![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 25 April 2005 Skąd: O-22 ![]() |
Czesc,
czy ktos z Was posiada/ł ten wynalazek ? Co mozecie napisac o awaryjnosci i czy warto w nim cos usprawniac ? Z tego co czytalem, to 250 KM jest do zrobienia samym programem, ale pytanie jak znosi to silnik i skrzynia. Interesuje mnie tylko automat. Jesli ktos ma potwierdzone info co do mozliwosci instalacji szpery- dajcie znac. Auto ma sluzyc raczej do tras i chcialbym miec mozliwosc od czasu do czasu zjechania z autstrady, aby zwiedzic okoliczne krete drogi. -------------------- TP: 1:51.7 (e46 180KM RWD)
M135i & e46 track only było: M5 e39 & ep3 & e90 330d LCI |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
Użytkownicy tomp i tdik ujeżdżają takie, poproś ich o opinię
![]() -------------------- F32 alpine white
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Katowice ![]() |
Użytkuje samochód (e82) od ponad 2 lat (2008 r.). Żadnej awarii jako takiej nie miałem. Ostatnio coś się z klimą porobiło ale to właściwie tyle poza zwykłą eksploatacją. Jest to egzemplarz z automatem, w którym trzeba pamietać aby co 80 tys. max 100 tys. km wymienić olej. Niektórzy zalecją nawet szybciej.
Programem samym zrobisz 250 ps ale w polifcie (2010+), który ma odrobinę wydajniejsze wtryski. Do tego wydech, DPF out, IC i w mozesz mierzyć spokojnie w 275-290ps w zależności od rocznika i egzemplarza. Ja mam u siebie lekki program z Compsportu na 236 albo 239, już nie pamiętam, ponieważ robiła go poprzednia właścicielka Szpera? Proszę http://www.ebay.co.uk/itm/Quaife-BMW-123d-...t-/120801624254 Jesli jesteś zainteresowany bardzo, to myślę nad sprzedażą swojej, ponieważ mi się amortyzacja kończy ![]() -------------------- "The smarter you play, the luckier you'll be"
|
|
|
![]()
|
|
Super, dzieki za info i wrzuc prosze historie auta na pw z cena. Wprawdzie wolalbym hatchbacka, ale musze zobaczyc na zywo coupe bo moze nie jest az tak brzydka
![]() Jaki byl powod, aby zmieniac wtryski po lifcie? Wystepowaly jakies problemy z nimi? Pytanie czy warto skupic sie na poszukiwaniu tylko polifta, czy raczej nie spinac sie i po prostu szukac zadbanego egzemplarza. -------------------- TP: 1:51.7 (e46 180KM RWD)
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Katowice ![]() |
Wydaje mi sie ze wtryski w polifcie są inne ze względu na unifikację z pozostałymi modelami f01, f10 itp. Przedliftowe są chyba te same co np w e90 3.0 biturbo. Nie słyszałem nic o większej niż standardowa usterkowość dla nowoczesnych diesli. Jeśli chodzi o zakup, to zależy jaki budżet. Egzemplarze w naszym kraju są naprawdę tanie i to niestety w złym tego słowa znaczeniu. U Niemców dobrze wyposażony egzemplarz niezależnie od rocznika, zaczyna sie praktycznie od 20k euro. U nas pewnie od 50k pln sie zaczynaja ale delikatnie mówiąc trzeba mieć szczęście żeby w zbliżonej kasie był to samochód nie tylko z nazwy
Jutro prześle wszystkim zainteresowanym privy, ponieważ zdjęcia mam na komputerze -------------------- "The smarter you play, the luckier you'll be"
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 02 August 2010 ![]() |
Bardzo fajne auto. Daje dużo radości z jazdy. Mocowo można w wersjach po 2010 celować w 280km, ale tu dużo zależy od stylu jazdy. U mnie taki program nie zdał egzaminu, teraz mam zrobione trochę ponad 260km i nic niepokojącego się nie dzieje.
Tu masz film jak przyśpiesza moje auto - już w słabszym setupie. http://www.youtube.com/watch?v=7dTQpn8N_EA Taka ciekawostka - wkładka K&N dała w tym aucie 12km do serii. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 05 December 2012 ![]() |
musze zobaczyc na zywo coupe bo moze nie jest az tak brzydka ![]() Bez obrazy, ale wg mnie nijaki to jest właśnie hatchback E87 ![]() E82 w M Pakiecie naprawdę robi robotę, ale to już musiałbyś zobaczyć sobie w realu. Ja posiadam 123d i nie mogę jak na razie złego słowa powiedzieć. Jeśli chodzi o eksploatację to tylko serwis olejowy i wymiany filtrów trzeba pilnować. Dodatkowo jeśli szukasz automatu to tak jak kolega wyżej napisał, musisz pilnować wymian oleju również w skrzyni. |
|
|
![]()
|
|
Bez obrazy, ale wg mnie nijaki to jest właśnie hatchback E87 ![]() Spokojnie, zaczynam sie lamac, szczegolnie jak patrze na zdjecie przy Twoim nicku. ![]() -------------------- TP: 1:51.7 (e46 180KM RWD)
|
|
![]()
|
|
Niestety nie, 200km mieszkam od Warszawki.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: w-wa ![]() |
czy rozrzad tak samo sie sypie jak w kazdej 2.0d ?
da sie w tej 123d wylaczyc cakowicie esp ? -------------------- Focus RS MK3 Tor Poznan 1.46.2
Megane RS CUP Tor Poznan 1.50.1 BMW E36 2.0 260KM Tor Poznań 1.40.1 |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 30 January 2010 Skąd: Warszawa ![]() |
A co tam się sypie z rozrządem w 2.0d ?
-------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: w-wa ![]() |
cyt : "Problem rozrządu w silnikach N47 (1.8d 143KM i 2.0d 177KM) wprowadzonych w 2007 roku jest już szeroko znany przez to, że dotyka wielu posiadaczy BMW z tym silnikiem, żeby nie powiedzieć, że wszystkich, których auta mają odpowiedni przebieg, czyli zazwyczaj ponad 100.000km oraz dzięki wielu tematom na forach. W rozrządach tych wyciągają się łańcuchy i wycierają ślizgi co powoduje hałaśliwą pracę układu (na naszym FP można znaleźć filmiki z nagraną pracą rozrządu przed i po wymianie), a także niestety zrywają się łańcuchy i wtedy już zazwyczaj konieczna jest wymiana silnika. W tym przypadku wymieniony został kompletny rozrząd na oryginalnych częściach BMW oraz niezbędne uszczelki. Niestety w tym silniku jedyną częścią której nie ma możliwości wymiany jest koło zębate na wale korbowym, ponieważ w silnikach do 2009r. jest ono wymienne jedynie z całym wałem korbowym. " -------------------- Focus RS MK3 Tor Poznan 1.46.2
Megane RS CUP Tor Poznan 1.50.1 BMW E36 2.0 260KM Tor Poznań 1.40.1 |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 07 January 2004 Skąd: wawa ![]() |
Rodzina silnikow N47 znana jest z pekajacych lancuchow, prowadnic itd czasami przy bardzo niewielikich przebiegach ( 60k ). BMW kilkakrotnie modyfikowalo rozrzad, a w 2009 nawet wal korbowy.
Modele od 2011 roku powinny byc pozbawione tych dolegliwosci, aczkolwiek halasliwy rozrzad uznawany jest przez BMW za ceche charakterystyczna tych silnikow. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 12 January 2005 Skąd: ScyZZor'kowo ![]() |
Odkurzę trochę temat.Jakieś nowe info odnośnie silników ? Warto w to wchodzić ?
-------------------- Nauka jazdy,przygotowywanie do KJS/OES - /Tor Kielce,Ułęż,NMnP/ - pisać PW ;)
|
|
|
![]()
|
|
Co chcesz dokładnie wiedzieć? Wg mnie warto, oprócz wspomnianego wyżej rozrządu, który jeśli zacznie byś słyszalny trzeba po prostu wymienić, auto pozbawione jest bolączek i wad.
|
|
|
![]()
|
|
Kupiłem taki wóz z 10.07.2009r i zastanawiam się czy zostawić czy sprzedać...
-------------------- Nauka jazdy,przygotowywanie do KJS/OES - /Tor Kielce,Ułęż,NMnP/ - pisać PW ;)
|
|
|
![]()
|
|
Dlaczego? Źle Ci się jeździ? W jakim nadwoziu?
|
|
|
![]()
|
|
black szafir 3d,manual,hatchback.W tym tygodniu będę rejestrował i nie jeżdżę póki co,bo przeglądu brak.Pytam,bo jeśli silniki to loteria to go sprzedam.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 04 February 2010 ![]() |
black szafir 3d,manual,hatchback.W tym tygodniu będę rejestrował i nie jeżdżę póki co,bo przeglądu brak.Pytam,bo jeśli silniki to loteria to go sprzedam. To ten co stał w Bawarii w Gdańsku? -------------------- M57N xd
JZDA |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 04:23 |