![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 15 July 2008 Skąd: Katowice ![]() |
Ja nie szukam bo nie jestem stroną w sprawie i nie mam z nią żadnego związku. Po prostu przeczytałem i pomyślałem: ale amatorka, jaki to biegły tak się ośmiesza?
I napisałem. -------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
nie szuka dziury, tylko widzi to, co może uczynić opinię biegłego jako bezwartościową.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 15 July 2008 Skąd: Katowice ![]() |
Gdybym był stroną w sprawie to na pewno starałbym się u sędziego zasiać ziarno niepewności odnośnie rzetelności opinii (sędzia nie musi jej wziąć pod uwagę przy wyrokowaniu) i składał wniosek o dodatkowe środki dowodowe, pytania do tego biegłego odnośnie tej opinii, albo powołanie innego biegłego.
Jeszcze ten tekst o kręconym przebiegu i, że nie można wykluczyć, buhaha. Nie można wykluczyć również, że kopiarka się pomyliła i skopiowała nieprawidłową wartość z kartki na kartkę w sądzie. -------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 08 October 2011 ![]() |
MiP, z całym szacunkiem ale maksymalnie komplikujesz sprawę. Tak rozumując można zacząć od uzgadniania komisyjnego w którym miejscu ciachamy śrubkę do analizy a skończyć na analizie stopu korbowodu (bo może nastąpiły interferencje w materiale) lub analizie fizykochemicznej oleju bo może nastąpiło mikroprzerwanie filmu olejowego wraz z mikroprzytarciem które z kolei...w skutek....w wyniku...z całą pewnością być może....
Wiesz, że można tak skomplikować takie badanie,że i po 10 latach nikt nic się nie dowie, sprawa nierozwiązana, właściciel sprzedał zwłoki i zapomniał.... Rzeczoznawca też człowiek, skąd ma po oględzinach określić w 100% RZECZYWISTĄ i najprawdziwszą z prawdziwych przyczynę awarii jak silnik w mak rozsypany. Zawsze jest to w pewnym % domniemywanie. -------------------- narkotyczny zapach dogrzanych slicków...
powered by PENRITE vmistrz klasy 2-1300 Classicauto Cup 2012 mistrz klasy 2-1300 Classicauto Cup 2015 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Właśnie - kto powołał rzeczoznawcę (kto go przyznał) - sąd? Czy któryś z powodów (ale chyba nie Ty skoro pisze o kręceniu liczniku jako pomyłce) ?
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 28 June 2013 ![]() |
Akurat powód pęknięcia a może poluzowania, nie jest w tym przypadku ważny. Z punktu widzenia prawa, istotne jest tylko to, że awaria nie powstała
z winy kierowcy. Sprzedawca mógłby uzyskać korzystny wyrok wtedy i tylko wtedy, jeśli potrafiłby udowodnić że konkretna śruba w momencie wydania samochodu była dokręcona właściwym momentem obrotowym, nie wykazywała wtedy żadnych oznak zmęczenia materiału ani nie miała żadnych innych wad materiałowych. Nie jest to możliwe do udowodnienia. I po to jest właśnie DOMNIEMANIE że jakaś wada jednak wtedy była. Bo gdyby go nie było, to powyższe musiałbym udowadniać ja. Jasne że nie mógłbym tego zrobić a wszystkie reklamacje były by wtedy bez logicznego sensu. Dlatego wszyscy, którzy coś sprzedają muszą szczególnie ostrożnie odrzucać reklamacje w tym właśnie, teraz 12 miesięcznym okresie po sprzedaży. W tym 1 rocznym okresie warunki tej niby "gwarancji", to prawie to samo co fabryczna gwarancja przy nowym samochodzie. Joker - o powołanie biegłego wnioskowała strona pozwana ( ja jestem powodem). Sąd sam wybiera biegłego i strony sporu nie mają możliwości wyboru konkretnej osoby. |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 30 March 2015 ![]() |
Dokładnie tak jest, jak pisze George. Samochody nie są tutaj wyjątkami, reszta jest w zapisach gwarancji.
|
|
|
![]()
|
|
Witam wszystkich po dość długiej przerwie.
Sprawa się rzecz jasna jeszcze nie zakończyła, ale jest chociaż dobra wiadomość dla wszystkich, którzy mają chęć i pieniądze żeby kupić używane auto u jakiegoś dealera VW a w salonie VW Bursiak w szczególności. Otóż jeśli ktoś będzie miał pecha i kupi tam samochód ze sfałszowanym przebiegiem (to opinia Sądu), a silnik lub też coś innego po paru miesiącach się rozpadnie zupełnie bez winy pechowca (tzw zdarzenie losowe- to z kolei opinia biegłego sądowego), to moim obowiązkiem jest poinformować na jaką solidną "pomoc" i "ugodę" będzie mógł liczyć. którą zresztą i mnie przed obliczem Wysokiego Sądu zaproponowano. A mianowicie po kilku latach włóczenia się po sądach, dealer łaskawie odbierze coś co kiedyś było samochodem i naprawi go własnym sumptem. Następnie go sprzeda o otrzymane ze sprzedaży pieniążki, odda klientowi który składał reklamację jako konsument. Oczywiście potrąci przy tym koszta wydane na naprawę. Nie muszę chyba dodawać że taką propozycję "ugody" - odrzuciłem. Pozdrawiam i proszę administrację forum o wyrozumiałość, bo sprawa może jeszcze potrwać nawet kilka lat. Jedno jest pewne. Nawet gdyby sprawa miała trwać tak długo, to i tak nie odpuszczę. A jeśli w Polsce sądy nie będą w stanie wydać wyroku zgodnego z przepisami prawa, to złożę skargę do Komisji Europejskiej. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 09 March 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
Ładnie ktoś sobie wymyślił tą ugodę... BTW. jaki byłby koszt naprawy w takim razie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
Zgaduje że po cenach ASO wartość naprawy siegała by prawie wartości samochodu - tak by twierdziło ASO.
Pamiętacie opcje że VW Golf kupiony w salonie kosztował 70 tysięcy a kupiony na cześci w serwisie kosztowałby 270 tyś? Wiec poszkodowany nie dostał by prawie nic a ASO też by tego nie naprawiało tylko wyprzedało go na części przy naprawach.. albo naprawiło za 1/3 tej kwoty którą deklarowało i hajda na ryneczek znowo z ogłoszonkiem. -------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
Wombat, o czymś takim pomyślałem stąd pytanie. Ciekawi mnie również reakcja sądu na taką propozycję bo nie widzę jakiegokolwiek uznania roszczenia ze strony ASO (w układzie w którym całość kosztów naprawy wraca do niego po sprzedaży).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 06 December 2004 Skąd: Czechowice-Dziedzice ![]() |
Chwila-przebieg byl przekrecony i takie s6 kupiles nieswiadomie?
O sprawie karnej przypadkiem o oszustwo (z 286 kk) nie myslales? Czesc spraw ustalilby Ci szybciej sad i z takimi papierami ruszylbys sie kopać z salonem w wydz cywilnym. Ale drugie pierwszego nie wyklucza, a czasem dziala dosc mobilizujaco... |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
sad zacheca do ugody bo mu sie nie chce dalej drazyc
![]() a nie dlatego ze to jest dla Ciebie dobre rozwiazanie |
|
|
![]()
|
|
sad zacheca do ugody bo mu sie nie chce dalej drazyc ![]() a nie dlatego ze to jest dla Ciebie dobre rozwiazanie Zapewne tak, ale faktem jest że wyroku jeszcze nie ma. Ale gdyby był dla mnie w I instancji niekorzystny, to wydaje się jak na razie, łódzcy właściciele autokomisów i zapewne nie tylko łódzcy, że o prywatnych sprzedających nawet nie wspomnę, mogą spać spokojnie. Dla przypomnienia podam tylko że reklamacja dotyczy zakupu pięcioletniego samochodu przez konsumenta, awaria silnika (co ważne bez winy kierującego) nastąpiła po niecałych 4 miesiącach, a sam samochód miał jak się ostatecznie okazało czterokrotnie cofany licznik ( w tym co najmniej dwukrotnie przez ostatniego sprzedającego). I jak na razie sąd uważa że taka awaria to zrządzenie losu i sprzedawca za nic nie odpowiada. Oczywiście jeśli wyrok zostanie opublikowany na Portalu Orzeczeń ( a powinien być), to podam namiary. A jak nie to załączę skan. Nie wykluczam też nagłośnienia sprawy na szerszą skalę, bo przecież nie może być tak żeby jakiś przysłowiowy komis z Pierdziszewa, był nękany choćby przez Turbokamerę i traktowany przez wymiar sprawiedliwości gorzej niż komis Autoryzowanego Dealera VW z Łodzi. |
|
|
![]()
|
|
Gdy wyrok się pojawi (mam nadzieję że korzystny dla Ciebie) podziel się sygnatura. Skanu wyroku nie publikuj w sieci.
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 30 March 2015 ![]() |
Nie wykluczam też nagłośnienia sprawy na szerszą skalę, bo przecież nie może być tak żeby jakiś przysłowiowy komis z Pierdziszewa, był nękany choćby przez Turbokamerę i traktowany przez wymiar sprawiedliwości gorzej niż komis Autoryzowanego Dealera VW z Łodzi. Po tyj propozycji ugody, to na moje ch*je już się pomiędzy sobą dogadali, uważaj bo teraz zaczyna się najważniejsza część, chwila ich nie uwagi, fotkę cykniesz jak się prywatnie spotykają i pozamiatasz, będą musieli zaczynać kombinować od nowa. +Jak napisałem za wiele to poproś admina o usunięcie. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Na moje, to nie pisz pod wpływem, bo snujesz dziwne teorie spiskowe. Lataj teraz George za sędzią z aparatem i nie spuszczaj go na sekundę z oka, normalnie padłem
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Być może kiedyś komuś przyda się ta informacja (oczywiście nikomu tego nie życzę). Otóż w przypadku jeśli
przedsiębiorca odnosząc się do reklamacji konsumenta wymiguje się od odpowiedzialności, powołując się na tzw "zdarzenie losowe", to informuję że Sąd Okręgowy w Warszawie - Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w kilku wyrokach (m.in. XVII AmC 18121/13 uznał, że używanie w obrocie z konsumentami zwrotu "zdarzenie losowe" stanowi klauzulę abuzywną , stosownie do treści art.385 kc pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 29 October 2002 Skąd: Wlkp. ![]() |
Leć do Turbo Kamery, ta propozycja ugody to jak by ci na twarz napluli, niech potencjalni klienci wiedzą żeby trzymać się od nich z daleka.
-------------------- BMW
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 14 March 2009 Skąd: Kraków ![]() |
+1
Już kilku cwaniaczków pozamiatali. Czasami jest aż przykro jak się słucha tłumaczeń tych nieuczciwych sprzedawców, ASO i innych oszustów motoryzacyjnych. Oczywiście to chore że trzeba sprawę w mediach nagłaśniać ale w tym kraju chyba nie ma innego wyjścia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 16 July 2025 - 11:30 |