![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 21 October 2015 Skąd: Warszawa ![]() |
poprosiłem znajomą z biura aby zeszła ze mną i nagrała dźwięk, stąd film w pionie i tyle widać ile widać, ważniejszy jest jednak dźwięk - Drzewo, Piotor - to takie coś? ![]() Dokładnie coś w tym klimacie, chociaż siedząc za kierownicą łomot u mnie jest mniejszy, taki bardziej "tępy" ale ze słyszalnym lekkim zgrzytem. Na filmie słyszymy to z zewnątrz i to jeszcze w garażu gdzie efekt strzału jest spotęgowany. Napisałeś, że u Ciebie pojawia się zawsze w takiej sytuacji a u mnie raz na jakiś czas. Poza tym potwierdzam, że oprócz tego skrzynia działa bez zarzutu. @Joker: ja z reguły z P na R wrzucam parę minut po odpaleniu bo jeszcze po pracy zanim ruszę dopalam zasłużonego fajka ![]() @micky: raczej nie w czasie jazdy, słabo widać ale po zatrzymaniu gucior wbija wsteczny i wtedy jest strzał czyli sytuacja analogiczna do mojej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 17 December 2002 Skąd: Kraków ![]() |
Piotor nie za wiele widać na tym filmiku - jeżeli nie macie żadnych problemów ze skrzynia po wyjeździe z garażu ,to może ten typ tak ma.
Chociaż u mnie już 28kkm na blacie i auto strzela tylko z wydechu póki co ![]() -------------------- CLA 45 AMG stage 2 Performance Package
_https://m.facebook.com/MercedesCLA45 M5 F10 710/900 było GTR MY17 jest |
|
|
gość_gucior_* |
![]()
|
![]() |
Zaraz zaraz przecież u Guciora słychać jakiś strzał w czasie jazdy a nie jak pisze kolega Piotor przy przełączaniu z P na R ! Ten dziwny dzwiek pojawia sie tylko w jednej sytuacji: - auto jest kompletnie zimne po postoju minimum 6-7 godzin albo i wiecej - tylko przy przepieciu biegu z D na R tuz po odpaleniu Nie dzieje sie to w zadnej innej sytuacji - z domu wyjezdzam z garazu na wstecznym zawsze jak i w wielu innych sytuacjach - ten "dzwiek" dzieje sie jedynie tuz po odpaleniu auta po dlugim postoju, przeturlaniu sie kilku metrow na D, zatrzymaniu i wbiciu R. Poza tym skrzynia nigdy nie dawala zadnych oznak uszkodzenia/zmeczenia czy podobnych odglosow. |
|
|
![]()
|
|
To wypada nam zaczekać jak zgodnie z deklaracją Drzewo wrzuci wieczorem filmik z tego diagnozowanego egzemplarza w którym ASO zakwalifikowało skrzynię do wymiany i będziemy mieli pełniejszy obraz i może mniej wątpliwości
![]() |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Thu, 19 April 2007 ![]() |
Gucior to jest taki dźwięk według mnie, zaraz wstawię film.
|
|
|
![]()
|
|
Gucior to jest taki dźwięk według mnie, zaraz wstawię film. Jesteś mistrzem budowania napięcia ![]() Błagam tylko pospiesz się bo tu zaraz wpadną jacyś Niemcy, zbanują nas albo co gorsze zamkną forum świadomi, że w 2015 sprzedali w PL około stu sztuk różnej maści A AMG w których trzeba będzie wymienić skrzynie ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jesteś mistrzem budowania napięcia ![]() Błagam tylko pospiesz się bo tu zaraz wpadną jacyś Niemcy, zbanują nas albo co gorsze zamkną forum świadomi, że w 2015 sprzedali w PL około stu sztuk różnej maści A AMG w których trzeba będzie wymienić skrzynie ![]() ![]() Przepraszam, wczytywało się trochę długo ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pomogło coś? Z tego co pamiętam te dźwięki pojawiały się na zimnym silniku, wtedy gdy przechodziło się pomiędzy r-n-d i na odwrót.
|
|
|
gość_gucior_* |
![]()
|
![]() |
Brzmi to chyba dosc podobnie, u mnie poglos garazu mocno zmienia odglos.
w przypadku tego bialego a45 skrzynia lomocze przy kazdym przebiciu r-d i d-r a u mnie tylko na zimnym motorze za pierwszym razem, nigdy za drugim czy trzecim. ponagrywam w kolejnych dniach filmy swojego auta i przy wiosennej zmianie opon/oleju zostawie ta dokumentacje w MB, zobaczymy co zdecyduja |
|
|
![]()
|
|
Tylko ciekawy jestem czy ten metaliczny stuk kwalifikuje skrzynie do wymiany ?
Trzeba by spuścić olej i zobaczyć czy są opiłki. -------------------- CLA 45 AMG stage 2 Performance Package
|
|
gość_gucior_* |
![]()
|
![]() |
Mysle, ze dokladnie tak zrobia, zatrzymaja auto na noc, na zimno sprawdza sami efekty dzwiekowe bo inaczej zostanie im wiara na slowo a pozniej sprawdza stan oleju w skrzyni i czy cos w nim plywa.
Poki co auto podaje a gwarancji ma jeszcze na dlugie lata ![]() |
|
|
![]()
|
|
Brzmi to chyba dosc podobnie, u mnie poglos garazu mocno zmienia odglos. w przypadku tego bialego a45 skrzynia lomocze przy kazdym przebiciu r-d i d-r a u mnie tylko na zimnym motorze za pierwszym razem, nigdy za drugim czy trzecim. ponagrywam w kolejnych dniach filmy swojego auta i przy wiosennej zmianie opon/oleju zostawie ta dokumentacje w MB, zobaczymy co zdecyduja W tym białym od tego się zaczęło, łomotało sporadycznie, a dopiero jak auto postało parę dni to udało się wywołać ten łomot za każdym razem. Pozostaje obserwować ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pomogło coś? Z tego co pamiętam te dźwięki pojawiały się na zimnym silniku, wtedy gdy przechodziło się pomiędzy r-n-d i na odwrót. Mogę potwierdzić, to jest ten dźwięk chociaż w białym brzmi już ekstremalnie. Zacznę to nasłuchiwać uważniej i jak będzie się nasilało to wiadomo już co robić ![]() Tak jak już powyżej napisano mam jeszcze wiele miesięcy na zgłoszenie bo obecnie skrzynia oprócz tego efektu dźwiękowego działa bez zarzutu. Z tego co napisał Drzewo wynika jednak, że wątek skrzyń w 45 może się okazać na forum rozwojowy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mam nadzieje że tamat nie będzie rozwojowy - ale postanowiłem otworzyć nowy wątek.
Problemy ze stukiem przy przełanczaniu z D/N na R występują w autach po modach czy 100 % seria ? Gucior wiem że coś ma a reszta kolegów ? -------------------- CLA 45 AMG stage 2 Performance Package
|
|
![]()
|
|
U mnie seria więc raczej jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
Dodam, że u mnie najczęściej łomot pojawia się przy przełączaniu z P na R i z tego wynika, że wszystkie kombinacje są możliwe ![]() |
|
|
gość_gucior_* |
![]()
|
![]() |
dziś kolejna rejestracja, z innego miejsca, więcej widać, lepiej słychać - uderzenie jest tylko przy pierwszej przebitce po odpaleniu z D --> R. kręciłem kilkukrotnie dalej przód - tył - przód - tył i nic, cisza zupełna
|
|
|
![]()
|
|
dziś kolejna rejestracja, z innego miejsca, więcej widać, lepiej słychać - uderzenie jest tylko przy pierwszej przebitce po odpaleniu z D --> R. kręciłem kilkukrotnie dalej przód - tył - przód - tył i nic, cisza zupełna Gucior, spróbuj przełączać biegi spokojnie poprzez przejście przez neutral. Te a45 z filmów powyżej było seryjne. |
|
|
![]()
|
|
Dodam kolejny epizod naszego serialu-video
![]() Tym razem ujęcie ze środka, operator nie dostanie oscara ale w tym przypadku nie trofea były mi w głowie ![]() Scenariusz odcinka: Auto zimne, odpalone po około 20 godzinnym postoju w garażu podziemnym (temperatura otoczenia 19 stopni). Zaraz po odpaleniu wrzucam R i cisza, następnie przechodzę na D i łomotozgrzyt, podjeżdżam 5 metrów i (tu zaczyna się filmik bo wpadam na pomysł, że to trzeba nagrać) przy każdej zmianie z R na D i z powrotem zgrzyt ![]() Po przejechaniu około 50 metrów i powtórzeniu procedury przy zmianach absolutna cisza. Następnie Wilanów-Legionowo-Wilanów i cały czas skrzynia pracuje cichutko i perfekcyjnie ![]() |
|
|
gość_gucior_* |
![]()
|
![]() |
brayzlijska telenowela, jutro dołoże swój epizod z maską w górze i przejście przez Z D --> N --> R
![]() ja postanowiłem nagrywać codziennie w tym tygodniu odcinek z różnych perspektyw i oddaje auto z tą dokumentacją do serwisu na usunięcie tej przypadłości, nie chce mi się czekać aż się to rozwinie bardziej, |
|
|
![]()
|
|
ja postanowiłem nagrywać codziennie w tym tygodniu odcinek z różnych perspektyw i oddaje auto z tą dokumentacją do serwisu na usunięcie tej przypadłości, nie chce mi się czekać aż się to rozwinie bardziej, Czyli możemy wewnętrzny konkurs "kto z nas pierwszy wymieni skrzynię" uznać za rozpoczęty ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 09 July 2025 - 10:41 |