Shoutbox 0 nowych PW 

12 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Auto detailing , mycie auta / samochodu , woskowanie , pielęgnacja, Temat o pielęgnacji aut
etam
post Fri, 17 Apr 2015 - 09:34
Post #121

Frequent User

CYTAT(lagadula @ Thu, 16 Apr 2015 - 16:11) *
Kierownica z czerwoną nitką, która już się przybrudziła. Czym to traktować ?

jak skóra to auto glym leather cleaner i leather balm jak plastik, to meguiars ultimate protectant. używałem na wielu autach oba środki i dają radę.

--------------------
s2
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 17 Apr 2015 - 09:34
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Dzilas
post Tue, 12 May 2015 - 10:08
Post #122

User

Jestem laikiem w kwestii lakierów samochodowych i ich poprawnego lakierowania, lecz czy tak powinien wyglądać lakier na samochodzie? Zawsze ten widok brałem za "spieprzony przez lakiernika po malowaniu" a na filmie jest lakier nowego Brabusa S63AMG.

+Quote Post
tom cio
post Tue, 12 May 2015 - 12:19
Post #123

Super User

Na nowych E klasach merca też tak jest, ogólnie jest sporo opinii, że na nowych autach fabrycznie jest dość wyraźna morka.

+Quote Post
PioterW
post Tue, 12 May 2015 - 13:53
Post #124

Administrator

Jak na Zaporożcu wink.gif ale to w sumie dobrze - w razie w, bierzesz pędzel albo wałek i sam jedziesz.

--------------------

+Quote Post
etam
post Tue, 12 May 2015 - 14:26
Post #125

Frequent User

wedlug mnie cos jest nie tak z tym lakierem. dlaczego literki nie są równo?

tutaj co mozna z tym zrobic
https://www.youtube.com/watch?v=fgHd1twCHYM
https://www.youtube.com/watch?v=RxnnA7ntDUo

--------------------
s2

+Quote Post
Joker
post Tue, 12 May 2015 - 15:17
Post #126

Forum Clubber

Tego typu morka jest też na nowych BMW.

---------------------------

Pytanie ode mnie.

1. Czy po polerce reflektorów przednich, trzeba nakładać specjalny wosk UV, bo lampy po polerce z czasem żółkną?

2. Jak to jest w końcu z czyszczeniem skóry - szare mydło szkodzi czy nie? Ponoć pH ma nieodpowiednie do tego typu rzeczy, a dużo ludzi chwali. Że skuteczne - ok, ale szkodzi?

+Quote Post
henieQ
post Tue, 12 May 2015 - 16:04
Post #127

User

Szare mydlo odpada, strasznie wysusza skore.
Jesli chcesz juz tanio to mydlo, ale glicerynowe rozpuszczone w cieplej wodzie. Koszt okolo 12zlotych za mydelko a wychodzi dosc duzo roztworu. Pamietaj tylko, zeby po czyszczeniu czyms zabezpieczyc skore.

+Quote Post
kinko
post Tue, 12 May 2015 - 18:42
Post #128

Forum Killer

Ja do konkretnego czyszczenia skóry używam APC IN GT firmy Tenzi, bardzo dobrze sobie radzi. Szare mydło bym odpuścił, zostawia nieprzyjemny zapach.

+Quote Post
MisioLBN
post Tue, 12 May 2015 - 18:50
Post #129

Forum Homee

Mi w firmie car detailingowej powiedzieli że jak sam chce się pobawić to dać 2-3 krople płynu do mycia naczyć tylko dobrego nie ludwika do ciepłej wody i potem szczoteczką do mycią rąk całą skórę przelecieć a na koniec nałozyć krem nivea i wypolerować. Tak zrobiłem i rzeczywiście skóra lepiej wyglądała.

+Quote Post
Joker
post Tue, 12 May 2015 - 19:26
Post #130

Forum Clubber

CYTAT(henieQ @ Tue, 12 May 2015 - 16:04) *
Szare mydlo odpada, strasznie wysusza skore.
Jesli chcesz juz tanio to mydlo, ale glicerynowe rozpuszczone w cieplej wodzie. Koszt okolo 12zlotych za mydelko a wychodzi dosc duzo roztworu. Pamietaj tylko, zeby po czyszczeniu czyms zabezpieczyc skore.

Ja mam zestaw cleaner+impregnat (nie tani wink.gif ) także nie szukam alternatywy. Na innym forum wywołana została dyskusja i tak z ciekawości pytam Was fachmanów tutaj smile.gif Sam mydła nie używałem.

+Quote Post
mile
post Tue, 12 May 2015 - 20:18
Post #131

Forum Killer

CYTAT
Mi w firmie car detailingowej powiedzieli że jak sam chce się pobawić to dać 2-3 krople płynu do mycia naczyć tylko dobrego nie ludwika do ciepłej wody i potem szczoteczką do mycią rąk całą skórę przelecieć a na koniec nałozyć krem nivea i wypolerować. Tak zrobiłem i rzeczywiście skóra lepiej wyglądała.

W jakiej firmie tak powiedzieli ?

--------------------
Zamiast na siłę ulepszać samochód lepiej ulepszyć kierowcę...

+Quote Post
MisioLBN
post Tue, 12 May 2015 - 22:10
Post #132

Forum Homee

Rafi auto car detailing w Lublinie. Zaproponowali mi że cały samochód za 600zł mi zrobią a ja chciałęm tylko środki od nich kupić bo sam się lubię bawić to stwierdzili że oni mają środki w wielkich puszkach itd i że mogą mi sprzedać niema problemu tylko że połowa mi się zmarnuje bo nie wykorzystam i polecają taki zabieg jak napisałem jak sam chce sobie pogrzebać. Moja skóra była stosunkowo czysta bo jak mikrofibrą wycierałem fotele po czyszczeniu szczoteczką to mocno nie była brudna chociaz zużyłem kilka ściereczek żeby nie trzeć ciągle zabrudzoną. Najwięcej brudu było rzecz jasna w okolicach szwów co wskazuje na to że poprzedni właściciel ( fotele były nie dawno kupione i założone) przed sprezdażą na szybko je wyczyścił.

+Quote Post
Kubik_CDTi
post Tue, 12 May 2015 - 23:40
Post #133

Super User

CYTAT(MisioLBN @ Tue, 12 May 2015 - 18:50) *

Tzw. LOL laugh.gif
Po co ludwik,Dimmer biggrin.gif

--------------------
Szczęśliwi paliwa nie liczą ;)
Chipped by MR Motors

+Quote Post
bobr4
post Wed, 13 May 2015 - 00:21
Post #134

Forum Clubber

Panowie, jak samemy przepolerowac lampy?
Nie sa pozolkniete ale polerka zdecydowanie by pomogla.

--------------------

<b>wtryskiwacze:
BOSCH 525cc wysokoomowe, Bosch 650cc, SIEMENS 630cc
1200cc Lucas niskoomowe</b>

+Quote Post
etam
post Thu, 14 May 2015 - 08:00
Post #135

Frequent User

CYTAT(Joker @ Tue, 12 May 2015 - 15:17) *
Pytanie ode mnie.

1. Czy po polerce reflektorów przednich, trzeba nakładać specjalny wosk UV, bo lampy po polerce z czasem żółkną?

w niektórych autach reflektory są pokrywane lakierem i dlatego z czasem żółkną. ja po polerowaniu lamp nie nakładam nic specjalnego. nie widzę potrzeby zabezpieczania ich. ewentualnie jak woskuję lakier to lampy też.
po spolerowaniu lampy już nie będą żółkły, bo nie ma na nich lakieru.

co do metody polerowania lamp, to jest mnóstwo filmów na YT
ogólnie rzecz biorąc najpierw papier ścierny od 1000 do 2500 w zależności od stopnia zmatowienia.
potem jak zdjęta jest warstwa lakieru, to pastą polerską i odpowiednią gąbką. w zależności od stanu tworzywa.

co do propozycji firmy detailingowej, która radzi żeby szczotką do rąk myć skórę... w sumie bez komentarza. szczotka do rąk jest twarda a skóra na kierownicy zazwyczaj łatwo się rysuje.
jak jest potrzeba, to należy użyć szczotki o średniej twardości włosach a nie ryżowej wink.gif

--------------------
s2

+Quote Post
MisioLBN
post Thu, 14 May 2015 - 09:34
Post #136

Forum Homee

Kazali zwykla szczotka do rak za 2zl i ze skory na bank nie porysuje. Na kierownicy gabki z klera uzylem. Nie wiem z ktorej strony jest twarda. Jak cisniesz z calej sily to Twoja sprawa ja delikatnie przelecialem cala skore i byly efekty.

+Quote Post
Komar
post Fri, 15 May 2015 - 09:47
Post #137

User

Colourlock w swoich zestawach do czyszczenia skóry daje szczotkę, która wcale nie jest miękka i nic nie rysuje. (przypomina szczotkę do butów lub ubrań). Tylko oczywiście nie trzeba cisnąć. Ale szczotki do rąk bym jednak nie używał.

--------------------
e90 330ix

+Quote Post
Joker
post Fri, 15 May 2015 - 14:11
Post #138

Forum Clubber

CYTAT(Kubik_CDTi @ Tue, 12 May 2015 - 23:40) *
Tzw. LOL laugh.gif
Po co ludwik,Dimmer biggrin.gif

Kubik, reflektory też ogarniasz? smile.gif

+Quote Post
Kubik_CDTi
post Fri, 15 May 2015 - 16:01
Post #139

Super User

Owszem wink.gif

--------------------
Szczęśliwi paliwa nie liczą ;)
Chipped by MR Motors

+Quote Post
sadam55
post Tue, 19 May 2015 - 22:51
Post #140

Forum Killer

fajna ta firma detailingowa jak doradza tak w kwestii skóry rolleyes.gif

lampy po polerce fajnie jest zabezpieczyc powłoką do plastików.jest dużo skureczniejsza i działa o wiele dłużej.Ja oprócz tego i tak zawsze woskiem lece każdą lampe.od roku jak nowe.

co do skór to kupcie sobie color lock'a + specjalna szczotka do czyszczenia i tyle.krem nivea i szczotka do rąk to jakiś słaby k..wa żart! po plaku też są efekty rolleyes.gif

--------------------
yaris TS 120hp ---> Tjet Ess

+Quote Post

12 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 17:41