![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sat, 07 December 2002 Skąd: w-wa ![]() |
zwodowałem łódke z v8 z s500 2004r na emu
mam kilka problemow ze sterowaniem o ktorych napisze bo moze ktos sie spotkal i sobie poradzil 1. jest tak ze łódka chodzi na wolnych stabilnie powiedzmy 800 obr i nagle gasnie jakbym wylaczyl kluczyk dziwne zjawisko. 2. kalibracja clt z wizarda niebardzo dziala - musialem ustawic napiecia zeby jakos korespondowalo z realna temp. 3. jak silnik chodzi na obrotach rzedu 700 obr/min niebardzo mozna zmodyfikowac mape paliwa. chodzi na 13.0 AFR podnosze ve i nie wpływa to wplywa na zubozenie. 4. o ile na wolnych silnik chodzi stabilnie o tyle na wyzszych chodzi troche nierowno. slychac jakby jakis cyl nie chodzil albo wypadaly zaplony na roznych cyl. - silnik ma 2 swiece na cyl a ja korzystam narazie z jednej na cyl i zastanawiam sie czy jednak nie musze zasilic wszystkich 16 cewek czyli 2 swiec na cyl.- czyli dolozyc jeszcze 2 moduly. Zacząłem sie tez zastanawiać czy czas ladowania cewek moze wplywac na takie problemy bo mam dosc duzy kolo 4.3 ms - tak Jakub ustalil w jakies serwisowce boscha do cewek ze taki wysoki powinien byc. -------------------- Fiat 126p, stan bardzo dobry
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 24 November 2011 Skąd: Wawa ![]() |
Odnośnie 1 pkt, mam u siebie to samo. co jakiś czas, z niewiadomych przyczyn silnik sobie gaśnie.. na razie nie jest to rozwiązane
![]() -------------------- Renault Megane 1.8 16V Turbo - było
Mazda 6 MPS - był -Best ET 13:45 Ryki 2015 Mazda 6Speed - jest |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 10 March 2007 Skąd: Rudnik ![]() |
Będzie Road Dyno jak w det3 ?
-------------------- Golf mk I 2.0 16v 9a
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 19 April 2004 Skąd: Krakow ![]() |
Witam,
1) Jak masz sterowanie wolnymi obrotami ustawione ? Przeslij mi loga z sytuacji jak pracuje i gasnie. 2) W nowym sofcie teoretycznie powinno byc ok. Sprawdze co Ci wyslalem ![]() 3) Jak masz ustawiony cranking threshold ? Tez by sie log przydal 4) Czas ladownia moglby gdyby przegrzewaly sie moduly. Mozesz poeksperymentowac i ustawic nizszy... zwodowałem łódke z v8 z s500 2004r na emu mam kilka problemow ze sterowaniem o ktorych napisze bo moze ktos sie spotkal i sobie poradzil 1. jest tak ze łódka chodzi na wolnych stabilnie powiedzmy 800 obr i nagle gasnie jakbym wylaczyl kluczyk dziwne zjawisko. 2. kalibracja clt z wizarda niebardzo dziala - musialem ustawic napiecia zeby jakos korespondowalo z realna temp. 3. jak silnik chodzi na obrotach rzedu 700 obr/min niebardzo mozna zmodyfikowac mape paliwa. chodzi na 13.0 AFR podnosze ve i nie wpływa to wplywa na zubozenie. 4. o ile na wolnych silnik chodzi stabilnie o tyle na wyzszych chodzi troche nierowno. slychac jakby jakis cyl nie chodzil albo wypadaly zaplony na roznych cyl. - silnik ma 2 swiece na cyl a ja korzystam narazie z jednej na cyl i zastanawiam sie czy jednak nie musze zasilic wszystkich 16 cewek czyli 2 swiec na cyl.- czyli dolozyc jeszcze 2 moduly. Zacząłem sie tez zastanawiać czy czas ladowania cewek moze wplywac na takie problemy bo mam dosc duzy kolo 4.3 ms - tak Jakub ustalil w jakies serwisowce boscha do cewek ze taki wysoki powinien byc. -------------------- Knock Knock! Who's there ? DETONATION
|
|
|
![]()
|
|
Myslalem ze u Ciebie jest ok. Potrzebowalbym tez od Ciebie loga z tej sytuacji.
Odnośnie 1 pkt, mam u siebie to samo. co jakiś czas, z niewiadomych przyczyn silnik sobie gaśnie.. na razie nie jest to rozwiązane ![]() -------------------- Knock Knock! Who's there ? DETONATION
|
|
|
![]()
|
|
Przeszkód technicznych nie ma...
Będzie Road Dyno jak w det3 ? -------------------- Knock Knock! Who's there ? DETONATION
|
|
|
![]()
|
|
Jak masz ustawiony cranking threshold - tak jak wyjsciowo na 400 obr. - zastanawiam sie wlasnie czy nie musze podniesc bo silnik bardzo szybko kreci na rozruszniku i mam problemy z odpaleniem bez ruszania gazu ale jak podniose to pytanie cz nie spooduje to innego problemu. mam wrazenie ze jesli obroty sa zaniskie to on wraca do stany cranking i dlatego nie chce stewrowac paliwem. moze i to jest przyczyna naglego gasniecia. Wiem że Voj2s mial podobne problemy w jakims golfie i pytanie czy to zostalo wyeliminowane.
czas ladowania cewek zmniejsze i zobacze czy to cos zmienia - znalazlem karte tej cewki wiec mam czasy ladowania - powinny byc o polowe nizsze. mam wlaczone sterowanie obrotami przez zaplon poiwnien dazyc do 800 obr/min. parametry dodawani i odejmowania zaplonu tak jak w default softu. wizard czujnika dziala jak dzialal czyli stoi na 52-54 st po wpisaniu kalibracji. akurat ta sprawa jest najmniej istotna bo jako tako skorygowalem napiecia i jakos to dziala. dzis po poludniu moze zrobie drugie podejscie to zapisze logi. Ps. znow chyba trafilem na czarna liste bo nie odbierasz tel. odemnie ![]() -------------------- Fiat 126p, stan bardzo dobry
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 07 August 2003 Skąd: krakow ![]() |
Wiem że Voj2s mial podobne problemy w jakims golfie i pytanie czy to zostalo wyeliminowane. ja na to pytanie nie odpowiem.... ![]() obroty byly troche wyższe niz 900 ![]() -------------------- ... soon
|
|
|
![]()
|
|
Problem ktory wystepowal u Voj2ka zostal wtedy rozwiazany.
-------------------- Knock Knock! Who's there ? DETONATION
|
|
|
gość_turbo_maniac_* |
![]()
|
![]() |
Czy jest w planach wyświetlacz z różnymi parametrami pracy? Taki jak do VEMSa?
|
|
|
![]()
|
|
Tak. Dashboard na tablet komunikacja za pomoca blue tooth.
Druga opcja juz niestety drozsza to dashboardy oparte o protokol AIM Czy jest w planach wyświetlacz z różnymi parametrami pracy? Taki jak do VEMSa? -------------------- Knock Knock! Who's there ? DETONATION
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 05 May 2009 Skąd: Nowa Huta ![]() |
Dash na tablet bardzo dobry pomysł
![]() -------------------- BMW...freude am fahren...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 24 November 2004 Skąd: Warszawa - Wawer ![]() |
Nie wiedziałem gdzie konkretnie to wrzucić, ale...
Niektórzy pytali się, czy na EMU da sie ogarnąć silnik motocyklowy. Otóż DA SIĘ, co widać na poniższym filmie - BMW g450x odpalony na EMU. Jednocześnie chciałbym, w imieniu całego zespołu, podziękować Jadzwinowi za ogromne wsparcie i udostępnienie nam technologii EMU - bez Ciebie nie pojechali byśmy nigdzie ![]() Dzięki Panowie jeszcze raz! Jak by nie chodziło, to lina bezpośrednia do yt: http://www.youtube.com/watch?v=_wRhG3tKkVQ...eature=youtu.be
Powód Edycji: Poprawiłem sznurek do yt, powinien wyglądać tak: [yt]_wRhG3tKkVQ[/yt]
-------------------- | Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento www.facebook.com/dragracingsafety |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 15 August 2012 ![]() |
witam
czy będzie możliwość podpiecią 2 sond lambda ? mam silnik v8 z ls 400 na nowych wydecach które się nie krzyżują, o dodatkowych 2 sondach raczej zapomne bo poco na emu ( były dwie 4 przewodowe i dwie 2 przewodowe ) a przymierzałbym się do kupna bo chce dołozyc kompresor a fabryczny komp jest kłopotliwy nawet ze świnka czytajac wątek widze ze było juz troch 1uz na emu wiec zapytam sie jeśli mozna jak jest z zapłonem , czy trzeba zmieniać trigery , czy wystarczą te fabryczne ? zapłon bym chciał na pojedyńczych cewkach aby zapomniec o kablach zapłonowych |
|
|
![]()
|
|
Szerokopasmowa mozna podpiac tylko jedna.
witam czy będzie możliwość podpiecią 2 sond lambda ? mam silnik v8 z ls 400 na nowych wydecach które się nie krzyżują, o dodatkowych 2 sondach raczej zapomne bo poco na emu ( były dwie 4 przewodowe i dwie 2 przewodowe ) a przymierzałbym się do kupna bo chce dołozyc kompresor a fabryczny komp jest kłopotliwy nawet ze świnka czytajac wątek widze ze było juz troch 1uz na emu wiec zapytam sie jeśli mozna jak jest z zapłonem , czy trzeba zmieniać trigery , czy wystarczą te fabryczne ? zapłon bym chciał na pojedyńczych cewkach aby zapomniec o kablach zapłonowych -------------------- Knock Knock! Who's there ? DETONATION
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 04 May 2007 Skąd: triocity ![]() |
1uz ma taki trigger jak 1jz wiec bez problemu bedzie chodzil na emu - 12zebow na wale + synchronizacja czujnikiem walka z jednej z glowic.
do pelnej sekwencji wtrysku i zaplonu brakuje wyjsc, ale 1uz bardzo ladnie chodzi na wtryskach parami i wasted sparku- mialem tak zrobione na 8cewkach z jaguara 4.2 supercharged. -------------------- mk2 vrt 4motion
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za oświecenie w kwestii paru pytań technicznych.
Szkoda że nie można podłączyć 2 Myślę ze mógłbym temu zaradzić dorabiajac dodatkowy moduł który by porównywał napiecia z sond i przekazywał do EMU wskazanie z tej co wykrywa uboższą mieszanke, co by nie wpłyneło w żadną ingerencje mechaniczną ani programową EMU. Myślę ze układ by był na tyle mały ze mozna by było go umiescić wewnatrz emu przykrecając na kanapkę jak by ktoś chciał. Potrzebował bym informacji jakie maksymalne napiecie mogą mieć w sygnale sondy, oraz jakie duże natężenie prądu pobiera EMU z sygnału sondy, oraz czy EMU może zasilić grzanie 2 sond jednocześnie Druga sprawa to brak możliwości sekwencyjnego wtrysku dla V8,10,12 tu też mógł bym wykonać moduł który by rozdzielał sygnał wtrysku tak by nie pracowały już parami, potrzebny by był tylko wolny czujnik wałka rozrządu nie bedącym wykorzystywanym przez EMU lub wykonany dodatkowy czujnik przykręcony do wałka, którego triger miał by kształt półksiężyca wiec łatwy do zrobienia. to co bym wymyślił po zasięgnięciu informacji oczywiście bym udostepnił ze schematami oraz opisem jak wykonac samemu myśle ze dołozenie paru klocków elektroniki na ta chwile było by rozsądniejsze niz przebudowa całego ECU i pisanie nowego wsadu, a i tak jest juz potęrznym narzędziem za rozsądną sumke Sorry za off-top ale dokładki maja być do EMU, może jak autor zechce to były by produkkowane płytki z takowymi modułami |
|
|
![]()
|
|
ło kurde ale deweloper
![]() dla twojej wiedzy roznice AFR pomiedzy rzedami cylindrow w silniku V sa pomijalne i nie potrzebne sa 2 sondy. jak juz jestes specjalistą to powinienes wiedziec ze sonda WBO na zewnetrznym kontrolerze pracuje w zakresie napięć 0-5v a jako czujnik nie daje stricte napiecia. tu masdz m/w wyjasniona zasade dzialania http://wbo2.com/lsu/lsuworks.htm emu nie pobiera natezenia z sondy ![]() ![]() wogole jakies herezje czytam normalnie w czwartkowe popołudnie. -------------------- Fiat 126p, stan bardzo dobry
|
|
|
![]()
|
|
oto chodzi ze nieznam się na tego typu elektronice samochodowej wiec chce się czegosć dowiedzieć
gdzies słyszałem ze muszą być 2 sondy dlatego tak zaczołem wątek ,, emu nie pobiera natęrzenia sondy " nie chodzi mi o to co robi z sondą emu ale by zbadać napiecie prad musi popłynać czyli natężenie jakieś musi pobierać na pewno jest to mikro A lub nawet mniej ze nikt nie mówi o takich parametrach gdyż wiecej energi uchodzi z akumulatora gdy stoi nie podłączony, ale chce jak nalepiej dobrać elementy by były najtańsze a dobre, pomimo braku tego parametru zrobił bym układ z zapasem przepuszczalności prądu, ale takie herezje się przydają w elektronice, ale spoko rozumiem uprzedzenia do nowych użytkowników ![]() skoro emu nie zasila sond to jak są zasilane ? |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 13 November 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Jest możliwość zrobienia testu wtryskiwaczy i cewek, tak żeby wtrysk zadziałał 3 - 5 razy i można było sprawdzić czy poprawnie działa ?
Może jest gdzieś to w menu, a ja nie znalazłem ? -------------------- www.monsterstodola.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 12 July 2025 - 21:17 |