![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 07 January 2011 ![]() |
A6 C8 Avant 40TDi quattro, samochód jeździ regularnie (co tydzień) trasę 1000km po autostradach, przebiegi ok. 50k km rocznie.
Rozmiar opon: 245/45 R19 Zawięziłem wybór do: - Michelin Pilot Alpin 5 z homologacją AO, - Continental TS 850 P z homolocacją AO. Priorytetem dla jest jak najmniejszy generowany hałas. Ze względu na długie trasy stawiam ciszę ponad właściwości trakcyjne. Jeżdżę bardzo spokojnie, prędkość w trasie max. 130km/h. Co byście wybrali z w/w? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
a co mówią testy ?
Opony grają w tej samej lidze. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
A6 C8 Avant 40TDi quattro, samochód jeździ regularnie (co tydzień) trasę 1000km po autostradach, przebiegi ok. 50k km rocznie. Rozmiar opon: 245/45 R19 Zawięziłem wybór do: - Michelin Pilot Alpin 5 z homologacją AO, - Continental TS 850 P z homolocacją AO. Priorytetem dla jest jak najmniejszy generowany hałas. Ze względu na długie trasy stawiam ciszę ponad właściwości trakcyjne. Jeżdżę bardzo spokojnie, prędkość w trasie max. 130km/h. Co byście wybrali z w/w? Spójrz na oponeo, tam często jest wyrażony hałas w dB - może tym tropem? |
|
|
![]()
|
|
Spójrz na oponeo, tam często jest wyrażony hałas w dB - może tym tropem? Sprawdzałem, Conti z AO - 72dB, Michelin z AO - 69dB. Natomiast co mnie dziwi, to że zwykła wersja PA5 bez homologacji Audi ma tyle samo co Conti - 72dB. 3dB to bardzo dużo. Nie sądzę, żeby aż taka różnica była w wersji z AO i bez. Coś tu jest nie tak. Odnośnie Michelin, trochę mnie odrzuca to, że jest symetryczna i kierunkowa. Do kombi jeżdżącego cały czas praktycznie "na pusto" i na autostrady chyba lepszym pomysłem jest opona asymetryczna? Jeśli chodzi o testy to ciężko znaleźć jakieś bezpośrednie porównanie, bo 850 P to już bardzo stary model. Zazwyczaj PA5 porównuje się z 870. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 March 2015 ![]() |
Conti p870 mam i nie polecę, może w miarę cicha ale zrobiona pod testy, jak odklei to nerwowo i na całego - nie czuć bezpieczeństwa i kontroli (przynajmniej na śniegu - a lubi odkleić).
Jeżeli chodzi o homologację AO to jest możliwe, że opona jest tyle cichsza: opony z homologacją potrafią się mocno różnić od tych zwykłych (BMW w oponach z homologacją potrafi mieć 5 mieszanek na czole bieżnika gdy opona bez homologacji ma 2 mieszanki) Brałbym Michelina |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 11 June 2013 ![]() |
Może te michały z homologacją audi mają po prostu piankę i dlatego są cichsze od tych bez.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie ![]() ![]() |
a Goodyearów nie brałeś pod uwagę ?
Jak dla mnie to świetne opony zimowe. -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 05 December 2023 - 02:48 |