![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
i czym wyprałeś?
-------------------- ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Myślę, że tutaj (o ile wcześniej tego nie robiłeś) przydałoby się choć raz wstawić auto na myjnię parową - efekt murowany.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Że komuś zlecić, to wiem, szukam jednak raczej czegoś we własnym zakresie
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale to jest właśnie to co powiedział przedmówca - brud Ci się po prostu zebrał na fotelu przy krawędziach wilgotnych gaci. Tylko porządne pranie - a parowe takim jest - uwolni Cię od problemu. Delikatne zapieranie zazwyczaj kończy się tym, że spod spodu zawsze brud po kilku tygodniach przerodzi się w kolejne plamy.
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 09 February 2011 ![]() |
Trzeba wyprać czy ekstrakcyjnie czy parowo bez różnicy, porządnie przede wszystkim
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 17 June 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
Panowie jaki środek polecacie do zakonserwowania kloszy lamp przednich?
Lampy płowieją od słońca, chciałbym je spolerować i potraktować jakimś preparatem, który zabezpieczy lub stworzy nową powłokę ochronną. Jest coś takiego na rynku? |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 November 2005 Skąd: From Hell ![]() |
Polerka plus klar
-------------------- "We are made of emotions(...)It's only a question of finding the way to experience them." - Ayrton Senna
|
|
|
![]()
|
|
Mam już dość tego co robi na moim aucie Sonax BSD
![]() Każdorazowo jak temperatura spada o kilka stopni wieczorem (mimo, że nie jest chłodno) na aucie już jest szary płaszcz jak w późno-jesienne/wczesno-zimowe wieczory. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 07 September 2012 ![]() |
Sorry, że dopiero teraz odpowiadam. Dałem znajomemu 20zł i wyprał mi to swoim sprzętem parowo.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 12 July 2008 ![]() |
Szybka sprawa - mam taką myjkę, tzn w zasadzie nie jest moja, więc nie wybrzydzam
![]() ![]() Fota ukradziona z allegro Mam do tego taką nakładkę pianującą jak na zdjęciu i tu pytanie, warte to coś? Żeby było weselej, nie mam też piany, czy można wlać szampon zamiast piany i czy to ma jakikolwiek sens? Wiadomo, nie będzie to siedzieć jak normalna piana z dobrej pianownicy, ale czy da to jakiś efekt (zmiękczenie tego gnoju na aucie). Pytanie drugie: po trasie mam sporo robali z przodu, ale z braku czasu i pogody ich nie spłukałem. Czy jeśli nie dam rady ich domyć, da się je usunąć bez niszczenia wosku? |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 04 February 2009 ![]() |
Mam podobna myjke z identycznie wygladajaca "pianownica" i w mojej skromnej opinii to g. warte
![]() Na drugie pytanie nie odpowiem, bo dopiero powoli wchodze w temat wlasnorecznej pielegnacji auta. -------------------- Daihatsu Charade GTti / Nie dostaję żadnych PW, kontakt w temacie o moim Daihatsu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 27 November 2005 ![]() |
do plam tapicerki - valet pro hd carpet cleaner (albo classic carpet cleaner - to to samo),
do myjki piana. szampon do mycia metoda na 2 wiadra. do owadow na przodzie uzylbym cos z autofinesse albo valet pro. ewentualnie piana aktywna o neutralnym ph. najlepsza jest autobrite magifoam. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 20 September 2012 ![]() |
Podsunie ktoś mały zestaw dla laika do 300zł? Pare produktów z nazwami, tak aby po umyciu auto wygladało trochę lepiej niż po szamponie z tesco i wosku na mokro? :-)
Suma nie duża, ale może na pare rzeczy starczy na pierwsze kroki? Auto to BMW z 2006 roku w kolorze czarnym (schwarz 2) |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 30 March 2013 ![]() |
Pytanie podstawowe - myjka cisnieniwa i pianownica jest?
Ja bym to widzial wsyepnie tak: Szampon : SG Stawbeery APC: Nielsen Pricbort na smole Glinka valet pro Wosk : finish kare / Colli ale jestem za fk Do plastikow SG Jet Black Daje to na okolo 200-220zloty Do tefo dokupilbym dwa wiadra, dobra rekawice, pare mikrofibr i zrobi sie okoloce 300zlotych Ewentualnie do opon mozna dokupic Geyona, ktorego szczerze polecam! 3-4miesiace sie utrzymuje co jest mega wynikiem. Jesli masz myjke pomysl nad piana aktywna, jesli o stosunek cena/jakosc stawiwm na. SG / Valet Pro. Citrus |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 20 September 2012 ![]() |
Brak myjki i pianownicy. Jest to mus czy warto spróbować bez tego? Na początek to muszę poczytać o tej chemi kiedy co po kolei użyć i w jakiej postaci to występuje, bo teraz to jakbym czytał szyfrem.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 30 March 2013 ![]() |
Na poczatek da rade bez
![]() Poczytaj pare blogow detailingowych, ale napisze tsk w lopatologicznym skrocie: Szampon-chyba wiadomo, dwa wiadra, jedno z szamponem, drugie sama woda, gdzie pluczesz brudna rekawice, potem nabierasz wody z szamponem z drugiego, myjesz i tak w kolko APC:czyli teoretycznie uniwersalny srodek czyszczacy, w praktyce bierzesz atomizer psikasz w trudni dostepne miejsca - kratki,mznaczki itp i pedzelkujesz Pricbort - psikasz na suchy lakier, odczekujesz pare minut zeby zaczal dzialac i obficie splukujesz glownie smole, ale rowniez resztki jakis klejow i innego syfu. Glinka: atomizer z woda z szamponem, psikasz i przejezdzasz glinka po lakierze uprzednia umaczajac w goracej wodzie aby zrobila sie ciepla (glinka ma konstystencje plasteliny - najlatwiejsze porownanie), w ten sposob usuwasz resztki syfu z lakieru i przygotowujesz pod wosk Wosk: chyba jasne - aplikator piankowy, nakladasz na lakier kolostymi ruchami, odczekujesz pare minut i scierasz mikrofibra. Do plastikow - aplikator i przecierasz po prostu nielakierowane plastiki To tak w telegraficznym skrocie, abys mial chociaz co nieco rozjasnione. Przepraszam za literowki, ale post z tableta, a nie nauczylem sie tu jeszcze dobrze pisac ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Thu, 21 August 2003 Skąd: Stalowa Wola ![]() |
Mam taką makite. Kupiłem pianownice karchera i przejściówke makita-karcher, calosc 85zl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 27 November 2005 ![]() |
daruj sobie sg.
jest na rynku nowa, polska firma która go po prostu pozamiata: ADBL. śmiało możesz wiziąć od nich: szampon, apc (chyba najtansze na rynku), tar and glue remover (zamiast pricka bo tansze i dziala tak samo i jest tak samo bezpieczne), płyn do czyszczenia opon i gumy (tire and rubber celaner), kwasowego do felg (Wheel warrior) albo deironizera ADBL Vampire. co do piany: tak jak napisal kolega. osobiscie polecam valetpro do plastików stosuje black wow ale nie jest to najtansze, ewentualnie natural look z poorboys. jezeli chcesz miec fajna szklistosc lakieru imega kropelkowanie przy niskiej cenie to sonax briliant shine detailer (w tesco za bodajze 35zl). z dressingow na opony: ja tam lubie satynowa doczyszczona opone plus np satynowy dressing z autofinesse, jak wolisz zeby sie swiecilo to endurance od meguiars. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 11 May 2007 Skąd: Poznań ![]() |
Kierownica z czerwoną nitką, która już się przybrudziła. Czym to traktować ?
-------------------- 5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 18 May 2007 Skąd: Białystok ![]() |
Budżetowo Tenzi,na bogato Colourlock
![]() -------------------- Szczęśliwi paliwa nie liczą ;)
Chipped by MR Motors |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 19:26 |