![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 01 February 2010 Skąd: Toruń ![]() |
Jak w temacie. Posiadam auto z 92r. zarejestrowane w 96r. jako składak. Jest jakaś możliwość, żeby przywrócić oryginalny rok produkcji do dowodu? Ktoś przerabiał podobny temat, próbował to jakoś ugryźć?
-------------------- Civic EJ2_K20
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 02 March 2006 Skąd: Pomorskie ![]() |
-------------------- CBR F4i & CRF250R
Pug 607 2.2 HDI |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 14 March 2008 Skąd: W-wa ![]() |
ja mialem takie auto z 92 roku a skladak 96, przy rejestracji we wniosku nie wpisalem skladak, jako data produkcji wpisalem 1992 a pani z okienkia przepisala z wniosku i nie robila problemow, moze po prostu nie zauwazyla, ja moglem zawsze jana przygrać ze nie wiedzialem jak wpisac.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 22 August 2006 Skąd: WKZ ![]() |
Miałem kiedyś golfa mkII z 96, opinia rzeczoznawcy z listy o niezgodności daty produkcji wpisanej do dowodu a wynikającej z VINu wystarczyła do odkręcenia sprawy.
-------------------- golf mkI 4x4
golf mkII V8 audi A2 R36 polo 86C XX w budowie |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 23 June 2009 ![]() |
Szybciej będzie sprzedać auto za granice, sprowadzić i złożyć poprawione dokumenty do rejestracji niż załatwić coś u nas w urzędzie. Niestety z tymi ludźmi nie da się dogadać, najlepsze jest to ze podważają rzeczoznawców PZM i w większości zachowują się jak gimnazjaliści którzy wiedza więcej o życiu niż ludzie dorośli.
Słyszałem tez sytuacje w których człowiek był odsyłany zapłacić różnice w cle która była pomiędzy pojazdem sprowadzonym w całości a tym w częściach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 01 February 2010 Skąd: Toruń ![]() |
Czyli standard, wszystko tak naprawdę będzie zależało od humoru urzędnika
![]() ![]() -------------------- Civic EJ2_K20
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 13 December 2009 ![]() |
Mialem ostatnio tak samo auto 89 rok (w dowodzie rok produkcji 96 rok skladak)pismo od producenta z homologacji o roku produkcji itd....w wydziale komunikacji powiedizeli ze nie zmienia nie ma opcji ...
|
|
|
![]()
|
|
Podważanie opinii rzeczoznawcy powinno być równoznaczne z wyj*baniem z roboty, zwyczajnie bez skrupułów. A to czy miał racje czy nie ewentualnie egzekwowane w jakimś związku rzeczoznawców.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
Podważanie opinii rzeczoznawcy powinno być równoznaczne z wyj*baniem z roboty, zwyczajnie bez skrupułów. A to czy miał racje czy nie ewentualnie egzekwowane w jakimś związku rzeczoznawców. ![]() Mało opinii widziałeś. A urzędas ma obowiązek każdą opinię ocenić - oczywiście nie w pełnym zakresie. Może fake, może nie... ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie jest to fake, w tym przypadku skarga na rzeczoznawcę - pozbawić rzeczoznawcę praw. Krótka piłka. Są pewne kryteria samochodu zabytkowego. Aha i mała uwaga - ten samochód był zarejestrowany jako zabytkowy przed ukończeniem 25 lat.
Jeśli coś się należy i trzeba naprostować to trzeba. Przez takie rzeczy są problemy w ubezpieczalni, w sprzedaży. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Thu, 14 August 2003 Skąd: Klucze ![]() |
Może papież jeździł tym e34 a wy od razu że be.
|
|
|
![]()
|
|
Śmiejesz się, a mi zwyczajnie chodzi ze przez takie pajacowanie jak z tym e34 (jeszcze rozumiem żeby ono było jakieś wyjątkowe a tu gościu reklamę szrotu sobie zrobił), rzeczoznawca jest kimś kogo można podważyć. Tak samo jest z przekupnym lekarzem, pracodawca zwolnienie L4 od takiego delikwenta zwyczajnie wyrzuca do kosza.
Jeszcze jest jeden problem, dopóki starej gwardii i starych układów nie wyrzuca z urzędów to będzie problem coś załatwić, nie jest tak co prawda wszędzie bo niektóre wydziały komunikacji są na wysokim poziomie, ale zapraszam np do mnie gdzie babka w informacji drze się i wyzywa petentów tak po prostu na dzień dobry. Żeby nie było OT - sposoby jak można załatwić usunięcie wpisu w dowodzie. -dokument z rozkodowaniem vin pojazdu - podbity w aso i przez rzeczoznawcę -opinia rzeczoznawcy dotycząca naszego samochodu -podanie o zmianę błędnych danych w dowodzie rejestracyjnym -miły rozumny urzędnik lub znajomy urzędnik/naczelnik |
|
|
![]()
|
|
Ironia to była.
To e34 nie wygląda najgorzej. Widziałem kilka innych aut na żółtych i uwierz że powinny być na złomie a nie zabytkowe. Tak czy siak, to konkretne e34 nie powinno zobaczyć żółtych blach. Tak trochę w temacie: http://www.poznajemysamochody.pl/index.php...-100-c2-cabrio/ |
|
|
![]()
|
|
Śmiejesz się, a mi zwyczajnie chodzi ze przez takie pajacowanie jak z tym e34 (jeszcze rozumiem żeby ono było jakieś wyjątkowe a tu gościu reklamę szrotu sobie zrobił), rzeczoznawca jest kimś kogo można podważyć. Tak samo jest z przekupnym lekarzem, pracodawca zwolnienie L4 od takiego delikwenta zwyczajnie wyrzuca do kosza. Jeszcze jest jeden problem, dopóki starej gwardii i starych układów nie wyrzuca z urzędów to będzie problem coś załatwić, nie jest tak co prawda wszędzie bo niektóre wydziały komunikacji są na wysokim poziomie, ale zapraszam np do mnie gdzie babka w informacji drze się i wyzywa petentów tak po prostu na dzień dobry. I dlatego, że wszyscy jesteśmy tacy święci i praworządni, to pół forum ma powycinane katalizatory. I złe dane w dowodach rejestracyjnych. Itd, itp. Dajmy już sobie spokój ![]() Żeby nie było OT - sposoby jak można załatwić usunięcie wpisu w dowodzie. -dokument z rozkodowaniem vin pojazdu - podbity w aso i przez rzeczoznawcę -opinia rzeczoznawcy dotycząca naszego samochodu -podanie o zmianę błędnych danych w dowodzie rejestracyjnym -miły rozumny urzędnik lub znajomy urzędnik/naczelnik Obawiam się, że nic to nie da. W świetle naówczas obowiązującego prawa, dane w dowodzie nie są błędne, niestety... Przepisy nakazywały wpisywanie jako data produkcji - data złożenia przez handlarza (co zresztą było kupującym na rękę, a teraz płacz...). |
|
|
![]()
|
|
Bzdura
Proszę przeczytać to co wkleiłem. |
|
|
![]()
|
|
A Ty przeczytaj, o czym jest wątek, bo zdaje się, że nie o rejestracji pojazdu jako zabytek, z wszelkimi tego konsekwencjami. Na marginesie - decyzja konserwatora, jaka by nie była, również może podlegać stwierdzeniu nieważności jako wydana z rażącym naruszeniem prawa.
Link, który podałeś, był już wklejony wcześniej. |
|
|
![]()
|
|
A Ty przeczytaj, o czym jest wątek, bo zdaje się, że nie o rejestracji pojazdu jako zabytek, z wszelkimi tego konsekwencjami. Na marginesie - decyzja konserwatora, jaka by nie była, również może podlegać stwierdzeniu nieważności jako wydana z rażącym naruszeniem prawa. Link, który podałeś, był już wklejony wcześniej. Tak się składa że przeczytałem. Nawet ze zrozumieniem, w przeciwieństwie do innych. Padło pytanie:" czy jest możliwość" No to taka możliwość jest. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 12:58 |