Shoutbox 0 nowych PW 

85 Stron V  « < 52 53 54 55 56 > »   
Reply to this topicStart new topic
> MERCEDES w202 DTM lightweight body - było M111.975 + hybryda Turbo A45 AMG Borgwarner B03, Obecnie 928kg - było najszybsze torowe kombi w Polsce
kontrolm
post Tue, 26 Nov 2019 - 14:35
Post #1061

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(jackkpl @ Tue, 26 Nov 2019 - 13:22) *
No jak już ktoś porównuje, to niech to chociaż robi uczciwie smile.gif.

Nie mam żadnego interesu by nie robić tego uczciwie bo żadne z aut nie jest moje . Bywam na tych rundach jako również uczestnik i każdy wolny czas przeznaczam na oglądanie aut i rozmowy z właścicielami. Praktycznie prócz mojego to wszystkie auta są tam nieźle wybebeszone, niektóre lepiej niektóre gorzej ale jak dla mnie pomysłowość wycinania w tym merolu stoi na wyższym poziomie - patrz takie drzwi ;-) A że baza była cięższa niż konkurencja to już insza sprawa.

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 26 Nov 2019 - 14:35
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
jackkpl
post Tue, 26 Nov 2019 - 15:55
Post #1062

I live here !

CYTAT(kontrolm @ Tue, 26 Nov 2019 - 14:35) *
Nie mam żadnego interesu by nie robić tego uczciwie bo żadne z aut nie jest moje . Bywam na tych rundach jako również uczestnik i każdy wolny czas przeznaczam na oglądanie aut i rozmowy z właścicielami. Praktycznie prócz mojego to wszystkie auta są tam nieźle wybebeszone, niektóre lepiej niektóre gorzej ale jak dla mnie pomysłowość wycinania w tym merolu stoi na wyższym poziomie - patrz takie drzwi ;-) A że baza była cięższa niż konkurencja to już insza sprawa.

Ja to pisałem do Kontrolm. WIem, że u Was można robić rewizję tylnego zawieszenia siedząc w kabinie biggrin.gif. Albo zmienić olej w dyfrze siedząc w bagażniku.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
EssiRS
post Tue, 26 Nov 2019 - 19:23
Post #1063

Forum Homee

Radzio Gsi nie ma co stać w miejscu

Markosz jeszcze nie wiem ile dokładnie to waży. Część ma być wykonana z laminatu, a część z carbonu.
Silnik się jeszcze składa. Pewnie na wiosnę.

Dziku nadwozie kombi ma swoje plusy, szczególnie w kontekście "zaskoczenia przeciwnika". Miny objechanych kolegów w "grubych" furach przez kombi, bezcenne...

Andrzejsr to jest kopyto. W tej chwili powstają docelowe elementy. Zobaczymy ile kg uda się zejść na przyszły sezon.

Piwo ciężko o sporo lżejszą bazę RWD "z potenchałem" w rozsądnych pieniądzach. Tak czy owak uważam, że jest to bardzo ciekawe wyzwanie i zawsze chciałem coś takiego zrobić. Aspekt ekonomiczny nie jest tutaj kluczowy.

Gicy tak to skopiowana buda z sedana.

Ddziaduch jasne wink.gif

Bio jest trochę tak jak piszesz. W tym wszystkim chodzi głównie o dobrą zabawę i robienie rzeczy ciekawych.

Misiolbn te kopyto do sedana powstało też na moje zamówienie, więc miałem wybór. Mam nadzieję niebawem Wam pokazać dlaczego sedan.

Jackkpl aero lepsze, waga też niższa i "estetyka" do ktorej obecnie dążę. Dlatego sedan.

Madeinpoland czy to był ciężki wóz ze słabym piecem... ja byłem zadowolony, ale trzeba iść do przodu.

Miś powinno tak być, ale już teraz widzę, że plany na tą zimę są bardzo ambitne. Zobaczymy co uda się zrobić do wiosny.

Kontrolm z Arkiem nie miałem okazji się skonfrontować, a hondy to 800kg i 260KM. Hondy wbrew pozorom są mocniej wycięte niż moje kombi, np ja mam dalej cały stalowy pas przedni z podłużnicami, hondy nie. To brak lamp takie wrażenie powoduje.

Madeinpoland coś źle sprawdzałeś... na YT sprawdź, tam zrobiłem takie porównania. Przy mocy u mnie ok 370KM kombiak przed tegorocznym odchudzaniem był szybszy od E55 AMG Kompressor, C55, C43 itd. Na koniec tego sezonu było jeszcze lepiej, ale już nie mierzyłem. Przyśpieszenie generuje ponad 0,5g na gps.

W202 C230 Turbo vs w211 E55 AMG Kompressor

W202 C230 Turbo vs w202 C55 AMG

--------------------
Warner R4 180KM 380kg, Łódź 56,3, Rozeta Wróbla 1:09,72
Mercedes w202 C230 m111 Turbo 405KM 550Nm 1150kg Poznań 1:44.8 (bez aero)
Mercedes R129 SL500 M119, 6-manual, AMG 8 tłoczków 360mm, ET 13:382, Poznań 1:55

+Quote Post
Alex_R53
post Wed, 27 Nov 2019 - 11:53
Post #1064

Frequent User

CYTAT(EssiRS @ Tue, 26 Nov 2019 - 19:23) *
[...] ciężko o sporo lżejszą bazę RWD "z potenchałem" w rozsądnych pieniądzach. Tak czy owak uważam, że jest to bardzo ciekawe wyzwanie i zawsze chciałem coś takiego zrobić. Aspekt ekonomiczny nie jest tutaj kluczowy.
[...] jest trochę tak jak piszesz. W tym wszystkim chodzi głównie o dobrą zabawę i robienie rzeczy ciekawych.
[...]

Jako fan Excela muszę o to zapytać... masz podliczenie ile to wszystko (razem z samochodem) mniej więcej kosztowało? Nie chce konkretnej kwoty bo nikomu do portfela nie zaglądam tylko tak z ciekawości pytam, bo może się okazać, że jest dużo rozsądniejszych RWD z potencjałem jeśli się to dobrze policzy smile.gif tym niemniej fun-factor takiego kombi (a niedługo sedana) musi być ciekawy biggrin.gif kibicuje

--------------------
KZ Kart Łódź 54.1
MX5 Łódź 58.3 / Poznań 1:47.0 / Silesia 1:54.3
Vette C5 Silesia 1:54

+Quote Post
GIB
post Wed, 27 Nov 2019 - 22:20
Post #1065

Forum Homee

a nie jest tak że to właśnie kombi ma lepszy współczynnik aerodynamiczny?

--------------------
cztery koła i silnik

+Quote Post
addam24
post Wed, 27 Nov 2019 - 22:36
Post #1066

Forum Killer

CYTAT(kontrolm @ Tue, 26 Nov 2019 - 12:29) *
wtrącę swoje 3 grosze niezbyt dużo warte pewnie ale ten samochód już wygląda jak pocięta kartka papieru do tego ma mocarny silnik, mega opony a mimo tego potrafi dostać wpierdziel od wolnossącego jajka z mocą poniżej 300KM lub innych słabszych i mniej pociętych wozów o Arkadiusza Megane nie wspomnę. Może bonusów trzeba poszukać gdzie indziej ? Zawieszenie ? Trakcja ? Bo łącznik słyszałem że jest mega ;-)

Ty to piszesz poważnie, czy się nacpales?Porównujesz jakieś jajka,pewnie z b seria ,gdzie jebnie sz tym w drewniany płot i się zabijesz(proponuje zobaczyć crash test tego auta).Do czołgu..ten mercedes w serii w kombi,waży w okolicach 1.6t..Dodatkowo jeśli chodzi o motory to również dwie przeciwne półki.Porównywanie osiolka do rasowego konia wyścigowego. Gdzie w mercedesie masz walki wydechowe poniżej 200 stopni a ssace ledwo przekraczają 200 stopni. Dodatkowo dostepnosc czesci tuningowych do jednego i drugiego modelu to rowniez dwie przeciwnosci.Podaj namiar do tego dilera,bo chetnie bym tego spróbował

+Quote Post
luisgomes6
post Wed, 27 Nov 2019 - 23:09
Post #1067

User

GIB Nie, nie jest tak. Każde kombi stawia większy opór. Zobacz sobie nawet, na maksymalne prędkości podawane przez producentów dla aut z różnymi nadwoziami i przy kombi zawsze są one niższe.

+Quote Post
kontrolm
post Thu, 28 Nov 2019 - 05:50
Post #1068

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(addam24 @ Wed, 27 Nov 2019 - 22:36) *
Ty to piszesz poważnie, czy się nacpales?Porównujesz jakieś jajka,pewnie z b seria ,gdzie jebnie sz tym w drewniany płot i się zabijesz(proponuje zobaczyć crash test tego auta).Do czołgu..ten mercedes w serii w kombi,waży w okolicach 1.6t..Dodatkowo jeśli chodzi o motory to również dwie przeciwne półki.Porównywanie osiolka do rasowego konia wyścigowego. Gdzie w mercedesie masz walki wydechowe poniżej 200 stopni a ssace ledwo przekraczają 200 stopni. Dodatkowo dostepnosc czesci tuningowych do jednego i drugiego modelu to rowniez dwie przeciwnosci.Podaj namiar do tego dilera,bo chetnie bym tego spróbował

coś napisałeś ale nie wiadomo tak naprawdę co. Ale masz rację - wybór bazy to bardzo ważna rzecz kiedy już na starcie przegrywasz.
Robiłem kiedyś dla gościa silnik do Hyundai Accent 1.5 16v 100km. Auto było używane do KJSów. Gość zrobił tam naprawdę sporo modyfikacji i włożył dużo pieniędzy a i tak był do tyłu względem konkurencji. Ale nie chciał zmienić auta tłumacząc się tym że on chce takie bo jego ojciec ma salon Hyundai i on w ten sposób będzie mu robić reklamę.

--------------------

+Quote Post
Skiba
post Thu, 28 Nov 2019 - 06:33
Post #1069

Forum Killer

CYTAT(GIB @ Wed, 27 Nov 2019 - 23:20) *
a nie jest tak że to właśnie kombi ma lepszy współczynnik aerodynamiczny?

Nie wiem o którym współczynniku mowisz ale zakładajać że, przód jest taki sam a różnica jedynie w tylnej części to zawsze auto o większym tyle daje większy drag i większe podciśnienie w tylnej części- także opór będzie większy.

--------------------
Quality means doing it right when no one is looking.

+Quote Post
kontrolm
post Thu, 28 Nov 2019 - 06:36
Post #1070

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(Skiba @ Thu, 28 Nov 2019 - 06:33) *
Nie wiem o którym współczynniku mowisz ale zakładajać że, przód jest taki sam a różnica jedynie w tylnej części to zawsze auto o większym tyle daje większy drag i większe podciśnienie w tylnej części- także opór będzie większy.

opór tak ale lift już często przeciwnie.

--------------------

+Quote Post
Skiba
post Thu, 28 Nov 2019 - 07:07
Post #1071

Forum Killer

CYTAT(kontrolm @ Thu, 28 Nov 2019 - 07:36) *
opór tak ale lift już często przeciwnie.

Rozwiń proszę

--------------------

+Quote Post
kontrolm
post Thu, 28 Nov 2019 - 07:13
Post #1072

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT(Skiba @ Thu, 28 Nov 2019 - 07:07) *
Rozwiń proszę

opadający dach lub tylnia szyba ma tendencję do tworzenia stref podciśnienia nad nią co widać na Twojej wklejce szczególnie pickup ale też auta 1 i 3.

--------------------

+Quote Post
Skiba
post Thu, 28 Nov 2019 - 08:26
Post #1073

Forum Killer

CYTAT(kontrolm @ Thu, 28 Nov 2019 - 08:13) *
opadający dach lub tylnia szyba ma tendencję do tworzenia stref podciśnienia nad nią co widać na Twojej wklejce szczególnie pickup ale też auta 1 i 3.

Ok teraz jasne. Jest to owszem pole do dopracowania, można dokładać elementy aero na krawędzi dachu (jak np w evo MR) które ten efekt nieco poprawiać. Nie mniej jednak dalej wygląda to na mniejsze zjawisko niż wytworzone podciśnienie za pojazdem typu kombi.
Dodatkowo buda sedana daje możliwość dołożenia skrzydła w optymalniejszym miejscu niż w kombi.
Tworząc taką skorupę od podstaw można się pokusić już na tym etapie dopracować obrys, zwłaszcza np kształt zderzaka, miejsce pod dyfuzor podłogi oraz boki auta (np zwężenie,falbanka etc) tak aby zmniejszyć zjawisko zawirowania za pojazdem.

--------------------

+Quote Post
piwo
post Thu, 28 Nov 2019 - 09:01
Post #1074

I live here !

im wyzszy przeswit tym wieksze podcisnienie pod autem i przysysanie do podloza?

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post
soltyk
post Thu, 28 Nov 2019 - 10:34
Post #1075

Super User

im niższy, ta grafika coś nie teges

+Quote Post
kontrolm
post Thu, 28 Nov 2019 - 11:04
Post #1076

Forum Clubber

Ikona grupy

grafika jest teges zobaczcie jak ukształtowany jest przód aut i co tam buduje podciśnienie.

--------------------

+Quote Post
jackkpl
post Thu, 28 Nov 2019 - 11:10
Post #1077

I live here !

To są wykresy prędkości względnej, a nie podciśnienia smile.gif. Oczywiste, że na czole zderzaka jest największe ciśnienie i powietrze tam "stoi".

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
EssiRS
post Thu, 28 Nov 2019 - 18:50
Post #1078

Forum Homee

Alex ja bardzo wiele trudnych rzeczy (więc też kosztownych) robię sam, dlatego bardzo ciężko to policzyć.
Samochód w dalszym ciągu mieści się w moim rozumieniu "budget race car" szczególnie w kontekście z jakimi samochodami (jak drogimi w zakupie lub budowie) udaje się konkurować czy wygrywać.
Jestem ciekaw jakie samochody macie na myśli mówiąc o lepszych bazach z potencjałem (i nie oklepanych)?

Sedan ma lepsze aero, a dodatkowo chcę trochę popracować nad docelową estetyką samochodu. Efekt końcowy powinien być fajny.

Kontrolm nie przesadzaj, że ta moja baza "na starcie przegrywa". Wszyscy tak twierdzili na początku tego wątku, ale jak widać efekt już teraz pomimo ciągłych udoskonaleń jest konkurencyjny, a przy tym daje dużo frajdy kierowcy.
I w sumie to jest bardzo ważne. Mój samochód jest cały czas w trakcie budowy. Rzadko kiedy jest dopracowany w detalach i idealnie ustawiony. Nie ma na ten samochód szablonu do skopiowania jak w Hondzie czy BMW. Nie ma tylu części do sportu. Za to ma się coś wyjątkowego, niepowtarzalnego i ciekawego.
Trzeba chyba to też uwzględnić przy porównywaniu samochodów.

--------------------
Warner R4 180KM 380kg, Łódź 56,3, Rozeta Wróbla 1:09,72
Mercedes w202 C230 m111 Turbo 405KM 550Nm 1150kg Poznań 1:44.8 (bez aero)
Mercedes R129 SL500 M119, 6-manual, AMG 8 tłoczków 360mm, ET 13:382, Poznań 1:55

+Quote Post
radzio_gsi
post Thu, 28 Nov 2019 - 19:20
Post #1079

Forum Homee

CYTAT(EssiRS @ Thu, 28 Nov 2019 - 18:50) *
Alex ja bardzo wiele trudnych rzeczy (więc też kosztownych) robię sam, dlatego bardzo ciężko to policzyć.
Samochód w dalszym ciągu mieści się w moim rozumieniu "budget race car" szczególnie w kontekście z jakimi samochodami (jak drogimi w zakupie lub budowie) udaje się konkurować czy wygrywać.
Jestem ciekaw jakie samochody macie na myśli mówiąc o lepszych bazach z potencjałem (i nie oklepanych)?

Sedan ma lepsze aero, a dodatkowo chcę trochę popracować nad docelową estetyką samochodu. Efekt końcowy powinien być fajny.

Kontrolm nie przesadzaj, że ta moja baza "na starcie przegrywa". Wszyscy tak twierdzili na początku tego wątku, ale jak widać efekt już teraz pomimo ciągłych udoskonaleń jest konkurencyjny, a przy tym daje dużo frajdy kierowcy.
I w sumie to jest bardzo ważne. Mój samochód jest cały czas w trakcie budowy. Rzadko kiedy jest dopracowany w detalach i idealnie ustawiony. Nie ma na ten samochód szablonu do skopiowania jak w Hondzie czy BMW. Nie ma tylu części do sportu. Za to ma się coś wyjątkowego, niepowtarzalnego i ciekawego.
Trzeba chyba to też uwzględnić przy porównywaniu samochodów.

jestem wielkim fanem podejścia. chętnie bym wyskoczył kiedyś na piwko pogadać

--------------------
www.youtube.com/radzioFLATOUT
www.youtube.com/motoLAB
www.facebook.com/radzioFLATOUT
www.patronite.pl/radzioFLATOUT

+Quote Post
piwo
post Thu, 28 Nov 2019 - 20:45
Post #1080

I live here !

CYTAT(EssiRS @ Thu, 28 Nov 2019 - 18:50) *
Jestem ciekaw jakie samochody macie na myśli mówiąc o lepszych bazach z potencjałem (i nie oklepanych)

Jak jesteś w Mercedesie to ja bym pomyślał o małym slk. Tani łatwiej jechać linia prosta między pachołkami bo mały niski i chyba lżejszy. Wydaje się lepszą baza z merca. Pewnie silniki skrzynie czy zawias to samo co w twoim.

--------------------
930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s
0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s
Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl

+Quote Post

85 Stron V  « < 52 53 54 55 56 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 17 July 2025 - 09:03