![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 08 January 2010 ![]() |
tam jest nakaz zmiany pasu na lewy o ile dobrze kojarzę. więc zarzut co do 30km/h lewym wydaje się nietrafiony. gtr zapewne jednak wyhamował sporo zanim uderzył... można wiele wersji przedstawiać ale nie ma to sensu. na moście są chyba kamery więc ustalenie dla policji przebiegu wydarzeń nie powinno być trudnością. swoja drogą też na to liczyłem...o dziwo w miejscu gdzie było zdarzenie nie podlega pod monitoring... |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 23 October 2005 Skąd: WPR ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
Z tego co wiem i jestem prawie tego pewien jak jedzie się z %%% i spowoduje wypadek to ubezpieczyciel odmawia wypłaty odszkodowania bo taki jest zapis w umowie. Ubezpieczenie jest pokrywane z funduszu gwarancyjnego (tak to się chyba nazywa) i ten fundusz później ściąga kasę od Gościa. To tak samo jakby gościu nie miał ubezpieczenia OC, działa to na tej samej zasadzie....A do tego czy Gtr jechał szybciej czy nie..co to za róźnica...nie jest sprawcą wypadku, nie jechał tam 150+, wjechał w niego pijany kierowca...co tutaj rozstrzygać?
-------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 13 April 2006 ![]() |
Od kiedy to jadąc 60km/h wywracasz na bok dostawczaka ? Spoko ja rozumiem to jak opisujecie sprawę, bo tak trzeba i każdy z nas by tak pewnie zrobił. Tylko nie róbcie z ludzi na forum idiotów i najlepiej nic nie piszcie ![]() Rozumiem, że już przeprowadziłeś analizę FEM/MES tego typu zdarzenia i obliczyłeś minimalną prędkość potrzebną do wywrócenia Lublina? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 23 October 2005 Skąd: WPR ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 25 February 2007 Skąd: świętokrzyskie ![]() |
Poziek, rozumiem, że ty kupiłeś Evo i je podłubałeś, tylko na tor. A na mieście jeździsz zawsze zgodnie z przepisami i nigdy nie pojechałeś szybciej niż mówią znaki. Po co to bicie piany?
-------------------- Pancin
== www.scyzzor.com == == www.superoes.pl == |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sat, 21 February 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Poziek - nie przesądzaj, GT-R jechał z taką prędkością jak każdy normalny użytkownik drogi jeździ po Warszawie, a to ze Cieć w Lublinie był pod wpływem spowodowało to co widać ze zdjęć. Wpienia mnie to ze na tym forum kuzwa wszyscy tacy przepisowi i po 50 km/h jeżdżą. Do kogo te bajki... Stało się i szkoda auta. Dobrze ze wszyscy cali. Wiec nie ma co pitolic!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 24 November 2004 Skąd: Warszawa - Wawer ![]() |
Heh, wątek do zamknięcia. Już zaczynają się pojawiać głosy, że GTR na bank by wyhamował ( gdy wiemy, że uderzył w tył. Prędkości nie znamy, odległości także - litości! ), że musiał lecieć grubo ponad 60km/h. Poczekajcie na ekspertyzy policji/straży miejskiej/straży pożarnej/straży ochrony zwierząt i dopiero się wypowiadajcie.
-------------------- | Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento www.facebook.com/dragracingsafety |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Thu, 10 January 2008 ![]() |
no przecież to nie chodzi o bicie piany bo każdy z nas szybko jeździ, tylko o proporcje 30km/h - 70km/h. spoko, dla policji oficjalna wersja - to jest zrozumiałe.
jest osoba która twierdzi że gtr jednak napędzał się mocniej... więc czy udało mu się dobić do tych 70km/h czy może do 72km/h to mniej istotne ![]() -------------------- Nordschleife 7.34 BTG /// 1430kg@340KM _https://youtu.be/7it0StugULU
Tor Poznań 1:42 /// 1320kg@370KM _https://youtu.be/bQfTU5LYmNw |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 09 August 2004 Skąd: Płock/Warszawa ![]() |
Sajnek,
CYTAT Art. 43. Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem
mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący: 1) wyrządził szkodę umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod wpływem środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii; 2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa; 3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa; 4) zbiegł z miejsca zdarzenia. -------------------- In Racing we trust
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 17 July 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
oczywiście że tak Nikolas. Jak dla mnie sytuacja jest jasna:
Lublin jechał 30 km/h lewym z najebanym jak szpadel kierowcą. Prawym jechał 45 km/h GT-R. Gdy już był na wysokości tyłu Lublina ten wykonał nagły niesygnalizowany manewr zmiany pasa. Wtedy kierowca GT-R'a uderzył z całej siły prawą w hamulec co pozwoliło na wytracenie prędkości do 40 km/h i nastąpił kontakt z lublinem. Lublin wpadł na krawężnik bo machał fajerą i był na pusto a do tego najebany i poleciał na bok kilkadziesiąt metrów. -------------------- twins on board
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
Dzięki frytol ! człowiek uczy się całe życie...
-------------------- Lexus IS200t
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 18 November 2004 Skąd: Lublin ![]() |
Jaka tu zawisc typowo Polska panuje. Teorie spiskowe prawie jak te o smolensku. Ja mysle ze gtr jechal 250 bo przeciez ma tak strasznie przod rozwalony. Lubliny to sie wywracaja na zakretach bez pomocy nissanow. No litosci z tymi ekspertyzami ze zdjec. Wazne ze wszyscy zyja, reszta sie wyjasni.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 26 May 2011 Skąd: Stadnina Koni ![]() |
A powinno być tak że pijany odpowiada za wszystko.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 01 December 2004 Skąd: Suburbicon ![]() |
Z tego co wiem i jestem prawie tego pewien jak jedzie się z %%% i spowoduje wypadek to ubezpieczyciel odmawia wypłaty odszkodowania bo taki jest zapis w umowie. Ubezpieczenie jest pokrywane z funduszu gwarancyjnego (tak to się chyba nazywa) i ten fundusz później ściąga kasę od Gościa. To tak samo jakby gościu nie miał ubezpieczenia OC, działa to na tej samej zasadzie....A do tego czy Gtr jechał szybciej czy nie..co to za róźnica...nie jest sprawcą wypadku, nie jechał tam 150+, wjechał w niego pijany kierowca...co tutaj rozstrzygać? wiem, że nie do końca to samo, ale... miałem kiedyś dzwona z ciężarówką z jej winy (nie ustąpił na stopie), 7 dni w szpitalu itp. Kolo dostał wyrok + "odszkodowanie" w wysokości jakichś 500 zeta (nie zależało mi na tym bo ścigałem z OC przez prawnika). Dostałem po jakimś czasie pismo, że z powodu zarabiania przez sprawcę minimalnej krajowej (kierowca C+E), rozkładają mu kwotę na 50 rat x 10 zl/mc ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Własnie po to jest OC. Swoją drogą, to na osądy chyba trochę za wcześnie - zwłaszcza w stronę Stana (czy raczej jego kierowcy), bo kierowca Lublina pewnie tego nie czyta
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 01 December 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
wiem, że nie do końca to samo, ale... miałem kiedyś dzwona z ciężarówką z jej winy (nie ustąpił na stopie), 7 dni w szpitalu itp. Kolo dostał wyrok + "odszkodowanie" w wysokości jakichś 500 zeta (nie zależało mi na tym bo ścigałem z OC przez prawnika). Dostałem po jakimś czasie pismo, że z powodu zarabiania przez sprawcę minimalnej krajowej (kierowca C+E), rozkładają mu kwotę na 50 rat x 10 zl/mc ![]() ![]() Roznica polega na tym, ze ten, ktory trafil w Ciebie byl trzezwy. W tej sytuacji kierowca lublina zaplaci za GT-Ra. Moze mu to zajac cale zycie i jeszcze przejsc na dzieci w formie spadku. ( tak wiem, dzieci moga spadku nie przyjac, ale to nie forum o zawilosciach prawa spadkowego ). W skroce, Stan likwiduje szkode ze swojego AC, nastepnie wystepuje z wnioskiem do funduszu gwarancyjnego, ktory zwraca pieniadze ubezpieczalni Staska. Fundusz wystepuje do goscia z Lublina o splate i ciaga sie z nim po sadach, idzie na ugode etc. Ewentualnie Stan moze wystapic do faceta o naprawienie szkody, bez udzialu podmiotow trzecich. Watpie jednak, zeby klient mial luzne pol banki na takie okazje -------------------- Toyota Supra MK4 TT - sprzedana...
Nissan Patrol GR Y60 Nissan Patrol Y61-B |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 09 August 2004 Skąd: Płock/Warszawa ![]() |
Specter, jeżeli stwierdzona zostanie wina kierowcy Lublina to szkodę na Nissanie pokrywa ubezpieczalnia kierowcy Lublina z jego OC. Jeżeli kierowca Lublina był nietrzeźwy to jego ubezpieczalnia ma prawo do dochodzenia zwrotu poniesionych kosztów z tytułu wypłaconego odszkodowania. UFG cokolwiek pokrywa w momencie kiedy sprawca nie posiada OC lub jeżeli sprawca uciekł z miejsca wypadku i nie został zidentyfikowany.
-------------------- In Racing we trust
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 01 December 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Specter, jeżeli stwierdzona zostanie wina kierowcy Lublina to szkodę na Nissanie pokrywa ubezpieczalnia kierowcy Lublina z jego OC. Jeżeli kierowca Lublina był nietrzeźwy to jego ubezpieczalnia ma prawo do dochodzenia zwrotu poniesionych kosztów z tytułu wypłaconego odszkodowania. UFG cokolwiek pokrywa w momencie kiedy sprawca nie posiada OC lub jeżeli sprawca uciekł z miejsca wypadku i nie został zidentyfikowany. Jestes na 100% pewny ? -------------------- Toyota Supra MK4 TT - sprzedana...
Nissan Patrol GR Y60 Nissan Patrol Y61-B |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 14 April 2008 ![]() |
-------------------- 10.9ET 210km/h Zegrze Pomorskie 2010r. Golf ProTurbo AWD Street<
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 10 September 2025 - 19:56 |