![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 08 May 2007 Skąd: Mielec ![]() |
Cześć,
zauważyłem, że w mojej EP3 w 2017 została zmieniona ilość miejsc w dowodzie z 4 na 2. Auto fizycznie jest 4-miejscowe, ma pasy, kanapę itp. Sprzedający auto "zapomniał" o tym wspomnieć, a ja nie zauważyłem. Chcę to teraz odkręcić i przywrócić ilość miejsc w dowodzie do stanu fabrycznego. Podzwoniłem po Okręgowych Stacjach i każdy ma inną wersję bo zmieniły się rozporządzenia, natomiast dotyczą raczej zmiany z ciężarowego na osoby, a nie mojej sytuacji. Ktoś przechodził w tym roku przez coś podobnego i może podpowiedzieć co mam robić? Czy wystarczy podjechać na Okręgową Stację i tam przywrócą mi ilość miejsc (jeśli tak to na którą? Bo sporo osób z którymi rozmawiałem ze Stacji nie wie sama czy tak może). Czy muszę mieć oświadczenie producenta że ten nr VIN miał 4 miejsca, czy może wystarczy np z ASO Hondy? W ustawie jest coś o ISOFIX, moja Honda tego nie ma (?), czy muszę to zakładać? Pomocy! |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 03 December 2006 Skąd: łódzkie ![]() |
Akcyza była opłacona normalnie od osobówki czy od cieżarowego?
Takie auta to czasem są miny i jak komunnikacyjny poinformuje odpowiednie służby o zmianie z ciężarowego na osobowy(czyli przywrócenia stanu fabrycznego) to może być kuku a niezapłacony podatek idzie za autem. Może Ciebie to nie dotyczy bo takie myki zazwyczaj w b.drogich autach |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 06 December 2004 Skąd: Czechowice-Dziedzice ![]() |
Zasadniczo zapłacenie zobowiązania z podatku akcyzowego obciąża osobę, która dokonała czynności.
Dwa, że wśród oakcyzowanych czynności nie ma takiej jak zmiana ilości miejsc w pojeździe. |
|
|
![]()
|
|
Auto nigdy nie było ciężarowe, cały czas osobowe.
Zmiana ilości miejsc w dowodzie była w 2017 roku, 10 lat po sprowadzeniu do Polski. Jest normalnie wpis w karcie pojazdu "zmiana ilości miejsc na 2" i jakaś pieczątka, poza tym nic. Wczesniej w tej samej karcie pojazdu auto miało 4 miejsca. Auto jeździło w jakichś KJS-ach, stąd pewnie któryś z właścicieli pokombinował. Ja muszę to jakoś wyprostować, możliwie najmniejszym kosztem bo kurde, to jest papierologia a auto ma fabryczne pełne wnętrze z tego egzemplarza... |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 23 April 2004 ![]() |
Jedziesz do SKP, mówisz o co chodzi. Sprawdzają czy jest kanapa i pasy i wystawiają kwit, z tym do WK.
-------------------- Model X/Evo5/JCW
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
pewnie była klatka i stad zmiana na 2 osoby
|
|
|
![]()
|
|
Nie było klatki, ale był etap gdy auto jeździło wyprute do gołej blachy.
Zgaduję, że w regulaminie jakieś klasy "street" jest napisane, że auto ma mieć fizycznie tyle foteli ile ma w dowodzie (żeby ograniczyć wyścig zbrojeń) i właściciel sprytnie zwiększył swoje szanse zmniejszając ilość miejsc w dowodzie. A potem poskładał wnętrze i sprzedał auto dalej. Ale to wszystko tylko moje podejrzenia, nie znam regulaminów. Podowiaduję się jutro w WK i podzwonię do Okręgówek, uzupełnie wątek dla potomnych. Ogólnie do 15 stycznia są jakieś nowe rozporządzenia które jak zwykle nie wiadomo jak czytać, każdy ma swoja teorię ale boi się wychylić |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 12:15 |