![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 24 May 2009 Skąd: rzeszów ![]() |
Witam, Tak sie zastanawiam w ten sobotni weczór, co bedzie jak na świecie zabraknie ropy naftowej. Chodzi mi po głowie przejście na jakieś inne paliwo zamiast benzyny. Słyszałem że w stanach wiele wyczynowych silników jeździ na metanolu. Można go kupić gdzieś w Polsce?
A jeszcze bardziej interesuje mnie jazda na etanolu:) Jakby ktoś miał jakieś ciekawostki na temat afr jaki powinien być na tych paliwach lubi inne informacje to zapraszam do dyskusji. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
kuba z promotora bedzie wiedzial troche wiecej,
wystroil znajomemu miniaka na e85, z niezlym zreszta efektem |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 28 April 2008 Skąd: Drag Racing Strip ![]() |
odnośnie AFR tabela dla wsio paliw stosowanych:
![]() pzdr -------------------- American Muscle.
Pontiac Firebird Esprit '77 z LS1 |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 24 May 2009 Skąd: rzeszów ![]() |
o kurcze to jest ciekawe, nawet nie wiedziałem że aż tak. To jeżeli benzyny pali mi 7 litrów to metanolu spaliłby mi 15-16? Tylko teraz pytanie jak to wystroić, jak normalne kontrolery działają w przedziale od 10-20afr
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
A ma ktoś porównanie jaka jest różnica np w mocy między benzyną ze stacji a E85? Ile więcej można dmuchnąć?
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 14 November 2006 ![]() |
na e85 zamiast 220 KM jak na pb98 wyszlo okolo 250
pacjent mini cooper s r53 ( kompresor ) |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 06 April 2006 Skąd: świdnik ![]() |
o kurcze to jest ciekawe, nawet nie wiedziałem że aż tak. To jeżeli benzyny pali mi 7 litrów to metanolu spaliłby mi 15-16? prędzej metanol spaliłby Ciebie razem z samochodem, niż wy jego ![]() Jest już na forum temat o tych paliwach: http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=64826 Piszą tam ile można osiągnać dodatkowych KM lejąc E85 którego w pl chyba nawet nie można już kupić. p.s. jak sie skończy ropa i gaz, to wrócimy do rolniczego trybu życia , w samochodzie będzie kurnik. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Pitolicie każdy polak pił bimber a co drugi pędził więc jeździć będzie na czym... Tylko oszołomy w rządzie pitolą o ekologi itp ale żaden nie pomyśli aby podpisać z rolnikami umowy aby sadzili ziemniaki a z nich robić spirytus na paliwo... W Brazylii się da a u nas ni cholery choć polska zawsze była największym producentem ziemniaków i bimbrownikami na skale światową... Wilk syty i owca cała rolnicy mieli by co robić a kierowcy na czym jeździć przy tym mieli byśmy zapewnione bezpieczeństwo energetyczne kraju.... dla ciekawostki powiem że ziemniaki przemysłowe można bez problemu kupić za ok 100zł tona, z tony na luzie wyjdzie na czysto ok 100L etanolu(w skali przemysłowej pewnie ok 300-400L trzeba by się dziadka spytać) więc się pytam gdzie mamy takie tanie paliwo!!!!!
-------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 14 July 2004 Skąd: Rz ![]() |
Pitolicie każdy polak pił bimber a co drugi pędził więc jeździć będzie na czym... Tylko oszołomy w rządzie pitolą o ekologi itp ale żaden nie pomyśli aby podpisać z rolnikami umowy aby sadzili ziemniaki a z nich robić spirytus na paliwo... W Brazylii się da a u nas ni cholery choć polska zawsze była największym producentem ziemniaków i bimbrownikami na skale światową... Wilk syty i owca cała rolnicy mieli by co robić a kierowcy na czym jeździć przy tym mieli byśmy zapewnione bezpieczeństwo energetyczne kraju.... dla ciekawostki powiem że ziemniaki przemysłowe można bez problemu kupić za ok 100zł tona, z tony na luzie wyjdzie na czysto ok 100L etanolu(w skali przemysłowej pewnie ok 300-400L trzeba by się dziadka spytać) więc się pytam gdzie mamy takie tanie paliwo!!!!! bo zaden z posłow nie ma jeszcze wystarczajacej plantacji ziemniakow/kukurydzy, gdy taka bedzie, rowniez bedzie i odpowiednia ustawa -------------------- Quality means doing it right when no one is looking.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 12 February 2006 Skąd: centrum PL ![]() |
Tylko teraz pytanie jak to wystroić, jak normalne kontrolery działają w przedziale od 10-20afr Sonda tak naprawdę mierzy lambdę i wskazówka pokazuje lambdę. Tylko tarczka jest wyskalowana w AFR benzynowym. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 18:09 |