![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 22 August 2006 Skąd: WKZ ![]() |
W kwestii pisania auto bezwypadkowe to nie jest tak ze wypadek jest wtedy jak ucierpi czlowiek? A jak na parkingu pusty samochod przejedzie walec to nie bylo wypadku? Taka definicje gdzies slyszalem.
-------------------- golf mkI 4x4
golf mkII V8 audi A2 R36 polo 86C XX w budowie |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
Wypadek = ranni lub zabici
Brak uszczerbku na zdrowiu = kolizja ![]() -------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland
Powered by Niuton & Re5pect.pl & Penrite.pl & Syr Garage |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Thu, 14 December 2006 Skąd: z kosmosu ![]() |
Nic tylko lecieć kupić pierwszy wypust GTR'a , przecież co się sypnie do 2 lat to sponsoruje sprzedawca
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 10 May 2008 Skąd: inąd ![]() |
Widze, że większość tu piszących nie dość że ma swoją wizję prawa, to jeszcze nie potrafi ze zrozumieniem przeczytać tego co maaaad w i tak przystępny sposób tu przedstawia.
Ech Więc w maksymalnym uproszczeniu i uogólnieniu: 1. JESTEŚ ZWYKŁYM CZŁOWIEKIEM który zajmuje się zawodowo CZYMŚ INNYM niż handel autami - jak sprzedasz komuś auto NIE UKRYWAJĄC (ukrywanie to taka sytuacja gdy wiesz o tym ze jest wada/zepsute/powypadkowe/zaraz się zepsuje, a pomimo tego przemilczysz/opowiadasz jak to wszystko idealne i po serwisie wymienione na nowe) jego faktycznego stanu ktory jest Ci znany, to nie musisz sie niczym przejmowac, bo nie naleza sie od Ciebie pieniadze kupujacemu nawet jesli po miesiacu silnik powie pa pa. 2. JESTEŚ OSOBĄ, która zawodowo zajmuje się sprzedażą aut i sprzedałeś auto konsumentowi, czyli zwyklej osoby dla ktorej handel furami nie stanowi przedmiotu dzialalnosci gospodarczej/zawodowej - wtedy zastosowanie ma ustawa o sprzedaży konsumenckiej i ten co kupil moze sie od Ciebie domagac tego co chce George_540, jesli spelni warunki o ktorych pisal Maaaaad. Więc nie srajcie ogniem, że teraz będziecie się bali sprzedać samochód, bo zaraz będziecie musieli płacić. Nie. Chyba, że nakłamaliście, albo zajmujecie się handlem samochodami. I to nie jest żadne skur*ysyństwo, tylko ochrona zwykłego człowieka który nie musi się znać na każdej gałęzi życia. Może niektórym ciężko to sobie wyobrazić, ale większość społeczeństwa przed pójściem do komisu nie szuka po całym internecie (w tym przypadku gł. zagranicznym, bo jakiegos nadmiaru S6C6 w tym kraju nie zauważyłem) czy do danego modelu to na zapas kupować skrzynie, silnik, czy bulbulator. O takich wadach powinien wiedzieć handlarz, który jest PROFESJONALISTĄ, więc doskonale zna wady konkretnych modeli, często i konkretnych egzemplarzy. Skoro więc o nich wie, to powinien poinformować kupca, albo w ogóle nie kupować takiego auta na handel. A jeśli nie wie, że np 2.0TDi się wysrywają, to niech zmieni zawód. Ale to od handlarza wymagajmy znajomości takich rzeczy, nie od kupującego. |
|
|
![]()
|
|
Kupujesz w salonie 2.0tdi, pośmigasz nim powiedzmy 4lata , nabijesz powiedzmy 90k km , i oddajesz auto w rozliczeniu w salonie bo idziesz kupić następne nowe auto.
Samochód i jego silnik są w doskonałym stanie , zero oznak problemów. Inny klient kupuje to używane 4 letnie auto w salonie, po 4 miesiącach bum , poszła głowica. I Ty uważasz że sprzedawca jakkolwiek zawinił? i sprzedawca ma sponsorować nowy silnik? Tym tropem KAŻDY samochód się kiedyś popsuje , i KAŻDY silnik KAŻDEGO producenta kiedyś padnie jak mucha, bez wyjątków. Czyli każdy sprzedawca w cenie sprzedaży samochodu powinien mieć wkalkulowane, że będzie jeszcze dokładać silnik nabywcy....? Nie jestem i nigdy nie byłem handlarzem samochodów. Oczekujecie gwarancji na używane auto... Rozumiem celowe zatajenie np jakiś specjalny olej który mało co smaruje ale np uszczelnia silnik aby ukryć/uszczelnić wycieki. Ale normalna zdarzająca usterka i Wy chcecie odpowiedzialności sprzedawcy? Tym Waszym tropem popatrzmy tak, skoro takie popularne są padające V10 i 2.0 tdi , to czym kieruje się kupujący? lepiej niech zagra w lotto... skoro kupuje i ma możliwość wybrać tyle aut, dowiedzieć się o każdym aucie wszystkiego z mediów i internetu , a jednak decyduje się na tą pułapkę. Słowa trbman może i są mocne ale chyba jednak właściwe. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
Temat żyje tylko i wyłącznie dlatego, że moderatorem jest tu Albert, który chyba ma mało czasu na forum.
Pogooglajcie na temat rękojmi i niezgodności towaru z umową. Nagle się obudziliście z prawnego letargu i rzucacie oszustami i cwaniakami na lewo i prawo. Proponuję zejść na ziemię i dowiedzieć się czegoś o otaczającym nas świecie. To prawo nie oznacza automatycznie, że kupujący musi otrzymać zwrot kasy, ale wszelkie wątpliwości zamiast forumowych znawców rozstrzygnie sąd. I nie wmawiajcie sobie, że zrobilibyście to rzetelniej zza klawiatury, bo mnie krew zalewa. EOT -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 10 May 2008 Skąd: inąd ![]() |
maciekha, czytanie ze zrozumieniem nie boli
|
|
|
![]()
|
|
Ale ja rozumiem Wasz przekaz.
I te niby przepisy, ale czy sprzedawca ma być gwarantem jakości producenta? używanego kilkuletniego pojazdu... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 08 December 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Sprzedawca tego samochodu na sztukę nie zrobił więc to nie jego wina. Tak jak nie była to usterka łatwa do przewidzenia i sprawdzenia przez sprzedawcę.
Jest to więc niestety żerowanie na nim. Sytuacja jest inna gdy sprzedawca sam dodaje gwarancję. Kolega kupił volvo s60 2.5t od dealera z gwarancją na 6 miesięcy. W tym czasie poszła skrzynia i zatarł się silnik. Kosztowało ich to sporo, ale kusili gwarancją. -------------------- Dzik zawsze pozdrawia.
- Clio stage 0.5 = 172->161->166(ET14.9)->184(ET?)->??(ET14.3)-> seria - R5 blue, 2.0 16 - 160KM - R5 black 1.4t mpi - R5 red 1.4t - R5 silver 1.4t Zycie jest za krotkie zeby jezdzic dieslem |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 15 November 2002 Skąd: Krakow ![]() |
gwarancja na auto uzywane to fajna sprawa , warto czasem z niej skorzystać - to tak naprawdę ubezpieczenie.
Natomiast nawet profesjonalista nie ocenia na silnika który ma zrobione 100 000 km i auta sprzedaje za ułamek ceny nowego samochodu. ocena stanu silnika - nie wyobrażam sobie aby to wogole było możliwe, musiałby rozebrać silnik na najdrobniejsze części i szukać mikropęknięć specjalną aparaturą - samo dokładne sprawdzenie tego silniim,a wpłynie niekorzystnie na jego żywotność. Nawet naprawa takiego silnika bedzie nieopłacalna bo przecież nie zgodzimy się aby taki sprzedawca naprawił nam auto w taki sposób że kupi silnik niewiadomego pochodzenia (używany, itp) i go nam zamontował lub wymienił częsci na uzywane - będziemy chcieli aby naprawiłn nam silnik na nowych oryginalnych częściach zgodnie z serwisów ka producenta a taka naprawa lub nowy silnik to większa część wartości tego auta... -------------------- Szukam koni.........
......mechanicznych wystarczy WW <!-- s;) --><!-- s;) --> BMW E36 M3 3.2 SEDAN |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 20 August 2007 ![]() |
Ale ja rozumiem Wasz przekaz. I te niby przepisy, ale czy sprzedawca ma być gwarantem jakości producenta? używanego kilkuletniego pojazdu... Kolega dalej nie ogarnia ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 07 March 2009 Skąd: Czechy ![]() |
CYTAT Więc jeśli ma takową wiedzę o problemowości danego egzemplarza to powinien poinformować o tym kupującego Chyba żartujesz ? Każde auto ma dziesiątki wad i to ja o nich mam informować kupującego ? Wyobrażasz sobie rozmowę w stylu: - Wie Pan te auto ma ze 30 wad, przy 100tyś w innych samochodach potrafił paść silnik, po 10latach pewnie weźmie korozja tyle błotniki, skrzynia się wysypie po 200tyś, sprzęgło też po 200tyś, lakier wypłowieje po 10latach, cewki padną za 20tyś ? Nie popadajmy w paranoje. Jak ja szukam samochodu to najpierw przeczesuje internet jakie dany model ma wady, pytam znajomych itp. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 07 December 2012 Skąd: WI ![]() |
A jest na forum taki fajny dział i warto go czytać bądż zapytać
![]() http://www.racingforum.pl/ChcAe-kupiAe-aut...m-auto-f48.html |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa ![]() |
Ja rozumiem, że sprzedający powinien uczciwie poinformować o wadach danego egzemplarza, ale przecież nie będzie wymieniał wszystkich wad danego modelu. W ten sposób to prawie żadnego auta by się nie dało sprzedać. Może jedynie tak wielbionego na forum Paska B5
![]() EDIT: oczywiście jedynie 1.9 TDI ![]() -------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Wołomin ![]() |
mówicie panowie o bardzo czarno - białych sytuacjach. Osoba prawna to nie jest zawsze zawodowy handlarz
Sprzedaję samochód zarejestrowany na moją firmę. Firma nie zajmuje się na co dzień sprzedażą samochodów, zwyczajnie odsprzedaję auto, które się spłaciło, zamortyzowało, chciałbym nowe itp. Jak w mordę strzelił jestem odpowiedzialny tak samo, jak handlarz zawodowy. Chcecie udowodnić, że powinienem uświadomić klienta że w 2.0TDI niektórych pękają wały, a w innych głowice, chociaż mój wg mojej najlepszej wiedzy jest w idealnym stanie? Jestem niemal pewien że 50% użytkowników forum ma samochody na firmę, czyli odpowiadają w taki sam sposób. Sprawa w sądzie w tym przypadku to będzie pojedynek biegłych -------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
_http://www.youtube.com/watch?v=2opWEnxSs1g |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 07 March 2009 Skąd: Czechy ![]() |
CYTAT Sprawa w sądzie w tym przypadku to będzie pojedynek biegłych I zapewne tego kto więcej kasy wyłoży na bardziej kumate lepszego biegłego i dobrą papugę ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 20 August 2007 ![]() |
Chyba żartujesz ? Każde auto ma dziesiątki wad i to ja o nich mam informować kupującego ? Wyobrażasz sobie rozmowę w stylu: - Wie Pan te auto ma ze 30 wad, przy 100tyś w innych samochodach potrafił paść silnik, po 10latach pewnie weźmie korozja tyle błotniki, skrzynia się wysypie po 200tyś, sprzęgło też po 200tyś, lakier wypłowieje po 10latach, cewki padną za 20tyś ? Nie popadajmy w paranoje. Jak ja szukam samochodu to najpierw przeczesuje internet jakie dany model ma wady, pytam znajomych itp. No i właśnie taka paranoja panuje że im większy cwaniak tym lepszy handlarz. Ty szukasz w necie, a co ma zrobić kobita świeżo po prawie jazdy bez znajomych mechaników dla której to czarna magia? To ma oznaczać że idąc do komisu mają ją wydymać jak tylko się da i będzie jej wina bo się nie zna? Jakie to typowo polskie... |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 08 October 2003 Skąd: Augustów ![]() |
i w dodatku dziewica.
![]() w temacie To takie polskie, to takie europejskie , to takie światowe. Koledzy czy uważacie że w innych krajach jest inaczej niz u nas, sprzedawaca wytyka wady każdego auta które sprzedaje. Odpowiadaja tylko za wady ukryte przez sprzedajacego, za kręcony przebieg, niestety w Polsce jest z tym gozej. |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
Ty szukasz w necie, a co ma zrobić kobita świeżo po prawie jazdy bez znajomych mechaników dla której to czarna magia? Kupić nową Pandę albo Kie, a na pewno nie używaną, luksusową limuzynę ![]() Panowie używajcie bardziej rozsądnych argumentów, żeby poziom dyskusji dna nie sięgnął. Jak sprzedawca powiedziałby klientowi, że kiedyś może się silnik rozlecieć- to jest w porządku. Nie powiedział- odpowiada i ponosi pełne konsekwencje. Paranoja jakaś ![]() Powtórzę się, ale do czasu kiedy będzie ogłoszona ekspertyza biegłych dyskusja jest jałowa i bezsensowna. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 15 July 2008 Skąd: Katowice ![]() |
Kupiłem trochę pojazdów w UK, jak również wielu moich znajomych. Mogę Ci napisać jaka jest kultura i podejście do tematu w krajach cywilizowanych na przykładzie UK, jeżeli nigdy tam nie byłeś. Może właśnie dlatego, że przykłady bierzemy z krajów o barbarzyńskiej naturze, jak nasi wschodni sąsiedzi jest u nas jak jest.
To takie polskie, to takie europejskie , to takie światowe. Koledzy czy uważacie że w innych krajach jest inaczej niz u nas, sprzedawaca wytyka wady każdego auta które sprzedaje. Odpowiadaja tylko za wady ukryte przez sprzedajacego, za kręcony przebieg, niestety w Polsce jest z tym gozej. -------------------- Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 09 July 2025 - 17:22 |