieczenie kosztowac. A gdzie paliwo, spalanie pewnie srednie 15. I usterki. wink.gif

Miałem na mysli eksploatację tj. utrzymanie auta w odpowiednim stanie technicznym bez ubezpieczeń a tym bardziej paliwa. Poprostu jak to ironicznie pisze ledziu „zwykły serwis BMW” tj. opony, hamulce, olej, panewki wink.gif. Tylko to co jest niezbędne żeby nie bać się wsiąść niespodziewanie w środku nocy w samochód i pojechać w trasę 1000km.

+Quote Post
monev
post Fri, 29 Nov 2019 - 15:17
Post #155

Frequent User

CYTAT(piwo @ Fri, 29 Nov 2019 - 12:47) *

Haha ale się zacietrzewiłeś biggrin.gif

Wreszcie jakiś temat, który rozruszał trochę ten dział! smile.gif

+Quote Post
Krisu_K13TL
post Fri, 29 Nov 2019 - 16:03
Post #156

Super User

Uwaga- będzie długo, jak ktoś pisze w tym temacie, zeby "bić pianę" to niech nie czyta, szkoda czasu. biggrin.gif

Na swoim przykładzie- pierwszy mój serwis M5 e39 to 10kpln, z czego 800pln to oryginalna osłona pod silnik, której brakowało, 4k regeneracja vanosa i jakieś 3,5-4k płaciłem za wymianę panewek, reszta to pierdoły- filtry/oleje.

Oddałem vanosa do regeneracji, bo na średnio nagrzanym silniku przy odpalaniu przez 1-2sek. głośnio hałasował i wyskakiwał błąd na kompie, a panewki, bo "na forach pisali, że w emkach się wymienia" no i silnik drogi, to w sumie zaoszczędzę 3k na serwisie, a potem będę płakał i trzeba będzie wydać 20k na silnik.

Samochód sprzedałem po 3 latach i przejechaniu jakiś 7-8kkm...

Co się okazało- vanos robiony w BSS Vanos Repair okazał się hajsem wyrzuconym w błoto, bo ani nie pracował ciszej, ani nie przestał sypać błędami, wykonawca usługi zaczął się głupio wykręcać, zrzucał winę na pompę oleju, która podawała ciśnienie książkowe itd... Ogólnie 4k wyrzucone w błoto.

Vanosa naprawił mi zaufany kolega mechanik, któremu bałem się oddać auto na takie "grube serwisy", bo robi "zwykłe bmw", za naprawę zapłaciłem mu nie wiem czy 500pln, chyba nawet nie. Dowiedziałem się tylko, żę robota BSS była mocno "niechlujna", a rozwiązanie problemu znalazł ślęcząc wieczorami na szwedzkim forum M.
Z kolei to hałasowanie na średnio-ciepłym silniku- z pół roku temu wyczytałem w manualu serwisowym, że przedlift tak ma i nie jest to w żadnym stopniu szkodliwe, czy niebezpieczne. Można dołożyć "akumulator vanosa z polifta", albo po prostu trzeba się przyzwyczaić

Panewki-no zmienia się, ale w e39 to tak przy 300kkm chyba, mój egzemplarz miał ori 180kilka tysięcy, więc totalnie nie było sensu tego ruszać. Owszem w m3, czy m5 v10 trzeba to robić zdecydowanie częściej, ale wydałem 3-4k niby dla świętego spokoju, a z perspektywy czasu- jednak niepotrzebnie, bo były w dobrym stanie.

Moim zdaniem kluczowe w eksploatacji jest posiadanie godnego zaufania mechanika i jednak dokładne zgłębienie tematu eksploatacji modelu "M' który chcemy kupić... Bo gdybym ja nie wydał tych 8k na panewki i vanosa to nie znaczy, że jestem cebulakiem i jeżdżę zapuszczonym m5, tylko nie wyrzucił bym niepotrzebnie sporej sumki na rzeczy, których nie było sensu robić.

Także moja rada- wszystko z głową, a widzę na forach BMW, że jest trend robienia rzeczy na wyrost i potem faktycznie prawdą jest pisanie, że na start trzeba w każde takie auto wrzucić 10-15k, bo jak ktoś tak jak ja- wyrzuca niepotrzebnie hajs to eksploatacja jest sporo droższa niż w rzeczywistości. Tyle dobrego, że przy sprzedaży się to zwraca jak auto jest ładne i ma udokumentowaną historię, także zbierać faktury za serwis!

Jednak, żeby nie było- m to m i zwłaszcza hamulce są idiotycznie drogie, inne rzeczy typowe dla M też- w e39 kawałek plastiku zwany krótkim nadkolem kosztuje 700pln, wkład bocznego lusterka- 1300pln i inne takie głupoty.

Reasumując te moje wypociny- to widzę to tak- jeśli auto ma być daily, które będzie "tłuczone na co dzień" i np. trzymane pod chmurką, jeżdżone zimą to nie szukałbym super igły EU, pierwszy lakier i mały przebieg, bo i tak z przyczyn niezależnych od nas może szybko takim cukierkiem przestać być, bo szkoda parkingowa, ktoś się zagapi i nie wyhamuje itd.. Tylko np. USA po jakiejś przygodzie-nie strasznej z dobrą, pewną historią serwisową, a takie m3 można kupić poniżej 100k pln.

--------------------
Było: e36 323ti, e36 328iT, e46 325ti, e39 m5
Jest: e81 n54b30a

+Quote Post
swirlization
post Fri, 29 Nov 2019 - 23:03
Post #157

User

Dlatego reasumując, tak jak napisałem wcześniej, poszukać przyzwoitego egzemplarza, brać i cieszyć się z v8 wink.gif Kurde Panowie, jak czytam niektóre wypowiedzi, to mam wrażenie, że nie każdy chyba jeździł tego typu furami tongue.gif Jak ktoś już zauważył, fun wynika już z samego faktu posiadania, charakterystyki oddawania mocy i ogólnego zestrojenia auta, a co do kosztów, nie zawsze trzeba gnieść pod limit, bo na większość warunków na publicznych drogach moc S85 w zupełności wystarcza, a jak komuś malo zawsze jest kompresor, albo turbo smile.gif

+Quote Post
Bio
post Sat, 30 Nov 2019 - 07:20
Post #158

Forum Killer

CYTAT(piwo @ Fri, 29 Nov 2019 - 14:20) *
To pomnoz sobie koszt takiej imprezy razy 365 dni w roku i wyjdzie ci kwota ponad 200tys zł. Niewiele osób na to stać i bynajmniej nie namawiam nikogo do łamania przepisów kodeksu drogowego.

ta... 365 dni w roku track day... biggrin.gif

Piwo - wytrzeźwiej przed używaniem forum.

--------------------
Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind
Insta: @tqmmpl
Twitter: @tqmmpl

+Quote Post
piwo
post Sat, 30 Nov 2019 - 07:45
Post #159

I live here !

Dlatego mówię o czerpaniu przyjemności na ulicy bo robię to codziennie a nie raz na miesiąc.

--------------------
1/4 2024r 300KM 12,394s

+Quote Post
16vg60
post Sat, 30 Nov 2019 - 07:48
Post #160

Forum Killer

Hehe temat nie ma końca
W takich autach stanie w korku to przyjemność biggrin.gif ,każdy jest inny i jeden niby miłośnik motoryzacji, a wystarczy mu fiesta 1.0 do pykania na codzien , drugi będzie jeździł do pracy rs6 C7 performance

Ja mam podobnie jak prnit,na sama myśl, że mam gdzieś jechać "zwykłym"autem mam już zje... humor ,a.jak dojeżdżam starym rs do.pracy to.dzien zaczyna się jakoś lepiej tongue.gif ,i nie trzeba piłować na 100%, można delektować się obcowaniem z autem ,uchylić szyber i sobie pykac i patrzeć że da się zejść poniżej 15l na setkę biggrin.gif (oczywiście jak jest okazją to mu dokładam aż beczy laugh.gif

Co do kosztów to wiadomo nie kazdy jest mechanikiem i sam ogarnia naprawy ,nawet na tym forum,ale wystarczy ruszyc głową i poszukać , popytać ,a nie kurwa lecieć do ASO, albo czekać pół roku w kolejce do szpeca bo na Fejsie jest fejm i na insta później się pochwali gdzie to mu furkie nie naprawiali ...

Głupi przykład rozrządu do R32 ,kpl.rozrzd z febiego ,jest to.samo co Ori swaga tylko nr.zeszlifowane ,w zwykłej hurtowni 900zl po rabacie, wymieniam go za 1k ,z tego co piemietam kiedyś na forum golfa ktoś się chwalił że za taką usługę w ASO wyzygal 4k robota i 3k części ...,jest różnica 7,a 2k?,a to tylko głupi rozrząd w starym golfie
Fazotor wcześniej wspomniany z tfsi...,po chooj to.ruszac przy przebiegu 100k?
Teraz żonie kupiłem. Mk5 GTI,zrobiłem rozrząd 500zl kpl.z pompa wody,do tego zerwałem dekiel, łańcuszek ,napinacz ,a ten nieszczesny fazator ?, niemożliwe sprawny, bo co tam niby ma się zjjebac, oringi które da się dokupić ,a auto ma na liczniku 260k.

Tak wiem to.sa stare śmiecie a nie M3 E90 ale.nawet Mikiciuk na przykładzie ferrarki pokazuje że.jak się chce i ruszy głową to można masakrycznie zbić koszty

--------------------
GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
RS4 B5 SPORTEC -family cars
S3 8l ABT ,BAM ,Imola Gelb -wife car
GOLF MK2 RALLYE R32 4M...-toys

+Quote Post

20 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 30 June 2025 - 09:12