Shoutbox 0 nowych PW 

245 Stron V  « < 193 194 195 196 197 > »   
Reply to this topicStart new topic
> EMU, Traction control strona 85
nomaster
post Sat, 03 Mar 2018 - 09:42
Post #3881

Forum Killer

Czy jest możliwość w Blacku w EGO fedback wprowadzić mape 2D odnośnie Transients delay w funkcji obrotów? Mam długie kolektory wydechwe a sonda jeszcze za turbo i zanim spaliny dortą do sondy w momencie jak lecę na overrunie i zacznie podawać paliwo to ego już mi leci na bogato o jakies 15%~10% po czym mam chwilwe przylanie jak w tym momencie wcisnę sprzęgło. Transients delay mam już maksymalnie tzn 255ms i tez jest to dalej za malo przy niskich obrotach a za dużo przy większych.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sat, 03 Mar 2018 - 09:42
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
MichalST
post Sat, 03 Mar 2018 - 20:09
Post #3882

User

A jakby zmienić change rate?

Ja zaś pokombinowałem z kątami wtrysków i owszem podawanie paliwa na zamknięte zawory jest dobre w przypadku jałowych obrotów (mniej wypadania zapłonów). Na całą resztę mapy dałem w czasie suwu ssania i pojawiły się przelewania przy acceleration enrichment. Zjąłem wszystko do wartości domyślnych w mapach wzbogaceń i jest bajka, powinien mniej palić teraz. W przypadku Alpha-N trzeba tylko mocno wyjechać sustain rate na ponad 80% (u mnie 90) i zachowanie auta w tym algorytmie jest bajkowe.

--------------------

FF2 ST + EMU
& Lotus 7 Zetec 1.8T + DET3, ubity seryjny tłok przy 330Nm -> swap V6
Pozdrawiam

+Quote Post
Jadzwin
post Sat, 03 Mar 2018 - 23:42
Post #3883

Forum Clubber

Postaramy sie juz w najblizszym updacie softu zwiekszyc zakres tego parametru

CYTAT(nomaster @ Sat, 03 Mar 2018 - 10:42) *
Czy jest możliwość w Blacku w EGO fedback wprowadzić mape 2D odnośnie Transients delay w funkcji obrotów? Mam długie kolektory wydechwe a sonda jeszcze za turbo i zanim spaliny dortą do sondy w momencie jak lecę na overrunie i zacznie podawać paliwo to ego już mi leci na bogato o jakies 15%~10% po czym mam chwilwe przylanie jak w tym momencie wcisnę sprzęgło. Transients delay mam już maksymalnie tzn 255ms i tez jest to dalej za malo przy niskich obrotach a za dużo przy większych.

--------------------
Knock Knock! Who's there ? DETONATION

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 04 Mar 2018 - 11:49
Post #3884

Forum Clubber

Silnik m112 mercedes. V6, dwie świece na cylinder. Oryginalnie jest tam phase-shifted dual ignition.
Cewki są podwójne, czyli na jeden cylinder cewka 1a oraz 1b. W instrukcji EMU napisane jest, że nie należy podpinać dwóch pasywnych cewek pod jedno wyjście.
Jakie proponujecie rozwiązanie problemu zapłonu? Można podpiąć dwie cewki i próbować ładować w krótkim czasie (nie będzie turbo)?

--------------------
Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy

+Quote Post
buniooo
post Sun, 04 Mar 2018 - 12:29
Post #3885

Super User

CYTAT(MadeInPoland @ Sun, 04 Mar 2018 - 11:49) *
Silnik m112 mercedes. V6, dwie świece na cylinder. Oryginalnie jest tam phase-shifted dual ignition.
Cewki są podwójne, czyli na jeden cylinder cewka 1a oraz 1b. W instrukcji EMU napisane jest, że nie należy podpinać dwóch pasywnych cewek pod jedno wyjście.
Jakie proponujecie rozwiązanie problemu zapłonu? Można podpiąć dwie cewki i próbować ładować w krótkim czasie (nie będzie turbo)?

Post #3875

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 04 Mar 2018 - 12:50
Post #3886

Forum Clubber

Dzięki. To pytanie do tych co po dwie cewki podpinają i jeżdżą. Jaki macie czas ładowania max przetestowany, że wszystko działa jak należy i nic się nie pali? Jakie opory cewek?

--------------------

+Quote Post
Hajnes
post Sun, 04 Mar 2018 - 15:19
Post #3887

Rookie

Ahoj!
Z okazji że to mój pierwszy post Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników:).

A teraz do rzeczy, z okazji wolnej chwili robiłem mała obsługę w mojej Imprezie GT filtry olej itp itd.
Po wymianie odpaliłem motor w celu sprawdzenia podcieków wszystko ładnie.
Również pokusiło mnie żeby podpiąć laptopa pod moje EMU i zgrać logi.
No i tu się zaczyna problem hehe, wyskoczyły komunikaty;
- o nazwę urządzenia zostawiłem taka samą jak serial number(?)
- kolejne o to że urządzenie(mapy) jest chronione hasłem kliknałem anuluj nie znając hasła
-wydaje mi że był również i trzeci komunikat ale nie pamiętam jaki.
Wyskoczył mi pulpit od emu poklikałem sobie z ciekawości NIE ZMIENIAJĄC ŻADNYCH WARTOŚCI, nie klikałem w nic enable/disable i napewno nie zapisywałem zmian.
Odłączyłem laptopa, wróciłem do samochodu aby wyjechać nim z garażu a tu dupa silnik kręci, nie zapala.
Nie słychać w ogóle pompy paliwa.
Stąd moje pytanie podpinając laptopa mogłem przypadkiem/nie przypadkiem usunąć mapy/zmienić przez co trzeba mu wgrać mapy na nowo?
Czy wystarczy kliknąć na przywróć mapy domyślne?

Podłączając laptopa i patrząc wydaje mi się że większość parametrów nie jest wprowadzonych, przez co wygląda jakby map tam nie było(hehe).
Przełączając mapy na przycisku zewnętrzynym(były wgranę dwie) nie powoduję żadnych zmian.
Pompa paliwa sprawdzona, zero przebicia do masy, nie dostaję napięcia na złączu (mógłbym szukać dalej w przekaźnikach ale wątpię że to o nie chodzi).

Przyznaję się bez bicia że jestem zielony jeśli chodzi o ten temat:) i pewnie przypadkiem odj***bałem jakąś maniane.
Dlatego proszę o pomoc zacnych użytkowników

Pacjent subaru impreza gt

+Quote Post
Mis
post Sun, 04 Mar 2018 - 15:49
Post #3888

Forum Clubber

CYTAT(MadeInPoland @ Sun, 04 Mar 2018 - 12:50) *
Dzięki. To pytanie do tych co po dwie cewki podpinają i jeżdżą. Jaki macie czas ładowania max przetestowany, że wszystko działa jak należy i nic się nie pali? Jakie opory cewek?

Dokładnie taki jak w oryginalnym ecu Boscha w funkcji napięcia instalacji i wszystko śmiga na EMU przy 2 pasywnych na jednym tranzystorze.

--------------------
RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 04 Mar 2018 - 18:26
Post #3889

Forum Clubber

Mocno tajemniczy jesteś. Masz pewność, że tam obie cewki idą z jednego tranzystora? Piny w sterowniku są osobne i jest phase-shifted dual jak wyżej pisałem.
Tutaj charakterystyka tych cewek, jak widać prądy spore:
http://www.powerongroup.it/PDF/0221503035.PDF

--------------------

+Quote Post
Tomek_P
post Sun, 04 Mar 2018 - 19:41
Post #3890

Frequent User

Jak podpinasz teraz komputer to masz pytanie o hasło jak nie to wyczyściłeś EMU.
Wpisując złe hasło masz pytanie czy wyjść z programu czy przywrócić wartości domyślne.
Najpewniej wykasowałeś sobie mapy.

CYTAT(Hajnes @ Sun, 04 Mar 2018 - 15:19) *
Stąd moje pytanie podpinając laptopa mogłem przypadkiem/nie przypadkiem usunąć mapy/zmienić przez co trzeba mu wgrać mapy na nowo?

Podłączając laptopa i patrząc wydaje mi się że większość parametrów nie jest wprowadzonych, przez co wygląda jakby map tam nie było(hehe).
Przełączając mapy na przycisku zewnętrzynym(były wgranę dwie) nie powoduję żadnych zmian.
Pompa paliwa sprawdzona, zero przebicia do masy, nie dostaję napięcia na złączu (mógłbym szukać dalej w przekaźnikach ale wątpię że to o nie chodzi).

--------------------
BMW e30
Stage 1 : M50B25 + kompresor Eaton M62 0.5 bar. 230KM/305Nm
Stage 2 : M50B25 + turbo GT35/30 1.0 bar. ???KM/???Nm
Stage 3 : M50B29TU + turbo s200sx 490KM/640Nm

+Quote Post
pinin
post Sun, 04 Mar 2018 - 22:01
Post #3891

Forum Clubber

CYTAT(Hajnes @ Sun, 04 Mar 2018 - 15:19) *
Ahoj!
Z okazji że to mój pierwszy post Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników:).

A teraz do rzeczy, z okazji wolnej chwili robiłem mała obsługę w mojej Imprezie GT filtry olej itp itd.
Po wymianie odpaliłem motor w celu sprawdzenia podcieków wszystko ładnie.
Również pokusiło mnie żeby podpiąć laptopa pod moje EMU i zgrać logi.
No i tu się zaczyna problem hehe, wyskoczyły komunikaty;
- o nazwę urządzenia zostawiłem taka samą jak serial number(?)
- kolejne o to że urządzenie(mapy) jest chronione hasłem kliknałem anuluj nie znając hasła
-wydaje mi że był również i trzeci komunikat ale nie pamiętam jaki.
Wyskoczył mi pulpit od emu poklikałem sobie z ciekawości NIE ZMIENIAJĄC ŻADNYCH WARTOŚCI, nie klikałem w nic enable/disable i napewno nie zapisywałem zmian.
Odłączyłem laptopa, wróciłem do samochodu aby wyjechać nim z garażu a tu dupa silnik kręci, nie zapala.
Nie słychać w ogóle pompy paliwa.

Przyznaję się bez bicia że jestem zielony jeśli chodzi o ten temat:) i pewnie przypadkiem odj***bałem jakąś maniane.
Dlatego proszę o pomoc zacnych użytkowników

Pacjent subaru impreza gt

Dzwoń do tunera, który pisał mapy - najpewniej wyczyściłeś EMU, które było zabezpieczone hasłem. Teraz nic nie masz, więc załatwi sprawę wgranie ponowne całego softu bezpośrednio od tunera, który zapewne ma Twoje ustawienia zapisane.

--------------------
| Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento

www.facebook.com/dragracingsafety

+Quote Post
Hajnes
post Sun, 04 Mar 2018 - 22:30
Post #3892

Rookie

Gracias Panowie, tak mi się właśnie wydawało że gruba maniana ale trudno teraz już wiem.
Jutro będę się kontaktował z tunerem.

+Quote Post
RasPL
post Mon, 05 Mar 2018 - 07:51
Post #3893

Forum Homee

CYTAT(MichalST @ Sat, 03 Mar 2018 - 20:09) *
A jakby zmienić change rate?

Ja zaś pokombinowałem z kątami wtrysków i owszem podawanie paliwa na zamknięte zawory jest dobre w przypadku jałowych obrotów (mniej wypadania zapłonów). Na całą resztę mapy dałem w czasie suwu ssania i pojawiły się przelewania przy acceleration enrichment. Zjąłem wszystko do wartości domyślnych w mapach wzbogaceń i jest bajka, powinien mniej palić teraz. W przypadku Alpha-N trzeba tylko mocno wyjechać sustain rate na ponad 80% (u mnie 90) i zachowanie auta w tym algorytmie jest bajkowe.

A można poprosić by przy wyborze CAN bus dashboard innego niż custom can stream dane TX z custom dalej wychodziły na magistrale ? Potrzebuje kilka parametrów których nie ma w EMU Can stream ..

--------------------
Golf II 2.0 16VT BW9180 4Motion DSG on emublack

+Quote Post
nomaster
post Mon, 05 Mar 2018 - 15:35
Post #3894

Forum Killer

No i fajna byłaby mapa do skalowania czasu wtrysku przy cranking w zależności od podciśnienia w kolektorze (słabszy akumulator=mniejsze obroty=mniej podciśnienia- potrzeba więcej paliwa) ale to tylko taka sugestia.

+Quote Post
Dabrowsky94
post Fri, 09 Mar 2018 - 12:00
Post #3895

Frequent User

Pacjent M113 Mercedes.
Jak w EMU wyglada sprawa dwóch sond lambda. Po sztuce na rząd. Nie ma możliwości podłączenia obu?

+Quote Post
RasPL
post Fri, 09 Mar 2018 - 15:20
Post #3896

Forum Homee

jedna z emu i druga z kontrolera podpieta do analog in

--------------------

+Quote Post
Dabrowsky94
post Fri, 09 Mar 2018 - 16:09
Post #3897

Frequent User

Zapomniałem dodać, że chodzi mi o wąskopasmowe. I zasadnicze pytanie. Czy jest w ogóle sens je podłączać? W F20B6 Hondy (Accord) montowałem EMU i tam mimo poprawnego podłączenia w logach nie pojawia się żadne napięcie.

+Quote Post
RasPL
post Fri, 09 Mar 2018 - 18:23
Post #3898

Forum Homee

onda uszkodzona i waskopasmowka to wcale nie potrzebna.

--------------------

+Quote Post
soldi
post Mon, 12 Mar 2018 - 14:33
Post #3899

Frequent User

CYTAT(Dabrowsky94 @ Fri, 09 Mar 2018 - 16:09) *
W F20B6 Hondy (Accord) montowałem EMU i tam mimo poprawnego podłączenia w logach nie pojawia się żadne napięcie.

bo tam siedzi akurat "trochę" inna sonda - nie generuje napięcia

+Quote Post
Mis
post Mon, 12 Mar 2018 - 16:22
Post #3900

Forum Clubber

CYTAT(MadeInPoland @ Sun, 04 Mar 2018 - 18:26) *
Mocno tajemniczy jesteś. Masz pewność, że tam obie cewki idą z jednego tranzystora? Piny w sterowniku są osobne i jest phase-shifted dual jak wyżej pisałem.
Tutaj charakterystyka tych cewek, jak widać prądy spore:
http://www.powerongroup.it/PDF/0221503035.PDF

Mam pewność, że przy moim BMW V8 na oryginalnym Motronicu każda cewka ma osobny tranzystor, a przy EMU cztery tranzystory obsługują 8 cewek, bo sam tak podpiąłem.
Odczytałem czas ładowania we wsadzie w ori ecu, uwzględniając oczywiście factory i offsety wartości dla jednostki "ms" i tyle wpisałem w EMU.
Jeździ już kilka lat, tranzystorów w EMU nie upala, zapłon nie wypada, cewki żyją.

--------------------
RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance

+Quote Post

245 Stron V  « < 193 194 195 196 197 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 19 July 2025 - 09:43