![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Thu, 06 February 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Czesc!
Jako ze juz powoli zmierzam do konca robienia nadwozia z laminatu (wlasciwie polowy nadwozia), mam pytania co do szyb, ktore tez chce wymienic. Jakiej grubosci powinienem zrobic szyby z poliweglanu, zeby bylo to rozsadne i w miare bezpieczne ? Ktos przerabial ten temat ? Czy da sie zabezpieczyc przednia szybe zeby sie nie rysowala wycieraczkami ? MOze jakas folia od przyciemniania szyb itp ? Piotr |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
CYTAT("Piotr B.":17i8zdxo) Czesc!
Jako ze juz powoli zmierzam do konca robienia nadwozia z laminatu (wlasciwie polowy nadwozia), mam pytania co do szyb, ktore tez chce wymienic. Jakiej grubosci powinienem zrobic szyby z poliweglanu, zeby bylo to rozsadne i w miare bezpieczne ? Ktos przerabial ten temat ? Czy da sie zabezpieczyc przednia szybe zeby sie nie rysowala wycieraczkami ? MOze jakas folia od przyciemniania szyb itp ? Piotr Przedniej nie wolno z poliweglanu robic... |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Mav309":16wr4wwm) CYTAT("Piotr B.":16wr4wwm) Czesc! Jako ze juz powoli zmierzam do konca robienia nadwozia z laminatu (wlasciwie polowy nadwozia), mam pytania co do szyb, ktore tez chce wymienic. Jakiej grubosci powinienem zrobic szyby z poliweglanu, zeby bylo to rozsadne i w miare bezpieczne ? Ktos przerabial ten temat ? Czy da sie zabezpieczyc przednia szybe zeby sie nie rysowala wycieraczkami ? MOze jakas folia od przyciemniania szyb itp ? Piotr Przedniej nie wolno z poliweglanu robic... Nie pytam co wolno. Pytam z jakiej grubosci plyty zrobic, zarowno przednie , jak i boczne i tylne. Piotr |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 08 June 2003 Skąd: w nim ta moc ? ![]() |
ile kilo można odzyskać na wymianie tylnych bocznych i całej tylnej szyby w samochodzie ? Ile można zyskać stosując materiały zgodne z regulaminem a ile stosująć poliweglan ? Jakie są ceny takich materiałów ?
-------------------- Be smart. Drive safe. Stay legal.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Sutener Mocy Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: z Mokotowa ![]() |
a to ma być auto dopuszczone do ruchu, czy na jakieś zawody tylko? generalnie kumpel ma w klapie lexan 2mm jeśli pamiętam.. tylko poprostu to się na przednią szybę nie nadaje, bo jest strasznie giętkie.. a jak będzie lexan tak gruby jak normalna szyba to i ważyć będzie pewnie podobnie...
-------------------- VTG crew
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("tomekf":1czc1enx) ile kilo można odzyskać na wymianie tylnych bocznych i całej tylnej szyby w samochodzie ? Ile można zyskać stosując materiały zgodne z regulaminem a ile stosująć poliweglan ? Jakie są ceny takich materiałów ?
Regulaminowo to nie wiem co mozna , poczytaj regulamin zawodow w ktorych chcesz uczestniczyc. gestosc poliweglanu : 1.2 kg / dm 3 gestosc szkla : 2.2 kg/dm 3 (informacje z netu, wiec jak cos zle, niech ktos poprawi) Jezeli zrobisz dodatkowo ciensze szyby to mozna sporo uzyskac kg. masa szyby przedniej/tylnej to 15-20 kg u mnie w aucie, czyli stawiam ze okolo 50-60 kg szyb na cale auto. Wynika z tego, ze da sie wywalic polowe, czyli 25-30 kg. Natomiast poliweglan trudniej uszkodzic, wiec mozna dac szyby ciensze niz standardowe. Niestety, trzeba go jakos uformowac, niby mozna nagrzewnica albo dogiac i wsadzic w uszczelke , przynitowac i podobne, ale to wyglada kiepsko i od razu widac, ze to szyba nie ze szkla. Ja bede formowal na termoformierce prozniowej na formie bedacej odbiciem szyby, bo akurat mam do tego jakies tam zaplecze techniczne u Tatusia... Koszt metra kwadratowego przy grubosci bodajze 2 mm to kolo 50 zlotych gdzies widzialem. Do tego musze jeszcze doliczyc pare arkuszy zmarnowanych na proby ... Piotr |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Gul":3lvknbnm) a to ma być auto dopuszczone do ruchu, czy na jakieś zawody tylko? generalnie kumpel ma w klapie lexan 2mm jeśli pamiętam.. tylko poprostu to się na przednią szybę nie nadaje, bo jest strasznie giętkie.. a jak będzie lexan tak gruby jak normalna szyba to i ważyć będzie pewnie podobnie...
Wreszcie odpowiedz na temat Wlasnie moim pomyslem jest 2 mm tyl i boki oraz grubsza z przodu (nawet taka jak standardowa ze szkla). Jak zrobie tyl to pewnie bede wiedzial czy jest sens myslec o przodzie. Piotr |
|
|
![]()
|
|
a możesz uzupełnić profil, bom bardzo ciekawy co to za auto ma tak ciężkie szyby?
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Gul":3bwxpekn) a możesz uzupełnić profil, bom bardzo ciekawy co to za auto ma tak ciężkie szyby?
Auto jest stare osobowe A ile powinno byc kg na szybe w przecietnej osobowce ? Liczylem pobieznie objetosc razy gestosc, ale moze moje przyblizenie jest do dupy. Wiec ? Piotr |
|
|
![]()
|
|
w crx'ie tylna szyba dużo nie ważyla.. mimo że jest spora.. nie mam wagi w rękach ale może z 1-2kg. chyba nie wiecej.. niepamiętam.. może niech lepiej Micho się wypowie bo ma ją chyba jeszcze w mieszkaniu
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Gul":3s39qrn3) w crx'ie tylna szyba dużo nie ważyla.. mimo że jest spora.. nie mam wagi w rękach ale może z 1-2kg. chyba nie wiecej.. niepamiętam.. może niech lepiej Micho się wypowie bo ma ją chyba jeszcze w mieszkaniu
Moja boczna szyba ma grubosc okolo 3-4 mm z tego co pamietam, wiec napewno wazy sporo wiecej niz 1-2 kg (a to boczna, wiec mala). Zreszta policz sobie mniej wiecej objetosc x gestosc ... Piotr |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 06:51 |