Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> usuwanie rdzy/lakierowanie
Type-R
post Thu, 01 Apr 2010 - 10:21
Post #1

Super User

Witam,
Korzystając z nadchodzących wolnych dni, chcę zająć się małą kosmetyką mojej rajdówki - a mianowicie malowaniem podłogi. Rajdówka, jak to rajdówka, jest wybebeszona z dywaników i wygłuszeń, i w okolicach oparcia stóp kierowcy/pasażera pojawiły się ślady rdzy.
Jak zabrać się do malowania tych elementów- oczyścić, na to zwykły podklad, następnie lakier, czy użyć jakiegoś specjalnego podkładu "wiążącego" rdzę?

Pzdr.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 01 Apr 2010 - 10:21
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
wb78
post Thu, 01 Apr 2010 - 15:50
Post #2

Frequent User

Po mojemu to będzie tak:
1. Piaskujesz (jak masz pistolet, taki najprostszy będzie ok) ew. jakąś inną metodą (szczotka, papier itp.) czyścisz do gołego rdze. Papierkiem matujesz lakier w miejscu gdzie będziesz kładł podkład akrylowy.
2. Na gołą blachę (tylko na gołą) stosujesz podkład reaktywny (Wash Primer z Novola będzie tanio, to są 2 puszki po litrze więc duuużo zostanie). Cieniutką warstwę nakładasz albo pędzelkiem albo pistoletem (wszystkie parametry są zwykle w karcie produktu).
3. Na to wszystko bez matowania primera kładziesz podkład akrylowy (tak samo ilość warstw, ciśnienie etc. wszystko jest na stronie www. Novola).
4. Na akrylowy możesz już dawać gotowy kolor.

Pozdrawiam smile.gif

+Quote Post
Type-R
post Thu, 01 Apr 2010 - 16:16
Post #3

Super User

Dziękuję za poradę, tak zrobię.
Pozdrawiam smile.gif

+Quote Post
amatorek
post Sat, 01 May 2010 - 11:44
Post #4

eMpowered

witam
potrzebuje pomocy smile.gif pierwszy raz bede sie stykal z usuwaniem rdzy w samochodzie. i oczywiscie wszystko jest dla mnie malo zrozumiale. prosilbym o krok po kroku jak tego mam dokonac. zakupilem na allegro 'zestaw' do samodzielnych napraw. w sklad jego wchodzi:

-lakier bazowy spray DuPont 400 ml
-lakier podkładowy akrylowy spray 400 ml
-lakier bezbarwny akrylowy spray 400 ml
-papier ścierny o grubszej granulacji, do oczyszczenia złuszczonego lakieru bądź rdzy (szlifować wyłącznie po namoczeniu w wodzie),
-papier ścierny wykończeniowy, do zmatowania naprawianej powierzchni w celu uzyskania lepszej przyczepności (szlifować wyłącznie po namoczeniu w wodzie),
-odtłuszczacz, zmywacz zanieczyszczeń

dodatkowo zakupilem szpachla 0,25kg + utwardzacz

z tych produktow, chcialbym sie pozbyc rdzy, i polakierowac autko smile.gif prosilbym o porady co i jak. i najlepiej o podanie czasu ile co ma schnac itd smile.gif dodatkowo: w jednym miejscu mam dziure wielkosci 5gr, co z tym zrobic

bede bardzo wdzieczny bo moje autko powoli straszy smile.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 19 July 2025 - 07:28