![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 27 August 2006 Skąd: zza węgła ![]() |
BMW robi od jakiegos czasu 6-biegowki w roznych modelach. Czy ktos probowal spasowac taka skrzynie do silnika S50B32 z M3 E36 ? Na szybkiego znalazlem na przyklad takie : 320d E60 520i M54 Nie chce kupowac kota w worku czyli nastepnej skrzyni z M-ki, bo te koty to najczesciej padle siersiuchy. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Faaker See ;) ![]() |
6 biegów jest przecież seryjnie w S50B32.. z mojej wiedzy nie da się bez poważnych przeróbek dopasować żadnej skrzyni z innego modelu, a pozatym jak wyobrażasz sobie jazdę na skrzyni od diesla np? Te skrzynie mają przełożenia projektowane pod zmiany biegów przy 4000 rpm, będziesz miał jedynkę do 100 i dwójke 160 i trójkę do 220
![]() -------------------- '93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8 |
|
|
![]()
|
|
Si si, doszedlem w miedzyczasie do tego ze od diesla nie ma sensu.
Od M54 tez nie jest tak rozowo, ktos probowal laczyc taka skrzynie z M52B28 i nie pasowalo za bardzo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 27 November 2006 Skąd: [SRB] Adam ![]() |
Różnica w przełożeniach D/B nie jest aż tak tragicznie duża (głównie 1 bieg), problemem przy skrzyni z diesla będzie raczej dopasowanie dzwonu do bloku S50...
Co do skrzyni z benzyny - ostatnio był u mnie gość po części i opowiadał że włozył do M50 (takie same mocowanie skrzyni jak S50) skrzynię z nowego BMW 2,2l. Oprócz skrzyni była konieczna zmiana wału napędowego (skrócenie bo skrzynia jest dłuższa o ok 10cm), zmiana kompletnego sprzęgła wraz z kołem dwumasowym, ponieważ inna jest długość wałka wychodzącego ze skrzyni. Niewiem na chwilę obecną jaka jest średnica tarczy dla tej skrzyni, ale sprzęgło mogło by nie wytrzymać przy silniku S50 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 25 July 2025 - 05:02 |