![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 17 December 2009 Skąd: Kruszwica ![]() |
Nie wydaje mi się żeby Sirotkin jakoś szczególnie zawinił, na pewno nie na tyle żeby zarobić 2pkt karne. Wiele razy kierowcy uderzali w poprzedzające ich bolidy (np. Kubica w Massę) i jeśli nie powoduje to szkody drugiego kierowcy to jest to zwykły incydent jakich wiele, szczególnie na początku wyścigu.
Kara bardziej należałaby się dla Hulkenberga - tam nie było miejsca na 3 bolidy, a Sirotkin ma rację mówiąc że przecież nie mógł po prostu zniknąć. Miał pecha, bo mógł zapunktować tym bardziej że wg mnie jeździ znacznie lepiej/odważniej niż Stroll, co powinien wkrótce potwierdzić. Póki co jest trochę zielony jeszcze. Generalnie wiele pecha i niesprawiedliwości spotkało paru kierowców w tym wyścigu, ale lepsze to niż procesja w Melbourne. Kangury powinny zmienić pętlę toru ![]() -------------------- Życie jest rumakiem który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.
B6 1.8T@GT28RS>B9 2.0T Allroad Punto Evo 1.4T |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 19 August 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
On bardzo pomógł temu pechowi. Nikt mu nie kazał walić w Pereza bo gdyby nie to to miałby inne (lepsze wyjście) na prostą. Przyłożenie w Pereza nie było pechem a błędem i takie a nie inne ustawienie bolidu do wyjścia z zakrętu było jego wyborem a późniejsze zdarzenie było po części konsekwencją tego co wydarzyło prze przed zakrętem i w samym zakręcie a tutaj nie można mówić o pechu. Kontakt bolidów podczas walki, szczególnie na pierwszym okrążeniu jest można powiedzieć czymś normalnym i od czasu do czasu zdarza się chyba każdemu ale to chyba marna pociecha dla Sirotkina. Co mógł zrobić Sirotkin? Faktycznie niewiele ale gdyby na moment odpuścił gaz to Hulk by go nie zawadził a i tak szans na obronę pozycji przed nim nie miał co najwyżej mógł powalczyć z Alonso. Rozumiem, że nie chciał odpuścić ale suma sumarum wyszło jak wyszło. Sirotkin jest debiutantem i to jest niestety bardzo widoczne. Ma prawo do błędów ale popełnia ich całkiem sporo. W 3 sesji w głupi sposób (co ma przyznał) rozbił bolid, potem w qualu spieprzył swoje szybkie okrążenie a na starcie przywalił w Pereza co (będę się upierał) w znacznym stopniu spowodowało, że doszło do kolizji, która go wyeliminowała. Skoro Leclerc Sauberem był w stanie w tym burdelu dojechać na 6 miejscu to Sirotkin też miał na to szansę. Alonso tak lekko licząc 0,5 sek wolniejszym autem z uszkodzoną podłogą i po nieplanowanej wizycie w pit stopie po której spadł na chyba przedostatnie miejsce zdołał się wdrapać na P7. Williamsem pewnie byłby na pudle (zamiast Pereza). Oczywiście należy wsiąść pod uwagę, że gdyby nie kłopoty innych (2x red Bull, 2x Hass, 1x Force India, 1x Renault, 1x Mercedes) to Stroll byłby poza punktami i Sirotkin pewnie też ale na tym torze wypadniecie kilku rywali jest po prostu wysoce prawdopodobne dlatego wg. mnie zadaniem Strolla było przede wszystkim jechać czysto bez zbytniego ryzyka i to akurat dało rezultat w postaci punktów.
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 07 November 2017 ![]() |
Oczywiście należy wsiąść pod uwagę, że gdyby nie kłopoty innych (2x red Bull, 2x Hass, 1x Force India, 1x Renault, 1x Mercedes) to Stroll byłby poza punktami (...) Tego w annałach nikt nie będzie pamiętał... i po wyścigu nie ma to żadnego znaczenia. Liczy się wynika na mecie a nie styl (jechał pięknie jak nigdy a nie dojechał jak zawsze). na razie tylko kibice. czyli nic istotnego i wartego pochylenia się |
|
|
![]()
|
|
Tego w annałach nikt nie będzie pamiętał... i po wyścigu nie ma to żadnego znaczenia. Liczy się wynika na mecie a nie styl (jechał pięknie jak nigdy a nie dojechał jak zawsze). czyli nic istotnego i wartego pochylenia się Mylisz się nikt nie będzie pamiętał 8 miejsca Strolla a kolizję Red Bulli i przebite koło Bottasa zostanie zapamiętane na długo. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że forma Williamsa/Strolla była niewystarczająca na punkty bez nadzwyczajnych okoliczności, bo wyścig ukończyło jedynie 13 zawodników (14 sklasyfikowanych) a to się zdarza niezwykle rzadko. Co do Sirotkina to chyba każdy liczy, że zacznie jeździć przynajmniej na poziomie Strolla a najbardziej liczy Williams oraz jego sponsorzy. Słaba jazda Sirotkina przekłada się na wyniki zespołu. Co prawda realna szansa na punkty dla Williamsa był dopiero w Baku ale Williams był w stanie wycisnąć w takich okolicznościach nawet 10 punktów a w ich obecnej sytuacji każdy punkt jest cenny. Dwa zespoły, które już teraz są w zasięgu Williamsa ( Sauber i Torro Rosso) mają odpowiednio 10 i 13 punktów przy 4 punktach Williamsa. Jak Williams będzie dalej niańczył swoich kierowców to pozostanie im walka jedynie o 8 miejsce w generalce. Akcje Williamsa od początku sezonu spadają i powinno im zależeć aby wyniki były jak najlepsze. Dodatkowa presja dla kierowców nie jest dobra ale tak to już powinno wyglądnąć, że albo spinasz pośladki i zaczynasz jeździć albo na twoje miejsce jest kolejka chętnych. Zaraz wróć. Kierowcy Williamsa mają przecież opłacone starty do końca sezonu (albo dłużej) wiec nie wiem czym kierownictwo może ich postraszyć. Jednak w przypadku odwalania przez Sirotkina takiej maniany w kolejnych wyścigach to konstruktywna krytyka ze strony kierownictwa by się przydała. Tylko nie wiem czy kierownictwo będzie miało na tyle jaj. Raczej watpię. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Nie mylmy różnych systemów walutowych.
Co innego efektowne dzwony.. a szczególnie drugi raz w RBR, a co innego wygrana i okoliczności które mają drugorzędne znaczenie. Kubica wygrał wyścig.. i to jest odnotowane. Był najlepszy. Koniec. Nie ma znaczenia w jakich okolicznościach (kto i dlaczego nie dojechał do mety), bo liczy się wynik na mecie i za to dają punkty. Rozumiesz ? A Sirotkin ? Ma pecha, słaby bolid i się uczy. Pewnie przez ten sezon będzie nauka a już wymagania będą mocno stawiane w przyszłym. |
|
|
![]()
|
|
Nie chce żeby było tak, że jadę po Sirotkinie ale....
""Nawet nie zostałem zapytany o tę sytuację. Widzieliśmy powtórki setki razy i nikt z nas nie widzi nic oczywistego. To tak chaotyczny wyścig z wieloma szalonymi rzeczami. Był mały kontakt, ale to wyścigi, szczególnie na pierwszym okrążeniu. Nikt mnie nie zapytał, nikt też nie wskazał punktu, na podstawie którego mnie ukarano" - powiedział Sirotkin. "To też byłoby niesprawiedliwe. Po wszystkim wyszedłem zobaczyć nos mojego bolidu i był w doskonałym stanie, nie było żadnych uszkodzeń. W tak chaotycznym wyścigu jeżeli sam nie robisz nic, to inni robią coś z tobą. Gdy wychodziłem z drugiego zakrętu myślałem sobie: wow, to było na limicie, ale perfekcyjne" - dodał Rosjanin. Gość wali w poprzedzający go bolid przy dohamowaniu do zakrętu i nazywa to perfekcyjnym? WTF? -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
Trzeba by zobaczyć wypowiedź w oryginale.. bo tłumaczenia są często naciągnę.
|
|
|
![]()
|
|
Nie mylmy różnych systemów walutowych. Co innego efektowne dzwony.. a szczególnie drugi raz w RBR, a co innego wygrana i okoliczności które mają drugorzędne znaczenie. Kubica wygrał wyścig.. i to jest odnotowane. Był najlepszy. Koniec. Nie ma znaczenia w jakich okolicznościach (kto i dlaczego nie dojechał do mety), bo liczy się wynik na mecie i za to dają punkty. Rozumiesz ? A Sirotkin ? Ma pecha, słaby bolid i się uczy. Pewnie przez ten sezon będzie nauka a już wymagania będą mocno stawiane w przyszłym. Można powiedzieć, że Kubica prowadził w wyścigu zanim jego dwaj najgroźniejsi rywale się wyeliminowali. To takie małe wyjaśnienie. Oczywiście kolizja rywali mocno mu sprawę ułatwiła ale w kilku innych wyścigach pechowo (w sposób niezawiniony i w zasadzenie niezależny od siebie) stracił zwycięstwo (Monaco, Chiny i Australia, realna szansa była tez w Japonii). Oczywiście wynik to wynik i ja tego nie kwestionuje tylko popatrz na klasyfikacje generalną wśród producentów. Sirotkin się uczy i uczyć będzie jeszcze długo jednak myślę, ze oczekiwania w stosunku do jego osoby były większe i sam myślałem, że po kilku GP to on zacznie być tym pewniejszym z dwójki młodych kierowców Williamsa. A na to się na razie nie zanosi. Niestety Williams jest w takiej sytuacji, że może z kierowcami tylko cierpliwie pracować bo innych mieć w tym sezonie nie będzie. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: Wawa ![]() |
hexx przestań juz na siłę robić z Kubicy nieudacznika, który fuksem wygrał jeden wyścig, a z Sirotkina mega wymiatacza któremu sie wszystko wybacza i ma sie rok uczyć jezdzić w tłoku
![]() Hamilton, Kubica, Alonso i inni wybitni kierowcy od początku ostro weszli do F1 bijąc swoich teammate oczekiwania były takie że Sirotkin bedzie lepszy od słabego Strolla a tu jest niestety odwrotnie Zycze jak najlepiej Sierioży ale niestety chyba pozostawi takie same wrażenie w F1 jak Petrov czy Kviat, który pewnie byłby lepsza opcją dla WMR i SMR Kubica dostał cały dzień testowy w Barcelonie wiec WMR chce w koncu zapanować na najszybszą mieszanką i oby coś z tego wyszło CYTAT Będzie to pierwszy pełny dzień testów Roberta od testów na torze Hungaroring z zespołem Renault. Williams zdecydował się dać Kubicy jazdy zarówno w piątek przed Grand Prix Hiszpanii, jak i w środę by lepiej przetestował poprawki aerodynamiczne i wyczuł zachowanie opon.
"To świetny i profesjonalny kierowca i jestem pewien, że mimo że nie był w bolidzie przez parę miesięcy, to od razu będzie miał tempo i będzie wykonywał swoją pracę. Mamy niesamowicie napięty harmonogram z nim w piątek przed Barceloną i później będzie go kontynuował podczas testu po grand prix. Nasz program naprawczy będzie kontynuowany, a Robert będzie odgrywał w nim bardzo ważną rolę" - powiedział Rob Smedley o jazdach Kubicy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
gość_Cocoplasto_* |
![]()
|
![]() |
"Hamilton, Kubica, Alonso i inni wybitni kierowcy..."
Kubica w swojej karierze w F1 wygrał raz. Jeden jedyny raz. Mimo jego ogromnych umiejętności stawianie go w jednej linijce z Hamiltonem... Wybitność zawodnika określa się konkretnymi osiągnięciami. Można powiedzieć, że na wyniki wpływa sprzęt, ale tak jest w każdym sporcie. Jak nie narty gorsze, to kombinezon. Jak nie opony to nie taka dieta. Wynik jest zawsze składową, szczególnie w zawodowym sporcie. RK jest naszym dobrem narodowym i wiadomo, że warto się nim szczycić ale, poza granicami naszego kraju RK póki co nie zostanie zapamiętany jako Sportowiec z sukcesami, a jedynie dobrze zapowiadający się zawodnik. Mam nadzieję, że jeszcze dostanie prawdziwą szansę na walkę i pokaże swój niewątpliwy talent. |
|
|
![]()
|
|
w trakcie pamiętnego dzwonu na wyjeździe z alei serwisowej... pamiętasz jaka była kolejność ? Tak obok siebie stali Kubica i Raikkonen i podobno to Kubica stał teoretycznie po tej bardziej uprzywilejowanej w zpunktu widzenia pzrepisów stronie (ktoś gdzieś na jakimś forum roztrząsał co by było gdyby i kto w tej sytuacji miałby teoretycznie pierwszeństwo i ponoć jest/był jakiś przepis, który może nie wprost ale dawał pierwszeństwo Kubicy). Tak czy owak stali z Kimim obok siebie więc na dobrą sprawę nie można (pomijając interpretacje jakiegoś przepisu) stwierdzić kto był z nich pierwszy a kto drugi. Oczywiście jest jeszcze kwestia braku zjazdu do alei serwisowej części zawodników ale mowa tu o najgroźniejszych rywalach. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
"Hamilton, Kubica, Alonso i inni wybitni kierowcy..." Kubica w swojej karierze w F1 wygrał raz. Jeden jedyny raz. Mimo jego ogromnych umiejętności stawianie go w jednej linijce z Hamiltonem... Wybitność zawodnika określa się konkretnymi osiągnięciami. Można powiedzieć, że na wyniki wpływa sprzęt, ale tak jest w każdym sporcie. Jak nie narty gorsze, to kombinezon. Jak nie opony to nie taka dieta. Wynik jest zawsze składową, szczególnie w zawodowym sporcie. RK jest naszym dobrem narodowym i wiadomo, że warto się nim szczycić ale, poza granicami naszego kraju RK póki co nie zostanie zapamiętany jako Sportowiec z sukcesami, a jedynie dobrze zapowiadający się zawodnik. Mam nadzieję, że jeszcze dostanie prawdziwą szansę na walkę i pokaże swój niewątpliwy talent. Co innego wybitny zawodnik a co innego zawodnik z osiągnięciami. Osiągnięcia to mogą mieć nawet lepsi średniacy jak znajdą się w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie. Rosberg do czasu wypadku Roberta miał od niego znacznie gorsze osiągnięcia. A jakie osiągnięcia miał Button do czasu sezonu z Brown GP? Obaj skończyli ze świetnymi statystykami i Mistrzowskimi Tytułami bo po długim czasie mieli w końcu szansę pokazać talent. A jakie wybitne osiągnięcia ma Riccardo? Byłbyś zdziwiony jakie poważanie Kubica ma za granica, szczególnie we Włoszech (ale nie tylko) więc nie jest tak, ze to nasze dobro narodowe a za granicą go nie doceniają. -------------------- sygnatury komercyjne są dostępne dla kont PRO
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: Wawa ![]() |
Proszę cytować cala moja wypowiedź!
Po pierwsze jednym z wyznacznikow jakości kierowcy jest rywalizacja wewnątrz teamu Dlatego napisałem że dobry kierowca czy wybitny od razu bez respektu walczy z teammate Niezależnie od tego czy bolid pozwala na 1 miejsca Ale to trzeba zadać sobie trud i przeanalizować trochę danych A nie walić tekstami z poziomu onetu czyli 30 milionów fachowców od F1 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 11 January 2005 Skąd: łódzkie ![]() |
Co innego wybitny zawodnik a co innego zawodnik z osiągnięciami. Osiągnięcia to mogą mieć nawet lepsi średniacy jak znajdą się w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie. dokładnie - historia na zawsze zapamięta takiego tuza kierownicy jak Daemon Hill jako mistrza świata. Albo Jacquese Villeneuva - również mistrz świata. Po prostu w odpowiednim czasie znaleźli się za kierownicą Williamsa (!) i tego mistrza zdobyli. Natomiast byli na tyle słabymi kierowcami, że z Hillem Williams nie przedłużył kontraktu nawet gdy ten, zdobył mistrzostwo świata.-------------------- Porsche 911 (992)
BMW X7 M60iX (G07) |
|
|
![]()
|
|
Tak obok siebie stali Kubica i Raikkonen i podobno to Kubica stał teoretycznie po tej bardziej uprzywilejowanej w zpunktu widzenia pzrepisów stronie (ktoś gdzieś na jakimś forum roztrząsał co by było gdyby i kto w tej sytuacji miałby teoretycznie pierwszeństwo i ponoć jest/był jakiś przepis, który może nie wprost ale dawał pierwszeństwo Kubicy). Tak czy owak stali z Kimim obok siebie więc na dobrą sprawę nie można (pomijając interpretacje jakiegoś przepisu) stwierdzić kto był z nich pierwszy a kto drugi. Oczywiście jest jeszcze kwestia braku zjazdu do alei serwisowej części zawodników ale mowa tu o najgroźniejszych rywalach. pytałem konkretnie... jaka była kolejność aut przed linią wyjazdu czyli kto był pierwszy, kto drugi, kto trzeci, kto czwarty potrafisz wymienić ? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 03 May 2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 20 August 2007 ![]() |
pytałem konkretnie... jaka była kolejność aut przed linią wyjazdu czyli kto był pierwszy, kto drugi, kto trzeci, kto czwarty potrafisz wymienić ? KUB najszybciej odbył pit stop i minimalnie wyjechał przed Kimim, ale to RAI był najbliżej linii wyjazdu bo dalej podjechał ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 05 July 2025 - 16:07 |