![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 02 December 2010 Skąd: Włocławek ![]() |
Witam chciał bym się zapytać jak zrobić kanał w garażu żeby był taki bardzo ładny i porządny chodzi mi głownie o grubość ścian a będę budował z cegły czy ściana o szerokości 1 cegły będzie dobra czy z 2 tak żeby mi się później nie zawaliło na głowę
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 05 July 2005 Skąd: Poznań ![]() |
z jednej cegły to poskłada się ten kanał do wewnątrz, nawet nie zdążysz go do końca zasypać od zewnątrz
|
|
|
![]()
|
|
a z 2 będzie wystarczająco?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: pomorze ![]() |
Ja mam z jednej cegły i jest spoko.
-------------------- najwazniejsze aby nasze dzieci mialy bogatych rodzicow
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 06 April 2006 Skąd: świdnik ![]() |
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?...zce-gara%C5%BCu
piszą że budują z bloczków betonowych, ktoś poleca dechy i wylanie. Kilka razy widziałem ściany z cegły i chyba to będzie najtańsze i prostrze. |
|
|
![]()
|
|
akurat pisze o cegłach bo kolo mojego domu rozebrali kamienice i już sobie wybrałem coś ponad 250 cegieł i nie wiem czy dobrać trochę czy już nie
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 06 April 2006 Skąd: świdnik ![]() |
bierz tyle ile dasz rade schować
![]() p.s. w kanale przydatne są schodki. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
izolację przeciwwilgociową/przeciwwodną jak robisz?
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
I nie zapomnij o wnęce na swiatło i na jakas półke.
Dookoła na gorze wyspawaj ramke z kątownika, tak zeby byla zakotwiona w scianach albo w płycie,to bedziesz miał jak ukladac deski jakbys chciał przykryc, albo cos podstawic pod auto, a przynajmniej sie krawedz kanału nie urwie. |
|
|
![]()
|
|
Slavi jeszcze nie wiem najpierw myślę jak zrobić żeby się nie obaliło odrazu. Misior ramkę już mam a z półką dobry pomysł.
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 08 August 2010 ![]() |
ja mam wylany z bloku betonowego , bylo robione tak ze najpierw dechy odstep znowu dechy potem miedzy nie wylewka gdzies grubosci okolo 8cm i reszta zasypane i na podloze wylewka i trzyma tak juz od 15 dobrych lat
bedzie dla ciebie oplacalne robic z cegły , wylewke mozesz kupic praktycznie gotowa tylko wody dolewasz mieszkasz i zalewasz |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Wed, 19 November 2008 Skąd: SGL / M / GAP ![]() |
Sciana gr. jednej cegły czyli 25cm wystarczy. Nie zapomnij aby przed murowaniem ułożyć izolacji z folii. Potem wylewka i gdy ona stwardnieje to przechodzisz do murowania, ale 250szt cegieł to bardzo mało. Podaj wymiary kanału.
|
|
|
![]()
|
|
kanał ma mieć około 1.8m wysokości 1m szerokości i 2.5m długości
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
tak dokladnie Misior
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 31 March 2005 Skąd: Piotrków Trybunalski ![]() |
250 sztuk cegieł to za mało.wychodzi o ile dobrze pamietam 50 cegieł na metr kwadratowy muru
dla przykładu podam że na słupku ogrodzeniowym z klinkieru jest ok 100 cegieł .sam daszek to często 16 cegieł jeśli robimy koperte co do wylewki to worek kosztuje ok 8-9zł i to jest wylewka a nie beton i nie jest wskazane zalewanie wylewka takich ścian bo wylewka ma jakąs max grubość i jest przeznaczona na powierzchnie poziome itd. najekonomiczniejsze jest zrobienie ścian z bloczka fundamentowego.z cegieł będzie to pracochłonne zwłaszcza że nie masz tyle ile potrzeba izolacja jest potrzebna jak jest wysoki poziom wód gruntowych .jeśli poziom wód jest niski to nie ma sobie co zawracac głowy bo sama folia budowalana nie wiele da.lepiej zastasowac po wymurowaniu od wewnątrz hydroizolacjie ciężką np. z botamentu -------------------- Usunięto kontrowersyjne treści. Profil pod obserwacją.
|
|
|
![]()
|
|
Tak jak kamil mowi ja bym rowniez zrobil z pustaków szalunkowych i pozniej zalac betonem. Masz niezniczalne sciany i nie bedziesz sie martwil ze Ci sie sciana oberwie albo cos. A z cegly zrob sobie gdzies ozdobna scianke w garazu
![]() |
|
|
![]()
|
|
ale za pustaki bede musial bulic a cegly mam pod reka praktycznie
|
|
|
![]()
|
|
No racja. Idąc tropem kamila ze wchodzi 50cegiel na metr^2 to musisz miec minimum 630 cegiel i do tego mase zaprawy, czasu i chęci. A cegła jak nie bedzie osłonieta z drugiej strony od ziemi to bedzie cały czas niszczec az sie kiedys zlasuje i rozleci.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 31 March 2005 Skąd: Piotrków Trybunalski ![]() |
ja nie pisałem o pustakach szalunkowych tylko o bloczkach fundamentowych .faktem jest że przy murowaniu z cegły pójdzie więcej zaprawy do murowania bo jest więcej spoin miedzy cegłami
jedne bloczek o wymiarach 12x24x38 kosztuje ok 3zł jak się ma rabaty to można mieć i za 2zl ty potrzebujesz według twoich wymiarów (1x2,5x1,8 ) około 140 sztuk bloczka czyli jakieś dwie palety bo na palecie jest albo 60 albo 70 sztuk już nie pamietam bo rzadko robie takie rzeczy. murujesz z niego na sztorc czyli masz 12 cm grubą sciane tak jak przy murowaniu z cegły na płasko .bloczek fundamentowy jak sam nazwa wskazuje nadaję się własnie do wykonywania murów w ziemi a cegła tak średnio -------------------- Usunięto kontrowersyjne treści. Profil pod obserwacją.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 25 July 2025 - 04:47 |