Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Fiat Stilo 1.6 16V + Soft Turbo
Krzychu1988
post Mon, 19 Jan 2015 - 22:47
Post #1

Rookie

Witam jestem nowy na forum od kilku lat jestem posiadaczem Fiata Stilo 3D 1.6 16V 103KM i od pewnego czasu zaczęlo mi brakować mocy i wpadłem na pomysł aby zrobić sobie soft turbo. Na wiosnę auto dostaje nowe sprzęgło i docisk po rozmowie z mechanikiem stwierdził że wejdzie sprzęgło od Fiata 1,4 t-jet 150 KM czyli jeden problem większej mocy której sprzęgło mogło by nie udźwignąć jest rozwiązany. I teraz pytanie do Was chciał bym z tego silnika wycisnąć ok 150 KM jak go przygotować do takiej mocy odprężać czy może zrobić mniejszcze bezpieczne dmuchnięcie bez odpręzania i trochę mniejszą moc. Jaką turbinę dobrać czy seryjny sterownik to ogarnie czy trzeba będzie dokupić ECU Master.

Kilka podstawowych danych silnika:

SILNIK
Kod typu - 182B6.000
Położenie - przednie
Ustawienie - poprzednie
Ilość cylindrów - 4
Układ - rzędowy
Cykl - Otto
Rozrząd - 2ACT
Średnica - cylindra - 80,5 mm
Skok tłoka - 78,4 mm
Pojemność - 1596 cm3
Stopień sprężenia 10,50 +/- 0,15
Moc maks 76 kW 103 KM przy 5750 obr/min
Maks moment obrotowy 145 Nm przy 4000 obr/min
Prędkość obrotów na biegu jałowym 700 +/- 50

KĄT USTAWIENIA FAZ
Luz zaworów przy funkcjonowaniu na zimno ssanie/wydech - popychacze hydrauliczne

SSANIE
Otwarcie przed GMP - 0°
Zamknięcie po DMP - 34°

WYDECH
Otwarcie przed GMP - 24°
Zamknięcie po DMP - 0°

WTRYSK
Typ IAW MARELLI
Kolejność wtrysku - (1-3-4-2)

ZAPŁON
Cewka zapłonowa - SAGEM BC 22 T16
Ilość - 4
Świece - (CHAMPION RCI0YCC) (BOSCH FR8DEE-N) NGK BKR5EZ
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 19 Jan 2015 - 22:47
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
honda2911
post Tue, 20 Jan 2015 - 12:17
Post #2

User

najważniejsze pytanie::a jaką sumę chcesz na to przeznaczyć??
i czy chcesz to robić sam czy ktoś ma to robić ??

+Quote Post
kornat
post Tue, 20 Jan 2015 - 12:21
Post #3

Super User

odprężać, 200km zniesie bez problemu. Jakby co to mam na handel kolektor wydechowy pod turbo z flanszą t25

--------------------
_https://www.facebook.com/punto16vT

+Quote Post
dzikidaniel
post Tue, 20 Jan 2015 - 12:22
Post #4

Frequent User

link1
link2
150KM to w N/A zrobisz.

Jak mechanik chce sprzęgło z Tjeta założyć?

+Quote Post
Pan. B
post Tue, 20 Jan 2015 - 12:27
Post #5

Forum Homee

Najprosciej bd odprężyć to kanapką plus strojenie na det3. 10.5:1 to trochę za wysoki cr do turbo.
Jak chcesz miec charakterystyke i przebieg mocy/momentu jak w dieslu to ładuj k03s. Do 180KM wyrobi
Ps. Pomysl o swapie na cos co było fabrycznie uturbione np.Fiat Coupe 4 lub 5 garow. Koszta będą podobne a nie będzie to gmeranie w gównie.

--------------------
BMW...freude am fahren...

+Quote Post
dzikidaniel
post Tue, 20 Jan 2015 - 12:31
Post #6

Frequent User

Pan. B, to gówno o którym mówisz wytrzyma więcej niż silniki które polecasz wink.gif

+Quote Post
Pan. B
post Tue, 20 Jan 2015 - 12:42
Post #7

Forum Homee

Być może ale do mocy o których pisze autor lepszy będzie swap na fabryczną nie wysiloną jednostkę.

--------------------

+Quote Post
dzikidaniel
post Tue, 20 Jan 2015 - 13:05
Post #8

Frequent User

Swap na ww. silniki wyjdzie więcej niż zakucie 1.6 więc nie wiem czy to lepsze będzie. Poza tym jak już swapić to na 2.4 które w tej budzie siedziało.

+Quote Post
Pan. B
post Tue, 20 Jan 2015 - 13:12
Post #9

Forum Homee

Swap 2.0t 4cyl. lub 2.4 jak wspomniałeś, wyjdzie więcej niż zakucie 1.6?
Korby plus tłoki ok. 3tys pln a gdzie reszta? gdzie robocizna?
Przy odrobinie chęci autor sam zrobi swapa. Turbo + składanie motoru już niekoniecznie.

--------------------

+Quote Post
duct tape
post Tue, 20 Jan 2015 - 13:13
Post #10

Frequent User

Na 150 to szedłbym w M45 zamiast turbo. Myślę że wtedy nawet seryjne sprzęgło dało by rady. Podajesz sporo informacji które nie mają większego znaczenia lub są oczywiste więc pewnie to komuś zlecasz tak? Odprężony powinien znieść więcej niż 150 wink.gif 1.6 ze Sieny/Palio potrafiły znieść dużo laugh.gif ale nie wiem na ile są podobne do twojego.

+Quote Post
dzikidaniel
post Tue, 20 Jan 2015 - 13:29
Post #11

Frequent User

Oj Pan. B, a jak poradzi sobie z elektryką i starym sterownikiem? Bo to już auto ma CAN. Myśli że też da rade? No ale kłócić się nie chcę. Może da rade. Może Ty już to robiłeś i wiesz lepiej.
Poza tym za bardzo się skupiłeś na stwierdzeniu "taniej zakuć". Wystarczy dać kanapkę bądź zmienić wał na taki z mniejszym wykorbieniem aby mieć odprężony silnik po to by tłoki miały lżej bo one są najdelikatniejsze w tym silniku. I starczy by dmuchnąć na 200 KM. Wyjdzie dużo taniej niż wstawienie silnika 16VT bądź 20VT.

duct tape, blok jest mocniejszy, głowica lepsza, wał ma większe wykorbienie, tłoki są akurat słabsze, korby mocniejsze. Problemem jest tylko CR i brak natrysku na denka tłoków.

+Quote Post
Krzychu1988
post Tue, 20 Jan 2015 - 15:10
Post #12

Rookie

Silnik na odrpeżenie oddałbym do mojego kolegi który jest dobrym mechanikiem tylko ile go odprzęzyć. Myślicie że 8,5 do mocy którą chce uzyskać czyli ok 150 KM będzie OK. Co do reszty to pracowałem przez kilka lat jako śluszarz w firmie która mieści się 2 km od mojego domu są tam prasy giętarki do rur itp maszyny z kierownikiem nadal żyję w zgodzie pomimo że już tam nie pracuje to myślę że udostępni mi maszyny i będę mogł sobie powyginać rury i z montażem IC nie miał bym problemu we własnym zakresie. Co do kolektora pod turbo tata jest doświadczonym spawaczem spawarkę mam w domu więc kolektor udało by się zrobić samemu. Później tylko po złożeniu wszystkiego w całość trzeba by samochód wpakować na lawetę i podjechać do kogoś na strojenie bo z tym na pewno nie podołam.

+Quote Post
duct tape
post Tue, 20 Jan 2015 - 16:45
Post #13

Frequent User

Myślę że przy CR 8.5 to i bara na PB95 można spokojnie ładować i stuku nie będzie. Podstawa to dobre strojenie. Szkoda robić 150KM gdy spokojnie można by więcej na tym samym setupie ale to twoje auto i zrobisz jak chcesz.

+Quote Post
prnit
post Tue, 20 Jan 2015 - 17:23
Post #14

Forum Homee

150km to mało w tym aucie i dałbym sobie spokój z uturbianiem tego, miałem stilo abartha i przy 170 to dopiero jakoś chodziło i naprawdę szału nie robiło, te auta są tak tanie że szkoda je uturbiać i psuć a do tego wydasz więcej niż to warte, sprzedaj to auto i kup abartha, tematu skrzyni tak się nie obawiaj, na forum fiatów abarthów jest wiele info jak te skrzynie automatyczne ogarniać, jeśli jest problem to wystarczy ok 1000zł i będzie wszystko działać jak trzeba, mi się tym autkiem fajnie jezdziło (miałem je 2 miesiące) dość fajny i elastyczny silnik, używałem sobie skrzyni z łopatkami i fajnie to działało, ogólnie sprzedawaj 1,6 i kupuj Abarha.

--------------------
Kilka wariatów w garażu.

+Quote Post
Krzychu1988
post Tue, 20 Jan 2015 - 17:50
Post #15

Rookie

Stilo mam już dłuższy czas i ja za niego zapłaciłem dużo więcej niż są warte teraz przywiązałem się do tego samochodu i nie chciał bym go sprzedawać samochód jest zadbany mechanicznie wizualnie przezentuje się też całkiem nieźle bo 1,5 roku temu został całościowo oklejony obniżony itd i szkoda mi się z nim teraz tak po prostu rozstać brakuje mu tylko trochę więcej mocy. Jeździłem Stilo abarth i faktycznie 170 KM jeździ i to bez szału wieć 150 KM na pewno będzie wolniejsze ale będę miał satysfakcję pierwszego Stilo 1.6 turbo a nie seryjnego abartha który wyjeżdżał z fabryki.

+Quote Post
prnit
post Tue, 20 Jan 2015 - 20:15
Post #16

Forum Homee

mi sie Abarth podoba szczególnie jak ma fajne felgi 17'', progi itd, uturbianie obecnego 1,6 jest według mnie bezsensu bo będzie Cię więcej kosztować a i tak rakiety z tego nigdy nie zrobisz, ja bym sprzedał obecne auto jeśli jest naprawde dobrze utrzymane to dość szybko je upłynnisz i poszukał Abartha...wszystko to wyjdzie Cię mniej $, możesz też poszukać najlepszej wersji tego stilo (w DE jest kilka sztuk) czyli 2,4 z manualną skrzynią biegów...

--------------------
Kilka wariatów w garażu.

+Quote Post
HMP_inc
post Tue, 20 Jan 2015 - 20:17
Post #17

Forum Killer

Ty sobie zdajesz sprawe, ze przy 150KM to NIE bedzie jechac? Stilo jest za ciezkie. Wsadzisz optymistycznie 6 tys. zl, a seryjny Golf mk4 1.8T Cie objedzie. Pionierskie niskobudzetowe soft turbo najczesciej koncza sie poplynieciem tlokow, ale skoro chcesz wyrzucic w bloto pieniadze... Pomysl pomyłka.

+Quote Post
dzikidaniel
post Tue, 20 Jan 2015 - 20:18
Post #18

Frequent User

Tak więc jeśli chcesz zostać przy 1.6t to przejrzyj tematy co wyżej podlinkowałem. Dadzą Ci pogląd na koszta i pozwolą wybrać w którą stronę iść.

+Quote Post
Pan. B
post Tue, 20 Jan 2015 - 20:18
Post #19

Forum Homee

dzikidaniel
Kute graty to kute graty, a kanapka to kanapka;)
Krzychu1988
Jak chcesz uturbiać dla samego uturbiania, to ładuj kanapkę odprężaj do 9:1. Do tego co planujesz nie ma potrzeby schodzić niżej z CR i tym samym obniżać sprawności.
Jak Duct Tape napisał, podstawa to dobre wystrojenie.

--------------------

+Quote Post
Krzychu1988
post Tue, 20 Jan 2015 - 21:08
Post #20

Rookie

Na prawdę nie chciał bym sprzedawać tego samochodu mam Stilo z takim wyposażeniem że nawet abartha pomimo bardzo dobrego wyposażenia ciężko będzie znaleźć z takim jak u mnie po drugie automatyczna skrzynia jakoś jeszcze do mnie nie przemawia a Stilo 2.4 GT czyli z manualną skrzynią to przeważnie biedaki w wyposażeniu tylko z mocnym motorem. Muszę przeliczyć koszta może faktycznie lepiej zrobić swap na 2,4 albo 2,0 z Bravo HGT 154 KM silnik seryjny nie wysilony nic się nie urwie nie rozleci z drugiej zaś strony fajnie było by mieć coś innego takie Stilo 1.6T ale nic za wszelką cenę trzeba się przespać z tematem.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tuesday, 01 July 2025 - 15:43