![]() ![]() |
Sun, 07 Aug 2016 - 15:52
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 17 December 2002 Skąd: Kraków |
Ja jeżdziłem przedliftem a teraz poliftem w którym mam opcje RACE i to są 2 różne auta . Wg mnie Pakiet Dynamiki Jazdy super sprawa . Pakiet Dynamiki Jazdy AMG plus - 10 797pln oprócz zawieszenia adaptacyjnego mamy również kierownicę performance - chyba warto się skusić. -------------------- CLA 45 AMG stage 2 Performance Package
_https://m.facebook.com/MercedesCLA45 M5 F10 710/900 było GTR MY17 jest |
|
|
|
Sun, 07 Aug 2016 - 22:00
|
|
|
Rookie Dołączył: Sun, 07 August 2016 |
Pakiet Dynamiki Jazdy AMG plus - 10 797pln oprócz zawieszenia adaptacyjnego mamy również kierownicę performance - chyba warto się skusić. Cześć wszystkim, Jestem tu nowy. Zbieram sie do zamówienia A45 i Mam zagwostke z opcjami. Zastanawiam się nad "Zawieszenie z adaptacyjnym systemem tłumienia drgań", i z opcji wyszukiwania użytkownicy raczej polecają. Ja zastanawiam sie czy standardowe zawieszenie to raczej tryb komfort z adaptacyjnego, czy raczej sport. Autem oprócz codziennego miasta bede czesto robił trasy (głownie autostrada) i chciałbym zrobić to "w miarę" komfortowo. Drugie pytanie o fotele, czy elektryczna regulacja ma jakieś elementy, których nie da się wyregulować bez elektryki? |
|
|
|
Mon, 08 Aug 2016 - 01:18
|
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 13 July 2016 |
Zawieszenie standardowe = zawieszenie sportowe, jest sztywny ciągle niezależnie od trybu tak samo. Zawieszenie "adaptacyjne" w S i S+ działa tak samo jak standardowe, a w trybie comfort trochę bardziej płynie. Amortyzatory trochę sie po prostu luzują.
Jeśli zależy Ci na zawieszeniu i np. kierownicy w alcantarze to myślę, że cały pakiet się po prostu bardziej opłaca. Jeśli Ci nie zależy na zawieszeniu, nie potrzebujesz "szpery" bo nie jeździsz wyścigowo to lepiej wydać te pieniądze na co innego albo je zaoszczędzić. Tak jak mówię, ja akurat brałem takie auto jak było i nie miało tego pakietu i nie żałuję. Dla mnie tak jak powiedziałem, to jest trochę chwyt marketingowy ze strony mercedesa żeby wydać więcej pieniędzy i moim zdaniem A45 za 180 000 zł i za 300 000 zł ma takie same osiągi i na torze w ekstremalnych warunkach mogą być jakieś dziesiąte sekundy różnicy, ale w codziennej jeździe ani nawet na prostej nie będzie różnicy. Przez pierwsze dwa tygodnie nie używałem radia, tylko napawałem się wydechem i to dowód na to, że kupując A45 AMG kupujemy go dla osiągów i przyjemności z jazdy, nie dla tych wszystkich opcjonalnych pierdół. Jest takie powiedzenie, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego i podejrzewam że nawet technicznie byłoby ciężko zrobić samochód, który jednocześnie ma wysoki prześwit, pływające zawieszenie, a po wciśnięciu guzika także niski prześwit i stabilne zawieszenie. Jak chcesz czegoś co ma dobre zawieszenie, dużo trybów jazdy i systemy multimedialne to może AMG to nie samochód dla Ciebie? Może lepiej Golf R? Zgodzę się z kolegą, że A45 FL a poprzednia wersja to dwa zupełnie inne samochody. Pasuje mi nazwa A45 2.0 Golfów było już wiele generacji robią je od wielu lat i zdążyli pewne rzeczy sprawdzić w praktyce i poprawić. Lepsza skrzynia, lepsze wykończenie, więcej wyposażenia jest w standardzie, lepszy komputer pokładowy etc. Standardowe zawieszenie w A45 FL jest o wiele lepsze (mniej czuć dziury) niż w poprzednim A45, chociaż prześwit jest taki sam i wóz nadal nie pływa i prowadzi się bardzo stabilnie. Posiadam też Golfa GTI z "adaptacyjnym" zawieszeniem i tam samochód nawet w trybie Sport bardzo się buja i nie jest stabilny, ale za to jeżdżę nim bez bólu zębów który czasem odczuwam w A45 jadąc po dziurach czy torach. Na trasie lubię jak samochód jest bardzo stabilny i "siedzi" więc w każdym samochodzie używam najtwardszego możliwego trybu zawieszenia. Tak jak mówię, mamy kilka samochodów w rodzinie i jest coś na trasę, miasto, tor itp. Nie wierzę i nie praktykuję "uniwersalnych" samochodów. Już S63 w limuzynie wydaje mi się bardzo głupim pomysłem, jeździłem, nie polecam. Tryb Individual w A45 FL bardzo mnie rozczarował, w Golfie można praktycznie każdy podsystem ustawić(klimatyzację, radio etc.) a w A45 są tylko 3/4 ustawienia i kombinacje są już wykorzystane w trybach C, S, S+ i ewentualnie RACE. Dlatego proszę, nie nastawiajcie się na to, że ustawicie sobie indyvidual przykładowo silnik na najwyższe obroty, skrzynia agresywna a zawieszenie komfortowe, bo moim skromnym zdaniem to się mija z celem. Wolę proste rozróżnienie na C(miasto), S(trasa), S+/RACE/M(szaleństwo) |
|
|
|
Thu, 11 Aug 2016 - 18:30
|
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 23 March 2015 |
Mam jeszcze pytanie trochę z innej beczki. Obecnie jeździłem 3 litrowymi dieslami o calkiem niezłych osiągach i o dosyć dużym zasięgu. Mogłem bez problemów przejechać nawet 700-800 km. Jak to jest na prawdę z A45, ile wam pali? Ile średnio można zrobić na jednym tankowaniu?
|
|
|
|
Thu, 11 Aug 2016 - 18:58
|
|
Mam jeszcze pytanie trochę z innej beczki. Obecnie jeździłem 3 litrowymi dieslami o calkiem niezłych osiągach i o dosyć dużym zasięgu. Mogłem bez problemów przejechać nawet 700-800 km. Jak to jest na prawdę z A45, ile wam pali? Ile średnio można zrobić na jednym tankowaniu? Było już. Przecież AMG to nie diesel W skrócie przejedziesz na zbiorniku ok. 300 w mieście i 500km w trasie. Od 11 do 20+ l/100. -------------------- CLA 45 AMG stage 2 Performance Package
|
|
|
Thu, 11 Aug 2016 - 19:03
|
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 23 March 2015 |
Dzięki, krótka i sensowna odpowiedź.
|
|
|
|
Fri, 19 Aug 2016 - 08:42
|
|
Słuchajcie gdyby ktoś szukał pewnego używanego CLA 45 to ja będę podchodził do sprzedaży ale bez większego ciśnienia. Auto jest po trzech przeglądach, ostatni miesiąc temu ,wszystkie robione w jednym ASO tam gdzie był kupiony.Co ważne samochód bezawaryjny i bezwypadkowy w 101%.
Kolor biały ,produkcja 12.2014 ,1 rejestracja 15.01.2015 ,dokupiona gwarancja do 01.2019 przebieg 36kkm Samochód jest po lifcie wnętrza na 2015r. Podam z głowy najważniejsze opcje dodatkowe: -wizualnie edition1 -pakiet Performance: fotele,kierownica,wydech -pakiet night -pakiet oświetleniowy -pakiet lusterek -automatyczna dwustrefowa klimatyzacja -lampy ILS -Navi (najnowsza aktualizacja) i dokupiony ekran 8" -Harman kardon logic 7 -kamera cofania -keyless GO -asystent parkowania ,czujniki parkowania przód i tył -składane tylne fotele ,dodatkowe airbagi z tyłu -autoalarm i inne Jest do auta kilka gratów na +hp ale to już za dopłatą. Cena katalogowa 270k u mnie ok. 199k brutto. Info pm. -------------------- CLA 45 AMG stage 2 Performance Package
|
|
|
Tue, 13 Sep 2016 - 11:17
|
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 09 April 2016 |
Ktos chętny na skrzydło do A45? Oryginalne od pakietu aero, kupione na kunzmann.de
Kolega nie zdążył zamontować gdyż zdradził gwiazdę na rzecz BMW. Cena zamiast 3,5 tys zł to jedyne 2,5 tys zł |
|
|
|
Wed, 05 Oct 2016 - 21:36
|
|
|
Rookie Dołączył: Sun, 05 June 2016 Skąd: Tarnów |
Na jakich oponach jeździcie w zimie? 215/45R18 czy 235/40r18? Oba te rozmiary są podane przez Mercedesa w Instrukcji obsługi.
|
|
|
|
Wed, 05 Oct 2016 - 21:40
|
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 17 March 2010 |
Panowie,
PRzymierzam się do zakupu używanego a45 amg. Będę wdzięczny za odpowiedź na następujące pytania: - czy w modelach wyprodukowanych w 2015 roku występuje szeroko znany problem ze skrzyniami? - jaki jest kod ( po numerze VIN) głośniejszego wydechu i foteli performance amg ? - na jakie elementy wyposażenia głównie zwrócić uwagę ? - na jaki okres wydawana jest gwarancja fabryczna ? Dzięki i pozdrawiam |
|
|
|
Thu, 06 Oct 2016 - 08:34
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 04 November 2002 Skąd: Bydgoszcz |
Gwarancja fabryczna to 2 lata z możliwością rozszerzenia do 4, przechodzi na kolejnych właścicieli.
A co to za problem ze skrzyniami? -------------------- Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth
|
|
|
|
Thu, 06 Oct 2016 - 09:14
|
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 17 March 2010 |
Czytałem na forum ,ze pojawiał sie problem z głośniejsza praca i zgrzytaniem ?
|
|
|
|
Thu, 06 Oct 2016 - 10:39
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 14 February 2006 Skąd: Poznań |
Panowie, PRzymierzam się do zakupu używanego a45 amg. Będę wdzięczny za odpowiedź na następujące pytania: - czy w modelach wyprodukowanych w 2015 roku występuje szeroko znany problem ze skrzyniami? - jaki jest kod ( po numerze VIN) głośniejszego wydechu i foteli performance amg ? - na jakie elementy wyposażenia głównie zwrócić uwagę ? - na jaki okres wydawana jest gwarancja fabryczna ? Dzięki i pozdrawiam podaj VIN to wyśle Tobie wyposażenie kod SA foteli: 555 , wydech sportowy U21 |
|
|
|
Thu, 06 Oct 2016 - 13:24
|
|
Panowie, PRzymierzam się do zakupu używanego a45 amg. Będę wdzięczny za odpowiedź na następujące pytania: - czy w modelach wyprodukowanych w 2015 roku występuje szeroko znany problem ze skrzyniami? - jaki jest kod ( po numerze VIN) głośniejszego wydechu i foteli performance amg ? - na jakie elementy wyposażenia głównie zwrócić uwagę ? - na jaki okres wydawana jest gwarancja fabryczna ? Dzięki i pozdrawiam Niestety problem ze "stukiem" w skrzyni biegów występuje we wszystkich 45 amg ,niezależnie od rocznika. Musisz sobie sam sprawdzić czy w A45 który planujesz kupić występuje ta przypadłość. Najlepiej jest to sprawdzić po kilku godzinnym postoju auta kiedy olej w skrzyni jest całkiem zimny. Co prawda to prawda ale w moim CLA przy obecnym przebiegu 37kkm tego problemu nie odnotowałem. Co do wyposażenia opcjonalnego samochodu który planujesz kupić - wystarczy że wbijesz sobie VIN w wyszukiwarce i pojawi Ci się kilka stron internetowych które posiadają taka bazę ,wiec sprawdzisz sobie to samemu w 5 minut. Gwarancja fabryczna 2 lata lub 4 lata w opcji która trzeba dokupić. Najlepiej zadzwoń do ASO i podaj VIN a oni to sprawdzą ile ma ten konkretny samochód. -------------------- CLA 45 AMG stage 2 Performance Package
|
|
|
Mon, 10 Oct 2016 - 11:08
|
|
|
User Dołączył: Mon, 10 October 2016 Skąd: W-wa |
Witam, to mój pierwszy post na forum, znalazłem je gdyż planuje zmianę na A45. Przejrzałem przez weekend wszystkie 146 stron! - ale nadal mam parę pytań
Przymierzam się do auta używanego. Czy takie 2-3 letnie z przebiegiem 30-50 tys można brać pod uwagę? Oczywiście sprawdzone, salon PL itp.. Mój plan to jazda 3-4 lata do max 100tys. Jazda generalnie spokojna, czasem coś mocniej, głównie miasto, dwa razy do roku może na tor. Byłoby to nasze główne auto (mam 1,5 dziecko) i pytanie czy to auto nadaje się do codziennego użytku? Wyjazd do CH, żona na bazar, do dziadków, w zimie, lecie itp... Obecnie mam GLA które też za wielkie nie jest ale dość wygodne. Nie planuje nic z modyfikacji głębszych, ew. Brabus podnieść moc, reszta tylko wygląd. pzdr |
|
|
|
Mon, 10 Oct 2016 - 11:25
|
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 28 September 2010 |
Zdecydowanie można, trzeba tylko dobrze trafić z konfigiem i tyle
-------------------- www.mikis525.pl
|
|
|
|
Mon, 10 Oct 2016 - 11:43
|
|
|
Zdecydowanie można, trzeba tylko dobrze trafić z konfigiem i tyle konfig tak - dla mnie to podstawa. A co z tymi skrzyniami? Jeśli będzie taki objaw zgrzytu jak opisywany? |
|
|
|
Mon, 10 Oct 2016 - 11:52
|
|
konfig tak - dla mnie to podstawa. A co z tymi skrzyniami? Jeśli będzie taki objaw zgrzytu jak opisywany? Bierzesz auto do ASO i skrzynia do wymiany. Wiec najlepiej kupić używke z gwarancja. -------------------- CLA 45 AMG stage 2 Performance Package
|
|
|
Mon, 10 Oct 2016 - 11:54
|
|
|
Bierzesz auto do ASO i skrzynia do wymiany. Wiec najlepiej kupić używke z gwarancja. Mam jednego na oku, ma więcej niż 2 lata ale ma wykupioną dodatkową opcję na 2 lata. To uznają ? Jeszcze jadę go obejrzeć ale wydaje mi się że skrzynia zgrzytnęła, myślałem że stał na górce i dlatego... |
|
|
|
Mon, 10 Oct 2016 - 12:02
|
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 28 September 2010 |
Jak stoi pod górkę czy na nierównym to i mojej się zdarza zgrzytnąć ( tak samo jest w dwóch sztukach BMW, więc uznaję to za swego rodzaju zależność ). Na prostym po nocy, na zimno, na ciepło - cisza
-------------------- www.mikis525.pl
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 06 November 2025 - 00:56 |