Shoutbox 0 nowych PW 

715 Stron V  « < 24 25 26 27 28 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Motoryzacyjne pytania i odpowiedzi...
Misior
post Mon, 01 Feb 2010 - 16:17
Post #501

Forum Homee

CYTAT(yunazz @ Thu, 28 Jan 2010 - 22:41) *
Nie chcę nudzić, ale chciałbym się jeszcze raz upewnić:
Auto z OC nie ważnym od pół roku. Ja je kupuję, idę do ubezpieczyciela z umową, składam wypowiedzenie (w moim wypadku) i zakładam sobie poliskę gdzieś indziej.
Nie skończę z dwoma ubezpieczeniami ani nie będę obciążony zaległościami?

Pozdro

jest tylko warunek ze musisz ubezpieczyc w tym samym dniu co kupiłes (a dokladniej w tym dniu który widnieje na umowie k-s)
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 01 Feb 2010 - 16:17
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
dobrus
post Mon, 01 Feb 2010 - 20:34
Post #502

Forum Homee

mało racingowe pytanie wink.gif chcę kupić auto z sekwencyjną instalacją LPG, która zostala w nim ustawiona na jak najwieksza ekonomie tzn male dawki gazu, do tego stopnia ze podczas jazdy, przyspieszania czuć, że silnik troche przerywa. nie wiem od jakiego czasu jest to tak ustawione. i moje pytanie czy mogą być jakieś konsekwencje takiego stanu rzeczy? bo rozumiem, ze egt moze byc za wysokie? Jest to silnik wolnossący bmw 6cyl m50 2,5l. pozdrawiam

+Quote Post
kosiniak
post Mon, 01 Feb 2010 - 20:38
Post #503

Forum Clubber

CYTAT(Misior @ Mon, 01 Feb 2010 - 17:17) *
jest tylko warunek ze musisz ubezpieczyc w tym samym dniu co kupiłes (a dokladniej w tym dniu który widnieje na umowie k-s)

po co pisac glupoty jak sie nie wie?? 1 dzien to jest przed koncem okresu ubezpieczenia a w przypadku zmiany ubezpieczyciela wczesniej, masz miesiac od daty zakupu!

+Quote Post
Feluke
post Mon, 01 Feb 2010 - 21:57
Post #504

Moderator

CYTAT(dobrus_m30 @ Mon, 01 Feb 2010 - 20:34) *
mało racingowe pytanie wink.gif chcę kupić auto z sekwencyjną instalacją LPG, która zostala w nim ustawiona na jak najwieksza ekonomie tzn male dawki gazu, do tego stopnia ze podczas jazdy, przyspieszania czuć, że silnik troche przerywa. nie wiem od jakiego czasu jest to tak ustawione. i moje pytanie czy mogą być jakieś konsekwencje takiego stanu rzeczy? bo rozumiem, ze egt moze byc za wysokie? Jest to silnik wolnossący bmw 6cyl m50 2,5l. pozdrawiam

Jezeli jest to normalna, elektroniczna sekwencja to nie da sie jej ustawic na ekonomie. Poprostu nawet jak ustawi sie krotkie czasy wtrysku gazu to i tak czasem wtrysku steruje komputer benzynowy i bedzie dazyc do mieszanki stechiometrycznej. Przerywanie to bardziej wynik zuzytych kabli/swiec/cewek niz mieszanki. Chyba ze mowimy o WOT gdzie komputer idzie na stalych mapach to wtedy faktycznie moze byc ubogo i bedzie przerywac ale przeciez nie jezdzi sie ciagle z maksymalnie wcisnietym gazem. wink.gif

+Quote Post
hz10
post Mon, 01 Feb 2010 - 22:46
Post #505

Forum Clubber

CYTAT(Feluke @ Mon, 01 Feb 2010 - 21:57) *
Jezeli jest to normalna, elektroniczna sekwencja to nie da sie jej ustawic na ekonomie. Poprostu nawet jak ustawi sie krotkie czasy wtrysku gazu to i tak czasem wtrysku steruje komputer benzynowy i bedzie dazyc do mieszanki stechiometrycznej. Przerywanie to bardziej wynik zuzytych kabli/swiec/cewek niz mieszanki. Chyba ze mowimy o WOT gdzie komputer idzie na stalych mapach to wtedy faktycznie moze byc ubogo i bedzie przerywac ale przeciez nie jezdzi sie ciagle z maksymalnie wcisnietym gazem. wink.gif

uwierz da sie ustawić na ubogo , do tego stopnia że w ecu skończy sie adaptacja. samo ustawienie czasów to nie wszystko , gazownicy potrafią jeszcze dać za małe dysze... na afr 18 wóz słabo ciągnie do przodu z tendencjami do wypadania zapłonów smile.gif

+Quote Post
bimmer
post Mon, 01 Feb 2010 - 23:03
Post #506

User

CYTAT
Dlaczego Ferrari woli wal plaski? Latwiejszy do wykonania, lzejszy, normalne kolektory wydechowe i dolotowe.

w takim razie dlaczego reszta stosuje wały krzyżowe?

+Quote Post
J@RO
post Tue, 02 Feb 2010 - 00:32
Post #507

Frequent User

Jak wygląda zmienianie biegów w BMW z SMG? np. e46 330. Auto będzie mocno ujeżdżane. Czy to jest tak samo wytrzymałe jak zwykła biegówka?

+Quote Post
Feluke
post Tue, 02 Feb 2010 - 02:11
Post #508

Moderator

CYTAT(hz10 @ Mon, 01 Feb 2010 - 22:46) *
uwierz da sie ustawić na ubogo , do tego stopnia że w ecu skończy sie adaptacja. samo ustawienie czasów to nie wszystko , gazownicy potrafią jeszcze dać za małe dysze... na afr 18 wóz słabo ciągnie do przodu z tendencjami do wypadania zapłonów smile.gif

To ja wiem, tak jak przy mieszalniku zatykali troche dolotu zeby tempa malpa mogla to wyregulowac ale w druga strone. wink.gif
Jezeli jest to normalny komputer to jak skonczy sie adaptacja to wywali checka albo i jeszcze w polowie drogi. Sekwencja to taka smieszna intalacja ze kazde druciarstwo, partactwo czy przykrecanie konczy sie wzrostem spalania gazu. Wogole to chcial bym zobaczyc odpalenie/jazde samochodu na benzynie w ktorym komputer doszedl do konca zakresu adaptacji i wbil to sobie do dlugofalowych czasow wtrysku. biggrin.gif

CYTAT(bimmer @ Mon, 01 Feb 2010 - 23:03) *

CYTAT
Dlaczego Ferrari woli wal plaski? Latwiejszy do wykonania, lzejszy, normalne kolektory wydechowe i dolotowe. Wszystko w celu obnizenia masy i poniesienia mocy silnika. A to ze bardziej wibruje? Komu to przeszkadza w Ferrari.

Domysl sie...

+Quote Post
Misior
post Tue, 02 Feb 2010 - 08:49
Post #509

Forum Homee

CYTAT(kosiniak @ Mon, 01 Feb 2010 - 20:38) *
po co pisac glupoty jak sie nie wie??

no wlasnie po co piszesz? Jak kupujesz auto od kolesia ktory zalega z placeniem OC to jak w tym samym dniu co kupujesz nie wypowiesz starego oc i nie ubezpieczysz na siebie to zaległosci przechodza na Ciebie.
Nie dalej jak dwa tyg temu kupowalem z kumplem mazde rx-7 i wlasnie byl taki problem. Pytalem w 3 agencjach i dzwonilismy do pzu i wszedzie zgodnie mowili ze jak sa zaległosci to trzeba! w tym samym dniu ubezpieczyc na siebie.

+Quote Post
kosiniak
post Tue, 02 Feb 2010 - 09:01
Post #510

Forum Clubber

umowa niewypowiedziana jest wazna umowa, koles ma za to zaplacic a nie ty! ciebie nie interesuje ile on rat zaplacil, bo to on zawieral umowe! Ty masz miesiac na to by papiery znalazly sie na biurku w odpowiednim miejcu!

+Quote Post
cowboy
post Tue, 02 Feb 2010 - 09:25
Post #511

Administrator

tak jak napisał Kosiniak

ja sprzedałem auto to od razu wypowiedziałem umowe w Warcie !

jezeli kupujacy przedłuzy w tym samym TU to IMO nie trzeba wypowiadać.. ale wiadomo każdy sobie kupuje OC gdzie mu wygodniej

dodatkowo sprzedający powinien (nie ma przymusu czy kar chyba) zgłosić ten fakt w WK - trzeba iść z umową żeby sobie przybili pieczątke

--------------------

+Quote Post
Misior
post Tue, 02 Feb 2010 - 09:36
Post #512

Forum Homee

CYTAT(kosiniak @ Tue, 02 Feb 2010 - 09:01) *
umowa niewypowiedziana jest wazna umowa, koles ma za to zaplacic a nie ty! ciebie nie interesuje ile on rat zaplacil, bo to on zawieral umowe! Ty masz miesiac na to by papiery znalazly sie na biurku w odpowiednim miejcu!

no to powodzenia. NIewypowiedziana umowa jest wazna tak jak piszesz i jak koles zgłosi ze sprzedał auto to beda Ciebie scigac bo oc przechodzi na nowego kupującego. Podzwon i popytaj.

+Quote Post
guzior
post Tue, 02 Feb 2010 - 09:38
Post #513

Forum Clubber

CYTAT
no to powodzenia. NIewypowiedziana umowa jest wazna tak jak piszesz i jak koles zgłosi ze sprzedał auto to beda Ciebie scigac bo oc przechodzi na nowego kupującego. Podzwon i popytaj.

Do mnie wiele razy dzwonili z roznych TU, i wystarczylo ze powiedzialem im ze nie kontynuuje OC, wysylalem skan umowy i na tym spraw sie konczyly.

--------------------
885 60 50 40

+Quote Post
kamil.k
post Tue, 02 Feb 2010 - 09:45
Post #514

Forum Killer

warto wiedziec ze sprzedajacy jesli sprzeda auto a nowy własciciel wypowie OC u jego ubezpieczyciela może odzyskac czesc pieniedzy za OC .ja tak robiłem juz dwa razy w pzu i przeliczali jakos proporcjonalnie kwote OC na dni i oddali mi kase za nie wykorzystane dni ale najpierw musiałem wpłacic całe OC za rok

--------------------
Usunięto kontrowersyjne treści. Profil pod obserwacją.

+Quote Post
Misior
post Tue, 02 Feb 2010 - 09:54
Post #515

Forum Homee

CYTAT(guzior @ Tue, 02 Feb 2010 - 09:38) *
Do mnie wiele razy dzwonili z roznych TU, i wystarczylo ze powiedzialem im ze nie kontynuuje OC, wysylalem skan umowy i na tym spraw sie konczyly.

a na mnie ostatnio juz firme windykacyjna chcieli nasłac i dopiero jak zrobiłem zadyme to sie odczepili. Sytuacja byla inna ale bardzo podobna. Ja wypowiedzialem umowe ale sprzedający nie zglosil ze sprzedal. To oni uznali ze nie sprzedal i chcieli mi naliczyc drugie oc. Dlatego wolelismy sie upewnic teraz kupując ta mazde.

+Quote Post
bimmer
post Tue, 02 Feb 2010 - 18:19
Post #516

User

CYTAT
CYTAT(bimmer @ Mon, 01 Feb 2010 - 23:03) *

CYTAT
Dlaczego Ferrari woli wal plaski? Latwiejszy do wykonania, lzejszy, normalne kolektory wydechowe i dolotowe. Wszystko w celu obnizenia masy i poniesienia mocy silnika. A to ze bardziej wibruje? Komu to przeszkadza w Ferrari.

Domysl sie...

jak dla mnie wibracje to chyba najmniejszy problem. wałek wyrównoważający i po problemie. ale mniejsza z tym.

CYTAT
Jak wygląda zmienianie biegów w BMW z SMG? np. e46 330. Auto będzie mocno ujeżdżane. Czy to jest tak samo wytrzymałe jak zwykła biegówka?

nie wiem jak sprawa wygląda w 330 bo tam jest chyba inne SMG niż w M3. Ta z M3 to normalny manual tyle że z hydraulicznym osprzętem

+Quote Post
kosiniak
post Tue, 02 Feb 2010 - 18:57
Post #517

Forum Clubber

CYTAT(Misior @ Tue, 02 Feb 2010 - 10:36) *

Ja akurat nie musze a ty wrecz przeciwnie, jestes blednie doinformowany! Niech sobe zglasza i robi co chce, ja mam miesiac na, wypowiedzenie badz kontynujacie i rekalkulacje skladek ubezpieczenia! Prosze kolejny raz, nie pisz o czyms o czym nie masz pojecia!

+Quote Post
kosiniak
post Tue, 02 Feb 2010 - 18:59
Post #518

Forum Clubber

CYTAT(cowboy @ Tue, 02 Feb 2010 - 10:25) *
dodatkowo sprzedający powinien (nie ma przymusu czy kar chyba) zgłosić ten fakt w WK - trzeba iść z umową żeby sobie przybili pieczątke

dokladnie, zgodnie z kodeksem powinien..........

+Quote Post
Misior
post Wed, 03 Feb 2010 - 08:04
Post #519

Forum Homee

Ok w takim razie jestes lepiej poinformowany niz dwoch agentów ubezp i jedna babka z PZU smile.gif

+Quote Post
Maciass
post Wed, 03 Feb 2010 - 09:52
Post #520

Rookie

Witam wszystkich.
Mam nadzieje ze czegosc sie tutaj dowiem. smile.gif
Na początek: Czy kiedy mamy ORI xenon i sie przepali to mozna wkrecić zwykłą zarówke w miejsce zarnika ? Czy to wogole tam wejdzie ?

+Quote Post

715 Stron V  « < 24 25 26 27 28 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tuesday, 24 June 2025 - 01:01