Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Pytanie o auto dostawcze do 3,5t z windą
kompot
post Tue, 16 Aug 2011 - 19:13
Post #21

Forum Clubber

No proszę jak się temat rozwinął, wiedziałem, że można na Was liczyć smile.gif

Jeśli chodzi o bliźniaki, to myślę, że odpowiedź już padła. Nikt tu nie mówi o celowych wykroczeniach, ale skoro auto bywa tak-czy-siak mocno załadowane, to na bliźniakach bezpieczniej chyba. Nie wiem, jak mówiłem, nie znam się na autach dostawczych i nie wiedziałem np. o różnicy w liczbie resorów-dzięki za to!

Edit:
Dodam tylko, że chyba nie mówimy tu o takich przeładowaniach jak wspominacie, raczej bardziej umiarkowanych smile.gif
/Edit

Wyłania mu się tu jeden lider-Iveco. LT za stary będzie. Fiata można wziąć pod uwagę, ale na pewno nie 3.0, niepotrzebny+wspomniane wyżej. Wyjaśnijmy jeszcze ostatnią kwestię, Crafter to to samo co Sprinter? Tak mi się zdawało, sam już nie wiem teraz.

Dzięki jeszcze raz.

--------------------
2024 F-Pace D300
2011 E90 330d
2000 W210 E55
BTG 9:49 (IS200)
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 16 Aug 2011 - 19:13
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
kiwi
post Tue, 16 Aug 2011 - 19:53
Post #22

Forum Homee

Właśnie jak masz brać Iveco albo Fiata to tylko 3,0 w 2,3 zdarzały się problemy z podwykonawcą zaworów wydechowych ( jakaś francuska firma ) i potrafią się urwać ( sporadyczne przypadki ,ale lepiej to wiedzieć)
Ducato Maxi marame też dostosowaną do obciążeń 5,0 t ( w Polsce rejestrowane są do 3,5 t) ...właśnie są to ramy z silnikiem 3,0 ...jak brakuje udźwigu wspomagasz się dokładanymi poduszkami na tylnej belce ( lub fabrycznymi ,które jednak nie lubią duużego przeładowania-grzeje się kompresor i wchodzi w tryb awaryjny .)

Rekordowe Ducato ..z wielkim kontenerem( 5,5m dł) z windą i bocznymi drzwiami w kontenerze ,które wagi nie ujmują ...waży solo ok 3 t ..regularnie zabiera ładunek 3-3,5t ...jedyna wada to zimą po załadowaniu potrafi zamielić kołami nawet na 3 biegu tongue.gif

--------------------
quattro

+Quote Post
Draz
post Tue, 16 Aug 2011 - 20:03
Post #23

Rookie

CYTAT(kiwi @ Tue, 16 Aug 2011 - 19:53) *
Właśnie jak masz brać Iveco albo Fiata to tylko 3,0 w 2,3 zdarzały się problemy z podwykonawcą zaworów wydechowych ( jakaś francuska firma ) i potrafią się urwać ( sporadyczne przypadki ,ale lepiej to wiedzieć)

Akurat ostatnio klientowi się urwał zawór w silniku 3,0 i narobił bałaganu. No ale przebieg już pół miliona jego Iveco miało wink.gif Z urwanym zaworem w 2,3 jeszcze się nie spotkałem. Ogólnie naprawdę bardzo mało awaryjne są te silniki.

W Iveco jak będziesz pakował ostro ponad normę zwróć uwagę na felgi tylne bo mają tendencję do pękania. Ale to naprawdę trzeba mocno przeładować tongue.gif

+Quote Post
spector
post Tue, 16 Aug 2011 - 20:16
Post #24

Frequent User

Z moich doświadczeń wynika, że te 3.0jtd to właśnie bardzo dobre silniki. Dynamiczne, ekonomiczne w granicach rozsądku. I auto naprawde fajnie sie prowadzi. Jeśli chodzi o ładowność, to ja wrzucając prawie 1800kg złomu jechałem w przyzwoitych warunkach (jeśli chodzi o komfort jazdy) przez prawie całą Warszawe, włączając w to odstanie swojego w korku. Mowa oczywiście o wersji Maxi - czyli największej dostępnej budzie. Może nigdy nie ładowaliśmy na niego pięciu ton, ale moja propozycja jest taka, żeby poszukać w okolicy takowego i sie przejechać. Ze swojej strony polecam.

--------------------
Żadne hobby, daj mi spokój i sam dorośnij.

+Quote Post
Łukasik
post Tue, 16 Aug 2011 - 22:12
Post #25

Frequent User

Moje doswiadczenia z Iveco Daily 2.3:
- sra sie elektryka
- jakosc wykonania slaba... chodzi o plastiki
- lubi lac sie z silnika
- padal mi na potege czujnik w chlodnicy, albo czujnik wlaczania wiatraka... nie pamietam

Ja kupowalem na bliznaikach ze skrzynia 4,20 i wyskoka plandeka... faktycznie z zaladowana tona siadal ale zalatwila to wizyta u kolegi resorowca ktory szybko naprawil ten blad...

Nie wymagajmy cudow to tylko dostawczak i to ze sredniej polki. Jest ok.

Jezdzilem blaszakiem 2.3 bez blizniakow i powiem wam ze zupelnie inne wrazenia z jazdy... auto na blizniaku to taka mala ciezarowka a blaszak na solo kole to osobowka i to taka szybsza... momet pieknie wciskal w fotel... 160km/h to nic nadzwyczajnego.

Jak bys chcial kupic MB Actrosa albo MANa TGL, TGS lub TGA to chetnie pomoge przynajmniej jesli chodzi o budowlanke 8x4 lub 8x6. wink.gif

+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 12 July 2025 - 23:54