Shoutbox 0 nowych PW 

160 Stron V  « < 130 131 132 133 134 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Mercedes A 45 AMG, Nowy król super hot-hatchy?
Drzewo
post Wed, 09 Mar 2016 - 21:10
Post #2621

Super User

QUOTE (AlMastar @ Wed, 09 Mar 2016 - 21:06) *
jest topic o ASO i tam są polecane 2 osoby - jedna z Daimlera a druga z innego ASO wink.gif

A jaki olej leją w Mercedesie ? Bo na stronach connect.me (czy jakoś tak) jest jakiś olej:

czy taki leją czy jakiś inny lub można sobie samemu wybrać ?

Olej zalecany to oryginał MB.
Go to the top of the page

+Quote Post
Piotor
post Wed, 09 Mar 2016 - 21:13
Post #2622

Frequent User

CYTAT(dmat @ Wed, 09 Mar 2016 - 18:20) *
Przeczytałem większość (nie całość) tematu poświęconemu temu autu na tym forum i mam kilka pytań.

Pomimo, że usiłowałeś przeczytać cały ten wątek (wyrazy współczucia i podziw za cierpliwość smile.gif ) przeoczyłeś lub pominąłeś kilka odpowiedzi na swoje pytania bo one się tu znajdują smile.gif
Postaram się jednak w skrócie odpowiedzieć:

ad.1. Mercedes-Benz Warszawa, Daimlera 1, Pan Karol Piątkowski
ad.2. Olej wbrew temu co usłyszysz od doradców serwisowych ("nie ma takiej potrzeby", "producent tego nie wymaga") możesz wymieniać kiedy tylko masz taki kaprys.
ad.3. Jak każdy z obecnych tu użytkowników często podróżuję z takimi prędkościami i zapewniam Cię, że objawy które opisujesz nie są normalne. Zleć w serwisie dokładne sprawdzenie działania okna dachowego.
ad.4. Całkowicie normalna reakcja gdy auto po kilku RS się zgrzeje. Należy wtedy odczekać i funkcja jest ponownie dostępna. Przywołany przeze mnie w pkt 1. fachowiec (a nie ma żadnych podstaw żeby mu nie wierzyć) wręcz zachęcał mnie do korzystania twierdząc, że z informacji fabryki sprzęgła wytrzymują około 1000 takich startów.
ad.5. Polecam lekturę instrukcji obsługi (dostępna jest nawet aplikacja na smartfony). Zapamiętując ustawienia fotela kierowcy "programujesz" też ustawienia lusterek bocznych przy wstecznym.
ad.6. Polecam specjalnie założony wątek - http://www.racingforum.pl/Spoty-i-zloty-t133322.html
ad.7. Polecam specjalnie założony wątek - http://www.racingforum.pl/index.php?showto...t=0&start=0
ad.8. MB 229.5.210L

EDIT: widzę, że zostałem uprzedzony smile.gif

+Quote Post
stas
post Wed, 09 Mar 2016 - 21:17
Post #2623

Rookie

CYTAT(AlMastar @ Wed, 09 Mar 2016 - 21:06) *
jest topic o ASO i tam są polecane 2 osoby - jedna z Daimlera a druga z innego ASO wink.gif

A jaki olej leją w Mercedesie ? Bo na stronach connect.me (czy jakoś tak) jest jakiś olej:

czy taki leją czy jakiś inny lub można sobie samemu wybrać ?

ASO Wawa Daimlera proponują ten Mercedesowski albo .... Mobila 1

Co do szumów szyberdachu, to mi na początku zaczęło świszczeć przy prędkościach rzędu ok. 250 km/h, ale ostatnio zdarza się to już przy trochę ponad 200 km/h, więc na pewno zgłoszę to przy najbliższym przeglądzie.

+Quote Post
dmat
post Wed, 09 Mar 2016 - 21:24
Post #2624

Rookie

Panowie, wielki dzięki!

+Quote Post
gość_nicram100_*
post Wed, 09 Mar 2016 - 21:55
Post #2625

ja wlałem motula tongue.gif po konsultacji z aso

+Quote Post
bob.dsk
post Wed, 09 Mar 2016 - 22:00
Post #2626

Frequent User

CYTAT(dmat @ Wed, 09 Mar 2016 - 18:20) *
Szanowni,

nowy użytkownik, którym jestem, kłania się nisko i prosi o radę smile.gif

Na wstępie poinformuję, że kupiłem w niemczech cla45 amg (rocznik 2015). Jestem bardzo zadowolony. Przeczytałem większość (nie całość) tematu poświęconemu temu autu na tym forum i mam kilka pytań.

1. Przede wszystkim komu oddać auto na przeglądy, wymiany olejów itp itd. Jasnym jest dla mnie, że liczą się konkretne osoby, które zajmą się autem a nie firma. W związku z czym kogo możecie polecić w Warszawie?
2. Rozumiem, że w ramach gwarancji mogę zrobić wymianę oleju wyłącznie w wypadku, gdy zapali się kontrolka wymiany, czy to prawda?
3. Przy 180 km/h zaczyna mi świszczeć w szyberdachu. W Gdyni w serwisie powiedzieli mi, że 180 km/h to "ogromna prędkość" i w związku z tym ... takie rzeczy mogą się dziać.... jakieś idiotyczne tłumaczenie. Czy to jest rzeczywiście idiotyczne tłumaczenie i powinni mi to naprawić w ramach gwarancji czy tylko mnie się wydaje? To jest konkretny świst a nie szum.
4. Jednego wieczoru testowałem race start ale na dość mokrej nawierzchni i po kilku startach wyskoczyła mi kontrolka informująca, że 4matic został odłączony. Od tego momentu przestałem używać race startu z obawy że coś uszkodzę. Czy mogę spokojnie dalej korzystać z race start a tego typu komunikatu nie są groźne czy też jedna powinienem na coś uważać tutaj?
5. Działała mi fajna opcja, że przy cofaniu lusterka boczne zmieniały kąt nachylenia dostosowując wizję do cofania. Od jakiegoś czasu już tak się nie dzieje. Być może gdzieś to wyłączyłem niechcący. Czy ktoś wie jak włączyć tą opcję? Szukałem w menu ustawień auta ale nic nie znalazłem.
6. Spoty - chciałbym spotkać się z ludźmi (Wami?) którzy lubią jeździć wieczorami czy nocą. Gdzie ich (Was) szukać? Nie jestem żadnym rajdowcem ale auto mnie wciągnęło bardzo, czasem po prostu szukam byle pretekstu byle tylko wyjść z domu i wieczorem pojeździć. Niestety samemu trochę nudno.. Lokalizacja Warszawa i Trójmiasto.
7. Myślę nad boxem. To nie jest pytanie ale za kilka miesięcy pewnie zacznę pytać o konkrety smile.gif

Będę wdzięczny za pomoc smile.gif

auto:

Jak chcesz sie przejechać z boxem to wpadnij do swojego kolegi na Legionów tam gdzie ostatnio stał wink.gif

--------------------
Tor Poznań
BMW 320d E90 - 1:40.6
BMW 318is CUP - 1:51.8
Mercedes A45 AMG - 1:52.0

+Quote Post
Drzewo
post Wed, 09 Mar 2016 - 22:04
Post #2627

Super User

QUOTE (nicram100 @ Wed, 09 Mar 2016 - 21:55) *
ja wlałem motula tongue.gif po konsultacji z aso

Słabe ASO wink.gif

+Quote Post
bob.dsk
post Wed, 09 Mar 2016 - 22:08
Post #2628

Frequent User

CYTAT(Drzewo @ Wed, 09 Mar 2016 - 22:04) *
Słabe ASO wink.gif

Tez chciałem lac inny olej ale myśle ze jak by była jakas poważniejsza usterka to mogli by robić problemy ze olej nie taki jak oni zalecają.

--------------------
Tor Poznań

+Quote Post
gość_nicram100_*
post Wed, 09 Mar 2016 - 22:13
Post #2629

co wy p#÷@£€&*#e... dostałem cała listę 2 strony akceptowanych olei i wymieniałem w aso . A co jest z motulem nie tak ? bo nie bardzo rozumiem ,...

edit by mod - Marcin wrzuć na luz trochę !

+Quote Post
Drzewo
post Wed, 09 Mar 2016 - 22:15
Post #2630

Super User

QUOTE (nicram100 @ Wed, 09 Mar 2016 - 22:13) *
co wy pierdolicie...

piszemy jak jest biggrin.gif Bob ma racę, skoro zalecany olej jest MB to taki należy stosować. Olej motula lub inny możesz kupić podróbkę, których nie brakuje i wtedy masz problem.
Serio, za blisko tego jestem abym nie wiedział wink.gif A opinia jakiegoś dealera mnie nie interesuje wink.gif

+Quote Post
gość_nicram100_*
post Wed, 09 Mar 2016 - 22:16
Post #2631

na podstawie ?

+Quote Post
Drzewo
post Wed, 09 Mar 2016 - 22:19
Post #2632

Super User

QUOTE (nicram100 @ Wed, 09 Mar 2016 - 22:16) *
na podstawie ?

Na takiej podstawie jak powyżej wink.gif Dealer to prywatne przedsiębiorstwo, wiec radzę słuchać co najwyżej zaleceń producenta, a nie ich wink.gif

Motula to zalewałem w vw zamiast castrola gdzie nie mieli oryginału vw, ale jeśli mają oryginał mb to wolę to biggrin.gif

Z drugiej strony, każdy ma swój cyrk i swoje małpy biggrin.gif Ale w razie awarii silnika zupełnie inaczej traktowane jest to, że w historii mb jest wpisane jak lałeś ich olej.

+Quote Post
gość_nicram100_*
post Wed, 09 Mar 2016 - 22:24
Post #2633

Kolego dostałem potwierdzoną listę olei do tego modelu , zakupiłem sam w intercars jedynie filtr ich bo z tym może być problem przy gwarancji . Więc nie ma co wierzyć w bajki ,że jedyny dobry to ten co fabryka . Potwierdzili mechanicy ,że motul jest lepszy w tej specyfikacji ...

+Quote Post
Piotor
post Wed, 09 Mar 2016 - 22:29
Post #2634

Frequent User

CYTAT(nicram100 @ Wed, 09 Mar 2016 - 22:24) *
Potwierdzili mechanicy ,że motul jest lepszy w tej specyfikacji ...

Tak na zupełnym marginesie, z ciekawości i poszerzając swoją skromną wiedzę, grzecznie zapytam pod jakim względem jest lepszy według tych mechaników?

+Quote Post
Q40
post Wed, 09 Mar 2016 - 22:35
Post #2635

Super User

Kolega wyżej pisze iż na naszym rynku można łatwo nadziać się na podróbkę tegoż to oleju, który de facto nim nie jest. Jeżeli ktoś w tym siedzi(w nielegalnych podróbkach) to strach olej kupować ;(

+Quote Post
Drzewo
post Wed, 09 Mar 2016 - 22:36
Post #2636

Super User

QUOTE (nicram100 @ Wed, 09 Mar 2016 - 22:24) *
Kolego dostałem potwierdzoną listę olei do tego modelu , zakupiłem sam w intercars jedynie filtr ich bo z tym może być problem przy gwarancji . Więc nie ma co wierzyć w bajki ,że jedyny dobry to ten co fabryka . Potwierdzili mechanicy ,że motul jest lepszy w tej specyfikacji ...

Nicram kolego smile.gif,nikt nie twierdzi, że jedyny dobry to ten co fabryka. Jednakże jak masz ori to wpisują to w kartę przeglądową i w razie awarii nikt nie sprawdza czy kupiłeś gówniany olej. A mechaników nie słuchaj - oni mało mają wspólnego z normami producenta i nie akceptują roszczeń gwarancyjnych! w dodatku w łodzi zbyt dobrze oni się nie znają i nie piszę tego po złości lecz z doświadczenia wink.gif

Nicram, wytłumacz mi może stosowanie innego oleju niż MB? Jaki jest tego sens?

+Quote Post
Kajman
post Wed, 09 Mar 2016 - 22:57
Post #2637

I live here !

Może być po prostu lepszy wink.gif Aczkolwiek ich olej jak zmieniasz bardzo często też wytrzyma.

--------------------
Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth

+Quote Post
Drzewo
post Wed, 09 Mar 2016 - 23:16
Post #2638

Super User

QUOTE (Kajman @ Wed, 09 Mar 2016 - 22:57) *
Może być po prostu lepszy wink.gif Aczkolwiek ich olej jak zmieniasz bardzo często też wytrzyma.

Ale moze to nie napewno wink.gif moze VW jest lepszy od Mb smile.gif w tych samochodach jest wskaźnik zużycia oleju i nic wiecej nie potrzeba.

+Quote Post
Kajman
post Wed, 09 Mar 2016 - 23:57
Post #2639

I live here !

Tchniesz optymizmem. Może dlatego w sporcie się jeździ na takich a nie innych olejach, a jeśli ktoś myśli że w serwisie mb dostaje to samo co petronas leje do f1, to się myli wink.gif

--------------------
Evo IX 545KM/689,W215 63AMG,Delta HPE HF Evo500,W245 Sport,W166 D6S, 635csi,Ritmo 130TC Abarth

+Quote Post
bob.dsk
post Thu, 10 Mar 2016 - 06:49
Post #2640

Frequent User

Panowie mnie nie chodziło ze olej z MB jest najlepszy bo raczej jest przeciętny i z chęcią bym go zmienił na Millersa ale po mojej ostatniej wizycie w Asi i pytaniu czy moge przynieść swój olej Pan stwierdził ze prawidłowy olej jest ich ale jeśli chce to na własna odpowiedzialność. Zapytałem czy w przypadku uszkodzenia, i nie mowię tu o drobiazgach tylko o grubszej awari gdzie musza wymienić polowe silnika mogą zakwestionować ze to wina nie takiego oleju chociaż mogło by to nie mieć żadnego wpływu ale producent ma juz punkt zaczepienia i bedzie to ciągnął wiec stwierdziłem niech leja co chcą nawet Olej Kujawski z 1 tłocznia mam auto na gwarancji i jak cos sie zjebie to beda sie martwić.

--------------------
Tor Poznań

+Quote Post

160 Stron V  « < 130 131 132 133 134 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 06 November 2025 - 15:33