![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 29 November 2006 Skąd: W-wa Ochota ![]() |
witam,
czy ma ktos jakies sprawdzone miejsca w wawie lub niedaleko wawy gdzie wybebeszona bude obspawana na nowo mozna oddac do piachu a potem do cyny przed dalsza rzezba???? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
czy nikt naprawde nie ma polecic dobrego zakladu???? moge to sam wypiaskowac ale z cynkowaniem to juz nie dam rady
-------------------- Volvo V70 AWD
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
w ciechanowie jest firma "metalciech" ( poszukaj przez google, nmie pamietam adresu ) maja duza wanne do cynkowania ogniowego - ale sprawdz czy twoja buda sie zmiesci ew.
ceny przyzwoite ( chyba 1,3 pln za kg wsadu, tylko nie wiem co dla nich jest wsadem - wlozony towar czy zuzyty material, bo cos mowili mi ze waza przed i po i na podstawie tego ustalaja cene - mi wychodzi ze licza zuzyty towar ) wczesniej towar jest poddawany kompielom wytrawiajacym ( w cenie ) oczywiscie buda musi byc starannnie wypiaskowana zeby nic sie nie zaczelo w cynku palic i teraz tak: jak sie zdecydujesz to chyba bedziesz pierwszy ktory chce to u nich zrobic wiec to bedzie na twoje ryzyko ja chcialem tam ew. cynkowac bude malego starego autka w ktorym plaszyzny blach nie sa zbyt duze, blacha jest w miare gruba i przetloczen jest troche, ale jesli mialbym to robic to dachu bym nie zatopil jesli sie zdecydujesz na nich to podaj jakie sa tego efekty i ile cie to kosztowalo pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
dzieki wielkie, w googlach niestety nie wyskakuje nic, a nie masz zadnego innego namiaru??? a buda o jakiej mowa to Golf MK1
Added after 26 minutes: znalazlem, adres strony to http://www.metaltech.pl, jutro tam zadzwonie i dopytam o szczegoly, wiec jak tylko bede cos wiedzial nad wykonalnoscia tego typu zadan to dam znac -------------------- Volvo V70 AWD
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 15 October 2006 Skąd: Warszawa ![]() |
cynkowanie. z tego co wiem to w procesie technologicznym karoserie wytrawia sie kwasem. Mam dziwne wrazenie ze przy pelnej karoserii ten kwas ci zostanie (wystarczy sladowo). Chyba nie musze mowic jak to sie skonczy. I obym sie mylil
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
i jak ?? ktos cynkowal skorupe ogniowo?
|
|
|
![]()
|
|
ja jednak spasowalem z tematem, problem jest jeden powierzchnie zamkniete moga ekslodowac co za tym idzie jedyna jakas skuteczna metoda byloby rozebranie samochodu na pojedyncze fragmenty blach i dopiero cynkowanie, a le wiadomo, wez potem poskladaj samochod do kupy to jak rzezba w g#*#*#*#. Technicznie mozliwe i to tam gdzie adres podalem ale nikt nie daje gwarancji co sie stanie z buda po(odksztalcenia)
-------------------- Volvo V70 AWD
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 28 May 2004 ![]() |
Nadwozi samochdów, nie cynkuje się ogniowo, a galwanicznie. Cynkowanie ogniowe zniekształci tak karoserię, że nie poskładasz tego do kupy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 13 December 2003 Skąd: Wawa ![]() |
CYTAT("mucha":c4rdhicp) Nadwozi samochdów, nie cynkuje się ogniowo, a galwanicznie. Cynkowanie ogniowe zniekształci tak karoserię, że nie poskładasz tego do kupy.
no to gdzie to można zrobić galwanicznie ? -------------------- e-pincet
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 28 May 2004 ![]() |
Szczerze powiedziawszy nie wiem, kto ma tak duże wanny, ale spróbuję się dowiedzieć.
BTW grubość powłoki galwanicznej to max. 30 mikrometrów, element pokryty taką warstwą po 2 dniach leżenia "na powietrzu" tak czy siak pokryje się rudą. Najważniejsze jest to co ponad powłoką galwaniczną, ona sama nie uczyni cudów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 06 September 2003 Skąd: B-B ![]() |
Zapytaj kolegi Rafersa [url=http://garb.prv.pl:p883253i]LINK[/url:p883253i]
do jego stronki I kilka fotek z samego zabiegu: [url=http://217.153.167.51/~volkswagen/renowacja/remont2006/ocynk/Cynkowanie/index.html:p883253i]LINK[/url:p883253i] |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 30 January 2005 Skąd: GGC Inc. ![]() |
Może to nie polska, ale robią to od lat, i to kompleksowo,
pierwszy stage to jakies 750-800Ł drugi również czyli jakies 1,5-1,6kŁ w zależności od rozmiarów nadwozia [url=http://www.surfaceprocessing.co.uk/:yemfmifo]CLICK[/url:yemfmifo] -------------------- Sierra P100 pick-up 89r. - SOLD
Silvia S15 Nurburgring facelift edition - SOLD M3 E46 LCI www.nissantech.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Sun, 19 June 2005 Skąd: Kraków ![]() |
Witam,
Ja od jakiegos czasu interesuje się tematem piaskowania i ocynkowania auta ponieważ chcę osynkować moje qp Jesli chcesz piaskowac to tylko u profesjonalistow, nie oddawaj karoserii do osoby ktora nie ma w tym doswiadczenia bo bardzo latwo zniszczyc karoserie. Blacha podczas piaskowania nagrzewa sie i na większych plaszczyznach faluje!! Wiec piaskuje sie tylko 5 od zalamań i wzmocnien poszycia. Z powierzchni drzwi, dachu blotnikow trzeba usunac lakier recznie. Jeszcze raz napisze NIE UFAJ ludziom którzy nie piaskują profesjonalnie, ja zaufalem czlowiekowi który twierdził że będzie ok i teraz bardzo tego żałuje. Cynkuje sie galwanicznie po wcześniejszym wytrawieniu, trzeba zadbać o odpowiednią ilość otworow w profilach zamkniętych (nie tylko spustowych ale i odpowietrzajacych od gory aby wypełniły sie całkowicie ) Po cynkowaniu ogniowym pozostaja mocne zacieki, pozatym jak już wcześniej pisaliście można uszkodzić karoserię. Jedyne znane mi ocynkownie znajdują się w Andrychowie (podobno lepsza) oraz Chrzanowie. W Andrychowie koszt ocynkowania 1kg materiału to ok 4 zł - to jest akurat cena cynkowania elementow kutego ogrodzenia, nie wiem jak przedstawia się to w przypadku karoserii. Musisz jeszcze wziąść pod uwagę że po cynkowaniu trzeba urzywać epoksydowych podkładów i szpachli- które są trudniejsze w obrobce oraz ok 4 x droższe od zwyklych Added after 15 minutes: niestesty z tego z wyszukalem to w chrzanowie cynkuja ogniowo niestety a w andrychowie w andorii cynkuja alementy do 1000mm Jak dowiesz sie gdzie cynkowany byl garbi to daj znać na priv. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 01 July 2007 ![]() |
co do firm cynkujących duze elementy: ciechanów i Metal tech... nie polecam, moja firma cynkuje tam elementy hal i czesto zdazaja sie reklamacje, a hale nie musza byc tak równiutko cynkowane jak karoseria. Natomiast reklamacje nigdy nie zdazały sie z cynkowni w Czarnej Białostockiej. Jak interesuje to zdobede dokładny namiar. Małe elementy (małe w stosunku do 12m rygli ) cynkuja tez w siedlacach - ocynk ok
-------------------- (o ! /o) magia boxera
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 14 August 2006 Skąd: West UK ![]() |
Napisz koniecznie jak i gdzie zrobiłeś i jaki efekt. Bede wdzieczny za rok mnie to czeka...
Pozdrawiam -------------------- Projekt 4.0 V8 e30-silnik na plecach...-wiosna-lato 2008...,ale jak to w życiu wszystko się może zdażyć...Więc tyram nie zamulam...
-Każde info.na ten temat mile widziane...np:gdzie ? |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 25 September 2005 ![]() |
Jak ktoś dalej jest zainteresowany cynkowaniem to w Bolesławiu jest cynkowania
Tu mają wanne 7.5m dł. x 1.5 szer. x 2.9m głębokość cena 3zł (cena z sierpnia tego roku) za 1kg wsadu czyli waga budy razy 3 i to jest ostateczna cena.Cynk jest wysokiej jakości bo obok jest kopalnia z dużymi złożami i parę metrów dalej huta. Jakość powłoki zależy też od składu stali na www wszytko pisze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 26 July 2025 - 16:41 |