Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> skuter wodny - szybko po wodzie, chcę kupić, nie wiem jeszcze co
yanaki
post Tue, 12 Jun 2012 - 10:19
Post #1

Super User

witam,
mało streetracingowy temat, aczkolwiek ma byc szybko, tyle że na wodzie, długo zastanawiałem się pomiedzy szybką łódką i skuterem, obecnie zdecydowanie skuter, pływałem na kilku Sea Doo, wolnossących i doładowanych, serce przemawia za doładowanym, a rozsądek za wolnossącym (spalanie i przede wszystkim serwis), kilka razy pływałem na Yamache, ale tylko z wypożyczalni, więc szały nie było, ktoś pływa? posiada? coś podpowie? z góry dzięki za wszelkie sugestie.

--------------------
dostałem drugą szansę :-)))...
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 12 Jun 2012 - 10:19
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
lightman
post Tue, 12 Jun 2012 - 16:00
Post #2

Forum Killer

Kwestia czy chcesz dłubać czy seria...turbo wiadomo jakie daje możliwości a w skuterze mocy nigdy za wiele wink.gif

+Quote Post
RiDE_oR_dIe
post Tue, 12 Jun 2012 - 18:22
Post #3

Super User

nie zgodze sie, wszystko zalezy od konkretnego modelu skutera i jego nautyki. co ci po np. 250PS jak skuter bedzie niestabilny powyzej pewnej predkosci? poza tym bierz pod uwage ze predkosc na wodzie ma sie nijak do predkosci na drodze. podobnie jest z motorowkami, ludzie pakuja do slizgaczy bog wiek jakie moce, pali to wiadrami a i tak lataja na pol gwizdka bo kadlub nie daje rady...

--------------------
AMG

+Quote Post
yanaki
post Tue, 12 Jun 2012 - 18:37
Post #4

Super User

Myślę o Sea doo rxp w wersji 215, lub 255 z regulowanym trymem, Skuter będzie używany, z pewnego źródła, akurat to udało mi się znaleźć, spalanie...no cóż, coś za coś, nie zależy mi na prędkości max, ostańio pływalam na wspomnianych rxp ok 120, i to już za dużo jak na wodę, zależy mi na wyjściu z wody i skokach

--------------------

+Quote Post
hz10
post Tue, 12 Jun 2012 - 18:49
Post #5

Forum Clubber

mój sąsiad jest maniakiem skuterów i przerzucił juz chyba wszystko co możliwe na rynku w większości kupował nowe i jak sie nie spodobało to sprzedawał, jego zdaniem tylko yamaha , najmniej awarii najlepszy serwis.

+Quote Post
Kubik_CDTi
post Tue, 12 Jun 2012 - 21:05
Post #6

Super User

Taka 120tka to trochę mało do skoków,215tka to już robi robotę i skacze jak głupi delfin.
Osobiście szukałbym między Yamahą,a sea doo właśnie,ze skłonnością w stronę pierwszego.
Co do awaryjności,wiadomo te z turbiną są o wiele droższe w serwisie,a ryzyko awarii jest wysoce większe.
Dużo zależy od akwenu po jakim pływały(płytkie i zanieczyszone nie służą,tak samo nie ma startów praktycznie z brzegu bo cały syf z wody przeciągnie się przez napęd i niezbyt to zdrowe) i czy odrobina rozsądku przy użytkowaniu została zachowana.Bo jak widzę,jak gościa co odpala skuter i nawala odcinkę od razu startując praktycznie z brzegu to ciężko mówić o jakimkolwiek rozsądku,no ale show jest laugh.gif .
Co do spalania,jeżeli jesteś świadom ile to wciąga przy zabawach jak skoki i inne bączki,to z pewnością warto,frajda konkretna.

--------------------
Szczęśliwi paliwa nie liczą ;)
Chipped by MR Motors

+Quote Post
yanaki
post Tue, 12 Jun 2012 - 21:21
Post #7

Super User

ostatnio w długi weekend pływałem (ponad 10h) na 215 i chwilę na 255, różnica w cenie w sumie do zaakceptowania, osiągi porównywalne, nie wiem, ile pali 255 (podobno tyle samo, co 215), 255 lepiej skręca, średnie spalanie w 215 poniżej 20/h, co mile mnie zaskoczyło, bo słyszałem, ze doładowane palą pow 40, wolno nie było, wpadnięcie na falę po dużej motorówce przy prędkości pow 115 - nie do opisania :-), w sumie to niewiele w porównaniu z porządną łódką, która nie daje takiej frajdy jak skuter, byłem dzis w serwisie w sea doo w Wawie, i dowiedziałem się troche o kosztach serwisu (do przyjecia), spróbuje popływać yamahą, może z wypożyczalni na Zegrzu (i może pozowlą na normalnej zrywce - mam patent), bo awaryjnośc zależy chyba bardziej od sposobu użytkowania, niż marki (w sumie sea doo ma najlepsze opinie). mam dwa sea doo na oku, oba ze sprawdzonego źródła z małym przebiegiem i bezwypadkowe, kolorystycznie bardziej podoba mi się 215, ale w sumie jestem laikiem w kwestii sprzętu

--------------------

+Quote Post
Kubik_CDTi
post Tue, 12 Jun 2012 - 21:28
Post #8

Super User

Te 40l to jest możliwe jak najbardziej,no ale to już,zdrowe harce skoki,bączki i zabawy,odcina leci w non stopie.Ale to jakby porównać do normalnej i torowej jazdy samochodem.
Na mazurach większość sprzętu to Sea-doo,jakoś to gania,nikt nie narzeka wink.gif .
Nie wspomniano o Kawasaki to w sumie 3 główne firmy,które klepią skutery wodne i tu wiadomo konflikt Japan vs.Kanada wink.gif

--------------------
Chipped by MR Motors

+Quote Post
yanaki
post Tue, 12 Jun 2012 - 21:42
Post #9

Super User

była jedna kawasaki w wersji 300 konnej, szału nie zrobiła, podobno za ciężka i cena w gr 80 tys

--------------------

+Quote Post
Misior
post Wed, 13 Jun 2012 - 12:46
Post #10

Forum Homee

CYTAT(yanaki @ Tue, 12 Jun 2012 - 18:37) *
spalanie...no cóż, coś za coś

CYTAT(Kubik_CDTi @ Tue, 12 Jun 2012 - 21:05) *
Co do spalania,jeżeli jesteś świadom ile to wciąga przy zabawach jak skoki i inne bączki,to z pewnością warto,frajda konkretna.

Sory za OT ale napiszcie (pytam z ciekawości) jakie ilości paliwa pochłaniają takie skutery (nie wiem do jakiej wartości w skuterach odnosi się spalone litry) bo ciągle piszecie że dużo a mało kto wie ile to jest.

+Quote Post
yanaki
post Wed, 13 Jun 2012 - 13:43
Post #11

Super User

Litr/godzina, wolnossące, na których pływalam i tankowałem ok 12-15 l/h, doładowany 215 km ok 20 l/h, mocniejsze?

--------------------

+Quote Post
Kubik_CDTi
post Wed, 13 Jun 2012 - 14:01
Post #12

Super User

Dokładnie ,a ciąganie narciarza,koła jakieś zdrowe świrowanie to i 20l dla wolnossącego nie problem.

--------------------
Chipped by MR Motors

+Quote Post
TeddyBear
post Wed, 13 Jun 2012 - 14:28
Post #13

Super User

Kiedyś się interesowałem tematem i z tego co pamiętam Yamaha nie podaje wartości mocy w swoich skuterach ale na YT znalazłem jakieś porównanie topowych Yamahy, Sea Doo, Kawasaki i najszybsza była właśnie Yamaha. Podobno jeśli chodzi o bezawaryjność i serwis też wypada najkorzystniej. Tak z ciekawości dodam że przy wyborze quada też jakoś wszystko na yamahe wskazuje smile.gif

+Quote Post
VIP
post Thu, 14 Jun 2012 - 21:48
Post #14

Super User

U nas w rodzinie mamy od kilku lat starą (1998 bodajże) Yamahę 700 wave runner. Niby dużo mocy nie ma, jest stara i wielka. Nie wiem jakie masz oczekiwania, ale tak naprawdę nigdy (przez... 6-7 lat) nam się nic nie popsuło. Leje się tylko olej i paliwo, nic więcej a sprawia naprawdę dużo frajdy smile.gif

--------------------
0-100 - 2.8
100-200 - 6.0

+Quote Post
QbaqBA
post Fri, 15 Jun 2012 - 00:12
Post #15

Super User

a musi byc na siedzaco? ;]

+Quote Post
piechur
post Fri, 15 Jun 2012 - 02:15
Post #16

Forum Clubber

Dobra uwaga. Mamy '06 RXT i teraz wolałbym stojący.

--------------------
318is

+Quote Post
ciekan
post Fri, 15 Jun 2012 - 23:56
Post #17

Rookie

doładowany 215 km od 20 l/h do 35l/h

+Quote Post
yanaki
post Sat, 16 Jun 2012 - 06:18
Post #18

Super User

Na początek siedzący

--------------------

+Quote Post
piechur
post Sat, 16 Jun 2012 - 07:58
Post #19

Forum Clubber

yanaki, rozumiem bo takie samo mieliśmy z ojcem podejście i o ile on zdania nie zmienił (bo robi sobie wycieczki turystyczne na skuterze), to ja dosyć szybko.
Pływanie na pełnym gazie i wygibasy wokół własnego ogona szybko mi się znudziły i żeby był fun to musi być fala - pytanie na jakim akwenie będziesz pływać? Jak masz tam jakieś bojki to można też się na nich pościgać.
Można też ciągać narty albo wake'a, ale to też ma swoje wady - niełatwo utrzymać stałą prędkość i linka ciągnie do wody (o ile nie masz jej jakoś wystawionej do góry).
Nie próbuję zniechęcić, tylko zwracam uwagę że to co jest funem przez pół godziny na wakacjach niekoniecznie jest warte kupowania skutera - warto gruntownie rozeznać temat, bo skuter tani nie jest.

--------------------
318is

+Quote Post
QbaqBA
post Sat, 16 Jun 2012 - 14:01
Post #20

Super User

CYTAT(piechur @ Sat, 16 Jun 2012 - 07:58) *
to co jest funem przez pół godziny na wakacjach niekoniecznie jest warte kupowania skutera

dokladnie
nie wiem czy miales juz okazje plywac na stojącym, natomiast jesli nie to wydaje mi sie ze po sprobowaniu zmienisz zapatrywanie
polecam (i to jako umiarkowany fan skuterów wodnych w ogole)

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 08:12