![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 12 June 2019 ![]() |
Cześć wszystkim!
![]() Rozmyślam nad kupnem hothatcha do około 60-70 tysiecy, który będzie służył jako daily i mam mały mętlik w głowie. Megane 3 RS Cup z fotelami recaro - w budżecie się mieści, jeździłem nią i na zakrętach faktycznie trzyma się niesamowicie, lecz czy jest to dobry wóz na co dzień? Trochę irytuje mnie fakt, że przednia oś nie jest w stanie na pierwszych trzech biegach przenieść mocy na asfalt Golf 6r - napęd awd z pewnością lepiej sobie poradzi z przyspieszaniem, ale co dalej? Jak trzyma się na zakrętach, jak będzie sprawować się przy jeździe na co dzień? Czy silnik faktycznie jest tak zły jak wszędzie jest opisywany? S3 8P - ta sama zagwozdka co przy golfie Impreza STI - trochę nie pasuje do tematu, ale kiedyś miałem WRX i dalej tęsknię za tym bulgotem boxera. Jedyny problem subaru to koszty eksploatacji, choć może przekonacie mnie do niej jeśli wyżej wymienione modele są jeszcze cięższe do utrzymania w dobrym stanie. Czy jest coś jeszcze godnego polecenia? Z wymagań to minimum 4 miejsca. Z czego bardzo się ucieszę, choć nie jest konieczne - klima dwustrefowa, podgrzewane fotele, możliwość instalacji LPG. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 25 May 2011 Skąd: Kępno ![]() |
Może BMW 135i?
Będzie chyba trzeba lekko naciągnąć budżet, ale pewnie będzie warto! Przy tej opcji jest multum możliwości tuningowych, bo to N54/N55, które już po wymianie samego IC i zrobieniu programu robi ~400km. -------------------- -BMW E30 fakeM3 GMengine - LS376/525, 535Hp/660nm-
BMW X1 35i Xdrive, 380hp/560nm, JB4 custom map BMW E60, 530D, 380hp/800nm - SOLD Subaru WRX, Toyota TS Compressor, Mercedes W124 Coupe - SOLD |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
Bierz golfa z dsg i regulowanym zawieszeniem, świetne auto na codzień i czasem do zabawy. Nie będzie to się prowadzić jak megane ale w 90% czasu będzie szybsze od renault bo nie żyjemy w Kaliforni.
-------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 02 October 2012 Skąd: Bytów ![]() |
Golf 7 gti/r?
Przyciągnie się coś takiego w tym budżecie z USA? -------------------- Laguna 3 2.0dci
E36 323i |
|
|
![]()
|
|
Może BMW 135i? Będzie chyba trzeba lekko naciągnąć budżet, ale pewnie będzie warto! Przy tej opcji jest multum możliwości tuningowych, bo to N54/N55, które już po wymianie samego IC i zrobieniu programu robi ~400km. Myślałem o 135i jak i 335i, ale to już też leciwe samochody, a silniki z tego co czytalem całkiem bezawaryjne też nie są. Golf 7 GTI/R w tym budżecie raczej nieosiągalny i wygląd 6r jakoś bardziej mnie przyciąga. Może jest jeszcze coś innego na co warto rzucić okiem? |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 08 May 2005 Skąd: mam? Nie powiem ![]() |
Zwykłego golf 7 GTI w tej cenie znajdziesz ale warto poszukać performance pack'a
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 04 May 2017 Skąd: Krk ![]() |
Tylko, że ośka to jest ośka. Rozwazalbym jednak AWD.
-------------------- IXgen-TypeR K20C
M240iX |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 11 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
TVN Turbo nie oglądasz? Patryk jasno powiedział Lancer EVO X za 70k zł + 10k zł za setup 400km.
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 08 May 2005 Skąd: mam? Nie powiem ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 19 August 2015 ![]() |
Może Focus ST MK3.5 roczniki 2015+? Za tę kwotę będzie chyba najświeższy z zaproponowanych aut i dzięki temu jest szansa na bezproblemową jazdę, co w daily jest dość istotne
![]() ![]() Przy zakupie problematyczne może być to że 80-90% egzemplarzy na naszym rynku to rozbitki ze USA/Kanady, ale jak jest się cierpliwym to można trafić też fajną krajową sztukę ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
Miałem golfa Gti 6, fajne to jest ale po programie i DP bylo prawie 270km i do 100 to mieliło kołami a nie jechało...jak juz sie rozpędziło to szybka fura ale według mnie przy takiej mocy musi już być 4x4.
-------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
zacznij od tego czy chcesz ośkę czy 4x4
to ułatwi rozważania ... -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Miałem golfa Gti 6, fajne to jest ale po programie i DP bylo prawie 270km i do 100 to mieliło kołami a nie jechało...jak juz sie rozpędziło to szybka fura ale według mnie przy takiej mocy musi już być 4x4. Właśnie to mnie najbardziej boli w ośkach, bo w momencie kiedy najczęściej szybko przyspieszam - czyli 0-100, koła będą cały czas mielić i to czy będzie 300 czy 500 km pod maską nie zrobi wielkiej różnicy. Z kolei ciężko dorwać coś z awd co można zagazować... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 July 2010 ![]() |
Lpg w silniku turbo i z bezpośrednim wtryskiem to nie najlepszy pomysł (potencjalna awaryjność samej instalacji jak i silnika, wysoka cena instalacji, konieczność spalania dwóch paliw jednocześnie).
Nie lepiej jakiś mocny diesel? |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 19 August 2015 ![]() |
A jakie przeloty rocznie robisz?
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 27 January 2004 ![]() |
BMW 228i ?
|
|
|
![]()
|
|
Rocznie około 20-25 tysięcy km.
Mocny diesel odpada, aktualnie jeżdżę E46 330cd i mimo tego, że autem jeździ się naprawdę wspaniale to nie odpowiada mi charakterystyka diesla i brakuje dźwięku benzyny i od czasu do czasu wyższych obrotów. Co do lpg w samochodach z wtryskiem bezpośrednim to według mnie nie ma żadnego sensu, stąd też pomysł na Megane gdzie jest jeszcze wtrysk pośredni i nie ma z gazem żadnych problemów, do subaru zresztą również można zamontować LPG i śmigać bezproblemowo - jedyny warunek to dobra instalacja i strojenie w obu przypadkach. Co do 228i to bardzo mi się podobają, ale silnik N20 nie zbiera dobrych opinii, dodatkowo wolałbym wkładać kasę choćby w taką imprezę sti niż kolejne bmw - jak wiadomo lubi się psuć od samego patrzenia na samochód. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 30 December 2009 ![]() |
W tym budżecie na daily to Golf 6 R albo S3 8p Sportback z końcówki produkcji bo świeżo wygląda.
Silnik to pierwsza generacja 2.0 TFSI EA113 czyli dobre jednostki na pasku. Lekką ręką robisz +- 350koni. Megane RS Cup będzie zdecydowanie mniej komfortowe na co dzień w porównaniu do Golfa czy Audi, a i wykończenie wnętrza mocno odbiega od tego co znajdziesz w VAGu (szczególnie w Audi) Najlepiej byłoby gdybyś się przymierzył do każdego z aut, wtedy samo wyjdzie co Ci najbardziej odpowiada. -------------------- @CoiloversPL
MR2 Spyder 1ZZ Tor łódź 1:00:9 |
|
|
![]()
|
|
Megane jeździłem i jeździ się bardzo dobrze, nie przeszkadza mi sztywność zawieszenia ani wykończenie wnętrza, jedyne czego brakuje to napędu na 4 koła.
O S3 i Golfie słyszałem, że wcale tak dobrze się nie prowadzą - typowe w audi wypluwanie przodu na zakrętach, co akurat w meganie nie ma miejsca ze względu na szpere. Może jeszcze jakieś inne propozycje? Może jakieś większe coupe, jeśli będzie atrakcyjna oferta to nawet kombi jestem w stanie zaakceptować. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
a może a3 2.0 ze stanów?
silnik nowszy z dużo większym potencjałem. Wsadzisz IS38 albo od razu hybrydę i będzie grubo ponad 400 za 10 tysi. Tyle że będzie hot sedan ![]() da się sciągnąć coś sensownie uszkodzonego żeby samemy naprawić? Ktoś to przerabiał? -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 10:38 |