Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> waga kola zamachowego a elastycznosc
ade
post Wed, 11 Jun 2008 - 11:06
Post #1

Forum Homee

takie pytanie teoretyczne...

mamy 2 takie same auta, jedno ma kolo zamachowe okolo 7kg, drugie okolo 12kg...

moc okolo 150km, 1100kg wolnossaca fura...

jedziemy np na 2gim biegu, okolo 3000 obrotow i opor... ktore auto bedzie szybsze??? dosc dlugie biegi, 2jka do ponad 100km/h... 3jka pod 160

--------------------
http://www.racingforum.pl/zmiana-w-regulaminie-dotyczAeca-sygnaturek-na-forum-t101875.html
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 11 Jun 2008 - 11:06
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Maxim555
post Wed, 11 Jun 2008 - 11:30
Post #2

Forum Homee

Jeśli chodzi o przyśpieszenie, to auto z lżejszym kołem wygra. Silnik będzie miał lżej o 5kg wirującej masy. Chyba że jest coś o czym nie wiem.

+Quote Post
CZUCZU
post Wed, 11 Jun 2008 - 11:44
Post #3

Moderator

To z lżejszym kołem szybciej wkręci się na obroty bo zadziałają na silnik mniejszy opór - a różnica z tego co piszesz spora

+Quote Post
specu
post Wed, 11 Jun 2008 - 12:50
Post #4

Forum Clubber

Zdaje się że wiem o jakie auto chodzi wink.gif i przyspieszenia są ponoć identyczne więc mnie to od dłuższego czasu zastanawia rolleyes.gif

--------------------
ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland
Powered by Niuton & Re5pect.pl & Penrite.pl & Syr Garage

+Quote Post
TJung
post Wed, 11 Jun 2008 - 12:56
Post #5

Forum Clubber

Wydaje mi się, że do połowy danego biegu to z lżejszym kołem wysunie się do przodu, natomiast później zacznie słąbnąć.

+Quote Post
bajcik
post Wed, 11 Jun 2008 - 15:32
Post #6

Super User

CYTAT(TOMEKKK @ Wed, 11 Jun 2008 - 11:56) *
Wydaje mi się, że do połowy danego biegu to z lżejszym kołem wysunie się do przodu, natomiast później zacznie słąbnąć.

czemu slabnac? Predzej jakichs perturbacji (i moze nawet ubytkow mocy) spodziewalbym sie w nizszych obrotach gdzie rola kola zamachowego jest wieksza

--------------------

+Quote Post
Feluke
post Wed, 11 Jun 2008 - 15:56
Post #7

Moderator

A ja mysle ze oba beda jechac tak samo. Roznica by byla przy starcie z 1 lub przy bardzo krotkich biegach gdzie przyrost obrotow jest dosc szybki i wtedy lzejsze kolo ma przewage.

+Quote Post
LCQ
post Wed, 11 Jun 2008 - 16:02
Post #8

Forum Killer

tak mi się wydaje jak pisze Bajcik, sam używam 16v z lekkim kołem i jestem bardzo zadowolony, myślałem że elastyczność poleci na łeb ale jednak nie, auto zbiera się nieźle od każdego biegu (lepiej się wkręca o wiele nawet biorąć pod uwage 8v (2E) a teraz jest 16v (ABF)) co prawda troche traci na początku obr ale góra jest ok, jednak w tych silnikinach(16v) waga koła gra dużą role, więc obstawiam auto z 7kg kołem (które u góry zwycięży)

--------------------
Jaguar XKR V8 Kompressor Stage1+
Porsche Cayenne II V6 TDI Stage1+

+Quote Post
ade
post Wed, 11 Jun 2008 - 17:26
Post #9

Forum Homee

CYTAT(LCQ @ Wed, 11 Jun 2008 - 15:02) *
tak mi się wydaje jak pisze Bajcik, sam używam 16v z lekkim kołem i jestem bardzo zadowolony, myślałem że elastyczność poleci na łeb ale jednak nie, auto zbiera się nieźle od każdego biegu (lepiej się wkręca o wiele nawet biorąć pod uwage 8v (2E) a teraz jest 16v (ABF)) co prawda troche traci na początku obr ale góra jest ok, jednak w tych silnikinach(16v) waga koła gra dużą role, więc obstawiam auto z 7kg kołem (które u góry zwycięży)

no wlasnie wszytko wskazuje, ze auto z lzejszym kolem tracie w momencie wcisniecia gazu i zyskuje wraz ze wzrostem predkosci obrotowej...

ale wsumie nikt tego mi nie potwierdzil tak do konca wiec dalej nie wiem czy mam racje...

--------------------
http://www.racingforum.pl/zmiana-w-regulaminie-dotyczAeca-sygnaturek-na-forum-t101875.html

+Quote Post
Albert
post Sat, 14 Jun 2008 - 08:37
Post #10

Administrator

Napisz do usera Buni, on jakiś czas temu eksperymentował z kołem, robił nawet pomiary na hamowni i na ulicy. Gdzieś był wątek o tym.

--------------------
Administrator forum - kontakt forum@racingforum.pl

TP: 1:42.147 | 450 km | 1335kg | slick Hankook 260

VERKLINE

+Quote Post
unreall
post Sat, 14 Jun 2008 - 10:49
Post #11

Frequent User

Ok, podejdzmy do tego ze strony mechaniki:
Najbardziej odczujemy różnice w masie koła zamachowego (a raczej w jego momencie bezwładności) na niskich biegach, kiedy to rozpędzenie koła zamachowego o 1000 obr/min odpowiada rozpędzeniu samochodu powiedzmy o 5 km/h. Wtedy koło zamachowe może ważyć dla samochodu nawet 100 kg
jednak gdy mówimy o wyższych biegach. Jednak gdy 1000 obr/min odpowiada 40 km/h to moment potrzebny na rozkręcanie koła jest znikowmy w porównaniu do tego który jest potrzebny do rozpędzenia samochodu.

Stąd się bierze ta zbieżność przy rozpędzaniu na wyższych biegach.

Mam nadzieje że napisałem wystarczająco jasno.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 13:18