Shoutbox 0 nowych PW 

12 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Auto detailing , mycie auta / samochodu , woskowanie , pielęgnacja, Temat o pielęgnacji aut
gość_gucior_*
post Fri, 27 Jun 2014 - 15:33
Post #61

Dobra, to ja tez mam pytanie.

Kupilem nowe auto, pojechalem na rozmowe do jednego z detailerow i za jakis okres bezpoeczenstwa i latwego mycia uslyszalem rachunek 3,5k netto.

Uwazam, ze to paranoja stad podziekowalem.

Pytanie wiec co nalozyc albo do kogo sie udac aby lakier/plastiki/szyby zabezpieczyc i ulatwic proste mycie na bezdtoykowce za maks 1000-1500. Wiecej nie chce mi sie wydawac szczegolnie, ze na 100% po tych cudach spadnie deszcz tego samego dnia w ktorym odbiore auto biggrin.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 27 Jun 2014 - 15:33
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Lefty
post Fri, 27 Jun 2014 - 23:52
Post #62

User

Nowe auto czyli nówka nie śmigana, nie wymagająca pełnej korekty lakieru?
Jeśli tak, to w kilku firmach w Warszawie za polerowanie finishem, nałożenie wosku z wyższej półki, położenie powłok hydrofobowych na wszelkich tworzywach zmieścisz się w 600-1000zł brutto.
Zależy jakiej wielkości masz to auto smile.gif

+Quote Post
Javie
post Sun, 29 Jun 2014 - 01:42
Post #63

Super User

Zdaje się, że o nową A-klasę idzie wink.gif

+Quote Post
poniatkys
post Mon, 30 Jun 2014 - 11:59
Post #64

Rookie

Panowie, muszę skompletować zestaw do zrobienia jako- tako porządku z lakierem. Samochód to passat 3bg w kolorze 7D7D (nazywa się to Indigo Blue Pearl, ciemny niebieski przechodzący pod światło w jakieś fiolety).

Na czuja złożyłem taki zestaw:
http://showcarshine.pl/1151-shiny-garage-car-wash-500ml.html
http://showcarshine.pl/788-auto-finesse-ci...usu-owady-.html
http://showcarshine.pl/przygotowanie-powie...mikrofibry.html
http://showcarshine.pl/11-collinite-476-gr...mikrofibra.html

Co byście dodali/ zmienili/ odpuścili?

+Quote Post
Joker
post Mon, 30 Jun 2014 - 15:10
Post #65

Forum Clubber

Już po weekendzie, może większość trzeźwa, jeszcze raz odsyłam do pytań bez odpowiedzi smile.gif -> POST 59 -klik!

+Quote Post
binkowski91
post Mon, 30 Jun 2014 - 17:14
Post #66

Rookie

Po kropelkowaniu widać ile się sonax utrzymuje, zazwyczaj jest to wypadkowa warunków atmosferycznych, przebiegu, czasu jazdy, i pewnie wielu innych czynników więc określić konkretnie ile się co utrzyma u kogoś na lakierze się nie da

Zymol Titanium - to wosk jak każdy inny, zawiera jakieś dodatkowe składniki, żeby się dłużej trzymał.

O ile mikrofibra (lakier tez) jest czysta nic lakierowi nie zrobisz.

Dążenie do pełnego blasku lakieru wkręcają, i to bardzo. Ale to nie wosk, ani kwarc są odpowiedzialne wygląd auta, tylko stan lakieru. Jeśli nie satysfakcjonuje Cię stan lakieru są 2 wyjścia - kupujesz sprzęt i robisz sam albo oddajesz komuś.
Jeśli masz wrażenie, że Twój czarny lakier mimo Twoich starań i tak się rysuje, kwarc jest dobrym wyjściem. Niestety wiąże się to z przygootowaniem powierzchni, która powinna być jak najbardziej zbliżona ideałowi.

Odpowiadając bezpośrednio na pytanie, 915 nic absolutnie nie zmieni, albo oszczędzaj na maszyne, albo na usługę.

Ktoś jeszcze pytał się o miejsca w Warszawie,
Polecam zajrzeć na stronę forum.kosmetykaaut.pl i w dziale partnerów forum znajdziesz odpowiedź. Chyba z Mińska jest ktoś, kto to robi w przystępnej cenie, chociaż nie znam. Osobiście widziałem prace jak.pielegnowacauto.pl i detailershop.pl i mogę polecić.

Cena usług jest zależna od popytu, jest lato i jest drogo smile.gif

+Quote Post
Joker
post Mon, 30 Jun 2014 - 20:37
Post #67

Forum Clubber

Mój lakier zadowala mnie w 100% smile.gif W firmie wszyscy chodzą i mówią, że jestem poje...ny smile.gif Ale to nic, każdy ćwiczy swego hopla.

Chodziło mi o mikrorysy a nie o mocne głębokie rysy, które powodują zmatowienie auta.

Co do Sonaxa chodziło mi o to, czy to nie jednorazówka, jeśli zaś trzyma się troszkę dłużej to dobrze. Jak długo nie wiem, bo po samym wosku też mam zajebiste kropelkowanie.

Dzięki za odpowiedź.

+Quote Post
prez_s
post Mon, 30 Jun 2014 - 22:18
Post #68

Frequent User

Testowałem Sonax BSD, i miałem ten sam problem co Ty Joker - tzn biały "nalot", którego teraz nie mogę się pozbyć (lakier bmw brillantschwarz, 10 letnie e46). Auto parkuję pod chmurką i pomimo tego ten BSD utrzymuje się bardzo długo. Niemniej jednak w związku z problemami z nakładaniem i jego skutki uboczne nie przekonują do dalszego stosowania. Nie zależnie od tego jak mało środka stosowałem nalot powstawał, (większy lub mniejszy) a próby jego dokładnego spolerowania mikrofibrą zapewne wyrządziły by więcej szkód lakierowi niż pożytku...

+Quote Post
Joker
post Mon, 30 Jun 2014 - 22:35
Post #69

Forum Clubber

No to dobra ciekawostka. Czyli nie jestem sam. Zobaczę jak będzie teraz. Jeśli dalej to samo, to po prostu to odpuszczę, lepiej się poświęcę i 2-3 razy w roku nałożę wosk.

A jest coś podobnego do Sonaxa, co nie zostawia takiego białego nalotu gdy na zewnątrz się ochładza?

+Quote Post
BeNeK23
post Mon, 30 Jun 2014 - 23:41
Post #70

User

Czy według was cena 1000zł za 3 stopniową korektę lakieru , zrobienie wielu zaprawek , powłokę kwarcową(?) oraz pełny detaling środka(skóry i plastiki wszystko co w środku jest) to jest duża suma ? Pacjent to Citroen C5 .

+Quote Post
cubus1
post Tue, 01 Jul 2014 - 08:35
Post #71

Super User

CYTAT(BeNeK23 @ Mon, 30 Jun 2014 - 23:41) *
Czy według was cena 1000zł za 3 stopniową korektę lakieru , zrobienie wielu zaprawek , powłokę kwarcową(?) oraz pełny detaling środka(skóry i plastiki wszystko co w środku jest) to jest duża suma ? Pacjent to Citroen C5 .

Jeśli zostanie wykonana wzorowo to jest to dość mała suma.

+Quote Post
Joker
post Tue, 01 Jul 2014 - 08:59
Post #72

Forum Clubber

Właśnie zastanawia mnie, czy za 1000 PLN ktoś zrobi profi polerkę, nie mówiąc o zabawie w woski a do tego jeszcze wnętrze auta? Suma bardzo mała, albo jakość niekoniecznie dobra będzie.

+Quote Post
bzyku_flashi
post Tue, 01 Jul 2014 - 09:09
Post #73

Frequent User

Wierz mi, że zrobi wink.gif może bez wnętrza bo to kuuuupa roboty.

+Quote Post
Lefty
post Tue, 01 Jul 2014 - 09:33
Post #74

User

1k za zewnątrz i wewnątrz + wosk to jest do znalezienia, ale nie z powłoką.
Przygotowanie lakieru pod powłokę, to od groma roboty nie mówiąc już o samym koszcie produktu.
Dobrze wymyje przy słabo wypolerowanej powierzchni i odtłuści lakier, to wyjdą ryski, a jak za słabo to powłoka się nie będzie trzymać.

Za powłokę podziękuj w tej cenie, bo coś będzie robione na skróty smile.gif

+Quote Post
binkowski91
post Tue, 01 Jul 2014 - 10:37
Post #75

Rookie

Za 1000 złotych korekta, kwarc, zaprawki, wypranie wnętrza i czyszczenie skóry to kwota niezbyt wygórowana, wręcz okazyjna, sam kwarc kosztuje ~200 złotych, koszt materiałów to kolejne ~100 złotych, nie mówiąc o wodzie i prądzie.
Roboty przy takiej kompleksowej usłudze jest na 3-4 dni w zależności od stanu lakieru i trudności w obróbce.

Czasem zdarzy się, że dostanę jakieś auto do zrobienia, i cena jest jak najbardziej ok ale w przypadku gdy się tym zawodowo nie zajmujesz albo robisz na czarno.

+Quote Post
Joker
post Tue, 01 Jul 2014 - 19:35
Post #76

Forum Clubber

binkowski91 a skąd jesteś jeśli można wiedzieć? I przyjmujesz czasem takie zlecenia? Może być PW.

+Quote Post
Qub@
post Wed, 02 Jul 2014 - 16:50
Post #77

User

Czasem tez komuś zrobie kompleksową robote, wnetrze, pranie, lakier, felgi, szyby, zabezpieczenie - wosk - 700 - 800 zł Generalnie korektę w zależności od stanu staram się na minimum 80% zrobić.

Czytam, że mało, a każdy, który osobiście pyta się mnie o cene usługi zawsze kwituje to tekstem "łooo qr... tak drogo, pan X znajomy lakiernik zrobi mi za 2 stówy...."

--------------------
540i

+Quote Post
Joker
post Wed, 02 Jul 2014 - 18:18
Post #78

Forum Clubber

CYTAT(Qub@ @ Wed, 02 Jul 2014 - 16:50) *
Czytam, że mało, a każdy, który osobiście pyta się mnie o cene usługi zawsze kwituje to tekstem "łooo qr... tak drogo, pan X znajomy lakiernik zrobi mi za 2 stówy...."

Bo musi minąć jeszcze trochę czasu zanim ludzie zrozumieją, że jest różnicą pomiędzy usługą a "usługą". Roboczogodziny, umiejętności, materiał - to musi kosztować jeśli ma być zrobione dobrze.
A ci co nie rozumieją niech robią za 2 stówy smile.gif

+Quote Post
maj0nez
post Thu, 03 Jul 2014 - 07:49
Post #79

User

Za 200zł to Ci zrobi faracelą :-(

CYTAT(Joker @ Wed, 02 Jul 2014 - 18:18) *
Bo musi minąć jeszcze trochę czasu zanim ludzie zrozumieją, że jest różnicą pomiędzy usługą a "usługą". Roboczogodziny, umiejętności, materiał - to musi kosztować jeśli ma być zrobione dobrze.
A ci co nie rozumieją niech robią za 2 stówy smile.gif

Jak chcesz delikatnie poprawić lakier nie ma dużo zarysować zawsze możesz ręcznie spróbować to usunąć, spróbuj takiego zestawu:

Na to dać jakąś politurę i wosk.

CYTAT(prez_s @ Mon, 30 Jun 2014 - 22:18) *
Testowałem Sonax BSD, i miałem ten sam problem co Ty Joker - tzn biały "nalot", którego teraz nie mogę się pozbyć (lakier bmw brillantschwarz, 10 letnie e46). Auto parkuję pod chmurką i pomimo tego ten BSD utrzymuje się bardzo długo. Niemniej jednak w związku z problemami z nakładaniem i jego skutki uboczne nie przekonują do dalszego stosowania. Nie zależnie od tego jak mało środka stosowałem nalot powstawał, (większy lub mniejszy) a próby jego dokładnego spolerowania mikrofibrą zapewne wyrządziły by więcej szkód lakierowi niż pożytku...

do tej mikrofibry przydał by się jakiś quick detailer powinno pomóc.

--------------------
1.8T + DQ250

+Quote Post
Javie
post Sat, 19 Jul 2014 - 18:23
Post #80

Super User

No, to jestem po walce. Efekt zupełnie fajny, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ale jako że to pierwszy raz, nie uniknąłem wpadek - czym zmyć SRP z gumowych listew na drzwiach i zderzakach?

Zobaczymy jak długo to poleży na lakierze wink.gif

+Quote Post

12 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 17:41