![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 19 July 2007 Skąd: WWA miasto przestępstw ![]() |
logiczne im bardziej zabudowana felga tym jest mnie chłodzona pędem powietrza...
-------------------- Ciemny Tomcat Turbo
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 02 September 2010 Skąd: Zabrze ![]() |
Dobra, inaczej pytanie zadam- czy może mieć to na tyle duże znaczenie w odprowadzaniu ciepła hamulców, że należy się tym przejmować?
-------------------- Audi A4 B5 1.9 TDI AFN // Suzuki SV650N K8 // Nissan Sunny GTi 5-doors
-------------------- "Kto hamuje, ten przegrywa" |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 19 July 2007 Skąd: WWA miasto przestępstw ![]() |
to zależy od stylu jazdy... np. w rajdówkach są robione dodatkowe nawiewy na hamulce
-------------------- Ciemny Tomcat Turbo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 29 March 2007 Skąd: Tarnowskie Góry-Sląskie ![]() |
Wczoraj ważyłem takie felgi, bo znajomy ma na zimę takie i powiedział że są lekkie:
![]() Całe kółko z oponą waży jakieś 14kg. Orientujecie się ile może ważyć opona. -------------------- Audi 20V Turbo Quattro
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 05 July 2007 Skąd: Opole ![]() |
8-10 kg
-------------------- CRX ED9 --> sold
CRX EE8 --> sold C36 AMG --> sold Sunny GTI-R --> sold Sunny GTI Neo VVL --> new toy |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 02 May 2004 Skąd: Z centrum dowodzenia Światem ![]() |
polecam felgi ATS DTC , bardzo czesto uzywane w wyscigach , wagi nie pamietam ale jak porownywalismy to w rozsadnej cenie byly najlzejsze
![]() -------------------- Mini Cooper S - 2005r Full opcja , bezwypadek , 43000km | FOR SALE 36900zl
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 15 August 2009 Skąd: Zamość ![]() |
Co do tych felg dżordżyk co ważyłeś z A4 zdaje się fakt są leciutkie i bardzo sprężyste, co dobrze wpływa na wytrzymałość, ale wszystko do czasu nie są jakieś pancerne, są tragiczne do prostowania potrafią wrócić po małym uderzeniu do poprzedniej krzywizny i są z materiału którego praktycznie nie da się spawać, stop jest bardzo napowietrzony, spływa po delikatnym nagrzaniu i w dodatku pęka, żadnej innej takiej felgi nie spotkałem, wiem bo pracowałem 2 lata przy prostowaniu/spawaniu felg
raczej odpuść sobie jak chcesz bez stresu polatać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 29 March 2007 Skąd: Tarnowskie Góry-Sląskie ![]() |
Dzięki Kazip
![]() -------------------- Audi 20V Turbo Quattro
|
|
|
![]()
|
|
dlatego szukaj takich lekkie kute seryjne z a8 na zimę
http://moto.allegro.pl/felgi-aluminiowe16-...2089761236.html -------------------- Ciemny Tomcat Turbo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 23 April 2009 Skąd: z lasu ![]() |
Podobno stalówki gorzej odprowadzają ciepło z hamulców, czyt. są mniej "przewiewne", prawda to? Poza tym stal ma mniejszą przewodność cieplną niż aluminium, to pewnie też ma jakieś znaczenie. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Ja w sumie to szukam felg na seozn letni. Bo zimy już mniej jak więcej zostało, a na zimę to mam teraz stalówki 15" z oponkami już. I tą zimę muszę na tym jeszcze polatać. Szukam 16" lub 17" choć jak by były 17" to na korzyść oczywiście wygląd i prowadzenie w zakrętach, ale znów na minus waga większa. A jakoś kręci mnie dymaniczne przyśpieszanie, a felgi się do tego moim zdaniem bardzo przyczyniają.
-------------------- Audi 20V Turbo Quattro
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
A jakoś kręci mnie dymaniczne przyśpieszanie, a felgi się do tego moim zdaniem bardzo przyczyniają. Poszukaj bo ktoś niedawno na forum podawał jakąś wyliczoną zależność, że zmniejszenie wagi koła przykładowo o 1kg to tak jakbyś zmniejszył wagę samochodu o 2kg (nie pamiętam dokładnie wartości ale coś w ten deseń). |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
no dobra a skoro juz mówimy o masach wirujacych to czy opony tez mozna podzielic ciezsze/lzejsze (no w tych samych rozmiarach i profilach rzecz jasna)
-------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
Nie znam się aż tak, ale wydaje mi się że opon nikt nie waży. Różnica pewnie jakaś jest w zalezności od bierznika itp. ale pewnie znikoma. Nie ma chyba nawet w necie takich stron od opon, jak te fajne z wagą felg po markach i modelach wklejone wcześniej.
-------------------- Audi 20V Turbo Quattro
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
juz doczytałem ,ze istnieja takowe tak w skrócie to te 'ekono" z nie wygórowanymi indeksami predkosci (brak wzmocnien, cienkie scianki,mniej gumy )itd...
-------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 28 September 2012 ![]() |
Odgrzeje kotleta
Szukam czegos na zime do TT mk1. Minimalnie wejdzie 16" na 312 z przodu, rozstaw to 5x100 (jesli cos nie pokielbasilem), bede to felgi na zime i chodzi mi o jak najmniejsza wage za jak najnizsze pieniadze. Polecicie cos? Ile waza 16" stalowki? Mam teraz ori audi i jesli dobrze pamietam to sa ciezsze od moich 18 na lato... A chcialbym miec mozliwosc prostego odchudzenia auta |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 20 August 2004 Skąd: Warszawa / Mokotów ![]() |
Standardowe 16 alu vw/audi/seat waza ok 9 kg. Jak ma byc lekka to ultraleggera, superleggera, jakies moze drag wheels
-------------------- Sociedad Espanola Automoviles de Turismo
był: Toledo T.U.R.B.O 1.8 20VT GT28R VW Golf VII R Tornado Red 400/500 - Mistrz Polski Street AWD 2016 Audi RS4 B8 450HP |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 03 August 2011 Skąd: Szczecin ![]() |
coś z lekkich 17 do bmw? szerokość max 7,5 a najlepiej 7
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 23 February 2006 Skąd: Kraków ![]() |
Z 5x100 zaskakująco lekkie sa seryjne 16 Enkei z Subaru Legacy 2004-2009. Wiem bo mam do porównania 5 kompletów innych luzem, m.in skręcane BBS z kutym bębnem m
-------------------- Celica Caros Sainz, Outback, Legacy, Q3. Jeszcze sie driftrajka na bazie taczek buduje :)
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 13 October 2008 ![]() |
Do BMW z ET około 40 to BBS RC041. Ładne i lekkie.
-------------------- Sprzedam części do E36, E39.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 19 July 2025 - 16:18 |