![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 15 July 2009 ![]() |
Witam, myślę nad wymianą skrzyni w pasku b5g 1.9 tdi z silnikiem awx z 5 biegowej na 6 biegów i tu rodzi sie pare pytań
![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 19 January 2008 Skąd: Gliwice ![]() |
Wadą skrzyni 5tki jest sprzęgło 228 mm ,ale moje przez 160 tyś chodzi bez zarzutu
Natomiast myśle że 5ka jest lepiej zestopniowana i prędkość max jest nawet wyższa niżeli w 6tce mojego ojca więc ja bym się nie zamienił |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 23 December 2002 Skąd: z R-performance ![]() |
Witam. Musisz wymienic:
- sanki - poduszki (napewno jedna poduszke) pod skrzynie - całe sprzegło z kołem zamachowym - wybierak - rozrusznik - czasami potrzebna jest przekładka miedzy silnik a skrzynie (4mm) 400zł ASO - w zależnosci od czego dokupisz skrzynie Jezeli zmieniasz na 6cio biegowa to tylko z 2.5TDi o oznaczeniach DQS, FRF - 6ty bieg 3000rpm ok. 160km/h. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 13 December 2009 Skąd: Rogoźnik ![]() |
do tego przeguby i półosie. Sporo kasy
-------------------- Golf 2 syncro project
|
|
|
![]()
|
|
z avf-em montowali jeszcze skrzynie 6 czy niebedzie pasowala?
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 10 November 2008 ![]() |
Moim zdaniem nie ma sensu brać skrzyni z Passata AVF - 6-sty bieg ma takie samo przełożenie jak 5-ty z AWX. I AWX i AVF na najwyższym biegu przy 3000 RPM mają około 150 km/h. Jedyna przewaga silnika AVF to sprzęgło 240 mm. Taj jak pisał Rogal szukaj skrzyni z przednionapędowego 2.5 TDI.
|
|
|
![]()
|
|
a jak z osiągami i spalaniem na tych skrzyniach od 2.5 tdi?
|
|
|
![]()
|
|
Skrzynie z 2.5 TDI mają dłuższe przełożenia. Zwiększy się prędkość maksymalna i spadnie spalanie przy prędkościach autostradowych. Ja w swoim AVF 4Motion (chip na 172/350) temat odpuściłem bo musiałbym jeszcze tylny dyfer zmienić. Gdybym miał ośkę to raczej bym zmienił skrzynie.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 13 December 2009 Skąd: Rogoźnik ![]() |
To w takim razie przegub ze skrzyni 6 biegowej (108mm) podejdzie na pólos ze skrzyni 5 biegowej z ori przegubem (100m)? bo półosie są też grubsze? Czy te dwa przeguby mają identyczny rozkład, rozstaw śrób i wejście na wieloklin z półosi. Czy poprostu przegub z 5biegowej skrzyni siada bez problemu na skrzynie 6 ? troche pomieszałem, ale pewnie wiesz oco mi chodzi.
-------------------- Golf 2 syncro project
|
|
|
![]()
|
|
no ale czy taka wymiana skrzyni to gra warta świeczki wogole?
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 19 January 2008 Skąd: Gliwice ![]() |
Jeśli ktoś sporo i głównie jeździ w trasie to myśle że to ma sens ,zwłaszcza że przy wyższych prędkościach zmiejszą się obroty i spadnie EGT
Ewentualnie jeśli stara skrzynia pada można pomyśleć o takim modzie |
|
|
![]()
|
|
Odpowiedz sobie na dwa pytania:
1 - czy robisz duże przebiegi z prędkościami powyżej 150 km/h 2 - czy długo masz zamiar trzymać auto Jeżeli obie odpowiedzi są twierdzące to moim zdaniem warto. |
|
|
![]()
|
|
Ostatnio nasz Klient zrobił takiego moda w tuningowanym A4 AJM - z seryjnej piatki na FRF.
Jezdzi on sporo po trasach głównie na zachodzie. Testował spalanie i przy podobnych predkosciach jakie uzyskiwał wczesniej i obecnie spalanie WZROSŁO o jakies 0,7L wg jego kalkulacji. Wiec podpunkt - większa oszczednosc legł w gruzach ![]() Z własnego doswiadczenia moge tyle powiedziec.. mod w moim byłym passacie polegajacy na rozebraniu doszczetnie wnetrza auta i wyklejeniu go matami wygłuszajacymi oraz wymiana skrzyni pozwalajaca jezdzic szybciej z mniejszymi obrotami w MEGA stopniu poprawiły chęc podróżowania autem w duzo lepszych warunkach dla ucha ludzkiego ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
O co do wygłuszenia auta matami to bardzo podoba mi się taki pomysł i tez będę musiał o tym pomyśleć bo długie podróżowanie trochę męczy ucho a zamierzam pojeździć jeszcze tym passatem trochę czasu i też po dłuższych trasach tylko raczej krajowych, ale wróćmy do skrzyni, jakie sprzęgło jeszcze polecacie tak żeby było komfortowo i ewentualnie po jakiś późniejszych modach dawało rade? Bo bym chciał zrobić sobie taki rachuneczek kosztów
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 10:13 |