W208 CLK320 wypadanie zapłonu na 6. cylindrze na ciepłym silniku, Cewki OK, kompresja OK, co dalej? |
W208 CLK320 wypadanie zapłonu na 6. cylindrze na ciepłym silniku, Cewki OK, kompresja OK, co dalej? |
Wed, 17 May 2023 - 17:55
|
|
User Dołączył: Sun, 20 December 2020 Skąd: Lubuskie/Dolnośląskie |
Ano takich mamy mechaników w tym kraju.
-------------------- Citroen C5 mk II, EW10A, LPG || MB W208 CLK320, LPG
|
|
|
Tue, 30 May 2023 - 11:35
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 05 September 2012 Skąd: Warszawa |
Po wielu mechanikach, wielu wymienionych częściach, wielu sprzecznych diagnozach, brak mocy powodowały przecięte kable od czujników spalania stukowego. Dwóch mechaników błędy kasowało, czujniki wymieniało a problem nie znikał. Autu dolega prawdopodobnie lewe powietrze - komputer od gazu pokazuje 0,6 bara na jałowych obrotach, które spada do 0,5 bara przy 1000 obr. i 0,4 bara przy 1200. To też by tłumaczyło dziurę w mocy do 2k RPM. Do tego wyłączające się wtryskiwacze od benzyny i telepanie budy - pewnie sonda lambda ma co robić. Rozwiązałeś powyższe problemy w końcu? Wyeliminowałeś dziurę w mocy doi 2000 obrotów? Lewe powietrze to częsta awaria w starych silnikach. Sam się kiedyś z tym zmagałem w starej C-klasie i potem w serii 3. Inna sprawa że o ogarniętego gazownika dzisiaj bardzo ciężko. Nie chcą się bawić w naprawy starszych aut, bo nie potrafią, brak i wiedzy i woli, bo wolą masowo montować na jedno kopyto instalacje do priusów czy fabii nowych. |
|
|
Sat, 18 Nov 2023 - 06:55
|
|
Powoli go odgruzowuję, ale ostatnimi czasy inwestowałem przede wszystkim w mechanikę - nowe tarcze, klocki, łożyska kół, wyjący dyfer i jeszcze kompresor klimy się skończył, ale w międzyczasie dłubałem też nieco przy silniku.
Po wymianie masy gumowych złączek i uszczelek które się zrobiły plastikowe z wiekiem doszedłem do stanu, w którym zapłony wypadają tylko na jałowych obrotach, powyżej 1,5k RPM chodzi równo. Mapa benzyny i gazu wg. interfejsu Staga tez wygląda w porządku, korekty paliwowe także. Na ten moment podejrzewam elektrykę, bo wypadanie bardzo się nasila w deszczowe dni. Będę chciał oscyloskopem obejrzeć co się dzieje na poszczególnych cewkach zapłonowych, tym bardziej, że jedna ze starych padła właśnie w taki dzień (3 sztuki założyłem nowe) ale to na wiosnę jak się ciepło zrobi. -------------------- Citroen C5 mk II, EW10A, LPG || MB W208 CLK320, LPG
|
|
|
Thu, 08 Aug 2024 - 21:39
|
|
Aktualizacja.
Po tym, jak wrócił mi błąd czujnika spalania stukowego który dwa warsztaty miały wyeliminować skończyła mi się cierpliwość, zerwałem kolektor ssący a pod spodem kable od czujników połączone na skrętkę, czujniki nie od tego samochodu, uszczelka pod kolektorem położona na nieoczyszczone powierzchnie i w dodatku podparta ostrzem od noża do tapet, który posłużył któremuś geniuszowi do zaślepienia otworu od EGR... Jak już zacząłem dłubać, to okazało się, że ktoś "naprawiał" wąż od akumulatora podciśnienia w kolektorze silikonem i tak naprawił, że ten silikon w ogóle się nie trzymał... Tak więc wypatroszyłem kolektor i w środku znalazłem dosłownie błoto, ale 8 puszek brake cleanera i 6 roboczogodzin później wreszcie jakoś to wygląda. Tutaj pytanie do szanownego gremium - czy ktoś z Was dłubał coś przy ww. akumulatorze? Jak zacząłem przygotowywać powierzchnie do klejenia, to zaczął wyciekać z niego olej. Nie sądzę, że powinien się on tam znajdować, chyba, że to jakaś technologia o której nikt nic nie wspomina, bo kolektor jest teoretycznie nierozbieralny. -------------------- Citroen C5 mk II, EW10A, LPG || MB W208 CLK320, LPG
|
|
|
Sun, 18 Aug 2024 - 13:06
|
|
User Dołączył: Wed, 23 January 2019 |
Procesor sterowania cewek w komputerze ECU silnika.
|
|
|
Tue, 27 Aug 2024 - 22:56
|
|
Myślałem o tym żeby kupić drugi sterownik i przełożyć ale nie mam pewności czy nie będzie tak samo zużyty.
Cały czas chodzi mi po głowie żeby w miejsce ME2.0 włożyć ME2.8 (1121533779), bo on ma już normalne OBD i dużo prościej się na nim ponoć diagnozuje, ale czytałem że nie tak prosto jest pożenić osprzęt dla ME2.0 z tym sterownikiem, więc dalej nie wnikałem w temat. Już nawet myślałem o Speeduino, ale tutaj znowu nie mam pojęcia jak je połączyć z licznikiem. W międzyczasie udało mi się jednak fajny schemat połączeń ME2.0 na M112, co prawda dla E-klasy, ale od mojego złomka różni się to chyba tylko drugą parą lambd: https://github.com/rusefi/rusefi/wiki/1999-e320 Ale aktualnie inny temat wyszedł, chłodziwa ubywa, oleju przybywa. Najpewniej są to słynne oringi pod pokrywą rozrządu, znalazłem film jak ktoś to robi bez zrzucania głowic i będę walczył: https://www.youtube.com/watch?v=OlCy0uMAdCE -------------------- Citroen C5 mk II, EW10A, LPG || MB W208 CLK320, LPG
|
|
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 14 October 2024 - 17:15 |