![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 22 September 2003 Skąd: Kielce ![]() |
Witam
Mam małe pytanko Czy w KJSach lub podobnych imprezach wyzszych ranga (jakis rallycrooss) używa się kutych felg aluminiowych? Niestety nie doszukałem się żadnych konkretów w polskich sklepach online. Interesuje mnie ten temat i chciałbytm równiez się dowiedziec czy na rynku wtórnym mozna podłapać takie felgi (15"). Chyba do sportu robi speedline głównie. Myslałem nad kupnem nawet takich zakatowanych. Czy jest szansa że felga kuta po rajdowaniu jest pogięta? Czy felgi kute się odksztaucaja czy pękają. Czy da się je prostowac? Czy kuta felga jest cięzsza od zwykłego odlewanego odpowiednika? Uznałem że na nasze drogi nie znajdzie się nic lepszego i warto się wyposazyć w bardzo mocne felgi (15"/7-8") niz ciągle prostowac i osłabiać zwykłe. Czy możecie mnie wspomóc jakimiś uwagami co do kutych felg, gdzie szukac używek i jak rozpoznac czy felga taka była spawana (po rozbiciu). Jakie felgi i jakich firm sa kute? Dzięki za pomoc, ale sam g*** znalazłem -------------------- |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 13 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
kute czy magnezowe ?
Do sportu zawsze słyszałem że używają magnezowych. Ofert szukaj na stronach klubów rajdowych itp. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
magnez to stop lekki, a mi nie zalezy aż tak bardzo na lekkości (i tak poprzestane na 15" póki heble będa się mieścić) ale na wytrzymałości więc kłade nacisjk na felgi wzmacniane-kute
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 28 July 2003 Skąd: Piaseczno Village ![]() |
CYTAT("Smasher E30":542u0xfj) Dzięki za pomoc, ale sam g*** znalazłem
slabo szukales wprawdzie na polskich stronach zbyt wielena ten temat nie znajdziesz, za to na zagrnicznycg owszem. Nie wiem czy ktos w polsce sprowadza takie felgi, ale mysle ze da sie z USA cos szarpnac. Cena nowej 16'' to wydatek ok. 500 $ [url:542u0xfj]http://www.forgeline.com/motorsports/index.html[/url:542u0xfj] Generalnie wpisz w http://www.google.pl "forged wheels" i masz mnostwo na ten temat, niestety nie po polsku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Flashmaster Dołączył: Sun, 08 June 2003 Skąd: Katowice ![]() |
team dynamics...na Polske by Jacky z tego co sie orientuje ma w ofercie felgi kute, wykonywane na zamowienie...
oprocz tego, czemu nie speedline jeszcze..zebym nie przekrecil, compomotive... -------------------- Opel Z-series Counsellor
Z20LET Z20LEL Z20LER Z20LEH |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 09 October 2003 Skąd: Warszawa/ Sulejówek ![]() |
Nie wiem ,czy Skrobek do Ceerki nie zamówił kutych, tak mi się coś obiło o uszy
Kute wcale nie muszą być ciężkie. -------------------- www.jhm.com.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 22 June 2003 Skąd: Kłodzko/Wrocław ![]() |
sorka za lekki ot, ale tobie sie juz 15" na polskich drogach gną?? ja mam 16" i zrezygnowalem z 17" bo uznalem ze 16" to jeszcze w granicach rozsadku na polackie highwaye ) moze lepiej kupic porzadna aluminiowa (Sorka nie wiem jakie masz) i cenowo moze wyjdzie lepiej...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 26 November 2002 Skąd: poznan ![]() |
poszukaj tez za wschodnia granicą
felgi "ruskie" były robione na prasie z tym ze ja nie widziałem ich wiekszych niz 13" co nie oznacza ze nie ma takich -------------------- czołg sprzedany
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 20 October 2002 Skąd: W-wa ![]() |
kazda felga moze zostac pogieta, polamana, spalona, zniszczona...
kwestia tego jak mocno bedziesz sie starac widziales na rajdach w topowych autach polamane w drobiazgi kola? a sam fakt ze cos jest kute czy odlewane, jeszcze nie przesadza o wytrzymalosci - istotna jest jeszcze jakosc pracy, stop i pozniejsza obrobka... |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 02 September 2004 Skąd: B-STOK ![]() |
CYTAT("Coube":2nbfupj7) team dynamics...na Polske by Jacky z tego co sie orientuje ma w ofercie felgi kute, wykonywane na zamowienie...
oprocz tego, czemu nie speedline jeszcze..zebym nie przekrecil, compomotive... zamawialem w jacky felgi team dynamics pro race2 mialem czekac trzy gora cztery miesace bo mialy przyjsc prosto z uk okazalo sie ze czekalem trzy miesace co tydzien dzwoniac do jacky i mowili mi ze jeszcze tydzien wiec dalem sobie spokoj a cena za 16" to 746zl za sztuke |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 17 October 2002 Skąd: Pruszków ![]() |
CYTAT("_VR6_":34tghnvr) CYTAT("Coube":34tghnvr) team dynamics...na Polske by Jacky z tego co sie orientuje ma w ofercie felgi kute, wykonywane na zamowienie... oprocz tego, czemu nie speedline jeszcze..zebym nie przekrecil, compomotive... zamawialem w jacky felgi team dynamics pro race2 mialem czekac trzy gora cztery miesace bo mialy przyjsc prosto z uk okazalo sie ze czekalem trzy miesace co tydzien dzwoniac do jacky i mowili mi ze jeszcze tydzien wiec dalem sobie spokoj a cena za 16" to 746zl za sztuke prorace2 nie sa kute, z ofetry TD kute są FELGI KUTE - PRO FORGED: LEGEND VANQUISH VISAGE VECTOR VELOCE GT1 i kosztuja ok 2000szt za 15-16 cali -------------------- Brakuje mi VTEC'a :(
MX-5 uczymy się RWD |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 02 September 2004 Skąd: B-STOK ![]() |
pro race 2 tak samo jak pro rally sa kutymi felgami polecam lekture strony jacky jak i GT z marca 2003 dokladnie dodatek felgi&opony2003 gdzie jak wol masz napisane 7,0x15"-7,5x18"KUTE
ewentualnie tel do jacky(0 71)372 64 75 |
|
|
![]()
|
|
Spoko, jeżdże teraz na alustar B pięcioramiennych 15"/7" i mi takie starczą. Ewentualnie z szerokością bym powalczył bo coś tam moge wydłubać za dużo i na 195tkach nie rusze.
Dla ścisłości. Mam zamiar kupić używane kute felgi, po rajdowaniu. Wypiaskowac je, odświeżyć i jazda. I tu moja zasadnicza niewiedza ... czy kute felgi też się gną i jakie jest prawdopodobieństwo, że kupie felgi pogięte (da się to naprostować?) Nie mam zamiaru wydac na komplet więcej jak 2000zł (to jest MAX). Więc panowie, pliz pomóżcie. Jakich felg mam szukać (najczęściej stosowane kute rajdówki)? Może jakieś serwisy rajdowe gdzie znajde jakieś oferty ? A może polecicie jakąś bardzo wytrzymałą 15tkę Jeszcze raz dzięki -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 17 October 2002 Skąd: Pruszków ![]() |
CYTAT("_VR6_":pdpcg8tl) pro race 2 tak samo jak pro rally sa kutymi felgami polecam lekture strony jacky jak i GT z marca 2003 dokladnie dodatek felgi&opony2003 gdzie jak wol masz napisane 7,0x15"-7,5x18"KUTE
ewentualnie tel do jacky(0 71)372 64 75 dzwoilem i sie dowdywałm coprawda rok temu ale mysle ze neiwiele sie zmieniło na na stronie jacky oferta felg jest spruynie napisana popatrz przyjrzyj sie i zobaczysz (zwóc uwage na ":" -------------------- Brakuje mi VTEC'a :(
MX-5 uczymy się RWD |
|
|
![]()
|
|
Tutaj na przykład jest napisane, że seria Team dynamics racing to nie sa felgi kute, ale odlewane:
[url:25iln4gv]http://www.tuningpower.pl/index.php?cPath=21_893_898_917_918[/url:25iln4gv] Tu natomiast na odwrót: [url:25iln4gv]http://www.bimmerworld.com/html/team-dynamics-pro-race-1---15.htm[/url:25iln4gv] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 06 June 2004 Skąd: Józefów/k-W-wy ![]() |
Smascher 888422904 callnij do mnie wsrode wiem kto ma takie fele używki !!za śmieszną cene
-------------------- ae1a1057aa]http://www.tuning.info.pl/ubaw.gif[/]
|
|
|
![]()
|
|
![]() prawie jak integra Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: waw ![]() |
td racing sa odlewane, kute sa tylko felgi z serii pro-forged. za 600-700pln nie da sie kupic kutych kolek
a uwazac na drogach to nie laska..? ja mam stalowki dlatego, ze aluminiowe sie giely. stalowka jak dostanie to sie trwale nie odksztalca. ps. tanie prostowanie |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Nowy model AEZ jest kuty - wiem że są w 18 i 19" - czy 15 to nie wiem.
Superleggera 3-częściowa jest kuta, ale tylko w 18 i 19" - 1-częściowa nie wiem. -------------------- Mori
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sat, 29 March 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("Mori":19anxwl5) Nowy model AEZ jest kuty - wiem że są w 18 i 19" - czy 15 to nie wiem.
Superleggera 3-częściowa jest kuta, ale tylko w 18 i 19" - 1-częściowa nie wiem. Czy kuta felga i wyciskana na zimno to jedno i to samo? Bo jeśli mówisz o modelu Forge to są one wyciskane na zimno i wystepują w rozmiarach od 18" do 22"! Forge to pierwsza tego typu felga tego producenta... Tak wiec 15" nima! Pozdrawiam... -------------------- RS4 powered by MT&Sportmile 3070/6046szt. :D
Do zobaczenia Jasięty, do zobaczenia....................... ['] |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Chodzi mi to ten model co reklamują w każdej gazecie auto-moto. Chyba nawet tak się nazywa jak mówisz, ale nie zwróciłem uwagi. Jest w każdym razie ładnie wypolerowana.
-------------------- Mori
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 21:41 |