![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
Witam
Mam takie pytanie czy to normalne ze podczas latania bokami taki silnik jak w temacie bedzie tyle palił? Dosłownie ubywa w oczach na wskaźniku. Moze to byc wina drugich sond lambda ktorych niemam wogole wkreconych? Oryginalnie kolektory sa razem z katalizatorami i na koncu sa sondy. A u mnie niema katalizatorów tylko kolektory od m50 i dwie sondy zamiast 4. Podczas normalnej jazdy auto pali okolo 15litrów na setke, a przy jezdzie bokiem na ogniu to wychodzi okolo 30-40l. Dodam ze paliwem nigdzie nie smierdzi. Co poradzic w takiej sprawie? Czy to moze normalne? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 11 January 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
mi m30b30 bez sond w normalniej jezdzie pali prawie 30... w drifcie niewiele wiecej ale napewno... wiec to chyba normalne przy braku sond i drifcie
![]() -------------------- Mechanika, Swapy, Naprawy [chwilwo zamknięci]
było bmw, były mercedesy teraz czas na ameryke :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 10 January 2008 Skąd: Winowrocław ![]() |
Przeciez przy upalaniu to normalne. Co Ty sie 18stu spodziewałeś ? Passat 1.8 przy butowaniu pali 30.
|
|
|
![]()
|
|
Zebysmy sie zle nie zrozumieli to nie zalezy mi na małym spalaniu bo nie po to robilem auto, tylko tak pytam bo myslalem ze cos jest nie tak. Ale jak mowicie ze to normalne to mnie uspokoiliscie.
Dzieki za odpowiedzi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 25 January 2006 Skąd: Krosno ![]() |
chyba masz cos nie tak bo jak ja jezdzilem e46 kombi z takim motorem to spalanie bylo granicach 11-13 litrow a to duzoooo ciezsze auto od twojego wiec powinienes mnie raczej mniejsze spalanie niz 15 litorw przy normalnej jezdzie...
-------------------- EVO X 590/740
Cooper S R56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Tue, 05 May 2009 ![]() |
Mi też się wydaje że pali za dużo.To są bardzo ekonomiczne silniki....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 20 March 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Są ekonomiczne jak się normalnie jeździ
![]() -------------------- SPONSORED BY detergens.pl Sprzątanie biur Warszawa
SPONSORED BY www.hydrotransfer.pl Hydrografika Warszawa |
|
|
![]()
|
|
No właśnie dlatego też mnie to dziwi. Czy to normalne czy może jednak nie do końca ...
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 07 November 2006 ![]() |
spalania w e30 3.0M54 silnik zamontowany jak fabrycznie na 4 sondach - srednie spalanie podczas normalnej jazdy -8-12l, w kielcach na OSie przy katowaniu autka spalanie wyszło w granicach ok 17-20l, co do driftu to sie nie wypowiadam bo nigdy jej spalania nie sprawdzalem pod tym katem, ale nigdy nie mialem sytuacji ze w oczach "żarła" paliwo
spalanie w BMW 5 e39 kombi 3.0M54 na automacie gdzie autko wazy prawie 2 tony - i tak miasto 13-15L, na trasie ok 8-12L sa to podane srednie spalania, dla przykładu co autko sprawdzałem autostrada jadac ze stała predkoscią 110Km/h - spalanie wynosiło niecałe 7 liter, jadac autostrada ze stała predkoscia ok 180-200km/h spalanie wynosiło 11-12liter, ogólnie podsumowując 8-12l srednie spalanie lato, 10-15l srednie spalanie zima - gdzie w wiekszosci jezdze miasto i krótki odcinki poza miasto 10-20km i praktycznie na automacie do odcinki, co jest zabawne przy naprawde mulastej jeździe ok 60-70 km/h komputer pokazywał mi spalnie ok 4,5l |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 21 December 2002 Skąd: Płock ![]() |
30-40 litrów to nawet M3 E46 chyba nie spali.
Mi max wyszło 23litry Coś masz zjebane. Aprawdź jaki masz AFR tak na początek -------------------- Wicemistrz Polski i Mistrz Pucharu PZMot na 1/4 mili w klasie Profi+ 2003r.
Ostatnie projekty :2 X BMW M3 3.0 Turbo ,Audi A3 1.8T,Seat Ibiza 1.8T, 2XBMW 325 Turbo, 2xAudi S3, 6xBMW E46 330i + 325 Supercharged by MTG wiecek1@neostrada.pl gg 5424844 Sportowe układy wydechowe,uturbianie aut,instalacje kompresorów... |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
mario dobrze pisze
![]() |
|
|
![]()
|
|
Gdzie takie cos ogarnąc w okolicach krakowa? Mi sie wydaje ze to moze byc spowodowane tymi sondami, ktorych niema
![]() |
|
|
![]()
|
|
A jeszcze jedna sprawa. Z tymi drugimi sondami to wiadomo ze bieda bez nich. A co by dało podpiecie ecumastera i wystrojenie na nim? Jak taki silnik to przyjmie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 24 March 2008 Skąd: żywiec ![]() |
mi m50 przy odkreconej(popuszczonej) sondzie żarł 40 %wiecej.
dokrecenie nic nie dało przez 2 tankowania . dopiero reset ecu przywrocił pierwotne spalanie. jak jest problem z lambda to ecu pracuje w trybie awaryjnym i leje ile widzi , a zaniepokoiła mnie carna chmura przy ruszaniu na niezaciepłym silniku. niestety przy m54 już chyba sie nieda zrobić reseta jak w m50 bez podłączenia do kompa. -------------------- mój stroker m50b29T się robi _http://mcg1ver.fotosik.pl/albumy/516168-68.html
TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX; po co jechac na ręcznym , jak mozna dać w p...e :). Śmierć jeżdzi szybko więc trzeba być szybszym od niej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 16 August 2006 Skąd: Starachowice ![]() |
Nie słuchaj takich głupot ze nawet M3 pali max 23l bo to albo oni maja "coś zje..ne" albo nie mają gdzie jeździć
![]() Mi 2.8 E36 spalało w trasie przy dziadkowej jeździe niewiele ponad 7l - na torze zawsze powyżej 30l wychodziło - miałem coś popsute ? M3 3.2 - kilkakrotnie trasa starachowice-lublin, starachowice-kielce, starachowice-wawa głównie z płynną jazdą niewiele szybszą niż przepisowa - 8l ze skrzynią 5 biegową - tor okolo 50-55l/100km (aluminiowy bak z podziałką co 5l, wiem ile przejeżdżam po torze kilometrów więc są to w miare realne wartości) - tu to dopiero mam coś "zj..ane" prawda ? Tylko dlaczego czasami pali te 8l... ![]() Na obc - średnia nie kasowana od dłuższego czasu oscyluje w okolicach 15l... Jak pojeżdże tak jak Hubert napisał 1-2-3-hamowanie też na obc nie przekraczam raczej 30l w M3 3.2 - wiec moim zdaniem nie sugeruj się wypowiedziami "wygdybanymi", bo miasto nigdy torem wyścigowym nie będzie jak bardzo by ktoś nie był pozbawiony rozumu i wyobraźni. Tym , że pali 15l przy "normalnej" jeździe bym się tak bezgranicznie nie sugerował bo mocno zależy to od tego co dla kogo jest normalną jazdą i w jakich warunkach się ona odbywa. Jeżeli ten samochód masz głównie do zabawy i chcesz mieć tylko spokojną głowę - zalej do pełna, wyjedź na jakąś nie ruchliwą trasę i przejedź w miare płynnie powiedzmy 200km z prędkością około 100-120km/h. Jak po tej wycieczce wlejesz 30l to możesz zacząć szukać przyczyny. Natomiast jeżeli wlejesz około 20l to ciesz się samochodem i nie kombinuj... -------------------- 2009 X5 3.5d
2004 E46 M3 S54B32 1997 E36 M3 S62B50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 21 December 2002 Skąd: Płock ![]() |
Kolego M3 jeżdże od 2001 roku czyli od 8 lat w tym rok M3 E46.
Nogi nie mam lekkiej. Po torach nie smigam ale rekordowo udało mi się osiagnać no może 25 litrów pałowania na pierwszych 4 biegach w e46 i 22litry w e36 3.0 Jak słabszy motor 3.0 wpierdziela 30-40 litrów to jednak nie jest to norma a moze faktycznie nie mam gdzie jeździć a ulica to przecież nie jest tor. -------------------- Wicemistrz Polski i Mistrz Pucharu PZMot na 1/4 mili w klasie Profi+ 2003r.
Ostatnie projekty :2 X BMW M3 3.0 Turbo ,Audi A3 1.8T,Seat Ibiza 1.8T, 2XBMW 325 Turbo, 2xAudi S3, 6xBMW E46 330i + 325 Supercharged by MTG wiecek1@neostrada.pl gg 5424844 Sportowe układy wydechowe,uturbianie aut,instalacje kompresorów... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 25 July 2004 Skąd: radzymin ![]() |
brus_ik ma 100% racji.
znam jedno auto,ktore podczas sprintow na 400m potrafi wciagnac prawie 50l/100km po czym w trasie spada do 10l -------------------- e36 320iA coupe -> 329iT by SLG - 400+
e36 325i convertible golf |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 21 August 2006 ![]() |
to ze sa odpiete drugie sondy nie powinno miec znaczenia wielkiego , kolega ma tak zrobione w e46 kabrio i nie ma tragedii , a spalanie na poziomie 30l jest jak najbardziej normalne moja e30 1,8is potrafi tyle wciagnac na torze i nie ma co tego porownywac z szybka jazda po ulicy bo ma sie to jak piernik do wiatraka
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 15 January 2007 Skąd: warszawa ![]() |
Jak ecu-majstrem podstroisz to raczej spalanie wzrośnie a nie spadnie, bynajmniej w przypadkach które znam tak było, mówicie o m54b30 stroiliśmy m20b25 na euc-masterze (klapa wywalona silnik igła) w mieście delikatnie 15l w trasie 12l, gdy na klapie było około 3l mniej, a przy pałowaniu i lataniu bokiem na 20l zrobiłem 50km i żebrak się zaświecił czyli z grubsza licząc 40l na 100km, generalnie wydaje mi się że przy pałowaniu czy lataniu bokiem to ile wlejesz tyle spali, co do M3 e36 serwisujemy taką b30 i właściciel mówi że delikatnie po mieście 12\13 w trasie delikatnie 10\12 a jak ogień to nie da rady ogarnąć ile tak naprawdę.
POZDRO ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzieki za odpowiedzi.
Podsumowując to co zrobic zeby sie upewnic ze wszystko gra albo ze nie gra? Pomiar afr zalatwi sprawe? Czy faktycznie zalac do pełna i pojezdzic spokojnie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 20:39 |