![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 10 April 2005 Skąd: WWA/Tripolis ![]() |
Az sie prosi 1000rpm wyzej...
![]() -------------------- Kra$
And JDM again... :) |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 08 October 2007 ![]() |
Dokładnie Kras
![]() Siedzi u mnie Bosch Motronic ME7.9.4 niestety w PL za bardzo nikt się nie chce podjąć dłubania w tym sterowniku ![]() ![]() -------------------- Almera N16 SR20VE-T
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 13 August 2003 ![]() |
K24 wkładamy
na ulicę 1zz z eatonem zrobiłby robotę ![]() -------------------- _http://forum.mr2cp.pl/index.php
|
|
|
![]()
|
|
k-seria to u Ciebie jedyna słuszna droga
![]() Jak padnie 4zz i będę jeszcze miał obecną kastę to się pomyśli nad 1zz, a tym czasem niech lata jak najdłużej ![]() ![]() -------------------- Almera N16 SR20VE-T
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 12 February 2007 Skąd: Warszawa-Wesoła ![]() |
Jaki to kompresor jest? To kompletny kit jakiejś firmy?
|
|
|
![]()
|
|
To Eaton TVS r410
![]() ![]() -------------------- Almera N16 SR20VE-T
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 12 February 2007 Skąd: Warszawa-Wesoła ![]() |
Więcej fot można prosić? Szczególnie coolera i kompresora? Z czego cooler i kompresor?
|
|
|
![]()
|
|
Blok wodny to grupa VAG, kompresor jak wyżej. Masz jakieś konkretne pytania to dawaj na PW.
-------------------- Almera N16 SR20VE-T
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 11 October 2011 ![]() |
Ja sie dziwie tylko po co było strojone. Autoadaptacja toyoty działa cuda
![]() -------------------- MR2 2zz sc (Janusze Tuningu)
|
|
|
![]()
|
|
Mnie wiele dziwi rzeczy
![]() Pomijam, że u mnie są większe wtryski niż seria. Sterownik jest inny niż u Ciebie (u mnie bosch, u Ciebie denso). I też trzeba tu rozróżnić co robi autoadaptacja a czym są krótkotrwałe i długotrwałe korekty paliwa. Ogólnie rzecz biorąc, ja mogę sterować zapłonem a u Ciebie jest loteria trochę i zapłon bardziej dla N/A ![]() -------------------- Almera N16 SR20VE-T
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 11 October 2011 ![]() |
Właśnie najbardziej mnie zdziwił sterownik bosha w 4zz.
Bo moje 1zz jak i 2zz ma denso. Dodam tylko ze zestaw bemani był na ori ecu. Nico Buchler twierdził ze nic więcej nie potrzeba. Nie zostało to wybrane jako opcja oszczędności a posłuchałem człowieka który przygotowywał 2zz do sportu. Raczej go nie oszczędzam. Przejeździł sezon torowo. Właśnie czeka na kolejny ![]() EDIT Poza tym wszyscy twierdzili że się nie da lub że to się nie uda. https://www.facebook.com/FastLifeFL/photos/...e=3&theater -------------------- MR2 2zz sc (Janusze Tuningu)
|
|
|
![]()
|
|
3zz też ma denso
![]() To że przeżył, to jedno ale mnie bardziej interesuje co się rzeczywiście dzieje w mapie. Ja nie twierdzę, że się tak nie da i może Twój sterownik sobie jakoś z tym radzi (a silnik wytrzymuje), ale uważam że da się lepiej. Lubię jak słowo jest poparte konkretnymi argumentami ![]() Pamiętajmy, że to temat o 4zz - może wypadałoby założyć oddzielny topic. -------------------- Almera N16 SR20VE-T
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 19 April 2013 Skąd: Radzyn/ UK ![]() |
Masz może zdjęcia samego kolektora dolotowego? Z czego jest wykonany?
|
|
|
![]()
|
|
Niestety nie mam nic z etapu produkcyjnego. Cały jest aluminiowy z kanalikiem ustalającym blok wodny - tak jak to było w fabrycznym rozwiązaniu. Zrobiłem projekt w CAD i został wycięty na CNC, później spawanie i planowanie.
Generalnie cały mój kit kompresora będzie na sprzedaż i jeszcze parę innych części. Więc w razie czego zapraszam na PW. -------------------- Almera N16 SR20VE-T
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 22 September 2018 ![]() |
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Z racji że to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość. Zastanawiam się czy otwierać nowy temat mając pod maską bliźniacze 3zz, a wątek bardzo mnie zaciekawił zwłaszcza opisany swap w corolli Onyx-a (szacun). Ja w przeciwieństwie do szanownych forumowiczów jestem nowicjuszem w przeróbkach aczkolwiek dłubię przy samochodach (typowa mechanika). My car corolla e12 2005r. 3zz, elektryczna przepustnica, sterownik denso. Graty z 1zz założone tzn: kolektor, przepustnica, wtryski, wąż dolotowy. Montaż na odłączonym aku. niestety opisywana wyżej auto-adaptacja nie do końca chyba załatwia sprawę (na zimnym silniku falowanie obrotów ~1800-2300), na ciepłym silnik pracuję równo. Moja prośba do Panów, możecie kogoś polecić z Katowic okolic kto ogarnie temat strojenia mapy? |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 19 September 2019 ![]() |
Moje 4zz-fe z małymi dodatkami ![]() ![]() Zastosowałem kolektor ssący oraz przepustnice z 1zz-fe. Przepustnica jest zdecydowanie większej średnicy a sam kolektor ma dłuższe runnery i większą pojemność plenum. Reakcja na gaz stała się natychmiastowa, zdecydowanie silnik lepiej reaguję. Do połączenia puszki filtra z przepustnicą użyłem seryjnej rury do Avensisa T25 (1zz). Do tego wywaliłem seryjny kolektor wydechowy i zastąpiłem go tym z 1zz-fe z celici 4-1. Widać było, że seryjny kolektor jest raczej skierowany na ekologię niż na produkcję mocy ![]() Trzeba było przerobić delikatnie mocowanie linki w nowej przepustnicy, aby dobrze się ułożyła. TPSa ustawiłem na taką wartość jak był w seryjnej oraz czujnik od uchylania przepustnicy na zimnym. W kolektorze wydechowym wywierciłem otwór pod tulejkę na sondę, odciąłem seryjną flanszę i zastąpiłem ją tą od seryjnego kolektora - ponieważ rozstaw śrub jest trochę inny. Generalnie pod spodem jak i w komorze silnika wygląda wszystko jak OEM. Sterownik kupił powyższe mody jakby nic się nie zmieniło. Podczas całej operacji akumulator był odpięty. Układ wtryskowy pozostawiłem bez zmian - pracują cały czas seryjne wtryskiwacze, czyli te od 4zz. ECU bez problemu sobie z tym poradziło i skompensowało ilość paliwa do nowej dawki powietrza. Niebawem zrobi się małą korektę AFR przy WOT bo za mocno jest podlany i może dorzuci kilka stopni zapłonu o ile będzie pozytywna reakcja. Jak na kulawe 1.4 myślę, że wszystko zmierza w dobrą stronę - choć wiadomo że rakietą to nie będzie ![]() Postanowiłem modyfikacje układu ssącego wspomóc zmianami w układzie wydechowym. Konstrukcja kolektora tego od Celici jest wyraźnie ukierunkowana by polepszyć osiągi - zwłaszcza w górnej partii obrotów. Składa się na to w miarę spora (jak na ilość przestrzeni) i równa długość kanałów/runnerów oraz konstrukcja 4-1. Seryjnie w corolli mamy do czynienia z krótkimi, różnej długości kanałami i konstrukcją 4-2-1. Dalszej części wydechu nie będę chyba ruszać - od kolektora do środkowego tłumika przelotowego jest 60mm rura zaopatrzona w 2 małe katy i wspomniany tłumik środkowy a za nim 42mm (wymiary zewnętrzne). Obawiam się, że zwiększenie średnicy od środkowego pogorszy cały dół, który i tak jest symboliczny z zyskiem może 2-3Km na górze. IMHO bez sensu. Seryjny kolektor z Corolli ![]() Kolektor seryjny z Celici 1zz Do całości dołożyłem skrzynię 6b - czyli c64 z przełożeniem 4,529 - to był jeden z lepszych modów jakie można było wykonać ![]() Tak się przedstawiają przełożenia 5b vs 6b: ![]() Czy mógłbyś powiedzieć jak przerobiłeś mocowanie linki gazu. Przełożyłem wszystko od 1zz do 4zz i założyłem mocowanie linki ze starej przepustnicy. Mam skok na pedale gazu i ciężko się jeździ w mieście. |
|
|
![]()
|
|
Mocowanie linki zostalo z 1zz, zrobilem tylko w 1 z otworów fasolkę żeby kąt linki był bardziej odpowiedni.
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 21 December 2020 ![]() |
Moje 4zz-fe z małymi dodatkami ![]() ![]() Zastosowałem kolektor ssący oraz przepustnice z 1zz-fe. Przepustnica jest zdecydowanie większej średnicy a sam kolektor ma dłuższe runnery i większą pojemność plenum. Reakcja na gaz stała się natychmiastowa, zdecydowanie silnik lepiej reaguję. Do połączenia puszki filtra z przepustnicą użyłem seryjnej rury do Avensisa T25 (1zz). Do tego wywaliłem seryjny kolektor wydechowy i zastąpiłem go tym z 1zz-fe z celici 4-1. Widać było, że seryjny kolektor jest raczej skierowany na ekologię niż na produkcję mocy ![]() Trzeba było przerobić delikatnie mocowanie linki w nowej przepustnicy, aby dobrze się ułożyła. TPSa ustawiłem na taką wartość jak był w seryjnej oraz czujnik od uchylania przepustnicy na zimnym. W kolektorze wydechowym wywierciłem otwór pod tulejkę na sondę, odciąłem seryjną flanszę i zastąpiłem ją tą od seryjnego kolektora - ponieważ rozstaw śrub jest trochę inny. Generalnie pod spodem jak i w komorze silnika wygląda wszystko jak OEM. Sterownik kupił powyższe mody jakby nic się nie zmieniło. Podczas całej operacji akumulator był odpięty. Układ wtryskowy pozostawiłem bez zmian - pracują cały czas seryjne wtryskiwacze, czyli te od 4zz. ECU bez problemu sobie z tym poradziło i skompensowało ilość paliwa do nowej dawki powietrza. Niebawem zrobi się małą korektę AFR przy WOT bo za mocno jest podlany i może dorzuci kilka stopni zapłonu o ile będzie pozytywna reakcja. Jak na kulawe 1.4 myślę, że wszystko zmierza w dobrą stronę - choć wiadomo że rakietą to nie będzie ![]() Postanowiłem modyfikacje układu ssącego wspomóc zmianami w układzie wydechowym. Konstrukcja kolektora tego od Celici jest wyraźnie ukierunkowana by polepszyć osiągi - zwłaszcza w górnej partii obrotów. Składa się na to w miarę spora (jak na ilość przestrzeni) i równa długość kanałów/runnerów oraz konstrukcja 4-1. Seryjnie w corolli mamy do czynienia z krótkimi, różnej długości kanałami i konstrukcją 4-2-1. Dalszej części wydechu nie będę chyba ruszać - od kolektora do środkowego tłumika przelotowego jest 60mm rura zaopatrzona w 2 małe katy i wspomniany tłumik środkowy a za nim 42mm (wymiary zewnętrzne). Obawiam się, że zwiększenie średnicy od środkowego pogorszy cały dół, który i tak jest symboliczny z zyskiem może 2-3Km na górze. IMHO bez sensu. Seryjny kolektor z Corolli ![]() Kolektor seryjny z Celici 1zz Do całości dołożyłem skrzynię 6b - czyli c64 z przełożeniem 4,529 - to był jeden z lepszych modów jakie można było wykonać ![]() Tak się przedstawiają przełożenia 5b vs 6b: ![]() Mógłbyś podesłać zdjecie juz przerobionego kolektora wydechowego? |
|
|
![]()
|
|
Odpisałem na PW, zdjęć nie posiadam.
|
|
|
![]() ![]() |