Shoutbox 0 nowych PW 

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> SL 55 AMG R230
JanekPMS
post Fri, 26 Aug 2011 - 09:07
Post #21

Rookie

Ja w zimę dużo nie jeździłem ale na świeżych zimówkach jakoś sobie radzi- tak jak każde mocne tylnonapędowe auto.

Co do ESP to już pisałem że bardzo wcześnie reaguje i nawet przy opcji OFF system jest dalej aktywny, a jego działanie można powiedziec jest bardzo brutalne. Czyli o lataniu bokami można zapomniećsad.gif

Temat częsci w ASO naprawde nie jest straszny, za komplet tarcze+klocki P i T płaciłem chyba ok 3500 PLN więc w porównaniu z np. M5 E60 jest bardzo atrakcyjną cenąsmile.gif

Janek
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 26 Aug 2011 - 09:07
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
SajneK
post Fri, 26 Aug 2011 - 13:37
Post #22

Forum Clubber

Hej

Wspomniałeś o koncepcji auta - tutaj koncepcja jest prosta - bardzo mocne cabrio.

Dla mnie cabrio to auto drugie, trzecie, na pewno nie na zimę mimo twardego dachu i na pewno nie do szaleństw i driftów. Jak ktoś driftuje cabrio to mu potem dach skrzypi i płacze że mercedesy ch**wo wykonane. Jego bulwarowe przeznaczenie podkreśla wspomniany brak ESP off całkowity, to nie jest auto do szaleństw, ma dawać jakąś tam frajdę z jazdy i delektowanie się pięknym dźwiękiem przy otwartym dachu - tyle.

Jeżeli szukasz auta sportowego every day use to IMO lepszą propozycją jest 911 turbo, tylko nie wiem w jaki budżet celujesz. Koncepcja auta jest znana i pielęgnowana od wielu lat, auto nie udaje niczego sportowego i ma 4x4 (kiepskie bo kiepskie ale ma smile.gif )

Pozdrawiam

--------------------
Lexus IS200t

+Quote Post
caro
post Fri, 26 Aug 2011 - 13:56
Post #23

Forum Killer

Ja jestem ciekaw czy posiadacze Turbo faktycznie jeżdżą nimi cały rok, czy jednak na zimę wyciągają SUV-y.

+Quote Post
BeeMiX
post Fri, 26 Aug 2011 - 13:58
Post #24

Moderator

Jezdzą, znam paru właścicieli 993,996 i 997 ktorzy na zimę zakładają tylko zimowe opony smile.gif

--------------------
97 Ultra White SC300 + 2JZ VVTi + GT35R + 6 speed
98 Smaragd schwarz SL500
08 S500L

+Quote Post
Joker
post Fri, 26 Aug 2011 - 14:05
Post #25

Forum Clubber

Highman,

o lataniu bokami zapomnij, tak jak napisał Janek PMS.

Co do skrzyni - pancerna, ale jest możliwość trafienia dowalonej przez niewłaściwą eksploatację. Jednak pojedyncza naprawa (3-6k PLN) i z głową to auto przejeździ kawał czasu, a skrzynia będzie git.

EDIT: No i zimą nie będziesz miał napewno lepiej niż w M5, na ESP w ogóle nie da się jechać, włącza się je dopiero przy wyższej prędkości (od 70-80 np.) ale i na wyłączonym pochyły podjazd na dłuższym odcinku może być ciężki do pokonania.

+Quote Post
SajneK
post Fri, 26 Aug 2011 - 14:06
Post #26

Forum Clubber

"At a mere 1500 rpm, the driver can elicit no less than 500 Newton metres of torque from the V8 engine, rising to 650 Newton metres at 2000 rpm and 690 Newton metres at 2500 rpm. The rev counter still only displays 2650 rpm when maximum torque is reached: a massive 700 Newton metres." idealne auto żeby myśleć o zimie wink.gif

--------------------
Lexus IS200t

+Quote Post
HighMan
post Fri, 26 Aug 2011 - 19:02
Post #27

Super User

Ceny tarcz i klocków co podajecie, rzeczywiście zupełnie spoko, nawet troche zaskoczony jestem, ze nie wiecej w ASO kosztują.

A możecie mi wytłumaczyć, jak właściwie działa wyłączony ESP ?
Latałem troche z CLK 63 i tam koła buksowały mu, leciał poślizgiem przy wyjeżdzaniu z bocznej uliczki.
Że skrzynia siadła po 2 miesiącach, to inny temat smile.gif

Wyobrażam sobie sytuacje, że jest środek sezonu, opony nie mają już 8mm tylko 5-6mm, i już nie trzymaja tak dobrze.
Wyjeżdzam z boku nieco lajtowo, auto w skręcie, widze że lecą z tyłu na mnie auta, naciskam gaz a tu miga ESP smile.gif auto stoi, teraz już musze maxymalnie mocno dodać gazu żeby nie stresować tych co nadlatują z tyłu, wyłączam ESP i ogień - czy auto poleci maksymalną mocą zamiatając tyłem ? Dość czesta sytuacja z M5....
Jak i czy zareaguje w tej sytuacji ESP ?

Co do zimy, to auto byłoby jeżdzone cały rok, rekreacyjnie ogólnie, ale wyciagane w zimie również, i byłoby gotowe do jazdy, czyli zimowe koła plus opony. Niemniej ciekawi mnie, co będzie, jak lód skuje samochód hehehe i czy dach sie pokurczy i nie zacznie świstać wink.gif

--------------------
Boogie

Sprzedam SkRzYnIe Manual 6-b z M5 e39 w super stanie, info na priv

+Quote Post
Joker
post Fri, 26 Aug 2011 - 19:07
Post #28

Forum Clubber

Wyłączone ESP ingeruje (blokuje) cały czas, ale mniej inwazyjnie. Wyjeżdżając z uliczki postawisz go bokiem ale nie zrobisz spina. Ruszając ze świateł zostawisz trochę dymu ale nie staniesz w miejscu. Ciężko to opisać, trzeba by pojeździć....ogólnie zapierdala lepiej, ale bokiem ronda nie zrobisz.

Sam chciałbym się dogrzebać do jakichś danych na temat ESP i sposobie jego działania w trybie pseudoOFF.

+Quote Post
JanekPMS
post Sat, 27 Aug 2011 - 17:03
Post #29

Rookie

Z tym ESP to postaram wytłumaczyć to tak:

Masz ESP OFF, wchodzisz w zakręt- tył zaczyna wyjeżdzać -wszytsko super ty robisz kontrę wciskasz mocniej gaz i......... dupa:) poprostu auto przestaje reagować, ESP odcina moc a ty nie wiesz jak zareagować bo wszytkie odruchy jakie miałeś w M5 tu zawodząsmile.gif

Czyli generalnie to tak ja napisał Joker, chcesz zrobić rondo bokiem ale w 1/4 długości tego ronda nagle ESP mówi NIE!

Wracając do zimy to moje auto stało całe oblodzone 2 tygodnie na dworzu i nic, absolutnie nic się z dachem nie stało! ten samochód naprawdę pod tym względem jest mega dopracowany!

A setup na zimę najlepszy jest na czterech takich samych 18'stkach - nie pamiętm teraz rozmiaru.

Janek

+Quote Post
m!xeR
post Sat, 27 Aug 2011 - 18:04
Post #30

Forum Killer

Nie wiem jak w r230 ale w w210 da się zrobić rondo bokiem przy esp "off" a na śniegu czy mokrym można się już całkiem fajnie pobawić. Z tego co piszą osoby wyżej wygląda na to, że nowsze modele mają bardziej powściągliwe esp. Najlepiej jest zrobić jakąś jazdę testową a jeżeli nie masz takiej możliwości poszukaj na YT jakiś filmów z zabaw takim autem z wyłączonym esp i spróbuj po tym ocenić jak bardzo system ingeruje w to co kierowca robi z autem. Pamiętam, że właśnie na YT jest jakiś przejazd CL'a w215 55 amg po Ringu i trochę tych zakrętów leci slidem i generalnie widać tam, że jeżeli chcesz i koniecznie musisz to dasz radę ale driftowóz to nigdy nie będzie.

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
Joker
post Sat, 27 Aug 2011 - 18:25
Post #31

Forum Clubber

Pytanie czy te slide'y nie są po ingerencji w oprogramowanie smile.gif

+Quote Post
HighMan
post Sat, 27 Aug 2011 - 23:45
Post #32

Super User

albo po jakimś wyciągnięciu bezpiecznika, albo coś w tym guście smile.gif

--------------------
Boogie

Sprzedam SkRzYnIe Manual 6-b z M5 e39 w super stanie, info na priv

+Quote Post
Karol M5 E34
post Sun, 28 Aug 2011 - 13:17
Post #33

Frequent User

Panowie R230 to nie kabrio tylko ROADSTER. Naprawde solidny i dopracowany wózek.
Nie wiem jak SL 55, ale mój R129 500SL całkiem niezle sobie radził mimo 4-ro biegowej skrzyni
http://www.youtube.com/watch?v=Oxr-tnCQLl8

+Quote Post
Joker
post Sun, 28 Aug 2011 - 13:27
Post #34

Forum Clubber

CYTAT(HighMan @ Sat, 27 Aug 2011 - 23:45) *
albo po jakimś wyciągnięciu bezpiecznika, albo coś w tym guście smile.gif

Za mocno skomplikowany komp by jeden bezpiecznik załatwiał sprawę. Można by popytać tunerów czy coś robili z takim autem pod kątem wyłączania ESP.

CYTAT(Karol M5 E34 @ Sun, 28 Aug 2011 - 13:17) *
Panowie R230 to nie kabrio tylko ROADSTER. Naprawde solidny i dopracowany wózek.
Nie wiem jak SL 55, ale mój R129 500SL całkiem niezle sobie radził mimo 4-ro biegowej skrzyni

Że to Roadster chciałem napisać już wcześniej, Cabrio to może być GOLF III smile.gif nie no żarty, nie ma to aż takiego znaczenia....co do linku to coś szybki był ten Twój SL jak na seryjne 5 litrów.

+Quote Post
VIP
post Sun, 28 Aug 2011 - 13:35
Post #35

Super User

CYTAT(Karol M5 E34 @ Sun, 28 Aug 2011 - 13:17) *

Jak na takiego starego mietka to coś szybko ta skrzynia zmienia biegi smile.gif

--------------------
0-100 - 2.8
100-200 - 6.0

+Quote Post
xero
post Mon, 29 Aug 2011 - 16:28
Post #36

User

a nie mozna wlaczyc w komputerze opcji dyno test?gdzie rozpinalo wszystko abs esp i wszelkie elektroniczne kagance?bawilem sie tak w w203 i robisz z autem co chcesz

--------------------
Ford Fiesta ST150 Race Car

+Quote Post
czesław
post Mon, 29 Aug 2011 - 18:12
Post #37

Forum Killer

Mozna wlaczyc, tak sie go hamuje wink.gif

--------------------
Mocy Dostarcza JETRONIK

+Quote Post
xero
post Tue, 30 Aug 2011 - 17:19
Post #38

User

no i tak sie lata bokiem wink.gif

--------------------
Ford Fiesta ST150 Race Car

+Quote Post
Misiek4
post Thu, 08 Sep 2011 - 13:57
Post #39

User

CYTAT(HighMan @ Tue, 23 Aug 2011 - 21:53) *
Obecnie jeżdże M5, i powiedzmy że w kilku zdaniach moge powiedzieć o tym, co boli generalnie to auto, jakie ma błędy i niedoróbki w rozwiązaniach, co sie psuje, a co zaskakuje miło etc.

HighMan, czy bylbys tak uprzejmy i mogl w punktach plusy/minusy/przemyslenia wyrazić opinie na temat swojej M5. Mysle, ze takie oceny sa mile widziane przez potencjalnych uzytkownikow, ktorzy byc moze sie przymierzaja do tego typu aut. Z gory dzieki. smile.gif

--------------------
M157 :)

+Quote Post
HighMan
post Thu, 08 Sep 2011 - 15:57
Post #40

Super User

Mógłbym, ale nie w tym wątku
Było już zdaje sie kilka tematów o M5e39, zapraszam również na Mforum

Generalnie mam mocno osadzone realne podejście heheh

--------------------