![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 07 November 2017 ![]() |
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Ja mam CCZA, oleju dolewam 1,5l na 10,000km, auto 280 koni. Bujdy z tym olejem, tylko się uśmiać. Może pierdyknąć 1000 rzeczy innych a szczególnie w dieslach które będą kosztować 5x tyle co silnik. No ale idąc tym tropem to można udowodnić że palenie nie szkodzi zdrowiu bo szwagra sąsiad pali dwie paczki dziennie ma 95 lat i ostatni raz u lekarza był za Pilsudskiego. Tu się liczy statystyka. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
ale ze co, ze dolanie litra oleju czy 1,5 litra na 10 000 km szybkiej jazdy w silniku który ma 140KM z litra to niby jest dużo??
![]() ![]() ![]() -------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
owszem, dużo
|
|
|
![]()
|
|
były przypadki i ponad litr na tysiąc. Jak w dwusuwie
![]() więc zależy do czego się porównuje -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 07 January 2009 Skąd: Rzeszów ![]() |
Według mnie 2.0TFSI/TSI dopiero od przełomu 2013/2014 są godne polecenia i poprawione w związku z pobieraniem oliwki/szybkim zużywaniem rozrządu.
-------------------- RS3 8V2 nardo limo pl 540HP 680NM
109-Performance |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 21 January 2011 Skąd: a-chów/ b-b ![]() |
na forum octavii był przypadek 4 litry na tysiąc
![]() -------------------- S4 i X11, było 330d+ 303@705
|
|
|
![]()
|
|
owszem, dużo Dużo??!? Hehehe, czyli założenie jest takie że oleju nie powinno się dolewac od przeglądu do przegladu? Zgadzam się jeśli mówimy o octavi 1,9 tdi która jezdzi emeryt ale prawie 300 km z 2.0 ma swoje prawa i zawsze będzie brać olej. Dla mnie za duże zużycie oleju to jest 1l na tysiąc km. Kiedyś tyle brały hondy przy mocnym traktowaniu. Napisz kolego czym smigasz to bedzie wiadomo dlaczego masz takie zdanie -------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 12 February 2008 Skąd: NMiasto ![]() |
bzdura silnik wadliwy/uszkodzony to bierze olej Głupoty opowiadasz. Silnik ma prawo pić olej i nadal jest w pełni sprawny, do pewnej granicy. Najczęściej utarło się do 0,5 l na 1000 km. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
sorry ale 0,5l na 1000 to jest patologia.
Tyle to miałem w duży fiacie po 100tys. przebiegu tylko że ten był z gównolitu i jeździł na selektolu po 7zł za litr. Rozumiem dolać jeden raz między wymianą, ale wyobraź sobie, że jedziesz w dłuższą trasę typu włochy/chorwacja i po drodze musisz dwa razy dolewać oleju. Przecież to jest kpina. Już widzę jak np. moja żona staje na poboczu wyciąga bańkę, szmatę do bagnetu i bawi się w uzupełnianie oleju. Albo na trasie 2 razy zajezdza do serwisu żeby jej dolali bo własnoręcznie to jeszcze nie dolała płynu do spryskiwacza. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
Luźno pasowane motory np z eMek mają prawo tyle brać, co podaje producent. Ale w dupowozach, nawet tych szybkich to raczej nie do przyjęcia.
|
|
|
![]()
|
|
Może i jest ale producenci tym się bronią od odpowiedzialności i jeśli masz mniejsze zużycie nic nie wskórasz.
Pamiętaj że inne masz zużycie oleju jadąc autostradą 180km/h z boxem na dachu, inne turlając się gdzieś po lokalnej drodze. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
Wiem ze tyle podaja, ale to jest wlasnie patologia a nie standard i sprawny silnik
-------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
co z tego, że producent poda.... 1 litr /1000 km to jest spoko
tylko czy silnik biorący tyle oleju będzie spełniał EURO 6 ? Głupoty opowiadasz. Silnik ma prawo pić olej i nadal jest w pełni sprawny, do pewnej granicy. Najczęściej utarło się do 0,5 l na 1000 km. gdzie się tak utarło ? chyba tylko wśród użytkowników TSI/TFSI 0.5 litra na 1000km ... to 5 litrów na 10.000km i 15 litrów na 30.000km czy w takim aucie jest sens zmieniać olej ? Zadzwoniłem do serwisu KIA z pytaniem "co będzie jak stinger GT 3.3 zacznie mi brać 0.5 litra oleju na 1000 km".. ? Padła odpowiedź: "proszę przyjechać, będziemy szukać awarii" |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 17 February 2009 Skąd: Pomorze ![]() |
W przypadku mojego auta, już przy wejściu Euro3 musieli zrobić korektę zużycia przez poprawki, ale obniżyła się trochę trwałość przy pełnym ogniu. Porsche jest świetnym przykładem, że mimo sporego zużycia oleju od nowości potrafią zrobić 500kkm.
|
|
|
![]()
|
|
pytanie jest czy 2.0tfsi bierze olej, tak są problemy z silnikami wyprodukowanymi przed 2012-2013 rokiem. I taka powinna być odpowiedz, silniki były wadliwe i trzeba je było naprawiać (można je naprawić żeby problem wyeliminować), druga sprawa jest taka że 2.0tfsi mają potencjał na luzie na 400KM bez kucizny. Czyli 200KM z litra i jeśli ktoś mi tutaj pisze że taki silnik nie może wciągnąć litra czy 1,5 litra na 10 000 km to znaczy że nie ma pojęcia o czym pisze. Wszystkie wysilone silniki będą brać olej i jest to normalne zużycie, problem pojawia się w zużyciu powyżej 1l na 1000km, wtedy można mówić o dużym zużyciu. Miałem silnik w bmw 2,5 czyli najbardziej legendarny silnik, niecałe 200KM, pił litr na 6-8 tysięcy km, szybkiej jazdy, przejechał tak ponad 100 tys km i zero awarii, pije sobie i śmiga. Silnik jest w stanie idealnym, tak ma i już. Tak samo mają inne silniki, 4g63 w Evo brał litra na 4-5 tysi w zależności od jazdy, miał 200Km z litra, normalna sprawa, jezdzi do dzisiaj. Kolega który tak pisze ze litr na 10 tys km chyba jezdzi nową skodą octavią i nie ma za bardzo pojęcia o różnicy w silnikach które są wysilone a takich które są w normalnych autach typu dacia duster, zgadzam się w dacii duster olej powinen być wymieniany od serwisu do serwisu ale taka dacia ma z litra 60KM a nie 200...
-------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
... to ile bierze oleju silnik Mercedesa 2.0 380KM w A45AMG
albo Volvo T6 2.0 310KM (chyba jest też jakiś jeszcze mocniejszy), skoro według teorii wraz ze wzrostem mocy z 1 litra wzrasta zużycie oleju ? |
|
|
![]()
|
|
co z tego, że producent poda.... 1 litr /1000 km to jest spoko tylko czy silnik biorący tyle oleju będzie spełniał EURO 6 ? gdzie się tak utarło ? chyba tylko wśród użytkowników TSI/TFSI 0.5 litra na 1000km ... to 5 litrów na 10.000km i 15 litrów na 30.000km czy w takim aucie jest sens zmieniać olej ? Zadzwoniłem do serwisu KIA z pytaniem "co będzie jak stinger GT 3.3 zacznie mi brać 0.5 litra oleju na 1000 km".. ? Padła odpowiedź: "proszę przyjechać, będziemy szukać awarii" Powtórzę jeszcze raz. W pełni sprawny silnik, może w ekstremalnych sytuacjach, spalić nawet do litra oleju na 1000km. Turobodładowane Subaru pogonione ostro na autostradzie, potrafią tyle skotłować. Podobnie wysokoobrotowe Hondy. To jest normalne. Po prostu pierścienie zgarniające nie są w stanie odprowadzić nadmiaru oleju z gładzi. Silniki te mają w większości natrysk na denka tłoków. Jak chcesz mieć mniejszą konsumpcję - jeździj wolniej. Najczęstsza odpowiedź serwisów na ww. problem. -------------------- A110S
|
|
|
![]()
|
|
Piszesz o ekstremalnym eksploatowaniu silnika na seryjnym oleju, który traci pewnie swoją lepkość.
Każdy silnik bierze olej, niezależnie od tego jak będzie eksploatowany.... ale nie w przypadku cywilnego auta i normalnej eksploatacji w ilości około 0.5 litra na 1000 km. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 03 August 2025 - 08:08 |