Shoutbox 0 nowych PW 

3 Stron V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Diesel-Kombi-200 KM, Co wybrać, auto na codzień
Andrzej_K
post Tue, 12 Jul 2011 - 10:46
Post #21

Super User

CYTAT(Nikolas @ Tue, 12 Jul 2011 - 10:36) *
535xd

wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 12 Jul 2011 - 10:46
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
ju-by
post Tue, 12 Jul 2011 - 17:07
Post #22

Forum Clubber

CYTAT(kiwi @ Mon, 11 Jul 2011 - 23:59) *
Może za małe -Ja dorzucam AR 159 Q4 2,4 JTDm 200-210KM

+1

Jaki jest budżet, bo ślepy jestem chyba.

+Quote Post
yanaki
post Tue, 12 Jul 2011 - 17:23
Post #23

Super User

80 tys, znalazłem takie coś: http://allegro.pl/bmw-e61-e60-kombi-535d-b...1693681330.html, czy ktoś zna, nie chce mi się w ciemno jechać do Wrocka
i jeszcze to: http://allegro.pl/bmw-e60-535d-bi-turbo-i1688057957.html
i: http://allegro.pl/bmw-e60-535d-m-pakiet-20...1695597149.html
i: http://otomoto.pl/bmw-535-535d-m-pakiet-sp...-C19635223.html
i: http://allegro.pl/535-bi-turbo-max-opcja-p...1709631542.html
nie znalazłem żadnego ciekawego V70, cięzko trafić na dobrze wyposażone V z napedem AWD
zastanawiam się nad Audi, nigdy nie miałem i nie wiem, na co uważać...
Mercedes na razie idzie w odstawkę...

--------------------
dostałem drugą szansę :-)))...

+Quote Post
SajneK
post Tue, 12 Jul 2011 - 17:32
Post #24

Forum Clubber

159tka to auto klasę niżej niż 5tka silnikowo, wykończeniowo, ilość miejsca itd itp...............

--------------------
Lexus IS200t

+Quote Post
ju-by
post Tue, 12 Jul 2011 - 17:59
Post #25

Forum Clubber

CYTAT(SajneK @ Tue, 12 Jul 2011 - 18:32) *
159tka to auto klasę niżej niż 5tka silnikowo, wykończeniowo, ilość miejsca itd itp...............

Zgadzam się, czasem jednak warto się zastanowić, czy nie lepiej kupić mniejszego auta i wybierać najlepiej wyselekcjonowane auta w kraju, bo budżet pozwala marudzić. Zobacz, że taka 159 JTDm 2,4 Q4 Sportwagon będzie świetnie wyposażona, młodsza (3 lata robi różnicę) i częśto krajowa.

+Quote Post
Igloo
post Wed, 13 Jul 2011 - 17:09
Post #26

Super User

Jak ja widze te przebiegi tych 5 to mnie pusty smiech ogarnia, 6 letni diesel z przebiegiem 140k diaaa. Jedynie ten trzeci jakis taki najbardziej realny.

+Quote Post
Joker
post Wed, 13 Jul 2011 - 17:40
Post #27

Forum Clubber

CYTAT(Igloo @ Wed, 13 Jul 2011 - 17:09) *
Jak ja widze te przebiegi tych 5 to mnie pusty smiech ogarnia, 6 letni diesel z przebiegiem 140k diaaa. Jedynie ten trzeci jakis taki najbardziej realny.

X5 którą obecnie wystawiam (właśnie 3.0sd) w trybie jakim jest użytkowana za 6 lat tyle mniej więcej by miała. To się teraz pośmiej.

To nie Passat, dla niektórych E60 z tym motorem to jedno z aut, a nie jedyne, a że ktoś lubi diesla to nie znaczy że musi robić nim od razu masakryczne przebiegi.

+Quote Post
pawel934
post Wed, 13 Jul 2011 - 18:11
Post #28

Forum Homee

Dokładnie, ja nie dyskwalifikowałbym tych aut z małym przebiegiem. Jeśli auto wygląda dobrze, jest zadbane i ma udokumentowany przebieg nawet 100k to dlaczego nie (nie odnoszę się tutaj do konkretnych ofert z linków, mówię ogólnie)? Moja matka ma diesla i w niecałe 3 lata zrobiła 40 tys km, więc takie auta są i nie wierze, żeby jej było jedyne.

--------------------
"If in doubt, flat out" Colin McRae

Kilka aut wywołujących uśmiech na twarzy :)

+Quote Post
Joker
post Wed, 13 Jul 2011 - 18:12
Post #29

Forum Clubber

Bo tu nie ma co dywagować nad przebiegiem. Nastał taki czas, że się po auto jedzie, sprawdza wizualnie, technicznie i podejmuje decyzję, a nie się dolepia przed oględzinami sto różnych historii, "bo przecież ktośtam....cośtam"

+Quote Post
As_
post Thu, 14 Jul 2011 - 09:29
Post #30

Forum Homee

jak już mówimy o alfie to może trójka e91
177KM po chipie daje radę do codziennej jazdy.

--------------------
papierowe konie + oszukane 4x4

+Quote Post
maciekr
post Thu, 14 Jul 2011 - 10:04
Post #31

Super User

Niestety 159 Q4 JTDm nie jest u nas w kraju łatwo trafić, na allegro lądują sporadycznie. Jeśli mielibyśmy porównywać do BMW serii 5, to ja bym celował w 159 Q4 JTDm TI, tylko wtedy najlepiej uderzyć za zachodnią granicę, gdzie podaż takich aut jest już większa. Auto dobrze reaguje na program, bez ingerencji mechanicznej jest do osiągnięcia 240KM. Celować raczej w skrzynie manualną, bo automat jest dziwnie zestopniowany i trochę zabija osiągi.

+Quote Post
SajneK
post Thu, 14 Jul 2011 - 12:30
Post #32

Forum Clubber

Ja tam nie wiem jak jakąkolwiek alfę można porównywać z 535D, dla mnie ta alfina to jest auto warte 30 tysi i nie wiem dlaczego raptownie za super hiper wersję q4 koledze proponujecie szukac jej do 80 tysi... auto moze i fajne - nie wiem, moja stycznosc z nim skonczyla się w roku 2008 jak autko z przebiegiem niecałe 1000km nie chciało się otworzyć bo się klamka zacięła. W tej kwocie na prawdę można mieć wypas a nie coś co udaje wypas.

--------------------
Lexus IS200t

+Quote Post
Javo
post Thu, 14 Jul 2011 - 12:48
Post #33

Mr Boost

CYTAT(joker @ Wed, 13 Jul 2011 - 18:12) *
Bo tu nie ma co dywagować nad przebiegiem. Nastał taki czas, że się po auto jedzie, sprawdza wizualnie, technicznie i podejmuje decyzję, a nie się dolepia przed oględzinami sto różnych historii, "bo przecież ktośtam....cośtam"

Wszystko fajnie, do momentu jak sie będzie chciało sprzedać auto. Jeśli dzisiaj ma 220k+ to za kilka lat będzie miala 300+ a wtedy juz nikt tego nie bedzie chcial kupic...

Tez kupilem auto z przebiegiem 140k km, bo mi to nie przeszkadzalo, ale przy sprzedazy (miala 205k km) kazdy narzekał na przebieg (jeszcze przez tel, zanim przyjechał obejrzeć). Kumpel mial identyczna do sprzedania, ale z przebiegiem 170k km i poszla w kilka dni.

No chyba ze odłaczasz na wstepie zegary, tak jak to mial jeden taryfiarz z ktorym jechalem ostatnio. huh.gif

+Quote Post
SajneK
post Thu, 14 Jul 2011 - 13:09
Post #34

Forum Clubber

czasem cos tam sie trafia z małym przebiegiem, np http://otomoto.pl/audi-a6-3-0tdi-navi-pneu...-C19818091.html

Jak jest serwisowana regularnie to łatwo potwierdzic czy prawdziwy

--------------------
Lexus IS200t

+Quote Post
Joker
post Thu, 14 Jul 2011 - 16:23
Post #35

Forum Clubber

CYTAT(Javo @ Thu, 14 Jul 2011 - 12:48) *
Wszystko fajnie, do momentu jak sie będzie chciało sprzedać auto. Jeśli dzisiaj ma 220k+ to za kilka lat będzie miala 300+ a wtedy juz nikt tego nie bedzie chcial kupic...

Tez kupilem auto z przebiegiem 140k km, bo mi to nie przeszkadzalo, ale przy sprzedazy (miala 205k km) kazdy narzekał na przebieg (jeszcze przez tel, zanim przyjechał obejrzeć). Kumpel mial identyczna do sprzedania, ale z przebiegiem 170k km i poszla w kilka dni.

No chyba ze odłaczasz na wstepie zegary, tak jak to mial jeden taryfiarz z ktorym jechalem ostatnio. huh.gif

Javo, przecież napisałem, że się patrzy na stan techniczny (i wizualny), jak wszystko sprawne a auto nie przelatane to nie przeszkadza mi czy ma 140kkm czy 200kkm, czasem to drugie potrafi być bardziej dopieszczone niż to pierwsze. Trzeba się niestety w PL liczyć z tym, że auta są kręcone.

Może rozwinę myśl z poprzedniego postu - skoro dzisiaj mnóstwo ludzi cofa liczniki to trudno odrzucać każde auto z niższym przebiegiem tylko dlatego, że się nam wydaje, że wartość jest dużo wyższa. Niska cena, niski przebieg - ok, ale nie auto za grubsze pieniądze nie musi mieć od razu odkręconego przebiegu. Co nie znaczy, że nie jest to możliwe, bo sporo niestety tak ma.

PS. Znajomy handlarz jak dzwoni do niego klient z pytaniem: "Jaki to ma przebieg?" odpowiada: "A jaki Pan chce?" biggrin.gif

+Quote Post
Javo
post Thu, 14 Jul 2011 - 16:50
Post #36

Mr Boost

CYTAT(joker @ Thu, 14 Jul 2011 - 16:23) *
Javo, przecież napisałem, że się patrzy na stan techniczny (i wizualny), jak wszystko sprawne a auto nie przelatane to nie przeszkadza mi czy ma 140kkm czy 200kkm, czasem to drugie potrafi być bardziej dopieszczone niż to pierwsze. Trzeba się niestety w PL liczyć z tym, że auta są kręcone.

Może rozwinę myśl z poprzedniego postu - skoro dzisiaj mnóstwo ludzi cofa liczniki to trudno odrzucać każde auto z niższym przebiegiem tylko dlatego, że się nam wydaje, że wartość jest dużo wyższa. Niska cena, niski przebieg - ok, ale nie auto za grubsze pieniądze nie musi mieć od razu odkręconego przebiegu. Co nie znaczy, że nie jest to możliwe, bo sporo niestety tak ma.

PS. Znajomy handlarz jak dzwoni do niego klient z pytaniem: "Jaki to ma przebieg?" odpowiada: "A jaki Pan chce?" biggrin.gif

Tak, tak, ja to rozumiem. Wlasnie chodzi o to "nie przeszkadza mi"

Bo mi tez to nie przeszkadza, ale większości ludzi juz tak. A wiadomo ze autem nie bedzie sie jezdzilo przez nastepne 10 lat i przyjdzie czas ze bedzie trzeba je sprzedac, i wtedy moze byc klops. smile.gif

Ja tylko przestrzegam przed napalaniem sie na fajne auto, ktore ma przebieg 200k+, bo jest zadbane i nam odpowiada, poniewaz pozniej moze byc problem ze sprzedażą takiego. Niestety - szybciej sie sprzeda auto tanie, niezadbane, niz drogie i zadbane.

Sam teraz szukam auta podobnego do opisywanych tu 530/535 itd. Tez planowałem 530d, a najchętniej 530xd, z przebiegiem do 100 000km, ale życie dobrze weryfikuje nasze plany, i chyba stanie na zadbanej 520d biggrin.gif

+Quote Post
Igloo
post Thu, 14 Jul 2011 - 17:27
Post #37

Super User

Pewnie ze sie smieje, bo po pierwsze wszystkie te samochody sa sprowadzone z DE badz okolic i wystaraczy sobie spojrzec jaka wartosc maja tam samochody z takimi przebiegami a nastepnie spojrzec jaka cena tych samochodow jest u nas. Wiec albo cos z nimi bylo grubo nie tak albo liczniki sa grubo skrecone ot i taka prawda. Sam nie mam nicdo przebiegow wiekszych niz >200 , smigalem "beznadziejnym" wedlug wielu 2,5TDI do licnzikowego relanego 380tys i praktycznie nic sie tragicznego w czasie eksploatacji nie stalo.

+Quote Post
Paweł75
post Tue, 19 Jul 2011 - 13:35
Post #38

User

Co do przebiegow sasiad kupil paska 10 letniego z przebiegiem 178k(bylo to w 2007r)i podczas przegladu mechanik znalazl wewnatrz filtra powietrza nalepke z 2004r z wpisem 680kkm laugh.gif

+Quote Post
GODZIO
post Tue, 19 Jul 2011 - 21:19
Post #39

User

Co do wyboru auta to bym brał Audi Quattro 3.0tdi lub 2,7Tdi. Kiedy przyjdzie zima i spadnie śnieg poczujesz wyższość nad BMW. Spalanie też mniejsze.

a co do przebiegów aut sam kilkanaście sprzedałem i wiem że niestety typowy kowalski chcę mieć jak najnowsze auto z jak najmniejszym przebiegiem. CZyli max 10 lat i max 200tys. co przy sprowadzaniu diesla z DE lub innych krajów jest praktycznie niemożliwe... a najciekawsze jest jak ktoś pisze, że po dziadku rocznik 54 itp.... 99% aut nawet z mobile.de które przytargałem do PL były od Turków... co nie znaczy, że były to złe auta... Technicznie ok... ale mocno zaniedbane... oczywiście pranie Tapicerki, ewentualna wymiana mieszka i kierownicy + polerka załatwia sprawę. A przebiegi tak jak kolega pisze... najlepiej na wstępie się pytać a jaki ma być? Oczywiście cofnięty przez Turka w DE smile.gif BO przecież w PL tego już nikt nie robi biggrin.gif

+Quote Post
TeddyBear
post Wed, 20 Jul 2011 - 08:47
Post #40

Super User

Jak to mądrze napisano w drugim poście BMW albo Audi.
Za tą kasę ja bym szukał albo 530xd automat po lifcie, czyli światła z tyłu ledy i nowy lewarek od automatu np.:

http://moto.allegro.pl/530xd-4x4-lift-skor...1726447357.html

albo A6 3.0 tdi. BMW lepiej się prowadzi, Audi lepiej wykonane.

535d fajna maszyna, szukał bym wersji 286KM bo parę rzeczy w niej zostało poprawione, tylko wtedy na mokrym niech trakcja będzie z Tobą. Na pewno w 535d kusi fakt że po dobrym programie możesz się łapać z rolki z M5 E39,M3 E46. Z tego co pamiętam dla wersji 286 KM bezpiecznie można zrobić ok 350 KM i 700 NM. Oczywiście da się więcej, ktoś zagramanicą zrobił 382hp 756nm,tylko jak sam mówił to nie jest moc dla "everyday car", bo mogą być problemy z FAP i kolektor wydechowy będzie pękał od temperatury...

Ale, ponieważ jak sam napisałeś auto nie do ścigania tylko normalnej jazdy to albo 530xd A po lifcie albo A6 3.0 TDI z jak najmniejszym przelotem.

Ps.
Grubo z tą Alfą wyskoczyliście laugh.gif

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 17 July 2025 - 16:54