![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 25 August 2008 ![]() |
Witam
chce sprzedac swoje auto do ktorego jak na zlosc zgubilem dowod rej. Pojazd stal 3 lata wiec nie ma przegladu. Jest zepsuty wiec na przeglad nie pojedzie. Dowod nie jest zatrzymany a zgubiony. Mam karte pojazdu i polise oc. Czy to wystarczy aby bez klopotow kolejny wlasciciel przerejestrowal na siebie pojazd? Czy beda z tym problemy? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 28 July 2007 Skąd: Kraków ![]() |
Znając urzędy to problem gwarantowany nie łatwiej wyrobić duplikat najpierw ??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 25 March 2010 ![]() |
musisz mieć przegląd żeby urząd wydał duplikat dowodu
|
|
|
![]()
|
|
musi być przegląd.
Pytanie było inne czy uda się kolejnemu właścicielowi bez problemów wyrobić dowód po zrobieniu badania technicznego? |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 28 July 2007 Skąd: Kraków ![]() |
a to tego nie wiedziałem że tak jest...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 25 March 2010 ![]() |
miałem kiedyś taki problem że kupiłem auto i zanim zdążyłem przerejestrować zagubiłem dowód. nikt nie chciał ze mną rozmawiać w w moim wydziale komunikacji. jeździłem załatwiałem gdzieś w poprzednim wydziale, oczywiście przegląd obowiązkowo.
Także szukaj tego dowodu a jak nie to rób przegląd i zasuwaj po duplikat. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Wed, 10 November 2004 Skąd: N51 20' 11.8" ______E16 38' 1.0" ![]() |
Proszę, nie podejmujcie wątku o przeglądach "na sztukę", wksazywaniu stacji gdzie to można zrobić itd. Od tego macie PW.
Zainfekowane posty usunąłem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Wołomin ![]() |
wypadałoby pójść na stację diagnostyczną, na której był wykonany poprzedni przegląd.
Pytanie, czy do wyrobienia dowodu po zagubieniu musi byc aktualny przegląd, czy archiwalny, nieaktualny także wystarczy? -------------------- dragracingowy spiker do wynajęcia ;)
_http://www.youtube.com/watch?v=2opWEnxSs1g |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 02 September 2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
ważny przegląd jest potrzebny
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
Sprzedać auto bez dowodu rejestracyjnego można (i umowa taka będzie skuteczna), zarejestrować już nie. Żeby zarejestrować, nabywca będzie musiał mieć wtórnik.
W przypadku utraty dowodu rejestracyjnego, wtórnik wydaje organ rejestrujący na wniosek właściciela, po: 1) przedstawieniu karty pojazdu, jeżeli była wydana; 2) przedstawieniu tablic rejestracyjnych; 3) przedstawieniu wyciągu z rejestru badań technicznych pojazdów prowadzonego przez stację kontroli pojazdów, określającego termin następnego badania technicznego pojazdu (chyba że organ rejestrujący posiada informacje o terminie następnych badań technicznych pojazdu lub właściciel przedstawi zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu); 4) złożeniu przez właściciela stosownego oświadczenia pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywych zeznań. Tak więc bez badania się nie obejdzie. Na okres do wydania wtórnika dowodu rejestracyjnego, nie dłuższy jednak niż 30 dni, organ rejestrujący, na wniosek właściciela pojazdu, wydaje pozwolenie czasowe. Ale z powyższego wynika, że można samochód sprzedać, a nowy nabywca załatwi sobie wtórnik we własnym zakresie (w końcu po zawarciu umowy sprzedaży on jest już właścicielem - ważne, żeby w umowie zastrzec, że sprzedający zagubił dowód rejestracyjny i że nabywca załatwi to we własnym zakresie - na wypadek, gdyby nabywcy wpadł do głowy "błyskotliwy" pomysł pociągnięcia sprzedającego do odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wady pojazdu). PS. OC opłacone? Jeśli nie, to tym bym się bardziej martwił ![]() |
|
|
![]()
|
|
oc opłacone.
|
|
|
![]()
|
|
![]() eMpowered Dołączył: Mon, 05 November 2012 ![]() |
pokazujesz przegląd i wyrabiasz duplikat dowodu rejestracyjnego. Bez niego o ile mi wiadomo auta nie sprzedasz żeby nie robili problemów.
-------------------- „Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty.”
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 21:00 |