![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_gucior_* |
![]()
|
![]() |
cześć,
miałem dość niespodziewaną przygodę, na Wisłostradzie dziś nad ranem złapała mnie Policja, przekroczyłem prędkość o więcej niż 50 km/h. przypadkowo, zupełnie przez przypadek, nie miałem prawa jazdy przy sobie - dostałem mandat 500/10 pkt + 50 za brak dokumentu. Policjant dość niemiły powiedział, że otrzymam pismo od Starosty o cofnięciu uprawnień i konieczności oddania dokumentu przy czym coś zupełnie innego jest napisane o tu --> http://www.rp.pl/Prawo-drogowe/307209916-N...azesz.html#ap-3 pytanie czy ktoś to ćwiczył w praktyce? znajomy prawnik mówi, że mam spokój a ja jakoś zaznać go do końca nie mogę - ktoś to ćwiczył? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 11 August 2003 Skąd: 3-Miasto ![]() |
Ja też zupełnie przez przypadek nie mam nigdy PJ.
Czekasz na pismo. I odwołujesz się. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
Względny spokój. Decyzję pewnie dostaniesz, ale przez lukę w prawie (kontrowersyjną, ale ponoć pojawiły się już korzystne dla kierujących wyroki) jak się odwołasz to masz szanse się wybronić. Muszę namierzyć to orzeczenie, z tym że ta luka od 1 stycznia 2017 ma być "załatana" - to tak na przyszłość, informacyjnie.
|
|
|
gość_gucior_* |
![]()
|
![]() |
dzięki, właśnie ten artykuł który dałem w linku mówi o tej "luce" do 31.12.2016 roku.
w jakim czasie przychodzi takie wezwanie/decyzja? |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 28 September 2010 ![]() |
W którym miejscu? Za północnym w zatoczce prawa/lewa za parkingiem czy gdzieś dalej? Latam codziennie trasą, pilnuję się, ale o lepiej wiedzieć
![]() -------------------- www.mikis525.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
cześć, miałem dość niespodziewaną przygodę, na Wisłostradzie dziś nad ranem złapała mnie Policja, przekroczyłem prędkość o więcej niż 50 km/h. przypadkowo, zupełnie przez przypadek, nie miałem prawa jazdy przy sobie - dostałem mandat 500/10 pkt + 50 za brak dokumentu. Policjant dość niemiły powiedział, że otrzymam pismo od Starosty o cofnięciu uprawnień i konieczności oddania dokumentu przy czym coś zupełnie innego jest napisane o tu --> http://www.rp.pl/Prawo-drogowe/307209916-N...azesz.html#ap-3 pytanie czy ktoś to ćwiczył w praktyce? znajomy prawnik mówi, że mam spokój a ja jakoś zaznać go do końca nie mogę - ktoś to ćwiczył? Masz luz. http://m.interia.pl/motoryzacja/news,nId,2...3#utm_source=fb https://www.facebook.com/anulujmandat/?fref=ts https://anuluj-mandat.pl/ -------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland
Powered by Niuton & Re5pect.pl & Penrite.pl & Syr Garage |
|
|
gość_gucior_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 06 September 2011 ![]() |
Czym mierzyli-iskra czy laser?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 10 April 2005 Skąd: WWA/Tripolis ![]() |
Nie ma to kompletnie znaczenia, bo decyzja o zatrzymaniu prawka jest administracyjna i podejmowana przez staroste. I ma natychmiastowa wykonalnosc nawet jesli sie odwolasz. Takze czy to iskra czy cokolwiek innego to zanim w ogole ktos rozpatrzy to odwolanie to juz mina 3 miesiace
![]() -------------------- Kra$
And JDM again... :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
Starosta nie może zabrać uprawnień.Jeśli policja nie odbierze Ci prawa jazdy na drodze w momencie ujawnienia wykroczenia.
-------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland
Powered by Niuton & Re5pect.pl & Penrite.pl & Syr Garage |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 13 August 2004 Skąd: Tuchola/Poznań ![]() |
Nie ma to kompletnie znaczenia, bo decyzja o zatrzymaniu prawka jest administracyjna i podejmowana przez staroste. I ma natychmiastowa wykonalnosc nawet jesli sie odwolasz. Takze czy to iskra czy cokolwiek innego to zanim w ogole ktos rozpatrzy to odwolanie to juz mina 3 miesiace ![]() No ma znaczenie Kras, bo jeśli to laser lub iskra w obecności band, innych samochodów itp itd (do wyczytania na anuluj mandat) możesz w ogóle odwołać się od przyjęcia mandatu, a nie przyjąć na klate 500 nie tracąc prawka. Ja się tak raz sfrajerowałem i przyjałęm - za każdym następnym już tego nie zrobie ![]() -------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
gość_gucior_* |
![]()
|
![]() |
Nie ma to kompletnie znaczenia, bo decyzja o zatrzymaniu prawka jest administracyjna i podejmowana przez staroste. I ma natychmiastowa wykonalnosc nawet jesli sie odwolasz. Takze czy to iskra czy cokolwiek innego to zanim w ogole ktos rozpatrzy to odwolanie to juz mina 3 miesiace ![]() rzecz w tym, że wg tego co udało mi się ustalić to Policja nie może przekazać informacji Staroście o konieczności cofnięcia uprawnień bez fizycznego zatrzymania dokumentu bo poświadczyłaby tym samym nieprawdę, tego dotyczy ta luka w prawie która co ciekawe nie będzie załatwiona do 31.12.2016r. toczyło się teraz postępowanie w identycznej sprawie w Naczelnym Sądzie Administracyjnym i sąd uznał, że Starosta działał w dobrej wierze dysponując jednak nieprawdziwym poświadczeniem Policji która dokumentu nie zatrzymała fizycznie a pismo do Starosty przesłała. Na bazie tego przypadku i konsekwencji z tego powodu przy braku fizycznego zatrzymania dokumentu Policja ponoć nie wysyła pisma do Starosty. a jak będzie to zobaczymy, czekam na rozwój wydarzeń, dam znać dla potomnych na czym stanęło p.s. mierzyli laserem, Iskry bym nie przyjął, |
|
|
![]()
|
|
Nie ma znaczenia. Bo nieprzyjecie mandatu to jedno, a decyzja o odebraniu prawka idzie zupelnie innym torem. I jest kompletnie niezalezne od tego czy mandat przyjmiesz, czy nie oraz czy sie odwolasz od decyzji starosty. Decyzja obowiazuje bez wzgledu na cokolwiek. Takie durne prawo. Ale poniewaz to nadal Polska to, przynajmniej do konca tego roku, przed utrata prawka chroni fizyczne nieoddanie go podczas kontroli - patrz linki wyzej.
Edit - Gucior szybszy. Natomiast jesli prawko panu policjantowi do kontroli dales a on mowi 50+ to w tym momencie jest zamiecione i zadna odmowa przyjecia nie pomoze. -------------------- Kra$
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 28 September 2010 ![]() |
Czyli to to wredne za zakrętem. Przy mnie parę osób tam zawinęli, a że codziennie tam jeżdżę nawet dwukrotnie to staram się pilnować, co znów takie łatwe nie jest
![]() No nic, mam nadzieję, że wyjdzie po Twojej myśli. -------------------- www.mikis525.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 December 2005 ![]() |
Powodzenia
![]() Ja mam w piatek o 12:00 sprawe o zatrzymanie ''prawka'' na 18mcy z pomowienia ![]() OT: zatrzymanie Polskiego Prawa Jazdy za granica jest zglaszane w PL? Mam chora sytuacje, tak pytam... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
No mnie ostatnio na siekierkowskim zlapali a jechalem dosyc szybko.
Pytam na dzien dobry bylo 50 czy nie, oni ze bylo ale zebym sie nie martwil bo jak nagrywali to juz zwolnilem. No i pokazuja finalnie 120,3 a po krotkiej rozmowie dolne widelki czyli 300pln Takze mozna trafic na ludzkich. No i pouczyli zeby uwazac bo nie wszyscy sa tacy wyrozumiali A wracajac do tematu. Kto to fizycznie wbija w systemie ze PJ cofniete? No bo jak zlapia drugi raz w ciagu trzech miesiecy i sprawdza w systemie to bedzie cofniete czy nie? Albo w przypadku kolizji ubezpieczyciel bedzie weryfikowal w jakiejs bazie? I jak to sie wtedy odkreca? -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 December 2005 ![]() |
ciekawe pytania kolegi "As'
Moze ktos zna jakies konkrety to opisze swoja sytuacje... |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
Nie ma to kompletnie znaczenia, bo decyzja o zatrzymaniu prawka jest administracyjna i podejmowana przez staroste. I ma natychmiastowa wykonalnosc nawet jesli sie odwolasz. Takze czy to iskra czy cokolwiek innego to zanim w ogole ktos rozpatrzy to odwolanie to juz mina 3 miesiace ![]() Masz rację, ale jeśli utrwali się linia orzecznictwa (chociaż pewnie jest na to za krótko, bo skoro przepisy mają się zmienić od 1.01.2017...), to policja nie będzie kierować do starostów zawiadomień, a nawet, jeśli skierują - starostowie mogą nie wszczynać postępowań, wiedząc, że samorządowe kolegia odwoławcze/wojewódzkie sądy administracyjne będą te decyzje uchylać. A wracajac do tematu. Kto to fizycznie wbija w systemie ze PJ cofniete? No bo jak zlapia drugi raz w ciagu trzech miesiecy i sprawdza w systemie to bedzie cofniete czy nie? Albo w przypadku kolizji ubezpieczyciel bedzie weryfikowal w jakiejs bazie? I jak to sie wtedy odkreca? Pracownik wydziału komunikacji. Będzie cofnięte, bo tak jak pisał Kras - decyzja ma rygor natychmiastowej wykonalności, a to oznacza, że podlega wykonaniu z chwilą wydania. Wykonanie decyzji polega w tym przypadku m. in. na odpowiedniej adnotacji w systemie. Ale jeśli złapią drugi raz, a pierwsza sprawa nie została jeszcze zakończona decyzją ostateczną (bo np. wniosłeś odwołanie) - to mogą zachodzić przesłanki do zawieszenia tego drugiego postępowania, póki pierwsze się nie wyjaśni (tzw. zagadnienie wstępne). |
|
|
![]()
|
|
Po prostu typowy burdel prawny z tego wyszedl, podobnie jak niegdys w przypadku fotoradarow. Najpewniej zostanie to poprawione od nowego roku ale oczywiscie na ostro i niekorzysc kierowcow. Zamkniete zostana te furtki i tyle w temacie. W imie bezpieczenstwa ofkors
![]() -------------------- Kra$
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 14 March 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Panowie, jedna rzecz. PJ zostaje zatrzymane na 3 miesiące a nie cofniete, jesli nastepuje cofniecie uprawnien, tracisz kategorie i odzyskujesz jak zdasz egzamin, ale nie o tym.
Fakt ze Wydzial komunikacji wbija w system ze PJ zatrzymane ale dzieje sie to po kilku dniach, tak samo w druga strone. Mialem okazje zaprzyjaznic sie z Pania z wydzialu i informowala mnie na bieżaco co i jak. Tym bardziej ze jak zatrzymali mi za predkosc na 3 miesiace to za 3 dni zatrzymal mnie patrol za rozmawianie przez telefon w trakcie jazdy, myslalem ze dupa umoczona ale milicjant sprawdzil moją wersję (ze zapomnialem prawka) i nie bylo w systemie ze mi zatrzymali wiec dostalem zwykly mandat za brak dokumentu i gadanie przez telefon. Pozniej z racji ze mialem juz 31pkt przyszla decyzja o skierowaniu na egzamin sprawdzajacy i bylo w niej wyszczegolnione ze dostalem mandat i punkty 3 dni po zatrzymaniu ale po prostu mi to dolecialo do zbioru punktow. Uprawnienia zostaly mi cofniete jak nie zdalem egzaminu hehe teoretycznego ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 03 July 2025 - 12:50 |