Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> wahacze z e30 do e36, dobry patent na tor?
Bio
post Wed, 24 Apr 2013 - 14:40
Post #1

Forum Killer

Spotkałem się z informacją, iż do jazdy po torze, warto do E36 założyć wahacze z e30, z powodu tego, że mają fabrycznie uniballe. Czy ktoś mógłby to potwierdzić, opowiedzieć więcej o czymś takim?

--------------------
Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind
Insta: @tqmmpl
Twitter: @tqmmpl
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 24 Apr 2013 - 14:40
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Grzesi(E30)k
post Wed, 24 Apr 2013 - 16:13
Post #2

Forum Killer

Wahacze różnią się tym że te z E30 i E36 z pierwszych lat produkcji mają stałe swożrznie ,a nie jak nowsze E36 pływające. Co poprawia wytrzymałość i stabilność ale nic więcej je nie różni

+Quote Post
Grand_
post Wed, 24 Apr 2013 - 23:42
Post #3

Forum Killer

kupujesz swożrznie MYLE HD i masz niepływające jak ja ;]

--------------------
E36 M50B30 sprzedana... / 191hp@250hp i 260@318Nm
E60 535d obecna / 272hp@427hp i 560@788Nm

+Quote Post
Bio
post Thu, 25 Apr 2013 - 10:02
Post #4

Forum Killer

moje bmw jest z 1994-02-16 - mam pływające, czy zwykłe? biggrin.gif
Grand_ - jak są taniej niż febi do e30 (290 w IC tongue.gif), to się zastanowię wink.gif

--------------------

+Quote Post
Wojtek
post Thu, 25 Apr 2013 - 21:47
Post #5

Forum Homee

Dajcie nr czesci z myhle moze sie uda zalatwic w jakiejs dobrej cenie.

--------------------
EVO X 590/740
Cooper S R56

+Quote Post
Bio
post Fri, 26 Apr 2013 - 13:01
Post #6

Forum Killer

ale wracając bardziej do tematu - te wahacze z e30 podejdą bez żadnego problemu pod e36? można w ciemno zakupić?

--------------------

+Quote Post
hwojtek
post Fri, 26 Apr 2013 - 13:07
Post #7

test driver

Prawda jest taka, że na torze standardowych sworzni nie zajedziesz, a zmiany na uniballe nie poczujesz tak, jakbyś się spodziewał. Poczujesz za to jak założysz wahacze z E46, które dają większy negatyw z przodu niż wahacze E36.

--------------------
Wojtek

"Rule the bends, bend the rules."

TP: 1:52.85 (180KM RWD), Hockenheim: 2:16.74 (140KM FWD), Adria: 1:51.20 (160KM RWD). 3. miejsce w Wyścigowym Pucharze Polski 2010 klasa Open.

+Quote Post
Bio
post Fri, 26 Apr 2013 - 13:35
Post #8

Forum Killer

ok, czyli rozumiem, że właściwie jedynym argumentem będzie tutaj cena. Dzięki za info smile.gif

--------------------

+Quote Post
Wojtek
post Fri, 26 Apr 2013 - 22:51
Post #9

Forum Homee

Ale wahacze z e46 sa chyba stosowane do driftu w e36 - bardzo mocno pochylaja kolo nie nada sie to chyba do jazdy po torze.

--------------------
EVO X 590/740
Cooper S R56

+Quote Post
Bio
post Sun, 28 Apr 2013 - 07:49
Post #10

Forum Killer

no właśnie też coś tak myślałem... a samochód ma iść w czas a nie dym z opon.

--------------------

+Quote Post
jackolus
post Sun, 28 Apr 2013 - 09:42
Post #11

Frequent User

i zmniejszają KWSZ więc kierownica będzie gorzej odbijać

--------------------
Nie bądź łosiem, włóż fał osiem.
BMW E36 340ti

+Quote Post
mihas66
post Mon, 29 Apr 2013 - 20:12
Post #12

Forum Homee

Tak więc panowie jaki macie przepis na dobrze skręcające e36 na co dzień, okazjonalnie tor lub uliczny drift? Auto posiada mpakietowe zawieszenie-stabilizator przedni 26mm czy w tym mpakietowym zawiasie są inne wahacze bo jak kupowałem raz jeden to niby miał być inny ale co w nim się rożni? odrazu odpowiadam na pytanie tuleja jest zwykła nie acentryczna... Amorki i sprężyny są inne? dupa dosyć nisko siedzi...

Tka więc czym się różni mpakietowe zawieszenie od zwykłego w e36 oprucz stabilizatora i jakie macie przepis na poprawke

--------------------
Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...

+Quote Post
JM63
post Mon, 29 Apr 2013 - 21:39
Post #13

User

Moim zdaniem podstawą dobrego prowadzenia jest sztywne nadwozie. U siebie poprawiłem sztywność rozpórkami górnymi przód+tył, stabilizatorami Eibach'a, x-brace'm i klatką. Do tego wszędzie poliuretany i tuleje acentryczne (moim zdaniem sporo zmieniają). Podobnie jak Ty jeżdżę tym samochodem na codzień, dlatego żaden hardcore'owy gwint nie wchodził w grę (chociaż podobno KW V1-3 jest całkiem komfortowe. Do tego stopnia, że w RS4 ze względu na fabryczną wadę w postaci awaryjnych amortyzatorów i ich kosmicznych cen w serwisie wielu decydowało się wlaśnie na KW i podobno komfort podobny do serii) mam zestawy Bilstein B8+ sprężyny H&R -1,5'' i 1'' i jest bardzo komfortowo moim zdaniem, chociaż prawdopodobnie z tyłu założę niższą sprężynę, bo dupa stoi strasznie wysoko

Słyszałem też, że dobrym rozwiązaniem jest kupienie górnych mocowań amortyzatorów od M3 i założenie ich odwrotnie (lewy na prawy), co zwiększa KWSZ. Nie testowałem, ale jest to w najbliższych planach wink.gif

Generalnie czego Ci tam brakuje? Przechyla się? Pływa? Jest zbyt pod/nadsterowny?

+Quote Post
ww#296
post Tue, 30 Apr 2013 - 07:37
Post #14

Forum Killer

chyba najlepiej zrobić serię taką jak w M3 3.0.
czyli wahacze z M3, tuleja a centryczna, chyba w komplecie z piastą (troszkę inny rozstaw osi aby utrzymać geometrię po montażu acentrycznej tulei). No i oczywiście Bilstein B6 dedykowany do M3 NOWY!!!!
Ewentualnie seria z M3 3,2 ale jest bardziej cywilizowana i na tor bardziej kompromisowa niż seria 3.0.

do tego warto również tył "zapożyczyć" od M3 - nie wiem czy nie wystarczy samej tulei wymienić bez wymiany wahaczy...

Oczywiście komfort resorowania zawieszenia M3 na NOWYCH amortyzatorach jest daleko z tyłu od seri E36 nawet na Bilsteinie oczywiście sensownie zrobionym.

Ps. Wahacze z M3 można regenerować korzystając ze sworzni E30 i niepływających sworzni mahle hd. Poza koniecznie nowymi amortyzatorami, najdroższym elementem przeróbki - jeśli;i oczywiście poszukamy używanych wahaczy i je zregenerujemy, będą poduszki do amorów przednich z M3 - praktycznie tylko nowe sie opłaca bo używki nawet jeśli jeszcze dobra długo nie wytrzymają.

ps. 2 niestety taska modyfikacja kosztuje wielokrotność najtańszych "pseudo gwintów" więc raczej nikt jej nie zastosuje... ale dorzucając jeszcze kilka tysięcy dodając do tego porządny gwint - myślę ze byłoby trudno spotkać coś lepiej prowadzącego sie po twardym torze.

--------------------
Szukam koni.........
......mechanicznych

wystarczy WW <!-- s;) --><!-- s;) -->
BMW E36 M3 3.2 SEDAN

+Quote Post
Wojtek
post Tue, 30 Apr 2013 - 08:39
Post #15

Forum Homee

Z tylu wahacz jest za pewne mocniejszy i ma inne przegiecie, na tunermotorsport do tylnich wahaczy mozna kupic takie metalowe podkaldki zapobiegajace pracy wahacza na boki - mysle ze ciekawa opcja do jazdy po torze.
ww#296 Z ta seria to mozesz miec racje ale raczej do jazdy po ulicach. Taki zawias jak b6 bedzie znacznie za miekki na tor.
W tamtym roku w gsmp jezdzila jakas srebrna e36 na jakims takim bilsteinie i strasznie sie przeginala na winklach...

--------------------
EVO X 590/740
Cooper S R56

+Quote Post
Bio
post Tue, 30 Apr 2013 - 09:41
Post #16

Forum Killer

a co myślicie o takim zestawie (jeśli chodzi o zawias):

- poliuretany
- rozpórki górne, dolne - przód (na dół pewnie x-brace) i tył,
- gwint isc
- stabilizatory z M3

docelowo chcę "wyprowadzić" wóz na Nordschleife smile.gif

--------------------

+Quote Post
Wojtek
post Tue, 30 Apr 2013 - 14:04
Post #17

Forum Homee

Tymi elementami na pewno nic nie popsujesz, nie wiem co to za gwint wiec na ten temat sie nie wypowiem.

--------------------
EVO X 590/740
Cooper S R56

+Quote Post
Bio
post Tue, 30 Apr 2013 - 18:53
Post #18

Forum Killer

a czymś mogę jeszcze poprawić?

no isc obecnie dość popularną marką się staje - podejrzewam, że poziom k-sporta, d2

--------------------

+Quote Post
Wojtek
post Tue, 30 Apr 2013 - 22:20
Post #19

Forum Homee

k-sport czy d2 to nie jest jakis wysoki poziom nawet serdni chyba nie. Ostatnio duzo osob chwali zawieszenia chyba AST mozesz cos w tym kierunku poszukac.
Zaloz sobie nowe mocowania amortyzatorow na przod te ktore tez pochylaja kolo a nie tylko zwiekszaja kwsz.
Mozna je zamieniac stronami a jednoczesnie podkladkami miedzy amor a zwrotnice bedziesz sporo regulowal pochylenia.
Uzywek nie ma sensu szykac bo na pewno nie znajdziesz niczego w sensowym stanie.
Tuleje acentryczne + wahacza z sworzniem nie plywajacym.
Stabilizatory zaloz z m3 bo wyjdzie najtaniej w porownaniu z jakis dedykowanymi a zrobia robote tym bardziej jesli wpakujesz gwint.
Jesli bedziesz szukal gwint to tez sa roznice miedzy zwykla e36 a m3 - roznia sie tym ze normlanie stabilizator krecisz do wahacza a w przypadku m3 stabilizator jest przykrecany do amortyzatora. Tak ze pasuje gwint raczej od m3.
To tyle jak chodzi o przod.
A z tylu zrobil bym to tak - poli gdzie sie da + popatrzec na tunermotorsport na te elementy usztywniajace wahacze i dorobic takie same.
Nie wiem czy znjadziesz ale mysle ze tak wahacze do regulacji pochylenia z tylu, seryjne nie sa zbyt mocne a jesli znalazl bys cos naprawde mocnego auto powinno sie znacznie lepiej prowadzic.
Rozporke wpakuj na dol x-brace na gore szukaj czegos markowego a nie jakis shit z allegro.
Z tylu i tak pasuje wspawac zastrzaly do wozka wiec mozesz puscic rozporke miedzy kielichy i np od kielichow zastrzaly do wozka.

--------------------
EVO X 590/740
Cooper S R56

+Quote Post
hwojtek
post Tue, 30 Apr 2013 - 22:31
Post #20

test driver

CYTAT(freebsd @ Fri, 26 Apr 2013 - 22:51) *
Ale wahacze z e46 sa chyba stosowane do driftu w e36 - bardzo mocno pochylaja kolo nie nada sie to chyba do jazdy po torze.

W E36 robi się -3 stopnie na wahaczu z E46, w mojej torowej E46 miałem -3,5 i jeszcze by się przydało więcej.

--------------------
Wojtek

"Rule the bends, bend the rules."

TP: 1:52.85 (180KM RWD), Hockenheim: 2:16.74 (140KM FWD), Adria: 1:51.20 (160KM RWD). 3. miejsce w Wyścigowym Pucharze Polski 2010 klasa Open.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 12:56