![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 21 April 2017 ![]() |
cześć! jestem nowy na forum, generalnie potrzebuję pomocy przy wyborze odpowiedniego oleju do mojego auta. M3, to mój noey nabytek i szczerze mówiąc nie do końca jestem w temacie wut sportowych (nie znam się jakoś szczególnie), a nie chciałbym niczego zepsuć . polecacie coś?
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Które M3?
Ja leję Millers CFS 10W60 NT+ |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Castrol 10W60 TWS
Millers CFS 10W60 NT/NT+ Ponoć Valvo było dobre ale podróbki tak jak z Motulem. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 17 July 2012 ![]() |
Valvoline to byl dobry olej kiedys, ale teraz nie polecam go brac, lepiej poszukac czegos innego.
-------------------- --
B18c = 210hp/195nm K20z4 = 255hp/235nm STi = 350hp/500nm |
|
|
![]()
|
|
Jak masz kasę to nie szukaj, bierz Millersa, póki co nie podrabiają.
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 14 March 2009 ![]() |
Millers CFS 10W60.
Przed wymianą oleju w świeżo zakupionym M3 e46 proponuję zrobić profilaktyczną wymianę panewek (chyba, że masz jakieś dokumenty potwierdzające zrobienie tej czynności i przebiegu). |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 04 August 2013 Skąd: Kraków ![]() |
Ostatnio pytałem o olej do m5 (aktualnie jest fuchs titan race pro s 10w60)
I dwóch sprzedających millersa powiedziało mi, że nie ma sensu go zmieniać, bo fuchs jest bardzo dobry, więc można dopisać do listy. I też nie podrabiają, bo za mało popularny... -------------------- Było: e36 323ti, e36 328iT, e46 325ti, e39 m5
Jest: e81 n54b30a |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 18 November 2016 ![]() |
LiquiMoly 10W60 leje, jeżdżę i nie narzekam. Tez nie podrabiaja. Bdb olej ogolnie wedlug opini
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 17 July 2012 ![]() |
Tu raczej chodzi o to jaki kto ma piec. Jak jest juz leciwy i w sredniej kondycji to lanie bardzo dobrego oleju to przerost formy nad trescia chociazby finansowo. Co innego w swiezym lub doinwestowanym. Ale moge sie mylic.
-------------------- --
B18c = 210hp/195nm K20z4 = 255hp/235nm STi = 350hp/500nm |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 29 January 2007 Skąd: Z Mercedesów i Hond ![]() |
LiquiMoly 10W60 leje, jeżdżę i nie narzekam. Tez nie podrabiaja. Bdb olej ogolnie wedlug opini Akurat ten olejn to może być loteria. Występuje różny olei w tych samych opakowaniach ze względu na różne rozlewnie. Kolega kupił dwie litrowki z czego w jednym był słoneczny olej, a w drugiej śmierdzące ciemne gowno. Po wysłaniu do producenta ten stwierdził ze to oryginał. I podrabiają go na potęgę. Masz stare informacje. -------------------- Hondy i Mercedesy AirRide modyfikacje seryjnego Airmatica
Diagnozujesz czy zgadujesz ? Zawodowo -obrabiarki przemysłowe. Z pasji -samochody, elektronika Współpraca z Monster Garaż-kompleksowe remonty silników |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 25 January 2006 Skąd: Krosno ![]() |
Elf
-------------------- EVO X 590/740
Cooper S R56 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Sami widzicie, każdy ma inne zdanie, ciężko nawet olej odpowiedni dobrać.
btw. mam tez drugie BMW E39 525d i do niego leję Totala. Ale ta nowo kupiona M3, to takie moje marzenie i chcę szczególnie o nią zadbać i zalać coś naprawdę dobrego |
|
|
![]()
|
|
Po prostu w M3 jak nie wiesz czy były zmieniane to się zmienia
![]() ![]() Co do oleju aby 10W60 (z zachowaniem zasad użytkowania przy tym oleju, nie pałujemy na zimnym bez rozgrzania). Valvoline, Motul....teraz też Liqui Moly - po prostu stały się komercyjne i jest masa podrób. Castrol TWS 10W60 ponoć nadal bez podrób, i trzyma jakość (nie ma nic wspólnego z chłamem 5w40 5w30). Millers - na razie nie podrabiają, bo jeszcze póki co jest drogi więc rynek odbiorców jest zawężony. |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 14 March 2009 ![]() |
Myślisz, że panewki mogą być "zjechane"? Joker już napisał - w serii M panewki to część eksploatacyjna, interwał wymiany wynosi zazwyczaj 100 tyś. km. Jeśli nie masz potwierdzenia, że ktoś robił to wcześniej, to wypada je wymienić. Większość przypadków przekręcenia się panewki, o jakich słyszałem, przydarzała się pod obciążeniem i wtedy ryzyko poważniejszej awarii silnika jest dużo większe. Koszt tej profilaktycznej czynności jest niewielki w porównaniu z tym, co może się przydarzyć, więc nie warto na tym oszczędzać. W zależności od rocznika (przed lift/po lift) wymienia się też przy okazji śruby w korbowodach. M3 ma kilka newralgicznych punktów, o które należy zadbać. Pamiętaj, że to jest najmarniej 11 letni samochód sportowy, który jest zazwyczaj traktowany ostrzej, więc zużycie elementów jest nieuniknione i trzeba to wkalkulować w posiadanie M3 e46. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 25 January 2006 Skąd: Krosno ![]() |
Z motulem nie na problemów bo jeśli wiesz gdzie go kupic każdy ma hologram z nr i możesz sprawdzić czy kupiles ori czy nie.
-------------------- EVO X 590/740
Cooper S R56 |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 18 November 2016 ![]() |
Z castrolem bym uwazal bo starego TWS-a juz nie ma i wszyscy narzekaja na tego nowego (fst czy jakos tak), u mnie tez szybko zrobil sie czarny i silnik pracowal gorzej niz na pozniejszym LM i temp oleju przy podobnych warunkach byla o okolo 10 stopni wyzsza na castrolu niz na LM czy nawet motulu. Co to panewek to lepiej zmien, raptem 3k z groszem a spokoj na conajmniej 120tys
|
|
|
![]()
|
|
Panewki to nie 3k z groszem a troszkę więcej, parę rzeczy przy otwarciu należy przejrzeć. Ale co by nie było - zrobić i jeździć ze spokojną głową.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 03 September 2016 Skąd: Radom ![]() |
Żeby nie zakładać nowego tematu ja zalewam valvoline i jestem zadowolony i właśnie sporo słyszę o podróbkach tego oleju, zastanawiam się czy jest sposób rozpoznania czy kupujemy oryginał czy podróbkę ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 24 July 2025 - 22:19 |