![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 29 March 2010 ![]() |
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
6HP i 8HP owszem mają tę samą zasadę działania, obydwie to przekładnie planetarne. W Alfie 8HP siada ze sprzęgłem hydrokinetycznym, lub inaczej konwerterem momentu obrootowego. Skrzynie jednosprzęgłowe to konstrukcje jak w Oplu/Alfie Selespeed albo np. w Mercach AMG gdzie masz sprzęgło cierne, a nie konwerter. Konwerter oczywiście zawsze jest jeden.
-------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 15 February 2005 Skąd: Poznań ![]() |
Niestety nigdzie nie moge znaleźć boxa do tego silnika ![]() Przeczytaj sobie ten wątek, z tego co pamiętam jakieś boxy już są: http://www.forum.alfaholicy.org/giulia_ste...chiptuning.html Bo soft jako taki ogarnięty, np. Squadra robi 200 ps na 280. Pogea robi 200ps na 300ps i dają na to jakąś gwarancję. Najlepiej zapytać samych tunerów. |
|
|
![]()
|
|
Czytałem cały ten wątek i żadnych konkretów tam nie ma. Wątek skupiony na cziptuningu, który jest dość ładnie rozpracowany ale do auta leasingowanego kompletnie się nie nadaje. Niby stronka podana w tym temacie (pierwsza strona) pokazuje ze mozna kupić boxa ale na tej stronce mozna kupić boxa do wszystkiego co w ogole jezdzi wiec malo wierze ze faktycznie da się od nich zamówić działający produkt.
Będę miał auto po dotarciu to zadzwonię do nich i zapytam o szczegóły. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 07 November 2017 ![]() |
a dlaczego w przypadku leasingu się nie nadaje ?
jeżeli nie jest to system kontroli jak w VW albo coś działającego na podobnej zasadzie, to fakt posiadania oprogramowania serwisom zwisa i powiewa (a "po za mikrofonem" nawet im zależy by był) |
|
|
![]()
|
|
Tak, zwisa i powiewa jak robią serwis olejowy/hamulcowy itd. Ale jak na gwarancji coś Ci sie nie daj bog wysra w motorze/osprzecie (a alfa mistrzem w bezawaryjnosci nie jest) to problemy masz murowane. A tak boxa wypinasz i sprawa załatwiona.
|
|
|
![]()
|
|
ASO same z siebie nie szukają programów bo jest to im nie na rękę.
Dlaczego ? Jeżeli zestresują klienta kontrolami, to klient nie będzie u nich serwisował auta.. i zarabiać będzie ktoś inny. Jeżeli nie zestresują, to będzie serwisował.. i nawet jak będzie awaria, to klient zwróci się do ASO i zapłaci za naprawę importer albo klient... ale kasa i tak idzie do ASO. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
-------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 27 March 2009 ![]() |
Tak, zwisa i powiewa jak robią serwis olejowy/hamulcowy itd. Ale jak na gwarancji coś Ci sie nie daj bog wysra w motorze/osprzecie (a alfa mistrzem w bezawaryjnosci nie jest) to problemy masz murowane. A tak boxa wypinasz i sprawa załatwiona. Z tą awaryjnością to bym nie przesadzał. BMW już dawno chyba ich pokonało, a reszta konkurencji "premium" goni ich równie szybko. Dziś auta są tak zapchane osprzętem i elektroniką, że nie sposób trafić na bezawaryjny wyrób. Alfa (jak i Fiat w ogóle) korzysta z tych samych dostawców co niemieckie koncerny (Bosch, grupa Schaeffler, ZF, Continental etc.) więc to kwestia samego projektu, a tutaj mam wrażenie, że mimo wszystko (poza softwarem) włosi nie mają się czego wstydzić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 03 October 2005 Skąd: Gdansk ![]() |
W mojej 2letniej bawarce przy 30tys km trzeba było wymienic tylni dyfer bo pozne lata 90 mi sie przypomniały i Polonez który tez wył przy 100km/h (tylko ten miał prawo bo go chłostałem niemiłosiernie zawsze i wszedzie
![]() Nie mam nic do Alfy uwazam ze wcale nie bedzie sie sypac mniej czy wiecej od reszty. Zrobiona jest ze smakiem i daje frajde z jazdy nieporównywalnie wieksza niz np bazowe modele Bawarek czy Audi. Pytanie tylko jak z serwisem i własnie tego typu atrakcjami czy jest to robione szybko i sprawnie czy trzeba bedzie czekac pol mc ... -------------------- TUNE-UP - Tuning Serwis Gdansk
AUTOHOLICY - Nowy kanał moto na YouTube |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 27 March 2009 ![]() |
To już zależy chyba od konkretnego serwisu bardziej - można trafić na ogarniętych ludzi, a czasami to najlepszym specjalistą jest sprzątaczka.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 16 September 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
Może coś się zmieniło przez ostatnie dwa lata, ale ja mimo relatywnej bezawaryjności (Giulietta QV) pożegnałem się z Alfą właśnie przez serwisy ASO. Panowie radzą sobie, owszem. Z Fiatami Panda. Wszystko inne to problem, wyzwanie i zagadka. Nawet k**** śruba do kół (autentyk).
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 30 January 2010 Skąd: Warszawa ![]() |
Da się gdzieś w okolicach Warszawy dostać demo Giulii na weekend/dzień?
-------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
na pewno w Lublinie.. jak się dobrze dogadasz (chyba każde auto)
w Warszawie pewnie też ale im się może mniej chce, bo łatwiej wyrobić targety |
|
|
![]()
|
|
Kolega który brał w "wynajm" Mondeo na 24 miesiące, dostał na zakończenie FV w wysokości 22.000 PLN netto .... za "ponadnormatywne zużycie"
![]() Jak oni to policzyli ? Samochód nie był zaniedbany. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 12 April 2007 Skąd: Karczew ![]() |
Dziwne , niby możesz korzystać jak chcesz , jak się popsuje to naprawiają , w razie wypadku jest ubezpieczenie . Jedynie limit kilometrów jest . Chyba że mają jakieś dziwne zapisy w umowach o których nikt nie wspomina .
|
|
|
![]()
|
|
Chyba chcą by oddać auto, które będzie wyglądało jak salonowe.
|
|
|
![]()
|
|
Nieprawda, ze salonówke oddajesz.
Szkopuł jest w tym, ze masz przy wynajmie długoterminowym udział własny w szkodzie do 1500 PLN (ja tak mam w umowach które otrzymałem). Oznacza to, ze jak ktos porysuje Ci jeden element (drzwi, maska itd) to musisz to zrobic za swoja kase w ASO (taka jest umowa) bo tego 1500 nie przekroczysz. Wraz z umową otrzymałem na swoją prośbę pełny katalog zuzycia, które jest traktowane jako normatywne i jakie jest traktowane jako ponadnormatywne. Dopuszczalne są wgniecenia (do okreslonych wymiarów i do okreslonej ilości) oraz rysy (do okreslonej długosci i głębokości) w zasadzie na kazdym z elementów. Zuzycie plastików i innych tego typu elementów jest również ściśle określone. Zapoznałem się z tym zanim zdecydowałem się na podpisanie umowy. Ryzyko jest głównie w tym co napisałem powyzej. Jak Ci ktos przywali w jedne drzwi swoimi dzwiami na parkingu to za naprawe placisz ze swoich i musisz to zrobic w ASO zgodnie z zapisami umowy. Możesz również tego nie naprawiać, ale wliczą Ci to potem w ponadnormatywne zuzycie i wycenią przy oddaniu auta. |
|
|
![]()
|
|
Problem w tym, że auto nie miało żadnych wgnieceń i nie było nigdzie uderzone.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 July 2010 ![]() |
Może do ponadnormatywnego zużycia zaliczyli przebieg.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 24 June 2025 - 01:02 |