Shoutbox 0 nowych PW 

245 Stron V  « < 37 38 39 40 41 > »   
Reply to this topicStart new topic
> EMU, Traction control strona 85
sebabyl
post Wed, 17 Oct 2012 - 16:01
Post #761

Rookie

czy może temat pięciu cylindrów audi aan poruszony (uruchomiony i przetestowany)
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 17 Oct 2012 - 16:01
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
gość_pioootr_*
post Mon, 22 Oct 2012 - 20:48
Post #762

Cześć, mam na imię Piotr, jestem właścicielem Hondy Civic. W przyszłym roku zamierzam mocno zmodyfikować silnik swojego auta (minime) i dlatego szukam przydatnych informacji na Racingforum.

Tyle tytułem powitania. Mam pytanie dotyczące strategii wtrysku paliwa przez EMU. Kiedy następuje wtrysk paliwa? Tzn w jakim położeniu wału korbowego (analogicznie jak np zapłon występuje 20 przed GMP wału). Czy można programować strategię wtrysku, analogicznie jak programuje się mapę zapłonu?

+Quote Post
ptq
post Tue, 23 Oct 2012 - 20:26
Post #763

Forum Killer

po to sa odpowiednie czujniki, żeby komp wiedział, kiedy strzelić wtryskiwaczem. nie pamiętam teraz, które: czy położenia wału, czy tłoka.

+Quote Post
MadeInPoland
post Tue, 23 Oct 2012 - 20:46
Post #764

Forum Clubber

Czujnik położenia tłoka ????

--------------------
Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy

+Quote Post
Jadzwin
post Tue, 23 Oct 2012 - 21:24
Post #765

Forum Clubber

Aktualnie kat wtrysku powiazany jest ze zdarzeniami zaplonowymi czyli w miejscu trigger tootha (czyli z regoly okolo 60 stopni przed TDC).
W kolejnych wersjach softu bedzie dodatkowa mapa sterowania katem wtrysku, ale dla wiekszosci uzytkownikow jest ona malo przydatna.

CYTAT(pioootr @ Mon, 22 Oct 2012 - 21:48) *
Cześć, mam na imię Piotr, jestem właścicielem Hondy Civic. W przyszłym roku zamierzam mocno zmodyfikować silnik swojego auta (minime) i dlatego szukam przydatnych informacji na Racingforum.

Tyle tytułem powitania. Mam pytanie dotyczące strategii wtrysku paliwa przez EMU. Kiedy następuje wtrysk paliwa? Tzn w jakim położeniu wału korbowego (analogicznie jak np zapłon występuje 20 przed GMP wału). Czy można programować strategię wtrysku, analogicznie jak programuje się mapę zapłonu?

--------------------
Knock Knock! Who's there ? DETONATION

+Quote Post
trabirider
post Tue, 23 Oct 2012 - 21:29
Post #766

User

Kuba kiedy jakiś oficjalny update softu ?

--------------------
s14 sr20det
2014....405km 1.4bar
2015....5??km E85

+Quote Post
gość_pioootr_*
post Tue, 23 Oct 2012 - 21:39
Post #767

CYTAT(Jadzwin)
Aktualnie kat wtrysku powiązany jest ze zdarzeniami zapłonowymi czyli w miejscu trigger tootha (czyli z reguły około 60 stopni przed TDC).

Czyli EMU otwiera wtryskiwacz w trakcie suwu sprężania na 60 stopni przed GMP. Wtedy zamknięte są zawory ssące i paliwo (mieszanka) czeka na suw ssania kolejnego cylku - dobrze rozumuję ?

+Quote Post
kisielisodd
post Wed, 24 Oct 2012 - 08:02
Post #768

Forum Homee

Zakładając ze sekwencje ustawiłeś w kolejności zapłonow, to tak dokladnie jest. Można jednak przestawić sekwencje o 180 stopni, i wtryskiwacz nie będzie czekał na kolejny suw. Pytanie tylko po co, chyba ze montujesz ogromne wtryskiwacze, i dla własnej satysfakcji, lub w celach naukowych pragniesz uzyskać mieszankę spełniają a normy euro 5 smile.gif

--------------------
Pozdrawiam
A.

+Quote Post
MadeInPoland
post Wed, 24 Oct 2012 - 09:33
Post #769

Forum Clubber

Konkretnie, czy przestawianie czasu wtrysku względem suwu ma faktycznie jakikolwiek wpływ? Proszę o odnośniki do badań w temacie, o ile jest to znane.

--------------------

+Quote Post
gość_pioootr_*
post Wed, 24 Oct 2012 - 09:41
Post #770

Chodzi mi o takie zaprogramowanie wtrysku, aby rozpoczynał się on i kończył na zamkniętym zaworze ssącym.
Oczywiście ważna jest tutaj znajomość charakterystyki wałka rozrządu i dobór odpowiedniej wydajności wtryskiwacza.

Takie rozwiązanie powinno dać teoretycznie najlepszą ekonomię.

+Quote Post
MadeInPoland
post Wed, 24 Oct 2012 - 09:53
Post #771

Forum Clubber

Jaka teoria doprowadza do takiego wniosku?
Moja doprowadza do innego, dlatego pytam.

A najbardziej interesuje mnie czy faktycznie w praktyce ktoś coś zaobserwował, czy jest to mit podobny do tego, że oddalenie wtryskiwacza od zaworu czy rozpylanie mgły daje megakonie, podczas gdy u mnie dało wzrost sumaryczny mocy o 5 promili.

P.S. To z tej Hondy 1.4 chcesz robić rakietę?

--------------------

+Quote Post
przema72
post Wed, 24 Oct 2012 - 10:34
Post #772

Forum Killer

przeciez napisal ze zamieza mocno zmodyfikowac silnik (minime) czyli zmienic glowice biggrin.gif

wracajac do tematu , to w pewnych przypadkach wczesniejszy wtrysk (tuz po zamknieciu zaworu) moze byc bezpieczniejszy

zakladajac ze wtryskiwacze pracuja przy 100%dc , zainicjowany wtrysk zaplonem , przechodzi kolejno przez faze wydechu , ssania , i sprezania az do kolejnego zaplonu

niestety przed faza sprezania zawór sie zamyka , jesli w następnym zdążeniu zapłonowym wystąpi odcięcie paliwa , to czesc paliwa itak dostanie sie do silnika , a ze nienastapi kolejny cykl wtrysku paliwa to otrzymamy uboga mieszankę która doprowadzi do spalania stukowego

szczególnei przy duzych doladowaniach gdzie zapon iniciowany jest pare st przed gmp ;] to wiekszosc fazy wtrysku niezakonczy sie na suwie ssania a zachaczy o suw sprezania

+Quote Post
MadeInPoland
post Wed, 24 Oct 2012 - 10:46
Post #773

Forum Clubber

Przema72 uważasz, że ta niewielka ilość paliwa spowoduje, że mieszanka będzie jeszcze palna?

--------------------

+Quote Post
przema72
post Wed, 24 Oct 2012 - 11:21
Post #774

Forum Killer

w wiekszosci przypadków nie ;] , ale jesli dmuchamy silnik o dość wysokim st sprężania , gdzie zapłon mieszanki jest w okolicach gmp , a docelowy AFR bardzo niski , to pozostałe 1/4 paliwa może spowodować samozapłon
pisze to w kontekście własnego doświadczenia , gdzie 3 razy w tym samym setupie i silniku wejście w odcinke powodowało samozapłon i pękniecie pólek tłoka , po wprowadzeniu odcięcia na zapłonie problem znikł

własnie dlatego często stosuje sie , bądź montuje urządzenia odcinające zapłon a nie dawkę paliwa

dlatego tez możliwość zmiany kąta wtrysku dla większości przypadków będzie raczej ciekawostką niż użytecznym narzędziem

+Quote Post
MadeInPoland
post Wed, 24 Oct 2012 - 11:28
Post #775

Forum Clubber

Dzięki za podzielenie się bolesnym doświadczeniem. To co piszesz jest teoretycznie możliwe i jak widać wykazane doświadczalnie. W tym przypadku faktycznie jest sens modyfikować czas wtrysku w funkcji suwu.

Pytanie jaka to teoria, która ma gwarantować wpływ tego parametru na ekonomię i kto to sprawdził?

--------------------

+Quote Post
przema72
post Wed, 24 Oct 2012 - 12:08
Post #776

Forum Killer

na ekonomie ? niema wpływu ;]
podczas normalnej jazdy raz ze zapłon jest opóźniony tym samym początek wtrysku jest dość wcześnie , druga sprawa ze czasy wtrysków są bardzo krótkie , w efekcie i tak faza wtrysku niema prawa wejść na suw ssania ;]

najbardziej ekonomiczny wtryski to bezpośredni z samozapłonem , gdy mamy możliwość efektywnego spalania bardzo ubogich mieszanek i nic tego niezmieni , naszczescie i w tym wypadku stoi za koncernami paliwowymi grupa ekologów skutecznie blokujac takie rozwiazania

+Quote Post
gość_pioootr_*
post Wed, 24 Oct 2012 - 12:18
Post #777

Znalazłem kiedyś podobną dyskusję

LINK

+Quote Post
gość_pioootr_*
post Sat, 27 Oct 2012 - 08:40
Post #778

Pytanie z innej bajki: czy EMU też potrafi takie wykresy rysować?

+Quote Post
torek
post Sat, 27 Oct 2012 - 09:36
Post #779

Forum Killer

nie.

--------------------
Renault Megane 1.8 16V Turbo - było
Mazda 6 MPS - był -Best ET 13:45 Ryki 2015
Mazda 6Speed - jest

+Quote Post
macpl
post Mon, 29 Oct 2012 - 10:08
Post #780

Forum Homee

Spokojnie Panowie biggrin.gif.....poczekajcie chwileczkę...hamownia drogowa, wbudowane logowanie....i jeszcze parę rzeczy są w trakcie testów i będą w najbliższym czasie wdrażane....
Z nowości został uruchomiony oscyloskop...można podglądać sygnały wchodzące na wejście wału i wałka.....działa bardzo dobrze!

--------------------
Racing is my Life......
"I drift not because it is a quicker way around a corner, but it is the most exciting way" - Keiichi Tsuchiya
S13 Moon Blue
EMU LINK VEMS ECUMASTER SMT AEM APEXI POWER FC AUTRONIC HALTECH instalacje i strojenie.

Hamownia 4x4 Dyno Project

2JZ Bp 98 Ultimate 701KM 787Nm NAJMOCNIEJSZY W POLSCE JZ ;)

+Quote Post

245 Stron V  « < 37 38 39 40 41 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 17 July 2025 - 15:08