Shoutbox 0 nowych PW 

18 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Dziennik budowy KOZMO
TomcatT4
post Thu, 04 Apr 2013 - 11:46
Post #121

Frequent User

Jak wiecie do ukończenia projektu brakuje tylko jednego... pieniędzy.
Ponieważ na razie rozmowy sponsorsko-inwestoskie ciągną się i nic z nich nie wynika, postanowiłem spróbować crowdfundingu.

Na pierwszy ogień polska strona:
http://www.polakpotrafi.pl/projekt/kozmo

Jeśli możecie rozpropagujcie jak najbardziej ten link, może ktoś z Was lub Waszych znajomych skusi się na jedną cegiełkę a dzięki temu Kozmo powstanie.
Wielkie dzięki

--------------------
Tomasz "Tomcat" Ferdek

www.KOZMO.pl
www.facebook.com/kozmo.cars
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 04 Apr 2013 - 11:46
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
cichy78
post Thu, 04 Apr 2013 - 12:04
Post #122

Frequent User

Jestem pełen zachwytu nad podejściem Twoim do całości zadania. Wiele pracy twórczej, trudu mechaniczno-organizacyjnego.

Wielki szacunek za przeprowadzone dotąd prace.

Mam jednak jedno pytanie: dlaczego?

Dlaczego to robisz? Twoim celem jest zbudowanie jednego takiego auta czy ma ich powstać więcej? Po co tyle "zachodu" (formy, nadwozie, itp) skoro to ma być auto wyścigowe to akurat to co jest na zewnątrz ramy jest mniej ważne a widzę, że chyba to był najkosztowniejszy i najbardziej czasochłonny etap.

+Quote Post
majk
post Mon, 15 Apr 2013 - 11:50
Post #123

User

http://racetec.pl/przyszlosc-polskich-wyscigow/
wink.gif

+Quote Post
CrocodileReggae
post Sun, 05 May 2013 - 07:48
Post #124

Forum Killer

Tomku, gratuluję dzisiejszego występu.
Dobrze wypadłeś!
Mam nadzieję że efekt finansowy to przyniesie...

--------------------
moment i moc by www.rperformance.pl

+Quote Post
TomcatT4
post Wed, 05 Jun 2013 - 19:07
Post #125

Frequent User

Witajcie.
Dawno nic nie pisałem. Czas więc na małe uaktualnienie:

Prace nad modelem nadwozia - dzień 87+85. (143,5+85)
5.06.2013 r.

To był bardzo długo oczekiwany dzień. Odebrałem auto od lakiernika, który przez 85 dni roboczych przygotowywał model nadwozia do zdjęcia form. Teraz tak przygotowane Kozmo będzie czekało aż znajdę sponsora, który umożliwi ukończenie projektu czyli wykonanie: form nadwozia i wnętrza, pierwszego nadwozia i wnętrza, poprawki zawieszenia i układu hamulcowego, zmianę silnika na docelowy 1,4 T-Jet podkręcony do ok. 230 KM, a na koniec pomalowanie całości i ostateczne wykończenie auta.
Poniżej zdjęcia z załadunku Kozmo na lawetę. Specjalnie w tym celu podniosłem zawieszenie - dlatego auto może wyglądać trochę dziwnie - docelowo będą też większe i bardziej odsadzone na zewnątrz felgi.
Zapraszam też do wspierania projektu na stronie Polak Potrafi: http://www.polakpotrafi.pl/projekt/kozmo . Dziękuję.

--------------------
Tomasz "Tomcat" Ferdek

www.KOZMO.pl

+Quote Post
emtees
post Wed, 05 Jun 2013 - 20:18
Post #126

Super User

Trzymam kciuki, żeby sponsor w końcu się znalazł wink.gif Na pewno nie jestem jedynym, który chciałby już zobaczyć to auto w ostatecznym kształcie... wink.gif

--------------------
Civic EJ2_K20

+Quote Post
Kosiarz
post Wed, 05 Jun 2013 - 20:52
Post #127

Forum Killer

Gratki postępów i jak zawsze trzymam kciuki dalej i licze na wielki finał i że zobacze niedługo już autko w akcji na torze skończone smile.gif)

--------------------
Fuel Games Part I am 21.05.2011 Rothenburg 1/4 ET 13,6 SCIERWOLOT
https://picasaweb.google.com/112471818709940932677/SIERRACOSWORTHKOSIARZ
http://www.youtube.com/user/Kosiarzzz

http://tnij.org/cosworth Mój projekt

+Quote Post
mihas66
post Wed, 05 Jun 2013 - 21:43
Post #128

Forum Homee

Jesli chcesz zabłysnąć z tym autem musisz zrobić szum medialny podobny do polskiego super samochodu, stworzyć jakąś firme i pogonić akcje na giełdzie... Ariniera bo chyba tak polski super samochód się nazywał został zrobiony na sztukę wyrwali kasę od inwestorów zebrali manatki i tyle ty musisz zrobić to samo tylko nie zbierać manatków ale wdrożyć to do produkcji w jakiejś psełdo manufakturze lub jako kit car...

--------------------
Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...

+Quote Post
yotomeczek
post Wed, 05 Jun 2013 - 21:51
Post #129

Forum Killer

CYTAT(mihas66 @ Wed, 05 Jun 2013 - 21:43) *
Jesli chcesz zabłysnąć z tym autem musisz zrobić szum medialny podobny do polskiego super samochodu, stworzyć jakąś firme i pogonić akcje na giełdzie... Ariniera bo chyba tak polski super samochód się nazywał został zrobiony na sztukę wyrwali kasę od inwestorów zebrali manatki i tyle ty musisz zrobić to samo tylko nie zbierać manatków ale wdrożyć to do produkcji w jakiejś psełdo manufakturze lub jako kit car...

w teorii to wsztstko jest proste wink.gif

--------------------
Nie ma takiego okrucieństwa, do którego nie posunie się rząd, kiedy braknie mu pieniędzy

+Quote Post
Driftman
post Wed, 05 Jun 2013 - 23:40
Post #130

Forum Homee

Autor zrobił już ogromną robotę. To jest nie do wycenienie tak naprawdę.. TomcatT4 trzymam kciuki i obyś dalej szedł tą drogą !
On nie jest teoretykiem on właśnie robi co może, a wejście na giełdę ? zejdź na ziemię...

--------------------
Hondy i Mercedesy AirRide modyfikacje seryjnego Airmatica
Diagnozujesz czy zgadujesz ?
Zawodowo -obrabiarki przemysłowe. Z pasji -samochody, elektronika
Współpraca z Monster Garaż-kompleksowe remonty silników

+Quote Post
DoLeCk
post Thu, 06 Jun 2013 - 11:16
Post #131

Forum Killer

mihas66 szum wokół auta zrobił się sam i to już od dłuższego czasu a to w jednym programie, a to w drugim.

--------------------
Daewoo Lanos GTi

+Quote Post
Remy
post Thu, 06 Jun 2013 - 11:54
Post #132

Rookie

Może opisz projekt auta na kickstarter.com? Łatwiej zebrać pieniądze kiedy wpłacają ludzie z całego świata smile.gif

+Quote Post
yotomeczek
post Thu, 06 Jun 2013 - 15:17
Post #133

Forum Killer

Dokladnie - moze trzeba to pchnac na caly Swiat. Projekt nowej Warszawy zlapal na baze BMW M5 z V10 - auto ofiarowano chyba ze Szwecji...

--------------------
Nie ma takiego okrucieństwa, do którego nie posunie się rząd, kiedy braknie mu pieniędzy

+Quote Post
kriss20
post Thu, 06 Jun 2013 - 16:27
Post #134

User

Podziwiam zapał ale buda mi się najzwyczajniej nie podoba. Jest jakaś taka wykastrowana, bez agresji. Ciekawe jak to będzie skręcać. Choć książki po okładce nie należy oceniać to ja bym tego nigdy nie kupił, osiągi są ważne ale wygląd też musi być a według mnie właśnie tego zabrakło.

W kwestiach finansowych to bardzo ciężki temat. Wchodząc z kimś w układ często kończy się na tym, że ten ktoś kto wykłada kasę zbiera śmietankę a główny wykonawca który wsadził w to połowę życia i zdrowia dostaje to co mu skapnie. Buduję coś podobnego ale w innym segmencie rynkowym i wiem w jak lawinowym tempie rosną koszty. Na szczęście wytrwałość i determinacja są kluczem do każdego sukcesu.
Dlatego według mnie jeśli już tyle energii poświęciło się projektowi to lepiej odczekać, doskładać kasę i szerokim łukiem omijać "pośredników".

+Quote Post
MuMineQ
post Thu, 06 Jun 2013 - 21:53
Post #135

Frequent User

Dorzuciłem cegiełkę, ale raczej na polakpotrafi nie uda się zebrać potrzebnej kwoty :/

+Quote Post
Pablo0000
post Sat, 08 Jun 2013 - 11:18
Post #136

Frequent User

Jest spore zainteresowanie tym autem i słyszał już o nim chyba każdy kto poświęca swój czas na forach motoryzacyjnych. Zgłaszały się osoby które chciały by kupić takie auto, mogły by złożyć zamówienie ?

--------------------
SSS 2008 Modlin- 60ft 2.062, ET 12.625@186.55

+Quote Post
Kosiarz
post Mon, 10 Jun 2013 - 12:39
Post #137

Forum Killer

Wszystko super ale ten szeroki słupe przedni mi jakos straszliwie nie pasuje, wiem ze było juz o tym ale czy naprawdę nie szło tego przerobić bo teraz to jeszcze bardziej sie rzuca jak auto jest wykonczone w podkladzie

--------------------
Fuel Games Part I am 21.05.2011 Rothenburg 1/4 ET 13,6 SCIERWOLOT
https://picasaweb.google.com/112471818709940932677/SIERRACOSWORTHKOSIARZ
http://www.youtube.com/user/Kosiarzzz

http://tnij.org/cosworth Mój projekt

+Quote Post
TomcatT4
post Tue, 11 Jun 2013 - 13:20
Post #138

Frequent User

Niestety mój projekt jak się okazuje jest niemedialny – nie mam nazwy nawiązującej do wskrzeszania starych polskich marek (a jak wiadomo Polacy uwielbiają rozczulać się nad swoją nieudaną przeszłością), buduję to sam w małym garażu, nie wydaję pieniędzy na zbędne wizualizacje, animacje czy na opłacenie artykułów "sponsorowanych". Pracuję w mediach w budynku w którym codziennie mijam redaktorów jednego z największych polskich portali motoryzacyjnych. Byłem u nich z Kozmo ze trzy albo cztery razy i nigdy nic nie odpowiedzieli sensownego. Brzmi trochę jak żale ale taka jest rzeczywistość. Dla mnie strata czasu – wolę skupić się na robocie i zaskoczyć wszystkich, pokazując że da się.

--------------------
Tomasz "Tomcat" Ferdek

www.KOZMO.pl

+Quote Post
Leo
post Tue, 11 Jun 2013 - 15:04
Post #139

Audi. Turbo. quattro.

CYTAT(TomcatT4 @ Tue, 11 Jun 2013 - 13:20) *
Niestety mój projekt jak się okazuje jest niemedialny – nie mam nazwy nawiązującej do wskrzeszania starych polskich marek (a jak wiadomo Polacy uwielbiają rozczulać się nad swoją nieudaną przeszłością), buduję to sam w małym garażu, nie wydaję pieniędzy na zbędne wizualizacje, animacje czy na opłacenie artykułów "sponsorowanych". Pracuję w mediach w budynku w którym codziennie mijam redaktorów jednego z największych polskich portali motoryzacyjnych. Byłem u nich z Kozmo ze trzy albo cztery razy i nigdy nic nie odpowiedzieli sensownego. Brzmi trochę jak żale ale taka jest rzeczywistość. Dla mnie strata czasu – wolę skupić się na robocie i zaskoczyć wszystkich, pokazując że da się.

przykra rzeczywistość, powiedzmy sobie wprost - nikogo z wielkich nie interesuje, że jesteś w stanie sam sobie poradzić z doskonałym efektem, no , chyba, że mogą Cię potem wykupić jak całą oślą robotę sam zrobisz.
trzymam kciuki tak czy siak i żałuję, że niewielu jest chętnych.

--------------------
Audi Coupe S2 @ GT3071R
400KM 440Nm and the life goes on...
--Audi way of life--
Suzuki V-Strom DL1000
www.AudiKlub.org

+Quote Post
TomcatT4
post Tue, 11 Jun 2013 - 17:33
Post #140

Frequent User

CYTAT(kriss20 @ Thu, 06 Jun 2013 - 16:27) *
Podziwiam zapał ale buda mi się najzwyczajniej nie podoba. Jest jakaś taka wykastrowana, bez agresji. Ciekawe jak to będzie skręcać. Choć książki po okładce nie należy oceniać to ja bym tego nigdy nie kupił, osiągi są ważne ale wygląd też musi być a według mnie właśnie tego zabrakło.

O właściwości jezdne nie martwię się bo testy podwozia pokazały jego ogromny potencjał.
Natomiast wygląd powstał bardzo łagodny z kilku powodów:
– przede wszystkim tak aby łatwo było wymodelować bryłę nadwozia samemu,
– aby później jak najłatwiej było zdjąć formy,
– był ponadczasowy – w końcu na torze nie trzeba iść za najświeższą modą, która szybko mija,
– ponieważ to małe autko miało nie krzyczeć, że może więcej niż na to wygląda.
Na szczęście ludzi, którym nie podoba się jest zdecydowanie mniej niż tych, którym podoba się ;-)

--------------------
Tomasz "Tomcat" Ferdek

www.KOZMO.pl

+Quote Post

18 Stron V  « < 5 6 7 8 9 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 09 July 2025 - 23:24