Shoutbox 0 nowych PW 

6 Stron V  « < 3 4 5 6 >  
Reply to this topicStart new topic
> w124 OM603 POMPA RZĘDOWA
Kowalski
post Mon, 18 Mar 2013 - 16:27
Post #81

Frequent User

CYTAT(kowalfik @ Mon, 18 Mar 2013 - 08:27) *
Czy na biało to czasem nie z oleju? Nieprzepał na czarno dymi gdyż sadzę czyni@!

W moim kombi siedzi już diesel czeka jedynie na podłączenie okablowania, zmianę oleju i but!:D

Pzdr!

Na biało, bo nie dochodzi do samozapłonu. Niektóre diesle tak mają.

Też bym chętnie się dowiedział więcej o projekcie. Jaka moc szacunkowa i jakie koszty?

Pozdr.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 18 Mar 2013 - 16:27
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
jaro4444
post Mon, 18 Mar 2013 - 21:28
Post #82

Super User

CYTAT(kowalfik @ Mon, 18 Mar 2013 - 08:27) *
Czy na biało to czasem nie z oleju? Nieprzepał na czarno dymi gdyż sadzę czyni@!

Sadza to jak dawka za wielka pod obciązeniem i na gorąco. OM605 ma komorę wirową i zanim nagrzeje się ona i głowica to część ropy wywala w postaci białawego dymka na jałowych obrotach. Nadmiar paliwa na jałowych szybko wychładza świece i komorę podgrzną do rozruchu. Jak potrzymasz z łapy jeszcze 5-10 sek świece to kopcenie znika i motor od razu równiej pracuje. Na od 40C cieczy chłodzącej temat w ogóle nie występuje. Jest jeszcze sprawa kąta wtrysku - jak chcesz mieć dużą dawkę paliwa i moc górą bez dymu to troszkę przyśpieszasz wtrysk...

Co do kosztów to musielibyście gadać z moim bratem. Moc była liczona tak na ok. 220-240 KM z OM605. Kiedyś pewnie się shamuje gdzieś to pędzidło i prawdę pokaże. To nie jest auto do chwilowego popisu - ma wytrzymać np. 2 dni terenowego rajdu prędkościowego albo 2,5 dnia przeprawowego. Z tego co widziałem już na żywo, w aucie osobowym taki setup byłby całkowicie użytkowy na codzień.

--------------------
Pan zesłał nas na Ziemie, byśmy siali zamęt i zniszczenie...

Z każdym dniem wrasta liczba ludzi, którzy co najwyżej mogą ucałować mnie w ....

+Quote Post
moscal
post Mon, 18 Mar 2013 - 22:01
Post #83

Rookie

Tak czytam i czytam a zobaczymy jak to u mnie wyjdzie,mam HX35w i pompe 7mm teraz tylko jak będę miał czas to zmontuje to wszystko i zobaczymy jak OM603 poradzi sobie z tym osprzętem.

+Quote Post
jaro4444
post Mon, 18 Mar 2013 - 22:26
Post #84

Super User

7 mm tłoczki jakiej produkcji? Jaki korpus pompy - OM603? Jaka seria pompy? - bo się różnią wałkami kułaczkowymi i od nich zależy moc... Kto składał i stroił pompę? Jaki zawór LDA?
Jakby wszystko było OK to jak przeniosłeś moc i moment, bo pewnie powinieneś mieć ok. 330-350 KM i grubo ponad 500 Nm.

--------------------

Z każdym dniem wrasta liczba ludzi, którzy co najwyżej mogą ucałować mnie w ....

+Quote Post
moscal
post Thu, 28 Mar 2013 - 13:01
Post #85

Rookie

No pompę kolo mi zrobił a sekcje ktoś mu przysłał z zagranicy boscha i on na niej dorobił mi sekcje ale jak jest zrobiony to się okaże w praniu.
Pompę mam z OM603 turbo i teraz zastanawiam się nad zakupem silnika OM606 bo na nim będzie to wszystko lepiej chodziło.
Skrzynie mam serie od 300d jak się rozleci to wtedy będę myślał,2 dyfry z ASD,1 zaspawany od 2,6pb i oryginał od 2,0d który daje rade smile.gif

+Quote Post
kowalfik
post Thu, 28 Mar 2013 - 17:15
Post #86

Frequent User

Czy Koledzy orientują się jak podwyższyć nieco moc i moment na seryjnych gratach w om603 TD? Turbo mam kkk w b.dbrm stanie, czytałem, że zanim wymieni się sekcje tłoczków to można coś jeszcze z seryjnej pompy wycisnąć. Jutro wrzucę linkę do gościa, który opisuje krok po kroku czym w pompie należy kręcić, czego nie ruszać, żeby zwiększyć moc ale pytanie czy ktoś z Was ma już przetarte szlaki gdyż wszystko oczywiście po angielsku...

Thx,

Pzdr!

--------------------
- What is Turbina?
- Turbina is spinning!

+Quote Post
kowalfik
post Fri, 29 Mar 2013 - 08:15
Post #87

Frequent User

http://competitiondiesel.com/forums/showthread.php?t=142105

do weryfikacji.

pzdr!

--------------------
- What is Turbina?
- Turbina is spinning!

+Quote Post
moscal
post Mon, 01 Apr 2013 - 20:02
Post #88

Rookie

No i silnik kupiony,teraz tylko czekać na wolny czas.
,a tak na marginesie to gdzie mogę kupić flanszę wycięta pod kolektor wydechowy???

+Quote Post
jaro4444
post Mon, 15 Apr 2013 - 23:19
Post #89

Super User

Silnik wytrzymał 4 dni i noce maratonu terenowego w straszliwym błocie. Więcej załoga go obsługująca stanęła na pudle wink.gif
Więc chyba sukces modyfikacji...

--------------------

+Quote Post
moscal
post Tue, 16 Apr 2013 - 08:33
Post #90

Rookie

No to gratulacje.

+Quote Post
erio
post Mon, 17 Jun 2013 - 20:46
Post #91

Rookie

Właśnie kupiłem za grosze C220 1997 z silnikiem OM604 95KM, z problemem z pompą lukasa, niezdiagnozowany.
Auto piękne bez korozji, a z tego co widzę, są tacy tu co ogarniają włożenie turbo i pompy bosha do tego zesawu.

Prosze o kontakt do kogos kto mi zgra pompę ze skandynawii, i turbo w tym autku. Ma być nie wiecej niz 150-200km, i ma służyć na codzień jako 4te auto, ale lubie te cklasy,
ile kasy potrzebuje, bo że wiecej niż auto warte to wiem

+Quote Post
tomashek
post Sun, 23 Jun 2013 - 21:30
Post #92

User

Powiem Ci kolego, że słaby silnik sobie wybrałeś ale za grosze też bym coś takiego przygarnął wink.gif
Montuj pompę i turbo z Vito ale nie jestem pewien czy na 100% pasuje.

+Quote Post
Gofer
post Thu, 22 Aug 2013 - 09:30
Post #93

User

Kopalnia wiedzy: http://www.superturbodiesel.com/
Ja tez planuję taki projekt. Buda w124, silnik om606turbo z w210, skrzynia 6 manual.
Zastanawiam się tylko, kto później mi pompe ustawi, nie mam o tym bladego pojęcia. Macie jakieś propozycje?

flansze do wydechowych są dostepne w szwedzkich sklepach internetowych, adresy dodam wieczorem jak będę w domu.

+Quote Post
hifu
post Wed, 06 Nov 2013 - 00:06
Post #94

Rookie

Pompe ci ustawią i wymienią elementy na wieksze w szwecji Dieselmeken lub w finlandi bodajże Myna diesel, w polsce raczej nikt tego nie zrobi.

+Quote Post
jaro4444
post Wed, 06 Nov 2013 - 10:40
Post #95

Super User

To w ramach ciekawostki dodam, że po zmianie turbiny na nieco mniejszą by ograniczyć laga i zmienić przebieg momentu obrotowego auto napędzane tak zmodyfikowanym silnikiem zajęło pierwsze miejsce w rajdzie serii MT Series:
http://www.terenowo.pl/extreme/mt-rally-a-...klasie-cc1.html

--------------------

+Quote Post
erio
post Sat, 10 Oct 2015 - 17:57
Post #96

Rookie

Wlasnie buduje takie auto. Wygralem nim mercedes classicautocup w bialej. Kupilem po to zeby skopac 2 kolesi z takim samym autem
Mam w124 300td 1991 kombi w skorach z klima i elektryką.
Sportline. Automat tempomat.

Okazalo zie ze waistgate sie nie domyka.
Zalozylismy wiec holset hx35, mam juz sekcje 7.5mm od dieselmekena ze szwecji, i jutro idzie do pompiarza na wymont pompy , wymiana sekcji, ustawienie, (kielce Kuc) ,zamont.
Potem jeszcze do ustawienia skrzyni automatu zeby wyzej krecil.

Auto bedzie do sprzedania od lutego. Za 16000

Mam jeszcze 270cdi z 2000. Jak go sprzedam za 9000 to 124 zostawie. Ale chetnech na cdi nie ma.

+Quote Post
tomashek
post Sun, 11 Oct 2015 - 20:33
Post #97

User

CYTAT(erio @ Sat, 10 Oct 2015 - 17:57) *
Zalozylismy wiec holset hx35, mam juz sekcje 7.5mm od dieselmekena ze szwecji, i jutro idzie do pompiarza na wymont pompy , wymiana sekcji, ustawienie, (kielce Kuc) ,zamont.
Potem jeszcze do ustawienia skrzyni automatu zeby wyzej krecil.

Cześć
Jak aktualnie wygląda cena 6 tłoczków razem z przesyłką? Jaka moc jest na nich osiągalna? Kto Ci wystroi wzrost dawkę razem ze wzrostem ciśnienia? Bo zwykły pompiarz tego nie ogarnie, ponieważ układ w pompie odpowiedzialny za ciśnienie-ilość paliwa nie jest przystosowany do takich ciśnień. Jeżeli pompiarz faktycznie magik to na przyszłość fajnie byłoby zamieścić do niego namiary na forum.
Powodzenia biggrin.gif

+Quote Post
erio
post Sun, 11 Oct 2015 - 20:41
Post #98

Rookie

dieselmeken liczy 2400 sek, czyli przelew walutowy sciągnął 1300 zł (200 dla banku, 0)
trzeba go prosic o cenę i nr konta w eur
55Eur za sztukęx6

pompiarz toKuc z Bilczy pod Kielcami, oganie.
Ma maszyne, ogania, ustawi pompe wg instrukcji dieselmekena
8-12 wolne, 47-50 srednie , 100- 110ccm max

+Quote Post
erio
post Thu, 26 Nov 2015 - 04:42
Post #99

Rookie

auto gotowe. zapraszam w sobote na słuzewiec na zakonczenie classicauto cup
bedzie superturbo om603

+Quote Post
tomashek
post Thu, 26 Nov 2015 - 15:47
Post #100

User

CYTAT(erio @ Thu, 26 Nov 2015 - 04:42) *
auto gotowe

Czy kolega może pochwalić się jakimś wykresem lub parametrami z dupohamowni?

I takie ogólne pytanie do innych użytkowników. Jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja z mocnymi mercedesami kopciuchami w Polsce? Znacie jakieś ciekawe opisane projekty?

+Quote Post

6 Stron V  « < 3 4 5 6 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 30 June 2025 - 02:25